pátek 19. dubna, 13:17 Svátek má Rostislav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: drahus
Status: expert

Vaříme pro diabetiky

Datum: 09.10.2013 13:19
 

Potřebuju pomoct - manža je diabetik, já to mám na hraně a máme rádi sladké. Máte někdo recepty na koláče, bábovky a podobné, co můžou baštit i diabetici? A co nedá moc práce stydlin smiley

Teď je sezóna ovoce, ráda bych nějaký ovocný koláč a protože ovoce samo o sobě má cukr, tak bych potřebovala zbytek dia. nebo aspoň vědět, jaký je poměr dia tabletek na slazení ke klasickému curku - kolik gramů cukru je jedna tbl sladidla please smiley Pak budu klidně experimentovat winking smiley

 
Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (09.10.2013 13:31)
 

Komentáře a názory

 
  • Autor: skrblice
    Status: expert

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 09.10.2013 13:43
     

    Drahuš, jsem taky diabetik, ale já na sladké moc nejsem a když mám chuť, tak si dám kousek klasického sladkého pečiva a to mi stačí. V každém supermarketu mají fruktózu nebo nějaký jiný "cukr" pro diabetiky, které se používají k pečení. Jsou ale dost drahé. Tady jsem našla nějaké stránky s recepty:

    [www.pecenijeradost.cz]

    ale ty si stránky určitě vyhledáš sama, na netu toho je spousta... tobě jde asi o už vyzkoušené recepty, že?

     
  • Autor: Reklama

    Re: Vaříme pro diabetiky

     
     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 09.10.2013 14:14
     

    No právě.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 09.10.2013 14:42
     

    Drahuško, já mám nějaké zkušenosti s recepty, které by mohly být vhodné i pro diabetiky, ale není to nic, co vypadá "jako kynutý koláč, ale je to z úplně jiných surovin". Prostě to úplně jinak vypadá i jinak chutná. Je třeba si na to zvykat, protože to dobré je, ale nezvyklé. Inspiraci čerpám u své kamarádky, která se zabývá ayurvédou, tedy potažmo zdravou výživou a většinou i dost netradiční a neobvyklou.

    Něco sladkého na zub dělá často takhle: nasypat ovesné vločky nebo spařené jáhly, přidat ovoce, třinový cukr (tady se nic nezkazí na konzistenci, když se ho i podstatná část nahradí třeba stévií), mák, zalít smetanou a pomalu upéct. Dost často je to třeba jíst lžící jako nákyp, ale dobré to je. Upřednostňuje smetanu nebo kvalitní mléko (např. z mlékomatu) před čímkoli zpracovávaným průmyslově. Ona je alergig a to dost citlivý, tak se snaží vyhnout všemu uměle přidanému do potravin. Cítí i síru ve víně, takže dost pracně shání nesířené víno, protože i drahá kvalitní vína jsou sířená kvůli plísním. Já už jsem tu ty její webovky několikrát uváděla, ale dám je znovu [www.ivaveda.eu] V jejím posledním pořadu v rádiu (záznamy tam jsou) je zajímavý recept na nákyp z jáhel a švestek. Ten jsem ještě nezkusila, ale chystám se na to.

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 09.10.2013 14:58
     

    Spike, dovedeš si představit, jak předělávám na zcela jiná jídla víc, jak šedesátiletého chlapa? Ani omylem a i já bych s tím měla problém. thumbs up Nepeču často, tak jednou, dvakrát do měsíce, takže umělé sladidlo nám snad v organismu paseku nenadělá.

    Já teď upekla ovocný koláč a místo cukru jsem dala tablety, páč ty doma mám. Na váze jsem zvážila jednu čajovou lžičku cukru, což mi vyšlo 6g a zhruba jsem přepočetla na počet tabletek a asi pět tablet ubrala od výsledného počtu. Koláč se ještě chladí venku, tak nevím, jak bude chutnat. uvidím..

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (09.10.2013 14:59)
     
  • Autor: Didi
    Status: expert

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 09.10.2013 16:16
     

    Drahusko, jenom jsem ti chtela napsat, ze skorice ma prospivat cukrovkarum. Tak by se spojilo prijemne s uzitecnym a pak take tresne. No ale to asi az pristi rok.

    A co se toho umeleo sladidla tyka, obcas treba kdyz varim puding, tak tam hodim misto cukru 6 tb. sladidla, ono se to rozpusti, ale vim ze se dela snad primo tekute sladidlo, tam je urcite pomer napsany, kolik se toho ma pouzit. Ten pouziva svagrova, ona pece dost casto pro brachu, ktery ma cukrovku. Ale pozor na tu bilou mouku, ale to ty asi vis.

     

    [www.readersdigest.cz]

    [www.readersdigest.cz]

    [zdrava-vyziva.doktorka.cz]

    [www.receptnazdravi.cz]

     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 09.10.2013 16:21
     

    cukrovkář, chvála PB, nejsem, ale tuším, že to bude složitější než nedat cukr, protože i škroby se štěpí na cukry (viz školní pokus jak jsme žvýkali rohlík tak dlouho až zesládl) a tedy i rohlík s máslem zvýší krevní cukr confused smiley

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 09.10.2013 17:08
     

    Můj příbuzný, když mu náhle našli docela silnou cukrovku, to vzal zodpovědně a koupil si literaturu, digitální kuchyňskou váhu a vše si dával na příděl dle tabulek. Taky hodně zhubnul, což se mu před tím nedařilo. Jenže takových je málo, člověk je od přírody neochotný něco měnit v zaběhnutém systému, ve stravování zvlášť.

    Hanko, jasně, že je nutné omezit bílou mouku, cukr jako takový, ovoce i brambory... Je toho víc. Jenže člověku holt musí být hodně ouvej, aby to striktně dodržoval. Pokud vím, tak citron cukr snižuje, používala jsem tento trik v těhotenství, když jsem šla na kontrolu. Ale to jsem měla jen lehce zvýšený cukr v těhotenství, pak už ne.

     
  • Autor: Homolova21
    Status: nováček

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 02.03.2018 16:39
     

    Já osobně mám stejný problém, že musím manželovi vyřit zdravě a má cukrovku... Loni jsem našla čekankový sirup a chuťově je výborný a pro diabetiky v pořádku, doporučuju si o tom přečíst na cekankovysirup.cz/ a popřípadě kupuju přímo u výrobce vcelku levně tady [www.eshop.kaumy.cz]

     
  • Status:

    Re: Vaříme pro diabetiky

    Datum: 03.03.2018 09:36
     

    Mě se tento čekankový sirup nezdá laciný, ale výrobky pro diabetiky jsou všechny drahé. Nikdy jsem ho nepoužila, doufám, že bude mít vyšší sladivost, než tolik propagovaná stévie. Ta je úplně k ničemu.

    A citron cukr nesnižuje. Ptala jsem se své diabetoložky. Potvrdila mě, že citron je ovoce obsahující cukr, i když se kyselý. mls smiley

    Ale tu zásilkovou službu nezavrhuji, protože výrobků pro diabetiky na našem trhu ubývá i když lidí s touto nemocí přibývá. Už je nás skoro milion. Teď jsou v modě výrobky bez lepku. Jsou také drahé. Nejlepší je být zdravý, jenže každý to štěstí nemá. drinking smiley

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Vaření (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.