Na recepty probírané zejména v Co dnes vaříte.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Děkujeme! 
Obsah (formou abecedního seznamu, průběžně aktualizovaný):
Způsob zařazení volím citem podle toho, zda se mi zdá stěžejní typický název, surovina anebo produkt. Je pravděpodobné, že ne všude usoudím správně, vše se dá opravit, jsme ve výstavbě.
Kdo první dodá recepturu od kvé, bude polit napěněným pivem.
A
B
Brambory na pivu/FrajerHubert/2
Brambory šťouchané podle Apetitu/Stano/3
C
Č
D
Dip/čatní - Omáčka ke gril. masu/drahus/3
Ď
E
F
Fazole podle Emila (bretaňské)/Majka/1
G
H
Hašé/daga/2
Hluchec/555/2
Hovězí pečeně na mrkvi a cibuli/skrblice/1
CH
I
J
Jablečné knedlíčky/gabca/1
Jogurtové řízky/mihule/1
K
Knedlíky bramborové dle receptur/suee/2
Knedlíky bramborové od oka/Hanule/2
Knedlíky bramborové ze syrových brambor a rohlíků/skrblice/2
Knedlíky kynuté houskové/Majka/3
Knedlík kynutý s citronovou kůrou /sony/3
Knedlíky kynuté s borůvkami /Majka/4
Knedlíky ovocné (tvarohové)/Anavi/1
Knedlíky ovocné z odpalovaného těsta/Hanule/1
Knedlíky špekové/SPIKE/1
Knedlíky špekové srazové/Maca/1
Koláče rychlé (z toustového chleba)/balanclady/3
Kotlety na smetaně/Anavi/3
Králík/kuře na šalvěji/FrajerHubert/2
Králík podle Johanky/Johanka/3
Krušnohorské bramble/Arturka/2
Kuřecí kapsa plněná/Stano/3
Kuřecí nebesa/Stano/2
Kuřecí stehna/Keria/1
Kyselo krkonošské z pravého kvásku/suee/3
L
Lasagne boloňské/daga/2
Lívance s jablky/Majka/1
Langoše z kefíru/Sony/4
M
Mrkev dušená s hráškem/Majka/1
N
O
P
Papriky plněné bezmasé/SPIKE/2
Pizza pravá italská/František/4
Polévka dýňová s červenou čočkou/peefko/3
Polévka hrášková/Majka/3
Polévka mrkvová s červenou čočkou/suee/1
Polévka pórková s kuřecím výpekem/Hanule/3
Q
R
Rizoto šafránové/terka/1
Ř
Řízek dvojitý v trojobalu/Anavi/3
S
Salát cuketový/SPIKE/2
Salát těstovinový jednoduchý/Anavi/1
Salát vrstvený/SPIKE/2
Š
Škubánky bramborové/SPIKE/2
Špagety červené/daga/3
Špalíčky bramborové/jaja99/2
T
U
V
Vepřové na pórku (á la čína)/daga/3
W
X
Y
Z
Zelňačka "weekovská" (červená)/Anavi/3
Ž
Upraveno 15 krát. Naposledy upravil Majka (26.07.2019 10:26)
Vepřové na porku - ale "Čína"
Vepřové na porku - ala "Čína", restované , rychlovka.
Suroviny - libové vepřové maso, sojová omáčka, sůl, pepř , koření dle chuti - já jen trošku kari, 4 lžíce oleje, Solamyl - porek cca 3 ks , kdo má rád
Maso nakrájíme na plátky a z něj na nudličky nebo takové čtverečky, naložíme do směsi - z jedné lžičky Solamylu, vody a 1 lžíce sojové omáčky - necháme tak půl hodiny odpočívat - nechávám přes noc.
Na rozpáleném oleji - asi 2 lžíce - orestuju rychle maso , míchat a oddělovat od sebe plátky. Až maso zbělí, přidáme další 2 lžíce oleje a porek nakrájený na špalíčky.
Porek posolíme, aby jakoby zvadl a restujeme za stálého míchání. Za chviličku přidáme sojovou omáčku a koření dle chuti. Směs znovu promíchat a ještě 2 minuty restovat.
Výborná je k tomu rýže, nebo nudle - vaječné či rýžové.
Až na talíři sypu směs nakrájeným čerstvým porkem, máme to tak rádi.
Recept mám z malého vydání Obrazové čínské kuchyně, u nás absolutně zdomácněl.
Vepřové na porku - ale "Čína"
Zelňačka weekovská
Dávám recept na zelňačku, kterou jsem dala dohromady z několika receptů doporučených tady na Weeku:
Zelňačka podle Anavi
Udělala jsem na oleji cibulku lehce dozlatova, na to na plátky nakrájela česnek, zaprášila červenou paprikou, přidala trochu pepře, kmín, majoránku a jeden bobkový list, zalila vroucí vodou a dala do toho na kostičky nakrájené brambory a na kolečka nakrájený párek (jinou dostupnou uzeninu můj mražák neobsahoval
), lepší by určitě byla klobása. Když byly brambory uvařené, přidala jsem pokrájené nepropláchnuté kysané zelí a když bylo dostatečně měkké, zalila jsem mlékem (možno i smetanou), ve kterém jsem rozklechtala lžíci hladké mouky. Mírně jsem povařila, aby zhoustla.
Dvojitý řízek v trojobalu
Inspirováno pořadem Kluci v akci - několikrát odzkoušeno (vždy tedy pouze v kombinaci kuřecí prsní řízek + vepřová krkovice)
Dvojitý řízek v trojobalu
Řízek připravený ze dvou druhů mas, mezi jejichž plátky se klade plátek másla
Teprve pak se řízky obalují v tradičním trojobalu a smaží. Máslo se mezi masy rozpustí a krásně je provoní.
800 g hovězí svíčkové nebo vepřové krkovice
800 g kuřecích prsou
pepř
sůl
100 g másla
na obalení
hladká mouka
vejce
trochu mléka
sůl
strouhanka
olej na smažení
citron
Z hovězí svíčkové a z kuřecích prsou nakrájíme po osmi stejných plátcích a rozklepeme je. Obě masa ochutíme solí a pepřem. Na plátky kuřecího masa klademe do středu plátek másla, zakryjeme plátkem svíčkové a po okrajích poklepeme, aby se masa spojila.
Tuplované řízky obalíme v trojobalu – v mouce, rozmíchaném vajíčku s mlékem a solí, ve strouhance.
Smažíme v hojném množství oleje dozlatova z obou stran. Řízky necháme okapat na papírovém ubrousku a servírujeme je s citronem.
Kotlety na smetaně
Kotlety na smetaně
Kotletu nakrájíme na plátky. Naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky (ne moc silné). Pekáč vymažeme olejem. Na dno pekáče poklademe brambory vedle sebe, osolíme a na brambory poklademe plátky kotlet, na to opět vrstvu brambor. Nastrouháme sýr a posypeme brambory, celou plochu. Vše zalijeme smetanou a dáme do trouby péct. Pečeme asi 2 hodiny. Ze začátku pečeme asi půl hodiny přikryté. Potom pekáč odkryjeme a necháme dopéct. Když sýr zrůžoví, je hotovo!
Krkonošské kyselo
Krkonošské kyselo z pravého kvásku
Kvásek namočíme do vlažné vody alespon na 2hod. Do cca 4,5l vody (dala jsem 4l neb nemám větší hrnec) dáme vařit sušené houby a kmín. Asi 5 menších brambor nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášt (vařila jsem společně s houbami nebudu přeci špinit všechny kastroly ne?) Na másle usmažíme 3 vajíčka. Do vařící vody s houbami přecedíme kvásek, povaříme asi 10min ( brambory přidat tak aby se stihly uvařit, ale nebyly na kaši), pak přidáme vajíčka. Dále již nevaříme jen dle chuti osolíme. Při podávání zdobíme lžící kysané smetany. Dobrou chut
Dýňová polévka s červenou čočkou
Dýňová polévka s červenou čočkou
Recept mám z MMB, u nás zdomácněl, je hodně oblíbená.
Kus dýně hokaido, pórek, mrkev, petržel (tu většinou nemám a nedávám), někdy přidávám i cibuli. Vše nakrájíme na kousky a orestujeme na másle (oleji), zalijeme vývarem (lze použít i zeleninový bujón bez glutamátu) a povaříme. Uvařenou zeleninu rozmixujeme a přidáme červenou čočku a vaříme do změknutí čočky, poté přidáme rozšlehané vejce a ještě krátce povaříme. Dle chuti dochutíme Solčankou. Nakonec se přidají uvařené nudličky. A můžeme servírovat.
Červené špagety
Červené špagety / s rajč. protlakem a česnekem/
cca pro 4 osoby:
hovězí maso libové na úzké nudličky máme raději, ale dělávám i z libového vepřového masa
3 x velký rajský protlak - rozhodně NE kečup
celá hlavička česneku - normální velikost
olej
sůl, pepř
strouhaný sýr typu Eidam, Čedar ..
Na oleji restujeme maso nakrájené na nudličky, bez podlévání, až si maso pustí šťávu a zase se vydusí - tzn. dělat na prudko, stát u plotny a míchat a míchat. Pak osolíme, malinko opepříme a přimícháme rajské protlaky a pár utřených stroužků česneku a dusíme , podléváme minimálně, jen tak, aby směs byla stále taková, jako když jsme zamíchali protlaky, - tzn. krásně hustá šťáva, ne omáčka. Dusit do měkka, kdo má tlakový hrnec, ušetří čas a hlavně se mu nevyvaří šťáva, takže doporučuju
Když je maso skoro měkké, přidáme zbylý utřený česnek a dodusíme cca 15 minutek, až se chutě prolnou.
Když se přidá všechen česnek hned zkraje, tak mi přijde, že se chuť vyvaří a zase dát všechen česnek až nakonec není ono, prostě to dělám cca půl na půl.
Nakonec je potřeba většinou šťávu dosolit , přidám česnek prolisovaný lisem, takže bez soli a sůl si pak dávkuju až nakonec.
A radím rajský protlak na rozdíl od italských receptů nenahrazovat steril. rajčaty nebo kečupem nebo rajč. šťávou.
Vzniklá šťáva s masem je díky protlakům příjemně nakyslá a hodně česneková, ve spojení se špagetami úžasná
Na talíři přelít špagety masem s šťávou a hustě posypat sýrem.
A já dělám naschvál více porcí, abych do zbylé šťávy mohla zamíchat zbylé špagety a mám je pak ráda ohřáté dohromady, je to zase trošku jiné
Re: Spojená kuchařka weekovská
Tak teĎ jsem si vzpoměla na to,že děláme doma rychlé ..... koláče.Je to opravdu hned co by dup.Musíte mít doma toustový chléb na ten si nastroháme jablko ,skořici,cukr,rozinky,ořechy a přiklopíme druhým toustovým chlebem .Povrch potřeme mírně máslem a skořicí .a zapékáme v topinkovači, zkuste je to bezva. PRO NEČEKANOU NAVŠTĚVU
dip/chatni - omáčka ke grilovanému masu
50 dkg velkých cibulí nakrájíme na proužky
30 dkg paprik (na barvě nezáleží.) Nakrájet na nudličky
Dohromady osmahneme na olivovém oleji
Přidáme 2 vrchovaté kávové lžičky sladké papriky a
50dkg marmelády (rybízová, meruňková)
2 krabice konzervovaných loupaných rajčat (jedna krabice má 1/2 kg)
1/2 palice česneku prolisovat
sůl, pepř, oregano nebo tymián
1dcl vinného octa
rozdrcené sušené feferonky - dle chuti
2 lžíce medu nebo 2 vrchovaté lžíce cukru
hrst rozinek
Když je cibule zesklovatělá, přidáme vinný ocet a následně ostatní ingredience a za stálého míchání pomalu dusíme, až do požadované hustoty hmoty.
Když je třeba marmeláda málo sladká, dáme cukru víc...... Prostě dochutit podle sebe
www.majkaj.webg..
Knedlíky houskové kynuté
Kynuté houskové knedlíky
Protože jsem dělala knedlík po 20 letech, hned sem vložím recept, protože se poved i takovému dementovi, jako jsem já. Dělala jsem to tedy v hnětací nádobě tyčového brauna, takže za minutu bylo těsto hotové. Tím pádem jen jeden váleček z poloviční dávky, z uvedeného množství budou dva.
500 g hrubé mouky
půl lžičky soli vmícháme do mouky
Do důlku v mouce přidáme:
1 vejce
10 g kvasnic
špetka cukru
250 ml vlažného mléka (necháme 5 minut vzejít kvásek)
Vše prohněteme, vmícháme na kostky nakrájený starší rohlík a dáme půl hodiny kynout. Pak zpracujeme do válečku a ještě chvíli necháme pod utěrkou odpočnout.
Vaříme 18 minut v osolené vodě, v polovině vaření otočíme. Po vyjmutí propícháme.
Výsledek byl skutečně dokonalý, samotnou mě to překvapilo a nevím, z čeho jsem měla celý život obavy.
Re: Spojená kuchařka weekovská
Na žádost Anavi přidávám fotku dnešního oběda: Štouchané brambory podle Apetytu s kuřecí kapsou, plněnou nádivkou podle mě
.
Šťouchané brambory se slaninou a žampiony:
Zatímco se nám vaří brambory, osmahneme na másle najemno nakrájenou cibuli. Když je tato dozlatova, přisypeme pokrájené žampiony, na kostičky nakrájené uzené či slaninu a kolečka jarní cibulky i s natí (tou nešetříme). Chvíli společně opékáme, potom maličko podlijeme, osolíme, opepříme a dusíme jen do změknutí žampionů. Zatím se nám uvařily brambory doměkka. Přisypeme k nim směs z pánve, přilijeme deci teplého mléka nebo vody z brambor a prošťouchneme (ne moc, neděláme kaši!) Na talíři ozdobíme zeleným (pažitka, petržel, řeřicha).
Kuřecí kapsa s nádivkou:
Klasicky připravíme řízky - řádně naklepeme, osolíme, opepříme.
Postupně nastrouháme či rozmixujeme cca 10 dkg šunky, 10 dkg tvrdého sýra. Obojí smícháme. Podusíme na páře několik růžiček brokolice. Dokud je horká, rozmačkáme ji či rozmixujeme a vmícháme do směsi sýra a šunky. Vmícháme žampiony, které jsme podusili na másle. Můžeme je také rozmixovat nebo necháme menší kousky, aby byly v nádivce chuťově rozpoznatelnější. Vzniklá kaše by díky roztavenému sýru měla dobře držet pohromadě. Pokud se hmota rozpadá, vmícháme vajíčko. Takto připravenou směsí plníme řízky (jako by to byly pirožky). Okraje spojíme paličkou, můžeme pojistit jehlami či provázkem, obalujeme v trojobalu a pomalu smažíme.
(Tip: zbylou nádivku upečeme ve formě na mafiny
.)
Polévka hrášková
Autor: Majka
M:
Je jednoduchá.
Já dám na trochu másla orestovat mražený hrášek, chvíli podusím, pak zapráším moukou a zaleješ to buď vývarem nebo rovnou mlékem (pak tam patří masová kostka, dávám jen půlku) a provaříš. Dochutíš jen solí případně co máš ráda
H:
Udělám koncentrovaný vývar z kousku hovězího a zeleninových zbytků, to jako cibulových odřezků, sušeného libečku a stonků čerstvé petrželové nati plus něco těch hrachových lusků - slupek; hrášek mám čerstvý vyloupaný a mlíko absolutně plnotučné, též tak, tak si myslím, že když to říznu, bude to plnohodnotné.
Moc kuju..
(Zlehka opepřeno a přidána čistě symbolicky mladá mrkvička.)
Polévka pórková s kuřecím výpekem
tuk (máslo/olej nebo kuřecí sádlo)
hrstička celého kmínu
2 pomenší pórky (anebo 1 poctivě narostlý)
vrchovatá lžíce nasucho opražené celozrnné hladké mouky (zde pšeničné jemně mleté)
zeleninový vývar anebo v horším případku voda či poměr
od hrubých nečistot zcezený výpek z celého kuřete
1/4 až 1/2 lžičky soli, podle toho, jak bylo osolené kuře
zavářka, zde kapání:
1 vejce
1 vrchovatá lžíce celozrnné žitné mouky jemně mleté
příslovečná špetka soli
Nebo s celestýnskou nudlí třeba.
www.majkaj.webg..
Re: Polévka pórková s kuřecím výpekem
Kynutý knedlík podle SONY
2,5 dl mlieka
50 g droždia
80 g práškový cukor
450 g polohrubá múka
1 ks vajce
50 g rastlinný tuk
štipka soli
citronová kôra z 1 citróna
V mlieku rozmiešaš droždie, , trochu cukru a múky, z toho pripravíš kvások. Necháš ho na teplom mieste vykysnúť. Do múky pridáš vajce, roztopený tuk, soľ, postruhanú citrónovú kôru,, kvások a vypracuješ jemné nelepivé cesto, ktoré pomučíš a necháš vykysnúť . Až vykysne, tak ho ešte raz prehnietieš a spravíš z neho dve šišky. a necháš ešte pár minút nakysnúť, ale len chvíľku. a dáš nad paru uvariť asi na 20 minút
Re: Spojená kuchařka weekovská
Králík podle Johanky
Králíka omyjeme, naporcujeme, dáme do pekáčku, vylijeme jedno velké halali nebo dvě malé, jeden pytlík mražené zeleniny na svíčkovou, přidáme na kolečka nakrájenou menší cibuli, dáme podle oka nové koření a celý pepř, poklademe na plátky nakrájenou slaninu tu a tam a - dusíme. Slabou hodinku. To většinou dělám první den. Pak odstavím a dám do chladu. Druhý den dám rozdušeného králíka upéct. Před koncem pokladu na něj anglickou slaninu. ... Na sůl jsem nezapomněla! Je zbytečná, díky halali. Ke králikovi uvařím bramborový knedlík, do růžova osmahnu hodně cibule na sádle a na kostičky přidám ang.slaninu. Výsledek - viz foto.