Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

Autor: SPIKE, Datum: 22.05.2014 01:25

Jitrocelový sirup a tinktura

Recept na jitrocelový sirup i na tinkturu je tak jednoduchý, že ho může zvládnout doslova každý. A i přes tu až neskutečnou jednoduchost je velmi silný a účinný. Často jsme svědky úporných kašlů u dětí i u dospělých, často na ně nic nezabírá, onemocnění jsou vleklá a nepříjemná. Když jsem byl malý, říkávala doktorka, že rýma trvá týden a kašel nejméně tři neděle. Se sirupem z jitrocele začnete velmi brzy vykašlávat, začněte se odhleňovat. Dobré je vykašlané hleny plivat, nepolykat je, při užívání kapek kromě úlevy zaznamenáte i pocity jakoby z jiného soudku. Tím nejsilnějším je závislost na sirupu. Většina léčiv je nevalné chuti a pokud už nějak chutnají, jde zpravidla o syntetickou chemickou chuť. Jitrocelový sirup je stoprocentně přírodní prostředek.

A jak si sirup a tinkturu připravit? Jak už jsme řekl, je to snadné.

V čisté lokalitě nasbírejte čerstvé listy jitrocele kopinatého, nechte je trochu oschnout a pak je zvažte, odvažte si i stejný váhový díl cukru, vhodný je cukr třtinový a nebo řepný nebělený, tedy přírodní. Listy jitrocele nastříhejte čistými nůžkami na kousky dlouhé cca 3 cm. Jitrocel vložte na dno sklenice ve vrstvě asi 1,5cm a zasypte jej cukrem a trochu upěchujte, stejným způsobem pokračujte vrstvu za vrstvou. Vrstvy můžete přidávat i v dalších dnech, pokaždé poslední vrstvu jitrocelových listů zasypejte silnější vrstvou cukru. Během několika dnů se hmota začne sesedat a na spodku nádoby se začne tvořit sirup. Hmotu průběžně dále pěchujte a pokud se listy jitrocele objeví na vzduchu, zasypejte je opět malou vrstvičkou cukru. Po poslední vrstvě nechte sklenici stát 2 měsíce na slunci, třeba na okenním parapetu, jen občas hmotu upěchujte. Po dvou měsících slijte přes hadřík, (nesmí být škrobený - pokud vám doslouží prostěradlo a je pak odsouzeno na hadr, naposledy ho vyperte bez škrobu a máte materiál na bylinkové sáčky na sběr bylin i na slévání sirupů, tinktur i mastí vyráběných ze sádla.) v témže hadříku pak jitrocelové listy vyždímejte, budete překvapeni, kolik sirupu ještě listy ukrývají. Užívá se kávová lžička třikrát až pětkrát denně. A ještě důležitá informace.

A jestli snad chcete i lék na kašel pro dospělé, vraťte vyždímané jitrocelové listy zpátky do sklenice, rozmělněte hroudy vzniklé ždímáním a zalijte listy alespoň padesátiprocentní slivovicí. Směs ponechte louhovat na slunci (na okně) měsíc až šest týdnů a pak ji slijte do menších skleniček. Užívejte čajovou lžičku 3 - 5x denně.

A to je celé kouzlo...

A ještě informace na závěr. Sirup i tinkturu uložte do lednice.

Stočený jitrocelový sirup je tmavě hnědé až načernalé barvy s olejnatou konzistencí. Po ochutnání ale nenechá nikoho na pochybách, že jde o léčivý preparát s chutí, která vás jistě osloví a bude vám příjemná.


V některých receptech se uvádí doba uležení jen pár dnů, takže pokud sirup akutně potřebujete, slijte ho dřív.

 

Galerie:
jitrocelovysirup.jpg jitrocelovysirup2.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 11:35
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinkove-recepty/read.php?1,1152368,1152852#msg-1152852