Re: tořivka

Autor: LadaB, Datum: 02.11.2007 05:52

Já také používám perlit, a je do OK... Přikládám malé info... winking smiley

 

Zakořenění muškátů probíhá v agroperlitu, který je nutno nechat nasát vodu, nejlépe, když jej zalejeme v hrnci na hodinu vodou. Pak jej dám do truhlíků s odtokovým otvorem ve dnu a napíchám tam řízky muškátů. Používám gelový růstový stimulátor, do kterého řízky ponořím asi 5 - 8 cm podle velikosti řízku. Zalévám jednou za 3 - 5 dnů. Pokud zakořeňuji dřevité řízky např kiwi nebo klanoprašky, mám v truhlících přepadové otvory jen z boku ve výši asi 1 cm, tak se udržuje hladina vody, zaručující dostatečné provlhčování náplně truhlíku. V části s vodou té se na dřevitých řízcích vytváří tkzv. kalus / viz Menu / Množení rostlin v [www.pelargonie.cz]
, a v dalších částech stonku řízek takto dobře zásobený vodou vyhání kořeny a to nejen zpod oček, ale díky stimulátoru prakticky po celé délce spodní části, ponořené do agroperlitu. Takto zakoření prakticky 100% řízků.
Gelový stimulátor je běžně k dostání spolu s agroperlitem v zahrádkářských potřebách. Důležité je nechat agroperlit nasát dostatečně vodu.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 12:21
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-torivka/read.php?1,11755,29780#msg-29780