Na žádané recepty probírané zejména v Co dnes vaříte, Pečení je radost, Domácí pakárně a tak podobně.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
17,5 g čerstvého droždí (můžete nahradit 1,5 lžičky instantního droždí)
5 g cukru
Pokud máte domácí pekárnu všechny přísady dejte do nádoby v předepsaném pořadí a zapněte program na přípravu kynutého těsta. Pokud pekárnu nevlastníte doporučuji zadělat nejdříve kvásek z 2 lžíce vody, droždí, cukru a 1PL mouky. Kvásek nechejte na teplém místě vzejít a pak přimíchejte ostatní přísady. Těsto nechte cca 40 minut kynout. Těsto rozdělíme na 15 stejných dílů, rozválíme a umotáme rohlíky. Pokud chcete mít rohlíčky krásně lesklé můžete je před pečením pomašlovat vajíčkem a třeba i posypat solí, sýrem nebo prostě tím co máte rádi. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 - 15 minut při 200°C.
Při motání rohlíků jsem postupovala dle videa. Pro lepší barvu rohlíků, jsem na konci pečení posunula plech v troubě do horní polohy.
Pokud nemáme program Dort / Moučník, zvolíme program Rychlý, necháme cca 15 minut umíchat, vytáhneme hnětací metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme. Hlavně nechat ve vytáhnuté formě vychladnout a pak opatrně vyklopit.
Tenhle makovec je nejlepší, který jsem kdy jedla a každý kdo ochutná, tak chválí. Povrch křupavý a uvnitř krásně vláčný. V pekárně ho peču na program Koláč a po ukončení ještě přidávám samostatné pečení tak na 40 minut, kontroluji špejlí. Protože to pečení trvá tak dlouho, zkusila jsem ho jednou udělat v troubě na velkém plechu, ale nebylo to ono, už nebyla ta výborná vláčná vrstva, by spíš suchý. Pokud někdo chce vyzkoušet a péct v troubě, tak bych doporučila menší plech či formu, aby vrstva těsta byla vyšší.
POSTUP PŘÍPRAVY Suroviny na těsto smícháme, dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
Cca na 220 stupňů, upečeno asi za 15 minut. Vychlazené! kondenzované mléko (které jsme si dopředu uvařili 2hod. ve vodě - zavřená plechovka Salka se ponoří do hrnce a nechá se probublávat) smícháme s máslem a drcenými ořechy (v přiměřeném množství), namažeme na vychladlou upečenou buchtu, posypeme dle chuti.
Karamelové Salko jde koupit už i hotové, takže si ušetříte dvouhodinové vaření a pak čekání, až to vychladne.
P.S. Opsala jsem originální recept, ale já osobně do krému ořechy nepřidávám. Nechávám hladký, ořechy, kokos a čokoládu sypu až navrch.
Váha 5 vajíček se rovná váze cukru krupice (zvážíme vajíčka a ve stejné váze odměříme cukr krupici), o 5-7 dkg méně navážíme polohrubé mouky.
Vajíčka rozdělit na žloutky a bílky, bílky našlehat. Do žloutků přidat cukr a skleničku vody.
Do rozšlehaných žloutků s cukrem postupně přidávat na střídačku mouku a bílek. Těsto vylijeme ze ¾ na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Do zbytku (1/4 těsta) přidáme kakao a potom klikatě nalijeme na těsto.
Krém: 3 x puding (možno použít vanilkový, smetanový i karamelový - vše odzkoušeno ) 1 litr mléka 2 x vanilkový cukr 15-20 dkg cukru moučka (dávám míň, zdálo se mi to dost sladké). Z toho uvařit puding a rozpustit do něj celou Heru (nedávat ji úplně do horkého!). Pak pořád míchat, než to trochu zchladne, aby se neudělal škraloup. Nalít na piškot a ještě na teplý krém naskládat Be-be sušenky (zkoušela jsem světlé (modré i červené)i tmavé nebo je někdy kombinuji) - jsou potřeba 2 balíčky.
Poleva: Nechá se vychladnout a navrch se nalije čokoláda (2 x 100 gr čokoláda na vaření + trochu Omegy) a dát nejlépe do ledničky. Krájet se to dá, až když je to dobře proleželé, jinak se sušenky lámou.
Nepatří úplně do pečených, ale jelikož je to rovněž zaručený recept, hlavně na dětské oslavy, dovolím si ho sem přidat.
Nepečené BE-BE řezy
Ingredience: 3 balíčky sušenek BE-BE, 0,4 l mléka, 1 vanilkový pudink v prášku, cukr dle chuti, 1 máslo, kakao, na zabalení alobal
Postup přípravy: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink až nám vznikne hladký krém. Ten rozdělíme na dva díly a jeden z nich smícháme s kakaem. Připravíme si 3 kusy alobalu v dvojnásobné délce balíčku BE-BE sušenek. Postupně střídáme sušenku, světlý krém, sušenku, tmavý krém atd. až uděláme štangličku z celého balíčku (začínáme a končíme sušenkou). Tak postupujeme i u zbylých dvou balení sušenek a zbytek krému natřeme na vršek štangliček. Zabalíme do alobalu a necháme přes noc v lednici. Krájíme šikmo. Můžete si samozřejmě dle chuti obměnit přísady (kokos, ořechy atd.). Jsou rychlé a hlavně moc moc dobré!!!
Ač mám domácí pekárnu, která uhněte těsto za mě, nechá ho sama vykynout a sama ho upeče, objevila jsem na netu tento receptík na domácí chléb, který má absolutnější nejjednodušší přípravu i bez pekárny. Do mísy se dají suroviny, lehce se rukou promíchají, mísa se zakryje folií a nechá se tato "břečka" dlouze - 12 - 18 hodin vykynout .. pak se postupuje dál dle návodu .... spodní hranice by se měla dodržet.
Takže nejtěžší je si to dobře rozvrhnout a zadělat si těsto den dopředu, já si ho většinou připravím večer , než jdu spát a po příchodu z práce jen těsto připravím na další vyknutí a za hodinu je už v troubě.
A co je na tom všem nejlepší, chleba chutná úžasně , ale abychom toho docílili, je dost důležité mít litinový hrnec s poklicí, i když se dá opravdu úspěšně upéci normálně na plechu - osobně vyzkoušeno - níže to má krásně popsáno v odkazu Křupavý chlebík bez hnětení Beaute.
Originál recept je z NY Times, stačí se jednou podívat a máte jasno:
[url]
;feature=player_embedded[/url]
Suroviny jsou jednoduché:
3 hrnky hladké mouky + na podsypání - samo dávám radši mouku chlebovou a přidávám i část žitné
1/4 lžičky sušeného droždí - dávím tak půlku lžičky
1 a 1/4 lžičky soli - já dávám kmín nebo chlebové koření - mňam
1,5 hrnku vody (tj. mouka s vodou v poměru 2 : 1 - kdyby chtěl někdo udělat větší , menší množstvi)
v návodu jsou kukuřičné otruby na podsyp, není nutné , podsypávám normální hrubou moukou
Základní příprava je jednoduchá, vše se dá do misky a nejlépe rukou promíchá, vznikne řídký chuchvalec , ten se zakryje potr. folií a nechá kynout těch 12 - 18 hodin.
Pak si na vál - desku poprášíme mouku, nakytnuté těsto tam vyškrábeme, je fakt řídké, nelekat se. Těsto poprašuju moukou a těsto překládám a překládám. Té mouky se tam už nezapracuje moc, jen se těsto tou moukou zapráší. Vytvarujeme jakousi kouli, dost dobře to nejde, těsto je stále řidší, ale to nevadí, posypte moukou, nechte pod utěrkou další hodinu dokynout.
Než těsto dokyne, rozpálím troubu a nechám v ní ten pekáč ohřát , a pak už jen těsto z válu překulím do rozpáleného pekáče , šoupnu do trouby i s poklicí a peču 30 min, pak se sundá poklice a peče se dalších 20 minut, ale to záleží na troubě a jak chcete chlebík křupaný a vypečený, můžete klidně 10 minutek přidat.
Vejce s cukrem vyšlehat, přidat olej, mouku a pr. do pečiva. Nalít na vymazaný plech a na toto syrové těsto nalít uvařený pudink. Peče se asi 20 minut, tak jak piškot. Já jsem mohla píct trochu kratší dobu, mám tmavší spodek
Pak ušleháme 1/2 másla s cukrem, přidáme k tomu tvaroh a vykydneme do toho 2 zakys. smetany. Zamícháme a pořteme tím vychladlý řez. Pošplícháme čokoládou.
Na co si dát pozor
1. Na dobu pečení
2. piškot je sám o sobě dost sladký, tak není potřeba sladit pudink a přesladit krém
Nebo dáme ovoce až po vykynutí a to tak, že těsto vyválíme na silný plát, posypeme sušeným ovocem a přeložíme. To opakujee až do té doby, než se nám podaří zapracovat všechno do těsta, Pak opět vyválíme na tlustý plát, dvakrát přes sebe přeložíme a necháme vykynout.
Upečeme a horké pomažeme máslem, obalíme v moučkovém cukru s vanilkou a zabalíme do alobalu. Necháme odpočinout aspoň 1 měsíc.
Po vzejítí kvásku ihned zadělat těsto (nekynout!), vyválet, nakrájet na čtverečky, které plníme rozdělaným tvarohem. Přeložíme do trojúhelníčku, přimáčkneme a pečeme do růžova. Horké obalujeme v cukru.
Jedla jsem je minulý týden na vernisáži a byly fakt úžasné. Tak jsem si od autorky vydyndala recept. Množství tvarohu fakt nevím, já bych použila jednu kostku a kdyby bylo málo, doplnila bych to nějakými povidly nebo marmoškou.
Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Majka (15.05.2012 10:25)
těsto nechat kynout 1-2 hodky, v Tupperware míse ani ne hodku, těsto je řidší než na knedlíky,
udělám asi 15-16 bochánků, které dám na olejem namazaný pečící papír, rozválím do kulata a kraje potřu rozkvrdlaným vejcem.
Tvaroh:
2 kg tvarohu
1 šlehačka (ale když je řidčí tvaroh nedávám ji)
40 dkg cukru prášk.
7-8 žloutků
vanil. cukr, rum, 2 lžíce domácího sádla
3 ušlehané bílky
Tvarohem pomažu celý koláč.
Mák kupuji 250 dkg a rozemelu si sama, kupovaný namletý se mi neosvědčil. Do máku přidám prášk. cukr a mlého a nechám přejít varem, kaše musí být řidčí, aby šlo dobře zdobit. Přidám i rum a nešetřím
Povidla rozdělám též s rumem a vodou, aby byly řidčí na zdobení, rozinky namočím do rumu a mandle koupím už nakrájené.
Peču v el. troubě na 190°
Když jsou koláče pečené potírám je hned hustou šlehačkou ( asi 6-7 šlehaček nechám 2 dny v kastrolu a pověřím drahou polovičku aby občas zamíchal, pěkně zhoustne a zkysne), když nezkysne a nezhoustne, přidám 1 zakysanou smetanu. A hned pocukruji práškovým cukrem.
No a pak už jen přeji .....DOBROU CHUŤ.....
Koláče před pečením, udělá se jich z tohoto množství celkem cca 16 kousků , s receptem na těsto jsem maximálně spokojená, píše Iriska.
Nekynutý koláč na plechu s ovocem - rybízem a tvarohem a drobenkou - z pomazánkové másla
1 pom. máslo - BEZ PŘÍCHUTĚ
2 kelímek pol. mouky
1 kelímek cukru krupice
2 - 3 vejce
pr. do peč
tvaroh - kostka i vanička
ovoce
drobenka
zpracujeme a mokr. rukou rozetřeme na plech, nadrobím tvatoh, posypu rybízem a drobenkou // bez tvarohu s meruňkou ( + černý rybíz), švestkama......
Tvaroh se nesladí , jen trošku pocukrovat na těstě, drobenka je sladká. Tvaroh ve vaničce jde rozetřít lžící, v kostce se promne rukama a naklade na těsto.
Tu buchtu roztírám po plechu mokrou rukou a pozor, je dost rychle upečená !
Nebo jde rozetřít na vymazaný plech lžící nebo stěrkou ...
České rohlíky dle Dámy.cz
České rohlíky dle Dámy.cz
Makovec
Makovec dle dama.cz
1 hrnek (= 250 ml) mléka
2 vejce
1 hrnek oleje
1 hrnek mletého máku
1 - 2 hrnky cukru krupice (jak kdo má rád)
3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Pokud nemáme program Dort / Moučník, zvolíme program Rychlý, necháme cca 15 minut umíchat, vytáhneme hnětací metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme. Hlavně nechat ve vytáhnuté formě vychladnout a pak opatrně vyklopit.
Tenhle makovec je nejlepší, který jsem kdy jedla a každý kdo ochutná, tak chválí. Povrch křupavý a uvnitř krásně vláčný. V pekárně ho peču na program Koláč a po ukončení ještě přidávám samostatné pečení tak na 40 minut, kontroluji špejlí. Protože to pečení trvá tak dlouho, zkusila jsem ho jednou udělat v troubě na velkém plechu, ale nebylo to ono, už nebyla ta výborná vláčná vrstva, by spíš suchý. Pokud někdo chce vyzkoušet a péct v troubě, tak bych doporučila menší plech či formu, aby vrstva těsta byla vyšší.
Buchta s polevou ze Salka
Buchta s polevou ze Salka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Buchta: 4 celá vejce, 1 sklenice oleje, 1 sklenice cukru, 1 sklenice vlažné
vody, 2 sklenice polohrubé mouky, 1 vanilk. cukr, 1 prášek do pečiva
Krém: 1 slazené kondenzované mléko, 250g másla, mleté ořechy
Ozdoba: mleté ořechy, strouhaná čokoláda nebo kokos, nasekané mandle
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny na těsto smícháme, dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
Cca na 220 stupňů, upečeno asi za 15 minut.
Vychlazené! kondenzované mléko (které jsme si dopředu uvařili 2hod. ve vodě - zavřená plechovka Salka se ponoří do hrnce a nechá se probublávat) smícháme s máslem a drcenými ořechy (v přiměřeném množství), namažeme na vychladlou upečenou buchtu, posypeme dle chuti.
Karamelové Salko jde koupit už i hotové, takže si ušetříte dvouhodinové vaření a pak čekání, až to vychladne.
P.S. Opsala jsem originální recept, ale já osobně do krému ořechy nepřidávám. Nechávám hladký, ořechy, kokos a čokoládu sypu až navrch.
Kremeše
Kremeše
Upéct piškot:
5 vajíček
cukr krupice
polohrubá mouka
½ skleničky vody
1 lžíce kakaa
Váha 5 vajíček se rovná váze cukru krupice (zvážíme vajíčka a ve stejné váze odměříme cukr krupici), o 5-7 dkg méně navážíme polohrubé mouky.
Vajíčka rozdělit na žloutky a bílky, bílky našlehat. Do žloutků přidat cukr a skleničku vody.
Do rozšlehaných žloutků s cukrem postupně přidávat na střídačku mouku a bílek. Těsto vylijeme ze ¾ na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Do zbytku (1/4 těsta) přidáme kakao a potom klikatě nalijeme na těsto.
Krém:
3 x puding (možno použít vanilkový, smetanový i karamelový - vše odzkoušeno )
1 litr mléka
2 x vanilkový cukr
15-20 dkg cukru moučka (dávám míň, zdálo se mi to dost sladké).
Z toho uvařit puding a rozpustit do něj celou Heru (nedávat ji úplně do horkého!). Pak pořád míchat, než to trochu zchladne, aby se neudělal škraloup.
Nalít na piškot a ještě na teplý krém naskládat Be-be sušenky (zkoušela jsem
světlé (modré i červené)i tmavé nebo je někdy kombinuji) - jsou potřeba 2
balíčky.
Poleva:
Nechá se vychladnout a navrch se nalije čokoláda (2 x 100 gr čokoláda na vaření
+ trochu Omegy) a dát nejlépe do ledničky. Krájet se to dá, až když je to dobře
proleželé, jinak se sušenky lámou.
Lákavou fotodokumentaci dodala Stano
Maková buchta s celým makem a kokosem
Maková buchta s nemletým makem
35 dkg polohrubé mouky
25 dkg cukru krupice
1 vejce
2 dcl oleje
1 kefír
1 lžíce jedlé sody
½ hrnku kokosu
½ hrnku celého maku
Poleva:
Šlehačku ušlehat se ztužovačem a pomalu vmíchat zakysanou smetanu.
Tuto směs rozetřít na buchtu, polít čokoládou (2x 100 g čokolády na vaření, přidat trochu Omegy).
Rychlé BE-BE řezy
Nepatří úplně do pečených, ale jelikož je to rovněž zaručený recept, hlavně na dětské oslavy, dovolím si ho sem přidat.
Nepečené BE-BE řezy
Ingredience: 3 balíčky sušenek BE-BE, 0,4 l mléka, 1 vanilkový pudink v prášku, cukr dle chuti, 1 máslo, kakao, na zabalení alobal
Postup přípravy: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink až nám vznikne hladký krém. Ten rozdělíme na dva díly a jeden z nich smícháme s kakaem. Připravíme si 3 kusy alobalu v dvojnásobné délce balíčku BE-BE sušenek. Postupně střídáme sušenku, světlý krém, sušenku, tmavý krém atd. až uděláme štangličku z celého balíčku (začínáme a končíme sušenkou). Tak postupujeme i u zbylých dvou balení sušenek a zbytek krému natřeme na vršek štangliček. Zabalíme do alobalu a necháme přes noc v lednici. Krájíme šikmo. Můžete si samozřejmě dle chuti obměnit přísady (kokos, ořechy atd.). Jsou rychlé a hlavně moc moc dobré!!!
Chléb domácí - bez hnětení
Chléb domácí bez hnětení
Ač mám domácí pekárnu, která uhněte těsto za mě, nechá ho sama vykynout a sama ho upeče, objevila jsem na netu tento receptík na domácí chléb, který má absolutnější nejjednodušší přípravu i bez pekárny. Do mísy se dají suroviny, lehce se rukou promíchají, mísa se zakryje folií a nechá se tato "břečka" dlouze - 12 - 18 hodin vykynout .. pak se postupuje dál dle návodu .... spodní hranice by se měla dodržet.
Takže nejtěžší je si to dobře rozvrhnout a zadělat si těsto den dopředu, já si ho většinou připravím večer , než jdu spát a po příchodu z práce jen těsto připravím na další vyknutí a za hodinu je už v troubě.
A co je na tom všem nejlepší, chleba chutná úžasně , ale abychom toho docílili, je dost důležité mít litinový hrnec s poklicí, i když se dá opravdu úspěšně upéci normálně na plechu - osobně vyzkoušeno - níže to má krásně popsáno v odkazu Křupavý chlebík bez hnětení Beaute.
[url]
;feature=player_embedded[/url]Suroviny jsou jednoduché:
3 hrnky hladké mouky + na podsypání - samo dávám radši mouku chlebovou a přidávám i část žitné
1/4 lžičky sušeného droždí - dávím tak půlku lžičky
1 a 1/4 lžičky soli - já dávám kmín nebo chlebové koření - mňam
1,5 hrnku vody (tj. mouka s vodou v poměru 2 : 1 - kdyby chtěl někdo udělat větší , menší množstvi)
v návodu jsou kukuřičné otruby na podsyp, není nutné , podsypávám normální hrubou moukou
Základní příprava je jednoduchá, vše se dá do misky a nejlépe rukou promíchá, vznikne řídký chuchvalec , ten se zakryje potr. folií a nechá kynout těch 12 - 18 hodin.
Pak si na vál - desku poprášíme mouku, nakytnuté těsto tam vyškrábeme, je fakt řídké, nelekat se. Těsto poprašuju moukou a těsto překládám a překládám. Té mouky se tam už nezapracuje moc, jen se těsto tou moukou zapráší. Vytvarujeme jakousi kouli, dost dobře to nejde, těsto je stále řidší, ale to nevadí, posypte moukou, nechte pod utěrkou další hodinu dokynout.
Než těsto dokyne, rozpálím troubu a nechám v ní ten pekáč ohřát , a pak už jen těsto z válu překulím do rozpáleného pekáče , šoupnu do trouby i s poklicí a peču 30 min, pak se sundá poklice a peče se dalších 20 minut, ale to záleží na troubě a jak chcete chlebík křupaný a vypečený, můžete klidně 10 minutek přidat.
A tady je pár dalších odkazů, odkud jsem čerpala:
první byl CUKETKA , našla jsem hezký popis u CHEZ LUCIE ,
krásně popsaný chlebík a svoje zkušenosti má Beaute na svém blogu - kterou znám z jiné diskuze - a má o něm dva příspěvky:
Křupavý chlebík bez hnětení
Chleba bez hnětení podruhé
A fotku jsem si vypůjčila - prozatím, než nafotím svůj - u pana Cuketk - zdroj:
[www.cuketka.cz]
Pudinkové řezy
Pudinkové řezy
4 vejce
20 dkg cukru
1 dcl oleje
20 dkg hladké mouky
1 prášek do peč.
1 litr uvařeného pudinku ( nesladila jsem ho)
Krém
1/2 másla
cukr moučkový
1 kostka tvarohu
2 zakysané smetany
Vejce s cukrem vyšlehat, přidat olej, mouku a pr. do pečiva. Nalít na vymazaný plech a na toto syrové těsto nalít uvařený pudink. Peče se asi 20 minut, tak jak piškot. Já jsem mohla píct trochu kratší dobu, mám tmavší spodek
Pak ušleháme 1/2 másla s cukrem, přidáme k tomu tvaroh a vykydneme do toho 2 zakys. smetany. Zamícháme a pořteme tím vychladlý řez. Pošplícháme čokoládou.
Na co si dát pozor
1. Na dobu pečení
2. piškot je sám o sobě dost sladký, tak není potřeba sladit pudink a přesladit krém
Edituju jen kvůli fotkám
Štola
(Nejen pro pekárnu)
140 ml vlahého mléka
1 vejce
20dkg másla - rozpuštěné
1/2 droždí
1/2 kg polohrubé mouky
5 dkg moučkový cukr
1 vanilkový cukr
10dkg sekaných mandlí
15 dkg rozinek
5 dkg kandované dýně
5 dkg kandované pomerančové kůry
1/2 kávové lžičky skořice
1/2 kávové lžičky kardamomu
sůll
rum
5 dkg másla na potření
5 dkg cukr moučka + sáček vanilkového na obalení
alobal
Program těsto. Po pípnutí všechno ovoce
Nebo dáme ovoce až po vykynutí a to tak, že těsto vyválíme na silný plát, posypeme sušeným ovocem a přeložíme. To opakujee až do té doby, než se nám podaří zapracovat všechno do těsta, Pak opět vyválíme na tlustý plát, dvakrát přes sebe přeložíme a necháme vykynout.
Upečeme a horké pomažeme máslem, obalíme v moučkovém cukru s vanilkou a zabalíme do alobalu. Necháme odpočinout aspoň 1 měsíc.
Malinový řez
Piškot
4 vejce
1 sklenice cukru
1/2 sklenice oleje
1/2 vanilky
1/2 pr. do pečiva
4 ks malinového pudinku ( dává se místo mouky)
Umíchat, vymazat plech a upéct jako piškot.
Na upečené namazat marmeládu( červenou).
Na to klást piškoty namočené ( rum ředěný vodou)
Na piškoty namazat krém ( 1/2 l mléka, vanilkový pudink, máslo)
Krém polít čokoládou
Je moc dobrý a ta růžová je hezká na pohled
www.majkaj.webg..
TVAROHOVÉ ŠÁTEČKY ZE SÁDLA
TVAROHOVÉ ŠÁTEČKY ZE SÁDLA –ap–
30 dkg hladké mouky
20 dkg sádla
2 celá vejce
kvásek: 4 dkg droždí, 1 lžíce mléka. 1 kostka cukru
náplň: tvaroh, vejce, cukr, kapka rumu, lžička solamylu, rozinky
Po vzejítí kvásku ihned zadělat těsto (nekynout!), vyválet, nakrájet na čtverečky, které plníme rozdělaným tvarohem. Přeložíme do trojúhelníčku, přimáčkneme a pečeme do růžova. Horké obalujeme v cukru.
Jedla jsem je minulý týden na vernisáži a byly fakt úžasné. Tak jsem si od autorky vydyndala recept. Množství tvarohu fakt nevím, já bych použila jednu kostku a kdyby bylo málo, doplnila bych to nějakými povidly nebo marmoškou.
Nenáročný chléb
Chléb
Do větší mísy prosij 1 kg hladké mouky
Uprostřed udělej důlek, do něho nadrob kostku kvasnic.
Na kvasnice dej lžíci krystalu a zalij vlažnou vodou.
Odměř si 1/2 litra vody vlažné, tolik budeš potřebovat na celý chléb, na kvásek vezmi trochu z toho množství.
Až je kvásek hotový, osol mouku asi 1lžící soli, přidej drcený kmín, dolij zbytek vlažné vody
Zamíchej( míchám vařečkou, pak rukama na vále. Důležité je kynutí)
Nech vykynout těsto, až vykyne, udělej dva bochánky a ty na vále nech ještě kynout.
Na plech dej pečící papír a na to přendej bochánky. Teď jim udělej pěkný pevný tvar
Dej do předehřáté trouby na 200 st na 10 minut. Tím se zapeče a nerozjede se tvar.
Potři máslem
Potom se peče asi na 170 st.
Během pečení aspoň dvakrát potři slanou vodou. Dělá se dobrá kůrka.
Doba pečení celkově asi 3/4 hod
Jíme jenom s máslem, dát si tam třeba salám je zvrhlost
Re: Spojená pekařka weekovská
Od Irisky - 22.7.2009
KOLÁČE
utřít: 20 dkg másla
20 dkg cukru krystal
3 celá vejce + 1 žloutek
1 kg polohr. mouky
1/2 l mléka
5 dkg droždí - udělat kvásek
vanilkový cukr
citr. kůra
muškát. oříšek
1 lžička soli
trochu rumu
(oříšek nedávam)
těsto nechat kynout 1-2 hodky, v Tupperware míse ani ne hodku, těsto je řidší než na knedlíky,
udělám asi 15-16 bochánků, které dám na olejem namazaný pečící papír, rozválím do kulata a kraje potřu rozkvrdlaným vejcem.
Tvaroh:
2 kg tvarohu
1 šlehačka (ale když je řidčí tvaroh nedávám ji)
40 dkg cukru prášk.
7-8 žloutků
vanil. cukr, rum, 2 lžíce domácího sádla
3 ušlehané bílky
Tvarohem pomažu celý koláč.
Mák kupuji 250 dkg a rozemelu si sama, kupovaný namletý se mi neosvědčil. Do máku přidám prášk. cukr a mlého a nechám přejít varem, kaše musí být řidčí, aby šlo dobře zdobit. Přidám i rum a nešetřím
Povidla rozdělám též s rumem a vodou, aby byly řidčí na zdobení, rozinky namočím do rumu a mandle koupím už nakrájené.
Peču v el. troubě na 190°
Když jsou koláče pečené potírám je hned hustou šlehačkou ( asi 6-7 šlehaček nechám 2 dny v kastrolu a pověřím drahou polovičku aby občas zamíchal, pěkně zhoustne a zkysne), když nezkysne a nezhoustne, přidám 1 zakysanou smetanu. A hned pocukruji práškovým cukrem.
No a pak už jen přeji .....DOBROU CHUŤ.....
Koláče před pečením, udělá se jich z tohoto množství celkem cca 16 kousků , s receptem na těsto jsem maximálně spokojená, píše Iriska.
Re: Spojená pekařka weekovská
Kordulka:
Nekynutý koláč na plechu s ovocem - rybízem a tvarohem a drobenkou - z pomazánkové másla
1 pom. máslo - BEZ PŘÍCHUTĚ
2 kelímek pol. mouky
1 kelímek cukru krupice
2 - 3 vejce
pr. do peč
tvaroh - kostka i vanička
ovoce
drobenka
zpracujeme a mokr. rukou rozetřeme na plech, nadrobím tvatoh, posypu rybízem a drobenkou // bez tvarohu s meruňkou ( + černý rybíz), švestkama......
Tvaroh se nesladí , jen trošku pocukrovat na těstě, drobenka je sladká. Tvaroh ve vaničce jde rozetřít lžící, v kostce se promne rukama a naklade na těsto.
Tu buchtu roztírám po plechu mokrou rukou a pozor, je dost rychle upečená !
Nebo jde rozetřít na vymazaný plech lžící nebo stěrkou ...
Vylepšení - dát 500 g tvarohu , což jsou dva
je to rychlé, dobrou chuť