pátek 29. března, 00:52 Svátek má Taťána
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Bydlení a domácnost
hodnocení: 4.50
Aktuální kategorie: help   Vše > Bydlení a domácnost
Diskutujte! Chcete koupit novou pračku, nebo přestavět svůj byteček dle posledních trendů? Inspirujte se u ostatních a nebo naopak poraďte ostatním..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: wilda
Status: nováček

trvalé bydliště-daně

Datum: 04.10.2008 10:37
 

Dobrý den,

koupili jsme si chalupu, a chtěl bych si odepsat úroky z úvěru od daňového základu. K tomu je údajně potřeba trvalé bydliště v nemovitosti, kterou jsem prostřednictvím úvěru koupil. Je tomu tak?

Bydlet tam nechceme,tak bych poprosil o radu, zda-li stačí změnit adresu trvalého bydliště pouze na obecním úřadě? Stačí když změnu provede jeden z manželů (máme 2 smlouvy)? Nechce se mi obíhat všechny ostatní instituce, když ve skutečnosti budu bydlet na stávající adrese.

Předem děkuji za všechny rady a informace, Wilda

 

Komentáře a názory

 
  • Autor: Amee
    Status: expert

    Re: trvalé bydliště-daně

    Datum: 04.10.2008 10:58
     

    Od základu daně můžete odečíst úroky na financování bytové potřeby. Takže si myslím, že chalupa do toho asi nespadá, protože nemá "statut" rodinného domu nebo bytového domu. Jenom trvalé bydliště nestačí.

     
  • Autor: Reklama

    Re: trvalé bydliště-daně

     
     
  • Status:

    Re: trvalé bydliště-daně

    Datum: 04.10.2008 19:21
     

    no tak neviem,ale tá chalupa bola zakúpena na podnikanie,alebo len na súkromnú osobu

     
  • Autor: Amee
    Status: expert

    Re: trvalé bydliště-daně

    Datum: 04.10.2008 19:35
     

    Aninko, tvoje otázka není podstatná, podstatné je to, že pokud si wilda chce odečíst úroky podle § 15 zákona o dani z příjmu, musí být hypotéka či úvěr použit na financování bytových potřeb. Bytovými potřebami se myslí výstavba bytového, rodinného domu, koupě pozemku na němž bude postaven bytový, nebo rodinný dům atd. A podstatné je to, že chalupa, je v katastru nemovistí (předpokládám) zapsána jako rekreační objekt a kolaudována jako rekreační objekt.
    Tudíž to není bytová potřeba. A ta musí splňovat podmínky podle vyhlášky a splňovat podmínky stavebního zákona.

     
  • Autor: wilda
    Status: nováček

    Re: trvalé bydliště-daně

    Datum: 04.10.2008 20:07
     

    Děkuji za odpověď a měl bych upřesnit co jsme vlastně koupili.

    Jedná se o rodinný dům na vesnici určený k bydlení (není zapsána v katastru jako rekreační objekt)., a my ho pouze nazýváme chalupou, jelikož tam chceme trávit volný čas, ovšem chalupa jako taková to není.

    Předem díky za další odpovědi na otázky v prvním příspěvku, po tomto upřesnění. Wilda

     
  • Autor: Amee
    Status: expert

    Re: trvalé bydliště-daně

    Datum: 05.10.2008 21:09
     

    Wildo, tak tady ti kopíruji to podstatné ohledně odpočtu úroků a jinak doporučuji přečíst §15 zákona o dani z příjmů. A ještě odkaz na zákon,[business.center.cz], úroků se týká §15 odst. 3 a 4 (ten tady máš)

    (4) V případě, že účastníky smlouvy o úvěru na financování bytové potřeby je více zletilých osob,62) uplatní odpočet buď jedna z nich, anebo každá z nich, a to rovným dílem. Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů a v případě výstavby, změny stavby32) nebo koupě rozestavěné stavby užíval předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů po splnění povinností stanovených zvláštním právním předpisem pro užívání staveb.63) V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období. Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. d), f), g), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, kdy poplatník byt, rodinný dům nebo bytový dům získaný podle odstavce 3 písm. d), f), g) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů. Úhrnná částka úroků, o které se snižuje základ daně podle odstavce 3 ze všech úvěrů poplatníků v téže domácnosti, nesmí překročit

    300 000 Kč. Při placení úroků jen po část roku nesmí uplatňovaná částka překročit jednu dvanáctinu této maximální částky za každý měsíc placení úroků.
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Bydlení a domácnost (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.