Na žádané recepty probírané zejména v Co dnes vaříte, Pečení je radost, Domácí pakárně a tak podobně.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
Postup: -smíchám sypké přísady, přidám ostatní,zpracované těsto trošku rozválím na pomouč. vále a vytvaruju válec( někdy do těsta před zarolováním zamačkám posekanou čokoládu),
dám na plech vyložený peč. papírem, šejdrem jako je na fotce, protože dost nabyde.
Peču na prostředním roštu,v el. troubě asi 40 min., při cca 170 .
Horkou štolu potřu důkladně máslem a posypu moučk. vanilk. cukrem, a pak ještě jednou po vychladnutí.
Je vláčná, voňavá, a naučila se ji i moje kolegyně, která nepeče vůbec, fakt to nic není, a výsledek za to stojí.
Upraveno 1 krát. Naposledy upravil daga (09.12.2012 09:47)
,2 lžč cukru rozpuštěné v 5 lž vody - zpracovat v těsto
Suroviny na pudink a ovoce:
krém - 1 l mléka a 2 1/2 sáčku vanilk. pudinku, trochu cukru asi 1 1/2 sáčku děts. piškotů
2 sklenice půlených meruněk,
jahody - stačí 1 malá plechovka, ev.zmrazené, nebo v sezoně čerstvé
Postup:
- těsto rozdělím na polovinu, jednu si rozválím na peč.papír o velikosti hlubokého plechu, překlopím na vymaz. a vysyp. plech, a kladu vrstvy - piškoty bříškem nahoru, na ně meruňky, do mezer nacpu jahody, viz foto, celé potom zaliju horkým pudinkem, a ten zakryju druhou půlkou těsta ( opět vyvál.na peč.papíru).
Peču dorůžova, na prostř. roštu ,při 170,ke konci pečení přepnu na horní.
Vychladlé ozdobím mřížkou z čokol.polevy. Nejsou moc sladké a konečně jsem se zbavila piškot od vánoc
P.S.
Tyto řezy jsou výborné v létě - vyhladím je v lednici, ale myslím si, že i v zimě přijdou k chuti .
A taky zavařené ovoce najde své uplatnění
Těsto jde lehce vypracovat , hery jsem dala 250g, nechtělo se mě načínat další balení, nevymazávala jsem plech, ale použila pečící papír.
A udělala jsem chybu, že jsem těsto vyválela jen na menší plech, nechtělo se mně s tím babrat , a usoudila jsem, že koláče na menším bude i tak dost, bylo, ale to těsto bylo přeci jenom zbytečně dole i nahoře v silnější vrstvě .
Upraveno 1 krát. Naposledy upravil daga (28.11.2012 22:27)
Já když přijedou děti, tak musím dělat tuto ovocnou rychlovku
Ovocná rychlovka
Recept je na plech cca 25 x 35 cm .
Na dno plechu poklademe dětské piškoty ve dvou vrstvách. Piškoty položíme jednou vrstvou a tu druhou dáváme obráceně do mezer, které mezi piškoty vznikly.
Uvaříme si puding ze dvou sáčků dle návodu (může být jakékoli chutě, ,jakou máte rádi) a nalijeme jej hned na položené piškoty.
Počkáme, až puding zchladne a poklademe na něj různé ovoce (viz obrázek) tak, aby se dal potom nařezat na dortíky.
Jakmile máme pokladeno ovoce, uvaříme si dvě malé želatiny nebo jednu velkou a zalijeme jí celý koláč. Necháme vychladnout a poté dáme na noc do ledničky.
Druhý den již můžeme směle konzumovat , no u nás se konzumuje dříne, ještě že je lednice. Je to vynikající, rychlé, šťavnaté a moc chutné - mňam, mňam.
Odpoledne čekám návštěvu (i malé děti), tak jsem chtěla upéct něco nenáročného a dobrého a volba tudíž padla na "falešné tiramisu". Do těsta na buchtu (recept na olejovou buchtu, ale poloviční množství, aby byla nižší), se dají hromádky čokoládového pudinku (studený nebo vlahý) a upeče se to.
Další fotografie:
Na vychladlou buchtu se dá zakysaná smetana (nešetřila jsem s ní, dala jsem 4 velké), poprášit kakaem. Až se to vychladí dodám fotku řezů.
Ještě sem dám recept na tu olejovou buchtu (dělám z ní třeba i bábovku)
6 vajec
30 dkg cukru krupice
35 dkg polohrubé mouky
1 prdopeč
2 dcl vody
2 dcl oleje
Ze žloutků a oleje udělám majonézu, přidám cukr a trochu vody. Pak přidávám střídavě vodu a mouku s prdopečem. Nakonec sníh. Do bábovky část těsta obarvím kakaem. Jo a na to tiramisu to chce menší dávku, nebo větší pekáček, aby buchta nebyla tak vysoká a vešla se ještě ta zakysanka.
1kg hladké mouky 1/2 kg ml . cukru,, 16 dkg medu , 6 celých vajec .. půl dcl sklínku namletého koření --- hřebíček , badyán , skořice , nové koření , anýz---- dle chuti .. taky prášek do pečiva neb jedlou sodu .
zpracovat těsto , druhý den vyválet na tenko jak na nudle . vykrajovat kolečka ., peče se asi tak osm kusů na plechu - jinak by nešlo rychle stočit do kornoutu - dělám si je z výkresového papíru a po upečení rychle šoupnu dovniř. pak zas další .. ovšem třeba na vánoce vykrajuji tvary - nemusím pracně točit kornouty .. stejně se to sní .. nechává se odležet
upozornění -- jen pro svou potřebu - je to patentováno ..
Nádivka: 500g tvarohu (může být i ve vaničce), 0,5l mléka 2 vejce cukr dle chuti, rozinky (možno nahradit i drobným ovocem)) 1 vanilkový pudinkový prášek - vše smícháme
Postup přípravy:
Z mouky smíchané s kypřícím práškem, cukru a másla uděláme drobenku.Na tukem vymazaný plech nasypeme polovinu drobenky, na ni nalijeme nádivku, rozetřeme, posypeme zbylou drobenkou a upečeme asi při 170 stupních až do zrůžovění. Tento koláč je velmi vláčný a chutný.
Zdroj - MMB . Jinak ji už dělám léta, někde ji mám napsanou, liší se asi minimálně, ale dnes jsem upekla tuto.
Na spodní drobenku jsem rozkrájela na slaboučké plátečky jablíčko, na to pár ořechů - poslední vyloupané vlašáky , pak teda tvaroh a zase drobenka.
2 vejce, 4 lžíce oleje, 4 lžíce cukru krystal vyšlehat ( není to nadýchané jako na piškot)
Do vyšlehaného přidat 2 dcl mléka, 12 vrchovatých lžíc polohrubé mouky a pr. do pečiva. V případě hustého přidat mléko.
plech vysypat moukou, peče se na 170 st.
Rebarboru stáhneme z vláken, nakrájíme na kousky a ty obalíme v krystalu, aby nebyly kyselé. Nahoru drobenka. Je to rychlé pečení. Navíc se zpracuje sezónní ovoce.
- z mouky, másla, cukru, soli a vody vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do lednice (já do mrazáku) - vyválíme placku a dáme do formy (pozor těsto se lehce trhá, tak to chce trpělivost) - propícháme vidličkou a při 170°C pečeme do zlatova - po vychladnutí potřeme marmeládou, poklademe broskvema na kostky, zalijeme pudinkem - dáme ztuhnout do lednice ( nejlépe do uzamykatelné lednice ) já mám formu o průměru 24 cm a je to tak akorát, jinak náplň lze měnit dle svým chutí - různé ovoce, místo pudinku želatina apod...
450 g nahrubo strouhané mrkve, 280 g hladké mouky, 230 g cukru, 120 g vlašských ořechů jemně mletých, 220 ml oleje, 4 vejce, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžičky prdopeče, špetka soli, pár kapek citronového aroma (možno i mandlové, vanilkový extrakt apod...) a rozinky dle chuti Vejce, cukr, olej a citronové aroma našleháme. Smícháme sypké suroviny a postupně zašleháme do tekuté směsi. Vmícháme mrkev a ořechy. Směs vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 175°C asi hodinu. Po vychladnutí dle úvahy zdobíme (čokoláda, citronová poleva, cukrová poleva ...) V původním receptu jsou 2 lžičky jedlé sody a 2 lžičky prdopeče a místo citronového jsou tam 2 lžičky vanilkového extraktu, z původních 300 g cukru jsem dala 230 g.
Z těsta 2 vytvoříme kynuté těsto, těsto 1 jen prohněteme máslo s moukou a uděláme z něho čtverec vysoký cca 2-3 cm.
Kynuté těsto rozválíme do čtverce a nakoso na něj položíme těsto 1, kynuté přes čtverec přeložíme a opět rozválíme a přeložíme, opakujeme asi 3x
Rozválíme do velké placky, rozkrájíme na čtverce, na každý dáme kopeček dušeného kysaného zelí, v němž jsou kostičky vařeného uzeného masa. Zabalíme, potřeme vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí.
Samozřejmě je možné dělat i sladkou variantu a plnit i tvarohem, jablky....
Re: Spojená pekařka weekovská
Je čas jablíček, tak co si upéci tento vynikající, lahodný , osvěžující jablečný koláč do dortové formy?
Zdroj jsou Babicovy dobroty, ale já ho mám od neteře
Pozor , upéci v dostatečném předstihu, protože se podává vychlazený, nejlépe opravdu z lednice
A je pro milovníky tvarohu a nebo naopak , pro ty, co tvaroh nemají rádi, protože náplň není tvarohová
Jablečný koláč
Základ:
1 vejce , 80 g másla, 100 g cukru , 200 g hladké mouky , 1 kypřicí prášek
Náplň:
5 jablek , 2 kysané smetany 15 %, 1 smetana 30 % , 1 pudingový prášek vanilkový , 100 g cukru , 1 vejce
Postup přípravy receptu:
Vejce, kypřicí prášek, třetinu kostky rozpuštěného másla, cukr a hladkou mouku vložíme do mísy a utvoříme těsto.
Propracujeme těsto na válu a vytvarujeme po stěnách dortové formy.
Do formy pak rozmístíme odjádřená a na plátky nakrájená jablka - lepší jsou na malé kousky.
Do misky dáme dvě kysané smetany, smetanu, cukru, vejce a pudingový prášek. Promícháme a nalijeme do formy.
Dáme do trouby, kde pečeme 45 minut na 180 stupňů.
Jo a tento koláč se nejí teplý, po vytažení z trouby je náplň ještě neztuhlá, samo je nejlepší po vychlazení v lednici
P.S . A ještě jeden poznatek, máslo se nemusí rozpouštět , prý je lepší ho nastruhat a zpracovat těsto, není tak práce s těstem mastná a lepivá.
Re: Spojená pekařka weekovská
Re: Spojená pekařka weekovská
A jedna rychlá varianta štoly , nemusí se péct dopředu, postup je i suroviny jsou nenáročné, vhodné i pro naprosté začátečníky.
Nezaměňovat s pravou štolou, která je chutí asi jinde, musí se péct dlouho dopředu a nechat rozležet , tohle je prostě jen ala štola.
Tvarohová štola od Mikori - z Livingu ...
Suroviny:
1 kostka tvarohu,
15 dkg másla, nebo hery
12 dkg cukru krupice
1 vanilk. cukr
37 dkg hl. mouky
1,5 peč.prášku
2 vejce
hrst pokrájených suš. meruněk
půl vaničky kandované pomer. kůry
hrst hrozinek,dvě hrsti posekaných vlašských ořechů
1 lžíci rumu
Postup:
-smíchám sypké přísady, přidám ostatní,zpracované těsto trošku rozválím na pomouč. vále a vytvaruju válec( někdy do těsta před zarolováním zamačkám posekanou čokoládu),
dám na plech vyložený peč. papírem, šejdrem jako je na fotce, protože dost nabyde.
Peču na prostředním roštu,v el. troubě asi 40 min., při cca 170 .
Horkou štolu potřu důkladně máslem a posypu moučk. vanilk. cukrem, a pak ještě jednou po vychladnutí.
Je vláčná, voňavá, a naučila se ji i moje kolegyně, která nepeče vůbec, fakt to nic není, a výsledek za to stojí.
Re: Spojená pekařka weekovská
Ovocné pudinkové řezy od Mikori - z Livingu:
Suroviny na těsto:
40 dkg hl. mouky
1 peč.prášek
30 dkg hery,
2 žloutky
,2 lžč cukru rozpuštěné v 5 lž vody - zpracovat v těsto
Suroviny na pudink a ovoce:
krém - 1 l mléka a 2 1/2 sáčku vanilk. pudinku, trochu cukru
asi 1 1/2 sáčku děts. piškotů
2 sklenice půlených meruněk,
jahody - stačí 1 malá plechovka, ev.zmrazené, nebo v sezoně čerstvé
Postup:
- těsto rozdělím na polovinu, jednu si rozválím na peč.papír o velikosti hlubokého plechu, překlopím na vymaz. a vysyp. plech, a kladu vrstvy - piškoty bříškem nahoru, na ně meruňky, do mezer nacpu jahody, viz foto, celé potom zaliju horkým pudinkem, a ten zakryju druhou půlkou těsta ( opět vyvál.na peč.papíru).
Peču dorůžova, na prostř. roštu ,při 170,ke konci pečení přepnu na horní.
Vychladlé ozdobím mřížkou z čokol.polevy.
Nejsou moc sladké a konečně jsem se zbavila piškot od vánoc
P.S.
Tyto řezy jsou výborné v létě - vyhladím je v lednici, ale myslím si, že i v zimě přijdou k chuti .
A taky zavařené ovoce najde své uplatnění
Těsto jde lehce vypracovat , hery jsem dala 250g, nechtělo se mě načínat další balení, nevymazávala jsem plech, ale použila pečící papír.
A udělala jsem chybu, že jsem těsto vyválela jen na menší plech, nechtělo se mně s tím babrat , a usoudila jsem, že koláče na menším bude i tak dost, bylo, ale to těsto bylo přeci jenom zbytečně dole i nahoře v silnější vrstvě .
Re: Spojená pekařka weekovská
Já když přijedou děti, tak musím dělat tuto ovocnou rychlovku
Ovocná rychlovka
Recept je na plech cca 25 x 35 cm .
Na dno plechu poklademe dětské piškoty ve dvou vrstvách. Piškoty položíme jednou vrstvou a tu druhou dáváme obráceně do mezer, které mezi piškoty vznikly.
Uvaříme si puding ze dvou sáčků dle návodu (může být jakékoli chutě, ,jakou máte rádi) a nalijeme jej hned na položené piškoty.
Počkáme, až puding zchladne a poklademe na něj různé ovoce (viz obrázek) tak, aby se dal potom nařezat na dortíky.
Jakmile máme pokladeno ovoce, uvaříme si dvě malé želatiny nebo jednu velkou a zalijeme jí celý koláč.
Necháme vychladnout a poté dáme na noc do ledničky.
Druhý den již můžeme směle konzumovat , no u nás se konzumuje dříne, ještě že je lednice.
Je to vynikající, rychlé, šťavnaté a moc chutné - mňam, mňam.
Re: Spojená pekařka weekovská
Jednoduchý nápad.
Nebudu propagovat Santu Udělejte dětem piráty.
FALEČNÉ TIRAMISU od SPIKE
Další fotografie:
Odpoledne čekám návštěvu (i malé děti), tak jsem chtěla upéct něco nenáročného a dobrého a volba tudíž padla na "falešné tiramisu". Do těsta na buchtu (recept na olejovou buchtu, ale poloviční množství, aby byla nižší), se dají hromádky čokoládového pudinku (studený nebo vlahý) a upeče se to.
Na vychladlou buchtu se dá zakysaná smetana (nešetřila jsem s ní, dala jsem 4 velké), poprášit kakaem. Až se to vychladí dodám fotku řezů.
Ještě sem dám recept na tu olejovou buchtu (dělám z ní třeba i bábovku)
6 vajec
30 dkg cukru krupice
35 dkg polohrubé mouky
1 prdopeč
2 dcl vody
2 dcl oleje
Ze žloutků a oleje udělám majonézu, přidám cukr a trochu vody. Pak přidávám střídavě vodu a mouku s prdopečem. Nakonec sníh. Do bábovky část těsta obarvím kakaem. Jo a na to tiramisu to chce menší dávku, nebo větší pekáček, aby buchta nebyla tak vysoká a vešla se ještě ta zakysanka.
Re: Spojená pekařka weekovská
Štramberské uši
1kg hladké mouky 1/2 kg ml . cukru,, 16 dkg medu , 6 celých vajec .. půl dcl sklínku namletého koření --- hřebíček , badyán , skořice , nové koření , anýz---- dle chuti .. taky prášek do pečiva neb jedlou sodu .
zpracovat těsto , druhý den vyválet na tenko jak na nudle . vykrajovat kolečka ., peče se asi tak osm kusů na plechu - jinak by nešlo rychle stočit do kornoutu - dělám si je z výkresového papíru a po upečení rychle šoupnu dovniř. pak zas další .. ovšem třeba na vánoce vykrajuji tvary - nemusím pracně točit kornouty .. stejně se to sní .. nechává se odležet
upozornění -- jen pro svou potřebu - je to patentováno ..
Re: Spojená pekařka weekovská
Já jsem tvarohová, takže přidám další na plech s tvarohem - a taky rychlovka
TVAROHOVÁ BLESKOVKA
Potřebné přísady:
500g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200g cukru moučka
200g másla
Nádivka:
500g tvarohu (může být i ve vaničce),
0,5l mléka
2 vejce
cukr dle chuti, rozinky (možno nahradit i drobným ovocem))
1 vanilkový pudinkový prášek
- vše smícháme
Postup přípravy:
Z mouky smíchané s kypřícím práškem, cukru a másla uděláme drobenku.Na tukem vymazaný plech nasypeme polovinu drobenky, na ni nalijeme nádivku, rozetřeme, posypeme zbylou drobenkou a upečeme asi při 170 stupních až do zrůžovění. Tento koláč je velmi vláčný a chutný.
Zdroj - MMB . Jinak ji už dělám léta, někde ji mám napsanou, liší se asi minimálně, ale dnes jsem upekla tuto.
Na spodní drobenku jsem rozkrájela na slaboučké plátečky jablíčko, na to pár ořechů - poslední vyloupané vlašáky , pak teda tvaroh a zase drobenka.
Re: Spojená pekařka weekovská
Lívanec z rebarborou
2 vejce, 4 lžíce oleje, 4 lžíce cukru krystal vyšlehat ( není to nadýchané jako na piškot)
Do vyšlehaného přidat 2 dcl mléka, 12 vrchovatých lžíc polohrubé mouky a pr. do pečiva. V případě hustého přidat mléko.
plech vysypat moukou, peče se na 170 st.
Rebarboru stáhneme z vláken, nakrájíme na kousky a ty obalíme v krystalu, aby nebyly kyselé. Nahoru drobenka. Je to rychlé pečení. Navíc se zpracuje sezónní ovoce.
Re: Spojená pekařka weekovská
Ovocný páj s pudinkem (od EJKY)
.............................................................
TĚSTO: 180 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g cukru, špetka soli, lžíce vody,
hladká mouka na vál, tuk na formu a lžíce hrubé mouky na vysypání
NÁPLŇ: kompotované broskve, 400 ml. mléka, vanilkový pudink, lžíce marmelády
- z mouky, másla, cukru, soli a vody vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do lednice (já do mrazáku) - vyválíme placku a dáme do formy (pozor těsto se lehce trhá, tak to chce trpělivost) - propícháme vidličkou a při 170°C pečeme do zlatova - po vychladnutí potřeme marmeládou, poklademe broskvema na kostky, zalijeme pudinkem - dáme ztuhnout do lednice ( nejlépe do uzamykatelné lednice )
já mám formu o průměru 24 cm a je to tak akorát, jinak náplň lze měnit dle svým chutí - různé ovoce, místo pudinku želatina apod...
Re: Spojená pekařka weekovská
Mrkvový dort od Ejky
450 g nahrubo strouhané mrkve, 280 g hladké mouky, 230 g cukru, 120 g vlašských ořechů jemně mletých, 220 ml oleje, 4 vejce, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžičky prdopeče, špetka soli, pár kapek citronového aroma (možno i mandlové, vanilkový extrakt apod...) a rozinky dle chuti
Vejce, cukr, olej a citronové aroma našleháme. Smícháme sypké suroviny a postupně zašleháme do tekuté směsi. Vmícháme mrkev a ořechy. Směs vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 175°C asi hodinu. Po vychladnutí dle úvahy zdobíme (čokoláda, citronová poleva, cukrová poleva ...)
V původním receptu jsou 2 lžičky jedlé sody a 2 lžičky prdopeče a místo citronového jsou tam 2 lžičky vanilkového extraktu, z původních 300 g cukru jsem dala 230 g.
Re: Spojená pekařka weekovská
BUBLANINA
1 máslo (hera)
5 vajec
200 g cukru moučka
250 g hladké mouky
1/2 prdopeče
Třít žloutky s cukrem a tukem do pěny, přidat mouku s práškem a sníh.
Těsto je tuhé, musí se rozetřít po pekáčku, ale ovoce nepropadne na dno, ale zůstene i po upečení trochu koukat nahoře.
Re: Spojená pekařka weekovská
TVAROHOVÁ BÁBOVKA
15 dkg másla
1/4 kg cukru
4 žloutky + sníh ze 4 bílků
1/2 kg tvarohu
špetku soli
20 dkg dětské krupičky
necelý pečivový prášek
Vylepšit je možné nastrouhanou celou Margotkou a vysypáním formy kokosem
Re: Spojená pekařka weekovská
ZELNÉ PLUNDROVÉ ŠÁTEČKY
1.těsto
300g polohrubé mouky
200g másla
2.těsto
300g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce cukru
1-1,5 dcl mléka
1 kostička droždí
2 žloutky
2 lžičky citronové šťávy
Z těsta 2 vytvoříme kynuté těsto, těsto 1 jen prohněteme máslo s moukou a uděláme z něho čtverec vysoký cca 2-3 cm.
Kynuté těsto rozválíme do čtverce a nakoso na něj položíme těsto 1, kynuté přes čtverec přeložíme a opět rozválíme a přeložíme, opakujeme asi 3x
Rozválíme do velké placky, rozkrájíme na čtverce, na každý dáme kopeček dušeného kysaného zelí, v němž jsou kostičky vařeného uzeného masa. Zabalíme, potřeme vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí.
Samozřejmě je možné dělat i sladkou variantu a plnit i tvarohem, jablky....
Re: Spojená pekařka weekovská
Další fotografie:
Dnes jsem nafotila výrobní proces při tvoření chleba
1. kvásek ze žitné mouky, maličkého kousku droždí a teplé vody
2. opět kvásek, aby bylo vidět, jakou má hustotu - stéká, ale ztěžka, konzistence asi jako vykynuté těsto na lívance
3. základ chleba - pšeničná celozrnná mouka, sůl, kmín, fenykl, anýz, koriandr a přidala jsem lněné semínko
4. přilitý kvásek (co zbyde ve sklenici je základem dalšího kvásku)
5. těsto kyne...