rakovina

Autor: delfinka, Datum: 29.10.2009 12:08

Zelí pomůže proti rakovině - věděly jste to, dámy?

Oblíbené kysané zelí účinně chrání před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Věděli jste to? Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty látky, které mají silně protirakovinné účinky.



Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů.


Vytisknuto z www.week.cz dne 24.04.2024 18:18
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/rakovina/read.php?1,290046,290069#msg-290069