pátek 29. března, 10:57 Svátek má Taťána
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Co se jinam nehodí
hodnocení: 4.60
Aktuální kategorie: help   Vše > Ostatní a volné téma > Co se jinam nehodí
Diskutujte! Je spousta věcí na které tu není chlíveček
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: Anavi
Status: expert

Toxikologie - číslo do vašeho mobilního telefonu

Datum: 28.03.2010 19:35
 

Toxikologické informační středisko radí při otravě dětí i zvířat

07.02.2008 09:52
Zdroj: ČTK
diskuse dosud neobsahuje žádný příspěvek

Asi tisíc nových dotazů ročně zodpoví Toxikologické informační středisko v Praze, které funguje už 45 let jako jedno z nejstarších v Evropě. Z poloviny se týkají přiotrávených dětí a asi ze dvou procent i domácích mazlíčků. Na semináři Společnosti pro návykové nemoci to řekla Daniela Pelclová z Kliniky nemocí z povolání.

Cílem střediska je poradit, jak lze poskytnout první pomoc nebo jestli je nutná hospitalizace. Lidé se zajímají třeba o to, jestli jim uškodí brzdová kapalina, rtuť teploměru nebo čisticí prostředky.

Za dobu, co středisko existuje, už nasbíralo tisíce informací a dat o různých látkách, které mohou být člověku nebo zvířeti nebezpečné. Papírová a nově i elektronická databáze obsahuje asi 70.000 hesel. Středisko archivuje listy se složením jednotlivých léků i chemických látek. Podle Pelclové někteří výrobci čisticích prostředků nezveřejňují všechny nebezpečné látky ze složení.

Poměrně dost lidí telefonuje a ptá se, nakolik je může poškodit třeba benzin, petrolej, nafta, ředidlo nebo lešticí přípravky. Velmi nebezpečná je podle lékařky praxe některých domácností, kdy se přelévá riziková kapalina do plastové láhve od vody nebo limonády. Pak se prý stává, že se lidé spletou a napijí se. Některé matky se prý také zajímají o to, jestli svému dítěti ublížily, když mu omylem nakapaly nesprávné kapky nebo daly špatné léky.

Nejvíce dotazů podle Pelclové přichází v období Vánoc, kdy se rizikem stávají například voňavé esence a svíčky, rostlinné silice nebo prskavky. Po Vánocích přichází útlum, telefonátů pak znovu přibývá od jara do podzimu, kdy rostou houby a rostliny.

Lidé se často zajímají i o látky, které jim nemohou příliš uškodit. Obavy vzbuzuje například rtuť z teploměru, šampon, rtěnky, jedy na mravence a na myši nebo koncentrovaná hnojiva do květin.

Asi polovina příčin otrav, s nimiž se lidé obracejí na středisko, se ale prý týká léků. Z jejich požití jde asi z 44 procent o sebevraždy, ze 39 procent o náhodné požití. V těchto případech do střediska volají třeba lékaři nebo příbuzní, které zajímá prognóza léčby.

Dotazy ze strany lékařů a rodiny se týkají také drog. Na všech dotazech se ale podílejí jen z jednoho až dvou procent. Lidé se nejčastěji zajímají o účinky durmanu, muchomůrek nebo konopí.

Toxikologické informační středisko přijímá dotazy 24 hodin denně sedm dní v týdnu na číslech 224919293 a 224915402. Bližší informace a stručný rádce při otravách je k dispozici na webových stránkách Všeobecné fakultní nemocnice [vfn.lf1.cuni.cz].

 

Komentáře a názory

 
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Toxikologie - číslo do vašeho mobilního telefonu

    Datum: 28.03.2010 19:40
     

    Mám tohle číslo v mobilním telefonu víc jak pět let a už jsem ho použila nesčetněkrát. Před pár dny například, když si mamka nechtěně otřela rukou potřísněnou od gumovníku rty a pak si je nevědomky olízla (je to pěkný sajrajt, protože má na jazyku puchýře, jazyk má potažený bílým povlakem, a dodneška ji pálí vnitřek pusy), asi před půl rokem, když malej zbaštil plod vavřínu, který si spletl s borůvkami eye rolling smiley a před x lety bohužel proto, když mi syn vypil lék v sirupu. Naštěstí žije love smiley , nicméně nás to tenkrát stálo dva dny nervů na JIPce.

    Na té lince jsou velice ochotní, ihned poradí, co dělat.

    Naše kalamitní rodina by bez tohoto čísla snad ani nemohla existovat. Myslím, že pro klidné spaní ten jeden telefonát stojí za to...

     
  • Autor: Reklama

    Re: Toxikologie - číslo do vašeho mobilního telefonu

     
     
  • Autor: wzteklina
    Status:

    Re: Toxikologie - číslo do vašeho mobilního telefonu

    Datum: 29.03.2010 07:21
     

    Anavi dobrý nápad thumbs down....taky mám jeden kiks za sebou, jen jsem to tenkrát musela zvládnout sama.

    Tak už je v mobilu.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Toxikologie - číslo do vašeho mobilního telefonu

    Datum: 25.05.2015 14:21
     

    VYtahuji nahoru winking smiley

    [www.tis-cz.cz]

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (25.05.2015 14:24)
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Co se jinam nehodí (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.