na opar

Autor: delfinka, Datum: 29.10.2009 12:29

tea tree olej

 

mast na bolavé klouby

Na 8 dílků lékárnické vazelíny přidejte 2 dílky měsíčku lékařského a nechte stát 14 dní. Potom přihřejte a proceďte přes gázu

 

bolest hlavy

když vás v oblasti krku a šíje tlačí tupá bolest a směřuje pomalu směrem výš do hlavy, pomůže vám:

* Teplý polštář se špaldovými slupkami, který si vložíte pod krk (nebo horké oloupané brambory zabalené ve lněné útěrce).

* Studené obklady na čelo.

* Masírování spánků mátovým olejem.

* Pití většího množství tekutin-vody nebo neslazeného ovocného čaje.

* Malá procházka.

 

škytavka

Škytavky se zaručeně zbavíme, když rozžvýkáme několik semen anýzu a zapijeme je sklenicí vody. Žvýkání semen také osvěžuje dech.

 

tymián

Tymián obecný (Thymus vulgarís) je běžnou součástí kuchyňských zásob jako koření, podobně však mívá své stálé místo i v domácí přírodní lékárně. Už naši předkové jej užívali jednak jako prostředek k prodloužení trvanlivosti masa, ale i k léčbě kašle, střevních parazitů a k podpoře trávení. Říkali mu bylina proti zlu. Tymián je i dnes léčivým prostředkem při katarech horních cest dýchacích a průdušek. Jeho silice rozpouštějí hleny a usnadňují vykašlávání. Tymián uvolňuje křeče a mírní dráždivý kašel. Přináší úlevu také při menstruačních bolestech.

Tymiánový čaj: 1-2 lžičky nasekané sušené natě tymiánu přelijte šálkem (asi 2d ci) vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat, pak přeceďte a pijte několikrát denně.

Napařování a koupel: 1 polévkovou lžíci nebo 2-3 kapky tymiánového oleje dejte do cca 2 litru vařicí vody. Při kašli horkou páru inhalujte. Vdechujte asi 5-20 minut např. pod ručníkem.

Při nachlazení či namožení svalu je dobré ponořit se do tymiánové koupele. 100 g natě louhujte asi 10 minut v 1l vody, pak vlijte do teplé vany. Budete se cítit příjemně a uvolněně.


Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 14:00
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/na-opar/read.php?1,290046,290086#msg-290086