čtvrtek 28. března, 19:40 Svátek má Soňa
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert

VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

Datum: 02.02.2014 10:47
 

Zakládám tuhle diskuzi, abychom poznatky o škodlivinách ve stravě, nebo naopak nápady, jak vařit zdravěji, měli pěkně na jednom místě

 

 

CÍLEM POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU JE ZISK, NIKOLI ZDRAVÍ ČLOVĚKA.

 
Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (10.04.2014 00:26)
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: předchozí1234567891011
    Aktuální stránka: 11 z 11
  • Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 05.01.2016 13:01
     

    Hani máš pravdu, ale srnkám to docela přeju, měla by jich polovina vychcípat, je jich moc a a škodí. Když jedu domů nestačím brzdit, kolik jiich přebíhá cestu. Totéž v lese, jsou zblblé 5 m ode mě a neutečou, pomalu se jich začínám bát. O zahradě mi ani nemluvte většina růží ani nevykvetla, momentálně je většina k zemi užraná. Nechápu proč se jich nemůže postřílet víc, když se tak přemnožily?

     
  • Autor: Reklama

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

     
     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 05.01.2016 13:16
     

    s tím přemnožením to není tak žhavé, obecně stavy srnčího klesají, jenom jsou tam, kde je potrava a klid, což je pohříchu u tebe a ve vesnici se lovit kvůli bezpečnosti nesmí.

    Funguje to asi jako dělání díry do rybníka kbelíkem, zase voda nateče, i kdyby tvoji zvěř někdo zastřelil, zase přijde další, pokud je to obecně místo pro ni lákavé.

    Přebíhají přes cestu..asi bude zmíněná potrava a klid na obou stranách cesty.

    Klesá nám dramaticky úživnost honiteb, ta šaškárna, co předvádějí zemědělci kvůli dotacím, se zemědělstvím nebo podnikáním nemá moc společného (omlouvám se výjimkám). No a na řepkové dietě jim je ouvej a oni nemají instinkt ji nežrat, když je tu nová.

    Lidi jsou všude, není kousek klidné lokality, kam by pořád někdo nelezl nebo něco nestálo, z luk jsou pastviny zaplocené celoročně, znásilňujeme krajinu a zvěři nezbývá místo k životu.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil HanaK (05.01.2016 13:18)
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 05.01.2016 13:19
     

    A že by tato drastickým způsobem vyprodukovaná "eko" příměs do konvenčních paliv byla nějakým přínosem pro motorové jednotky, tak o tom by se rovněž dalo s úspěchem pochybovat.

    Ono cokoli dutými hlavami dryjáčnického ražení masově nasazovaného, vše naprosto bez dlouhodobé koncepce, od fotovoltaiky, řepku, přes bioplynky, po slavné kompostárny je dost na.. na euro. Ech.

     
  • Status:

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 06.01.2016 16:20
     

    Hanulko, úplně s tebou souhlasím. Škoda, že o těchto "prospěšných" návodech rozhodují lidé od stolu a jsou to ti, kteří mají moc a málo rozumu. Slámou se topí v ekologických výtopnách a pak se sbírají šlupky od banánů, aby se komposty z těchto zbytků vylepšoval humus v půdě. To je Kocourkov. thumbs up

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 14.02.2016 16:51
     
    citrony-300x300.jpg
    Další fotografie:

    JARNÍ OČISTA ORGANISMU


    Tip 1:

    Před snídaní teplá voda s citronem a máta

    Po probuzení, než přijde první šálek čaje nebo kávy, je vhodné vypít teplou vodu s plátkem citronu na detoxikaci jater a žlučníku. Zkusit také můžete 1 lžičku jablečného octa a surový med smíchat v jednom šálku vody. Mátový čaj po celý den je další výborný prostředek pro zklidnění jater čchi (energie). Doporučuji to zvláště pokud na sobě pociťujete podrážděnost, frustrace nebo časté vzdychání. Po vypití citronové vody je dobré si propláchnout ústa vodou, aby se neutralizovaly kyseliny, které by mohly poškodit zubní sklovinu. Kdo má o své zuby obzvláště strach, může do vody přidat lžičku jedlé sody a dobře ústa propláchnout. Jedlá soda je velmi zásaditá a nastolí v ústech rovnováhu po kyselosti.


    Tip 2:

    Zásobte se čerstvým ovocem a zeleninou

    Kvalitní sezónní zeleninu můžete koupit na farmářských trzích, u soukromých dodavatelů nebo v bio obchodech a skutečně se to vyplatí, neboť taková zelenina i ovoce mají nepoměrně více živin než seženeme v běžných supermarketech a tak vám bude stačit podstatně menší množství k pocitu naplnění.

    Jarní zelenina:

    Hrášek - bohatý na vitamíne C a thiamin, pomáhá alergikům a má schopnost odvrátit depresi .

    Artyčoky - obsahují cynarin, který stimuluje tvorbu a vylučování žluči a prebiotikum s názvem inulin, který pomáhá trávení, zvyšuje imunitu a snižuje hladinu tzv. „špatného“ a zvyšuje hladinu tzv. „dobrého“ cholesterolu.

    Chřest - je bohatý na vitamín K, vitamin A, bílkoviny, kyselinu listovou, pomáhá dopravovat vápník do kostí a posiluje imunitní systém .

    Fava fazole - mají vysoký obsah vlákniny, železa a bílkovin, tyto často přehlížené fazole pracují na snížení hladiny cholesterolu a jako bonus stimulují sexuální touhu.

    Salát - všechny druhy salátu jsou přeplněny antioxidanty a kyselinou listovou, která ovlivňuje a řídí metabolismus aminokyselin a stimuluje tvorbu červených krvinek.

    Rukola - je skvělým doplňkem do salátů, protože má pikantní chuť a je zdrojem hořčíku, který pomáhá posilovat kosti, udržuje náš imunitní systém silný a snižuje tlak.

    Ředkvičky - společně s brokolicí prospívají při prevenci a léčbě rakoviny. Jsou výborným zdrojem vitamínu C. Listy jsou také jedlé a kromě vitamínu C obsahují ještě vápník a bílkoviny.

    Zelená cibule - nazývají se také jarní cibulkou, jsou plné antioxidantů, které snižují krevní tlak a tím riziko srdečních onemocnění. Působí také jako antihistaminikum, což je skvělé pro lidi s alergiemi .

    Špenát - je neočekávaný zdroj vitaminu C, plný kyseliny listové, betainu, luteinu a zeaxanthinu. Tyto prvky pomáhají odvrátit poruchy zraku související s věkem, dávají nám více energie pro cvičení a posilují imunitní systém.

    Pokud nebudete zeleninu zrovna konzumovat čerstvou, vařte ji kratší dobu, ale při vyšší teplotě, nejlépe však lehce na páře.


    OVOCE:

    Z ovoce v našich zeměpisných šířkách momentálně ještě přirozeně nic neroste, ale můžeme si pomoci dovezeným, na přípravu smoothies i naším lokálním mraženým.

    Jahody - jsou plné vlákniny a vitamínu C, chrání naše srdce, zvyšují tzv. „dobrý“ cholesterol, snižují krevní tlak a pomáhají odvrátit rakovinu. Třešně - jsou bohaté na draslík, plné antioxidantů a vlákniny. Meruňky - obsahují beta karoten, draslík, vlákninu a vitamín C. Pomáhají předcházet onemocnění srdce a jsou skvělé pro náš zrak, kaloricky jsou dokonce nižší než třešně. Neváhejte a užijte si je sušené, i když mají více sacharidů, jen je předtím dobře propláchněte ve vlažné vodě, pokud nejsou bio, aby se zbavily konzervantu.

    Bobule - bobule jakéhokoli druhu jsou naplněny antioxidanty snad nejvíce z veškerého ovoce. Doporučuji jíst co nejvíce druhů a do sytosti, protože obsahují nižší množství cukru.


    Tip 3:

    Zařaďte do svého jídelníčku zelené výhonky, klíčky a další superpotraviny

    Zelené výhonky a klíčky jsou bohaté na chlorofyl a živé enzymy, říká se jim zelené potraviny. Patří sem zejména obilné trávy jako je mladá pšenice nebo ječmen a z nich dělané šťávy, mikro- řasy jako jsou spirulina, modro-zelená AFA a Chlorella, petržel, kapusta, mangold a zelená kapusta, které urychlují omlazení jater. I další superpotraviny jsou skvělým zdrojem všech potřebných látek pro naše tělo v té nejlepší formě a mnohé z nich většina z nás zná a používá. Patří sem zelené potraviny a superpotraviny jako alfaalfa klíčky – vojtěška, goji – kustovnice čínská, nepražené kakao, acai bobule, aloe vera, chia semínka, řasa kelp, maca kořen, kokosové ořechy, konopná semínka, Noni, quinoa, naklíčená pohanka, avokádo, včelí produkty, moruše, zlatý len, Lucuma, Yacon, Camu Camu bobule, …


    Tip 4:

    Odstraňte běžný chléb a pečivo

    Bílý zpracovaný chléb a pečivo jsou bohužel zbaveny veškerých mikro živin jako jsou vitamíny B6 a E, zinek, chrom, kyselina listová, hořčík a vláknina, která reguluje trávení a pomáhá čistit naše tělo. Bílá pšenice naopak naše tělo velmi zatíží, unaví, zakyselí a je živnou půdou pro záněty. Jestliže si svůj život neumíte bez chleba představit, zkuste si vyrobit vlastní – recepty na ně naleznete například v sekci Domácí chleby. Bylo by dobré také snížit příjem obilovin a cereálií vůbec – bílá rýže, nudle, těstoviny, pizza, snídaňové cereálie, …


    Tip 5:

    Pakliže jíte maso, jezte jen to lehčí

    Na kvalitním čerstvém mase z nekomerčních zdrojů není nic špatného pouze v tom případě, že ho nejíme moc. Jaro je jako stvořené pro očistu těla od těžkých zimních pokrmů a proto by v jarním jídelníčku nemělo červené maso figurovat vůbec. Tělo má potřebu se zbavovat všeho nepotřebného a dlouho se trávicí maso nás jen zbytečně unaví a zabrání tak cennému procesu ovlivňovaného přírodou. Jestliže máte rádi ryby a máte kvalitní zdroj nebarvených, nehormonálních ryb plných těžkých kovů nejlépe divoce žijících, je to skvělá alternativa klasickému masu. Pakliže milujete drůbež, opět by to měly být kusy z nekomerčních zdrojů a jen výjimečně a raději krůta než kuře. Omezte také nebo se úplně zbavte konzumace orgánů jako jsou ledvinky a játra, které obsahují vysoké dávky cholesterolu.


    Tip 6:

    Vyřaďte mléčné výrobky, smažená jídla a větší množství ořechů

    Pro lepší oběh energie a zbavení se přebytečných toxinů, hlenů, kyselosti organismu i kilogramů, by bylo dobré vyhnout se mléčným výrobkům, smaženým potravinám a velkému množství ořechů a ořechových másel, neboť všechny tyto potraviny mohou zjara způsobovat zhoršení stagnace v játrech a opětovný úbytek energie a podrážděnost. Zkuste si vyrobit makové, mandlové nebo konopné mléko a rozmixovat v něm vaše oblíbené ovoce, karob nebo lžičku medu. Uvidíte jaké budete mít boule za ušima, radost a svěží pocit po těle. Skvělé recepty na domácí másla naleznete v sekci Zdravá másla a postup výroby domácích mlék v sekci Rostlinná mléka.


    Tip 7:

    Zařaďte jemně štiplavá koření

    Ostřejší koření pomáhá zmírnit přechod do jara, kdy se nevyhneme nevyzpytatelným změnám počasí a s nimi často přicházejícím nachlazením, alergiemi a akutními onemocněními. Patří sem zejména: zelené cibule, česnek, zázvor, řeřicha, hořčice, kurkuma, bazalka, kardamon, majoránka, kmín a fenykl. Tyto potraviny mají silný účinek na zvýšení naší imunity.


    Tip 8:

    Jezte čerstvě utržené mladé rostlinky a květy

    Na jaře je hojnost mladých výhonků rostlinek, které jsou plné síly a čistoty a rostou všude a zdarma. Mají zpravidla jemně nahořklou chuť a tím právě pozitivně ovlivňují detox našich jater a celého trávení, které se tím velmi zrychlí. Patří sem zejména: pampeliška, listy ředkviček, heřmánek, bodlák mléčný semena a všechny další bylinky, které najdete podrobně popsané zde a dále římský salát, amarant, quinoa, citrusová kůra, … Pakliže jste náchylní k jarním alergiím jako jsou svědění, červené oči, rýma nebo kýchání, je více než nutné tyto potraviny do svého jídelníčku zahrnout a vyléčit se tak přirozeně. Tyto potraviny nám rovněž pomohou na červené, oteklé klouby. Jsou výtečné do všech salátů, smoothies i jen tak samotné.


    Tip 9:

    Zařaďte jednodenní půsty

    Na pročištění organizmu a nastartování metabolismu je velmi účinné zařadit nejlépe jeden den v každém týdnu půst, kdy pijeme jen čistou vodu. Až si tělo zvykne, můžeme pak postupně vyzkoušet i třeba třídenní půst, který má vysoký léčebný efekt na veškeré plísně, kvasinky, překyselení, parazity, záněty a alergie. Pakliže by to na vás byla příliš silná káva, přínosné pro tělo i mysl je i den jen na ovoci a zelenině, nebo jen na ovoci nebo jen na jednom druhu ovoce. Když to zvládnete a ucítíte ten příval energie a radosti, v další fázi můžete vyzkoušet den pouze na ovocných a/nebo zeleninových šťávách. Jaro tak protkne každou vaši buňku novým životem. Každý krok je skvělý!


    Tip 10:

    Vyzkoušejte/zařaďte do svého života některou z následujících věcí

    -vyměnit nezdravé oleje jako je palmový, palmojádrový, kukuřičný, slunečnicový, sojový a margaríny za oleje zdraví prospěšné jako je například extra virgine olivový, konopný, lněný, kokosový, sezamový, z ořechů…

    -vyměnit bílý cukr za med, melasu, agáve sirup, ječmenný slad a jiné slady, stévii …

    -omezit alkohol, popřípadě si vybírat jen kvalitní vína

    -černý čaj a kávu vyměnit za čaje zelené, červené, bílé a bylinkové

    -klasickou sůl kamennou vyměnit nejlépe za sůl himalájskou nebo alespoň mořskou (ale pozor, má tendence do sebe nasávat znečištění moří)

    -maximálně se vyhýbat zpracovaným jídlům a nápojům (fast food, limonády, sušenky, majonézy, tavené sýry, polotovary, …)

    -pravidelný pohyb venku na čerstvém vzduchu a slunci, dotýkat se stromů, země, …

    -naučit se víc pít čisté vody, kterou si můžete sami naspinovat nebo požehnat

    -chodit pravidelně spát a pravidelně vstávat a dopřát si dostatečně dlouhý a klidný spánek a relaxaci

    -vyzkoušet očistu tlustého střeva kávovými nebo urinovými klyzmaty – klystýr

    -zajít do sauny a zpravidelnit to – velká očista

    -naučit se zhluboka a vědomě dýchat

    -vyzkoušet meditaci nebo jógu

    -omezit stres a rozhovory na negativní témata, pomluvy, intriky a spory

    -vypnout televizi a počítač a změnit každodenní rutinu

    -trávit více času s rodinou a přáteli a pěstovat hezké vztahy

    -radovat se z drobností, dělat oblíbené činnosti, změnit úhel pohledu na ty méně oblíbené

    -přijímat se teď a tady jací jsme

    -odpustit sobě i ostatním, nelpět, zpřítomnit se.

    Nebojte se připravovat si nové chutné variace jídel, které jste třeba nikdy nezkusili, můžete jen získat. Vyzkoušejte nové mixy ovocných a zeleninových šťáv, zelené šťávy, ovocná smoothies se zelenými listy, výhonky doma naklíčené, quinou se zelenou cibulkou nebo na kari se zeleninovým salátem, … je toho tolik chutného, krásného a zdravého. 


     
  • Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 11.11.2016 10:54
     

    Do čeho přidáváte Miso pastu, já tedy do polévek a luštěnin, ale nějaké další osvědčené nápady bych uvítala.

     
  • Autor: Romi
    Status:
    www.chlupatarad..

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 11.11.2016 11:30
     

    Jájo, to vůbec nevim, co je! eye popping smiley

     
  • Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 11.11.2016 11:36
     

    Taková japonská kořenící pasta z fermentované soji, velice zdravá plná enzymů a minerálů. Mají to ve zdravé výživě, kdyby sis ji koupila tak opatrně je dost slaná. Používá se až do hotového pokrmu takže moc předem nesolit.

     
  • Autor: Romi
    Status:
    www.chlupatarad..

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 11.11.2016 11:48
     

    aha, tak to není nic pro mě.....japonskou kuchyni ráda nemám.....

     
  • Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 11.11.2016 13:14
     

    Tadz jsem ještě nebyla. Koukám na Spike.Bože, jak já ale hřeším...i to spaní eye rolling smiley ...kafe...no nemluvím..jen ten bílý cukr..tam jsem vzorná grinning smiley

    změnit úhel pohledu na ty méně oblíbené tam snaha, pokud to neoblíbené není byrokratická blbost..to nejde nono smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil ''.phorum_html_encode('regina.mocova@gmail.com').'' (11.11.2016 13:17)
     
  • Autor: tak63
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 18.11.2016 23:30
     

    Já dnes také vařil a to léék na chřipku mls smiley

    Do sklenice jsem nakrájel zázvor, vymačkal celý citrón a přidal 2 lžíce medu ................................ no a jen tak mimochodem do toho přidal 1/2 l 55% slivovice. Nechá se 2-3 dny vyluhovat a může se užívat i preventivně. winking smiley

    Manželka mi říkala, že strouhanej zázvor jako čaj s medem a citrónem pije taky a nudli u nosu má stejně. No bodejť by neměla, když tam v tom nemá ..... pak povídá - no vy chlapi si to vždycky nějak zdůvodníte, aby jste mohli ...... drinking smiley .

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 15.03.2018 19:46
     
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

    Datum: 23.03.2018 09:31
     

    Pátá chuť umami

    [soucitne.cz]

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Vaření (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.