MEDUŇKOVÝ SIRUP
5 litrů vody
20 dkg meduňky (ale čím více, tím lépe samozřejmě, těch 20 dkg je minimum)
10 dkg kyseliny citronové
5 kg cukru
pomůcka ke konzervování Dr. Oetker, 5 g
http://www.chemievjidle.cz/nakladane-potraviny/pomucka-ke-konzervovani-ovoce-a-zeleniny
***
Do pěti litrů vody se nastříhá omytá meduňka (klidně včetně natí). Zamíchá se to společně s kyselinou a nechá stát do druhého dne.
Druhý den se vytahají zhnědlé listy meduňky, do vody se vysype 5 kg cukru, ve kterém rozmícháme 2,5 g konzervantu - půl sáčku (kyselina sorbová, koupí se pod názvem Pomůcka ke konzervování, vyrábí Dr.Oetker).
Průběžně se rozmíchává cukr, až se zcela rozpustí (obvykle do druhého dne). Nechává se stát při pokojové teplotě.
Po rozpuštění cukru se to přecedí přes husté síto a nalije do vyvařených lahví a zavíčkuje se. NEPŘEVÁŘÍ SE!!!
Ukládáme naležato do studeného sklepa nebo do lednice.