rady

Autor: delfinka, Datum: 29.10.2009 12:40


* Průjem - dva dny jez najemno nastrouhaná jablka.
* Zácpa - vyléčí ji kyselejší jablka, která podporují činnost střev, nejlépe nalačno.
* Kašel - čaj ze sušených jabloňových květů pij 3x denně.
* Horečka - šťávu nebo nastrouhané jablko podávej po lžičkách.
* Vysoký krevní tlak - sněz dvě jablka denně.
* Ledviny - jablka obsahují draslík, který podporuje jejich činnost.
* Obezita - jablečný ocet spaluje tuky a potlačuje chuť k jídlu.
* Popáleniny a jizvy - pomaž je kašičkou z jablek a promasíruj

 

 

Strava, která léčí - grepfruity
Grapefruity jsou velké, žluté a šťavnaté jižní plody. Oblíbené především jako zdroj šťávy nebo jako přísada od salátů či dezertů. Lze je dobře skladovat a bez problémů se z nich po celou dobu můžeme mít dobrou šťávu.

Strom grapefruitu pochází ze subtropických zemí Střední Ameriky. Značná obliba ovoce a vysoká poptávka po nich, vedla k pěstování i v jiných zemích – Izraeli, Řecku, Španělsku, Jižní Africe.

Existují žlutomasé odrůdy, červené nebo i růžové odrůdy. Většina odrůd nabízených v obchodech má málo jader, nebo je bez nich úplně. Grepy obsahují velké množství léčivých a ochranných účinných látek- zejména vitamínu C, dužina je bohatá na bioflavonoidy, jež zvyšuj účinek vitamínu C. V grepech nalezneme i kyselinu listovou. Tento vitamín B je nezbytný pro růst buňek. Hořký glykosid podporuje chuť k jídlu a trávení. Enzymy povzbuzují výměnu látkovou. Slupka a bílá tkáň obsahují užitečné množství pektinu, který snižuje krevní hladinu cholesterolu.

K léčivým účinkům grepů patří schopnost pomáhat při žilních onemocněních, křečových žilách, hemeroidech. Posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů. Preventivně působí proti infekcím a nachlazení, čistí střeva, a stabilizují střevní mikrofloru. Aktivují přeměnu látkovou v buňkách a růst buněk, také pomáhají ke snížení váhy.

Grepy mají mnohostranné využití, do salátů, dezertů, na šťávu, kompoty, dobře se zmrazují. Jen nadměrné užívaní může u alergiků vést k pálení žáhy a říhání.


Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 00:04
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/rady/read.php?1,290046,290094#msg-290094