pátek 29. března, 09:53 Svátek má Taťána
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Moučníky
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Mona
Status: expert
Výsledné hodnocení: 5

Velikonoční pokrmy

Datum: 04.04.2007 17:42
 

Prosím o vyzkoušený recept na mazanec. Já dělám z těsta na vánočku, ale nechám se inspirovat.

Beránek jde i z toho těsta na bábovku s rumem?

A ještě jak děláte nádivku.

Díky.winking smiley

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 1234567891011 | další
    Aktuální stránka: 1 z 11
  • Autor: Andora
    Status:

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 05.04.2007 10:43
     
    Ahoj Mono, já bych řekla, že z každýho těsta na bábovku jde upéct beránek, prostě jenom změníš formu. Ale klasický beránek je asi piškotový, ne? Já ho nepeču, tak nevím jistě. Já chci o víkendu péct bábovku s jablky a ořechy, dělala jsem asi před 14 dny a je vynikající.
     
  • Autor: Reklama

    Re: Velikonoční pokrmy

     
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 05.04.2007 11:22
     
    Peču piškotového beránka. A manžel si ještě jednoho kupuje, protože trvá na tompolitém čokoládou a to já prostě nedělám smiling smiley. Jen pocukrovat a konec grinning smiley
     
  • Autor: jabraka
    Status:

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 05.04.2007 11:47
     

    Pořád to sladké,to není to pravé,milé dámy.Co takhle velikonoční nádivku?Já ji miluju.

    JAB

     

     

    Velikonoční nádivka.

     

    200 g uzeného masa

    200 g vepřového masa

    200 g telecího masa nebo

    králičí či kuřecí.

    5 rohlíků

    5 vajec

    malá sklenka mléka,

    pažitka a mladé kopřivy.

    30 g tuku na pekáč.

     

    Postup práce.

    Masa uvaříme každé zvlášť v jednom vývaru a pak nakrájíme na kostičky.

    Pokrájené rohlíky zalijeme několika lžícemi masového vývaru,přidáme maso,

    tři lžíce nasekaných kopřiv a pažitky,osolíme,opepříme.Vejcem,rozkvedlaným v mléce,zalijeme směs,dobře promícháme a v důkladně vymaštěném pekáčku v předem vyhřáté troubě

    zvolna pečeme.

    Před koncem ještě povrch obsahu pekáčku pomastíme máslem.

     

     

    JABRAKA

     
  • Autor: Andora
    Status:

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 05.04.2007 11:52
     

    Dělám většinou jen z uzeného masa, rohlíky namočím do vývaru a z bílků dělám sníh. A taky už nepřidávám mléko. Taky mám ráda i studenou.

     
  • Autor: hespa
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 05.04.2007 15:52
     
    confused smiley
    Letos chci zkusit udělat beránka tvarohovoželatinového. jsem zvědavá, jak ho vyklopím.
    grinning smiley Povím, až jak se povede. grinning smiley
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 06.04.2007 09:18
     

    Tak já nádivku dělám každý rok a pro celou rodinu, protože jsem jediná, kdo to po babičce převzal. grinning smiley Dávám jen uzené a dělám z veky. Letos už naštěstí lezou mladé kopřivy, loni to bylo slabší.

    Toho beránka letos udělám ořechového. Piškotového dělám každý rok, tak ať je změna.winking smiley

     
  • Autor: Neregistrovaný uživatel:
    klára

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 17.04.2007 09:44
     
    Sice je už po velikonocích, ale náhodou jsem zavítala do této diskuse. Já velikonoční nádivku dělám vlastně i v průběhu roku, můj manželi ji zbožňuje. Nejdříve jsem dávala jen uzené a pórek s petrželkou, nyní ale přidávám všechno možné. Výborné jsou žampióny, červená paprika (krásně dodá barvu, ale i výborně chutná). Místo kopřiv většinou používám petržel, ale nemusí tam být, pokud mám pórek. Většinou zeleninu předem orestuji a věřte, je to vynikající. Zvláště paprika dodá jídlu zajímavou chuť a je šťavnatá. Prostě mňamka.thumbs down
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 29.02.2008 22:54
     

    Evca mě zásobila mailem, tak se podělím winking smiley

     

    Voňavý mazanec

    Ingredience:
    1100-1300 g hladké mouky,
    špetka soli,
    1/2 l vody,
    2 PL sušeného mléka,
    6 PL cukru,
    70 g droždí,
    3 balíčky vanilkového cukru,
    3 KL citrónové šťávy,
    2 KL strouhané citrónové kůry,
    120 g rozpuštěné hery,
    4 žloutky,
    2 hrsti rozinek,
    vejce na potření.

    Příprava:
    Z vlažné vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme v těsto, které pak necháme vykynout (trvá to trochu déle, protože těsto je mastné a sladké). Vytvoříme 4 mazance a na plechu je necháme znovu vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Mazance jsou lepší druhý den a také se lépe krájejí.

     

    Krakonošův mazanec

    Ingredience:
    400 g polohrubé mouky,
    trochu soli,
    80 g moučkového cukru,
    citrónová kůra,
    3 žloutky,
    100 g rozpuštěného másla,
    50 g loupaných mandlí,
    80 g rozinek,
    100 ml mléka;

    Na kvásek:
    200 ml mléka,
    30 g droždí,
    1 PL cukru,
    60 g polohrubé mouky.

    Příprava:
    Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout.

    V prohřáté mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Přimícháme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme drobně sekané mandle (trochu jich odložíme) a rozinky. Těsto zamícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, kynout.

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout. Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem, zbytkem odložených sekaných mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme.

     

    Velikonoční bochánek (4 ks)

    Ingredience:
    1 1/2 kg polohrubé mouky,
    sůl,
    300 g másla nebo rostlinného tuku,
    300 g moučkového cukru,
    6 žloutků,
    cca 1/2 l mléka,
    90 g droždí,
    na špičku nože muškátového oříšku,
    citrónová kůra,
    1 balíček vanilkového cukru,
    60 g vlašských ořechů nebo mandlí,
    100 g hrozinek,

    vejce na potření,
    mandle na posypání,
    tuk na alobal.

    Příprava:
    Nejprve si připravíme kvásek. Do 1/4 l vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.

    V míse utřeme tuk s cukrem a se žloutky, ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, muškátovým oříškem, vanilkovým cukrem, osolíme vrchovatou lžičkou soli a přidáme prohřátou mouku, teplé mléko a kvásek.

    V míse zaděláme tuhé těsto, které potom dobře propracujeme na vále. Na dobře zadělaném těstě se tvoří puchýřky. Potom do těsta vpracujeme omyté a okapané hrozinky a nahrubo usekané ořechy (jsou chuťově výraznější než mandle). Těsto dáme na mísu, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 3 hodiny kynout.

    Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, na vále dobře zakulatíme a dáme na tukem vymazaný alobal na plech asi hodinu kynout. Potom potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a znovu potřeme. Nahoře nožem nařízneme nebo nůžkami nastříháme tvar kříže. Povrch bochánků posypeme mandlovými lupínky. Těsto dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Po 10 minutách teplotu trouby snížíme a pečeme zvolna 45-60 minut. Asi po 20 minutách pečení dáme přes bochánky alobal, aby se povrch nespálil. Vychladlé bochánky můžeme pocukrovat.

    Poznámka:
    Z uvedeného množství surovin můžeme upéct 2 vánočky:
    Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 16 dílů, zakulatíme v bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme znovu asi půl hodiny kynout. Z bochánků vyválíme prameny dlouhé asi 35 cm. Dva rozdělíme ještě na polovinu a vyválíme tenčí prameny, které po dvou spleteme. Spodek vánočky upleteme ze čtyř pramenů, přendáme na tukem vymazaný alobal na plech. Střed po délce hřbetem ruky vytlačíme a do vzniklé rýhy položíme pletenec ze tří pramenů. Nakonec položíme copánek ze dvou pramenů a jeho konce podložíme pod vánočku, aby při pečení nesjel. Upletenou vánočku necháme znovu asi 45 minut kynout, pak ji dvakrát potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme oloupanými nasekanými mandlemi a dáme péci do dobře vyhřáté trouby.

    Jidáše s medem

    Ingredience:

    500 g mouky hladké nebo výběrové,
    20-30 g droždí,
    30-50 g krupicového cukru,
    1 žloutek,
    50 g másla,
    250-300 ml mléka,
    sůl,
    citrónová kůra,
    vanilkový cukr,
    1 vejce na potření,
    med.

    Příprava:
    Do hrnku rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka na hladké těstíčko. Necháme asi 15 minut, aby vzešel kvásek.

    Potom utřeme tuk se žloutkem a cukrem, přidáme vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek, mouku se špetkou soli a vlažným mlékem zaděláme těsto.

    Tužší těsto, přikryté utěrkou, necháme asi hodinu vykynout, vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné dílky. Z každého dílku vyválíme tenčí pramen (váleček asi jako malíček), který stočíme do tvaru spirálky na tukem potřený plech.

    Po vykynutí potřeme jidáše rozšlehaným vejcem, případně s trochou mléka a rychleji je upečeme. Částečně vychladlé obrátíme a potřeme medem.

    Jidáše můžeme také připravit ve tvaru malých houstiček, dvojité spirály, ve tvaru písmene S apod.

    Poznámka:
    Jidáše mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Podle staré pověry se jidáše pokapávají medem, neboť med na Zelený čtvrtek požitý chrání od hadího uštknutí.

    Jidáše jsou prý symbolem života. Je pozoruhodné, kde naši dávní předkové na tuto myšlenku přišli. Základní kód života, informační spirála DNA, je právě takto stočena uprostřed každé živočišné buňky. Zvláštní kámen u vchodu proslulé pravěké hrobky Newgrange v Irsku je celý pokryt rytinami zavinutých spirál. To něco napovídá. Těstové spirály se jedí v den smrti boha - v křesťanském pojetí je to ukřižování Krista. A každý z pojídajících si maže jidáše medem, magickou látkou nabitou silným energetickým potencionálem, která je schopná nadlouho uchovat a konzervovat to, co do ní bylo ponořeno. Jidáše byly zřejmě původním pečivem pohřebních hostin. Ze starých záznamů vyplývá, že točenice a mrváně vhazovali pozůstalí za nebožtíkem při zasypávání hrobu a přinášeli je na mohylu ve výroční den, jako oběť zemřelý

    Holubičky

    Ingredience:

    500 g hladké nebo polohrubé mouky,
    42 g droždí (1 kostka),
    100 g pískového cukru,
    cca 150 ml mléka,
    125 g tuku,
    4 žloutky,
    50 g rozinek,
    rum,
    sůl,
    mouka na vyválení,
    tuk na vymazání plechu,
    1 vejce na potření,
    1 PL krystalového cukru na obalení,
    30 g na tenké plátky nakrájených oloupaných mandlí.

    Příprava:
    Mouku prosijeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme polovinu cukru a s trochou vlažného mléka a mouky rozmícháme na těstíčko, mísu přikryjeme a necháme kynout.

    Změklý tuk utřeme se zbylým cukrem, postupně přidáváme žloutky, našleháme do pěny. Rozinky propláchneme, necháme okapat a zalijeme rumem.

    K vykynutému kvásku přidáme utřený tuk s cukrem a žloutky, sůl, postupně postupně přiléváme zbylé mléko, vypracujeme tužší těsto, poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme vykynout.

    Vykynuté těsto přendáme na vál, prohněteme s rumovými rozinkami, dvě rozinky odložíme. Těsto rozdělíme na dva díly a připravíme z nich holubičky. Přendáme je na tukem potřený plech a necháme ještě několik minut kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem, křídla několikrát nařízneme a vložíme do nich plátky mandlí, místo očí vmáčkneme rozinky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.

    Poznámka:
    Ze stejného těsta můžeme upéci velikonoční věnec s vejci:
    Do vykynutého těsta zahněteme rozsekané pistáciové oříšky (50 g). Těsto vyválíme na tlustý váleček, spojíme jej do kruhu a přendáme na tukem potřený plech. Do těsta vtlačíme osušená vejce (předem omytých 5 vajec uvařených na hniličku) a mezi nimi těsto částečně nařízneme, poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 2 lžícemi krystalového cukru. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.

     

    Polská velikonoční bábovka

    Ingredience:

    500 g polohrubé mouky,
    30 g droždí,
    120 g cukru,
    1 šálek vlažného mléka,
    375 g másla,
    1/2 KL soli,
    kůra z 1/2 citronu a pomeranče,
    5 vajec,
    150 g rozinek;

    Na polevu:
    250 g moučkového cukru,
    1 PL citrónové šťávy,
    4 PL horké vody;

    Kromě toho:
    6 kandovaných třešní,
    máslo na vymazání formy,
    mouka na vysypání formy.

    Příprava:
    Připravíme si bábovkovou formu o průměru 22 cm. Vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou.

    Mouku prosijeme do mísy, do důlku, který v jejím středu vyhloubíme, rozdrobíme droždí, přimícháme trochu cukru a vlažného mléka. Poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (20 minut).

    Do vzešlého kvásku přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, vejce, nastrouhanou kůru z citrusů a vypracujeme těsto. Spařené a okapané rozinky přidáme do těsta. Těsto vložíme do formy a necháme 20 minut kynout.

    Troubu předehřejeme na 200 °C. Bábovku pečeme 30-40 minut na spodní příčce trouby. Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě. Vychladlou vyklopíme na kuchyňskou mřížku.

    Z citrónové šťávy, moučkového cukru a horké vody umícháme lesklou polevu, potřeme jí bábovku a ozdobíme kandovanými třešnemi.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 29.02.2008 22:54
     

    Hrnečkový mazanec

    Ingredience:
    3 hrnky polohrubé mouky,
    1 KL hladké mouky,
    cca 1/2 hrnku mléka,
    5 PL pískového cukru,
    1/3 kostky másla,
    3/4 kostky droždí,
    1 žloutek,
    špetka soli,
    1 balíček vanilkového cukru,
    3 PL dobře omytých a okapaných rozinek,
    4 PL oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí,
    1 KL nastrouhané citrónové kůry,

    hladká mouka na posypání válu,
    tuk na potření pečicího papíru,
    vejce na potření mazance.

    Příprava:
    Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžíci cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. K osolené polohrubé mouce přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek, vlahé rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto. Když už se nelepí ke stěnám mísy, vyklopíme je a na pomoučeném vále ho prohněteme rukama, až je hladké a lesklé. Zapracujeme do něj rozinky a polovinu mandlí. Utvoříme bochánek, vložíme jej do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

    Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky. Položíme je na dva kusy pečicího papíru (potřených tukem), abychom je mohli lépe v troubě otáčet. Necháme je ještě na plechu vykynout. Před vložením do trouby potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a ostrým nožem nebo nůžkami utvoříme uprostřed křížek. Mazance krátce zapečeme v horké troubě, potom teplotu snížíme a pečeme zvolna asi 40-45 minut.

     

    Tradiční beránek netradičně (2 ks)

    Ingredience:
    400 g mouky,
    1 balíček sušeného droždí,
    1 balíček kypřicího prášku do pečiva,
    100 g cukru,
    špetka soli,
    200 ml vlažného mléka,
    3 vejce,
    120 g změklého tuku,
    100 g sekaných mandlí,

    100 ml pomerančové šťávy.

    Příprava:
    Smícháme osolenou mouku, sušené droždí, kypřicí prášek a cukr. Vmícháme vlažné mléko, celá vejce, změklé máslo a oloupané, sekané mandle. Vypracujeme těsto. Překryjeme ho čistou utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto opět prohněteme, vložíme do vymaštěné a moukou vysypané menší formy a necháme kynout dalších 15 minut.

    Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Velikonoční beránky pečeme přibližně 45 minut.

    Upečené vyjmeme z trouby, uvolníme z formy, několikrát propíchneme špejlí a polijeme asi 100 ml pomerančové šťávy. Dáme vychladnout do lednice, pocukrujeme a podáváme např. se šlehačkou s vaječným likérem.

    Kynuté pomlázky

    Ingredience:
    1 kg polohrubé mouky,
    150 g rostlinného másla,
    30 g droždí,
    1/4 l mléka,
    3 žloutky,
    120 g práškového cukru,
    1/2 KL soli,
    1 KL strouhané citrónové kůry,

    tuk na vymazání plechu,
    vejce na potření.

    Příprava:
    Z vejce, 2 lžic mléka, lžíce cukru a lžíce mouky uděláme kvásek. Jakmile kvásek vzejde, přidáme do něj zbývající mouku a cukr, rozpuštěný tuk, mléko se žloutky a solí, strouhanou citrónovou kůru a vše zpracujeme v polotuhé těsto (můžeme přidat rozinky a spařené oloupané mandle). Necháme je dvě hodiny kynout, poté vytvarujeme do několika pomlázek. Ty opět necháme kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě.

     

    Pletené copy

    17.3.2007 21:20 | ruda-ruze | Velikonoční recepty

    Ingredience:
    1/2 balíčku mandlí,
    1/2 balíčku rozinek,
    1/2 l mléka (2 hrnečky),
    40 g droždí,
    150 g pískového cukru (3/4 hrnečku),
    1 kg polohrubé mouky (6 2/3 hrnečku),
    1 KL soli,
    160 g másla nebo rostlinného tuku (2/3 kostky),
    3 žloutky,

    hladká mouka na vál,
    ztužený tuk na vymazání plechu,
    1 žloutek,
    1 PL mléka na potření.

    Příprava:
    Plech dobře vymažeme tukem. mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. rozinky vysypeme na síto, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Do části vlažného mléka v hrnečku přidáme lžíci cukru, 2 lžíce mouky, rozdrobíme do něj droždí, promícháme na kašičku a necháme vykynout.

    Mezitím do misky prosejeme mouku, kterou promícháme s cukrem a solí. Přidáme vzešlý kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky a vlahý rozehřátý tuk. Těsto dobře vypracujeme nejdříve vařečkou a potom rukou. (Těsto je důležité dobře vypracovat, musí se z mísy uvolňovat a být hladké a vláčné.) Nakonec do těsta zapracujeme polovinu oloupaných, na nudličky pokrájených mandlí a rozinky. Povrch těsta lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme nejméně dvě hodiny kynout. Objem těsta po vykynutí se má zvětšit alespoň o polovinu.

    Po vykynutí těsta upleteme copy ze tří dílů a stočíme dokola - můžeme uplést i držátka na vejce, řehtačky apod. Upletené a stočené těsto necháme asi ještě 40 minut kynout, potom je potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme zbylými nudličkami mandlí. Vložíme do předehřáté trouby a asi po 10 minutách příkon tepla zmírníme a pečeme volněji téměř jednu hodinu. Upečená kola opatrně přeneseme na vál a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

     

     

     

    Velikonoční cop

    Ingredience:
    750 g hladké mouky,
    100 g tuku na pečení,
    cca 3.5 dl mléka,
    42 g droždí,
    2 PL cukru,
    2 PL medu,
    1 vejce,
    1 žloutek,
    1 KL strouhané citrónové kůry,
    špetka soli,

    několik obarvených vyfouklých vajíček,
    vejce na potření,
    mouka na vál,
    tuk na plechu

    Příprava:
    Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěný tuk na pečení, med, vejce, žloutek, sůl, citrónovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout. Pak je rozdělíme na 4 díly, tři z nich postupně rozválíme na pomoučeném válu na dlouhé obdélníky, každý poklademe jinou náplní a po délce stočíme do pevných roliček. Spleteme z nich cop a přeložíme na ho na vymazaný plech. Z posledního dílu vyválíme dva válečky, které spleteme, položíme na upletený cop a mezi spoje vmáčkneme obarvená vajíčka. Necháme ještě chvíli kynout, pak cop potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.

    Poznámka:
    42 g droždí je jedna zabalená kostka. Nemáte-li čerstvé droždí, můžete použít 21 g sušeného.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy-Beránci

    Datum: 29.02.2008 23:00
     

    Hrnkový beránek - jednoduchý

    Potřebujeme:
    3 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo k vymazání formy a hrubou mouku k vysypání formy.

    Postup:
    Vejce smícháme s oběma cukry, a olejem, postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem do tří čtvrtin a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Částečně vychladlého beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout a pocukrujeme. Můžeme ozdobit mašličkou kolem krku.

     

    Ořechový beránek

    Potřebujeme:
    3 vejce, 100g moučkového cukru, 80g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 50g rozemletých vlašských oříšků, tuk a mouka k vymazání a vysypání formy.


    Postup:
    Celá vejce s cukrem našleháme do husté pěny a lehce vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a rozmletými oříšky. Vlijeme do vymazané beránkové formy máslem, vysypané hrubou moukou a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

     

    Piškotový beránek

    Potřebujeme:
    5 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 8 lžic hrubé mouky, 2 lžíce horké vody, strouhaná citrónová kůra, vanilkový cukr, tuk a mouka na formu.


    Postup:
    Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme horkou vodu a stále třeme. Pomalu vmícháme hrubou mouku s citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy-Velikonoční nádivka

    Datum: 29.02.2008 23:02
     

    Velikonoční nádivka

    Ingredience:
    500 g uzeného masa, 1 chlebíčková veka, 125 g tuku nebo másla, 6 vajec, asi 150 ml mléka, sůl, mletý kmín, majoránka, půl lžičky zázvoru, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 50 g petrželky a kerblíku

    Maso opláchneme, zalijeme horkou vodou, uvedeme do varu, scedíme je, opláchneme a znovu zalijeme horkou vodou a uvaříme je doměkka. Po změknutí vyjmeme a necháme vychladnout. Plátky veky nakrájíme na kostičky. Tuk nebo máslo rozehřejeme, vytřeme jím pekáč a zbylým pokapeme pečivo. Vejce s mlékem rozšleháme, promícháme se solí a kořením a přelijeme kostičky veky. Natě opláchneme, vytřepeme vodu, nadrobno je nakrájíme i s masem a vmícháme k pečivu. Nádivku rozetřeme do pekáče a pečeme 35 minut při 200°C. Nádivku podáváme teplou i studenou k hlavnímu jídlu nebo se salátem.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (29.02.2008 23:03)
     
  • Autor: lostris
    Status:

    Re: Velikonoční pokrmy-Polévka

    Datum: 29.02.2008 23:46
     
    velikonoce nemám moc ráda,takže ani pečení a vaření něčeho spešl mi nic neříká.mám doma dva kluky a když se vrátí z obchůzky kamarádek,jíme vejce až do léta.angry smiley grinning smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Velikonoční pokrmy

    Datum: 29.02.2008 23:51
     
    lostris, nápodobně eye rolling smiley . Ale já už jsem se poučila aspoň v tom, že doma jich barvím minimum, fakt jen pro koledníky, o kterých vím, že dorazej a jinak čekám na přísun "zvenku". Dřív jsem toho obarvila spoustu doma, pak ještě přitáhli a to jsem nevěděla do čeho to cpát - samo ke chlebu s máslem, pak pomazánka, pak několik vajec nakrájet do šunkafleků, do bramborového salátu, do koprovky, ale pak už moje fantazie končí smiling smiley. Založíme na to diskuzi - co s velikonočními vajíčky, ne? winking smiley
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Moučníky (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.