Na recepty probírané zejména v Co dnes vaříte.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Děkujeme! 
Obsah (formou abecedního seznamu, průběžně aktualizovaný):
Způsob zařazení volím citem podle toho, zda se mi zdá stěžejní typický název, surovina anebo produkt. Je pravděpodobné, že ne všude usoudím správně, vše se dá opravit, jsme ve výstavbě.
Kdo první dodá recepturu od kvé, bude polit napěněným pivem.
A
B
Brambory na pivu/FrajerHubert/2
Brambory šťouchané podle Apetitu/Stano/3
C
Č
D
Dip/čatní - Omáčka ke gril. masu/drahus/3
Ď
E
F
Fazole podle Emila (bretaňské)/Majka/1
G
H
Hašé/daga/2
Hluchec/555/2
Hovězí pečeně na mrkvi a cibuli/skrblice/1
CH
I
J
Jablečné knedlíčky/gabca/1
Jogurtové řízky/mihule/1
K
Knedlíky bramborové dle receptur/suee/2
Knedlíky bramborové od oka/Hanule/2
Knedlíky bramborové ze syrových brambor a rohlíků/skrblice/2
Knedlíky kynuté houskové/Majka/3
Knedlík kynutý s citronovou kůrou /sony/3
Knedlíky kynuté s borůvkami /Majka/4
Knedlíky ovocné (tvarohové)/Anavi/1
Knedlíky ovocné z odpalovaného těsta/Hanule/1
Knedlíky špekové/SPIKE/1
Knedlíky špekové srazové/Maca/1
Koláče rychlé (z toustového chleba)/balanclady/3
Kotlety na smetaně/Anavi/3
Králík/kuře na šalvěji/FrajerHubert/2
Králík podle Johanky/Johanka/3
Krušnohorské bramble/Arturka/2
Kuřecí kapsa plněná/Stano/3
Kuřecí nebesa/Stano/2
Kuřecí stehna/Keria/1
Kyselo krkonošské z pravého kvásku/suee/3
L
Lasagne boloňské/daga/2
Lívance s jablky/Majka/1
Langoše z kefíru/Sony/4
M
Mrkev dušená s hráškem/Majka/1
N
O
P
Papriky plněné bezmasé/SPIKE/2
Pizza pravá italská/František/4
Polévka dýňová s červenou čočkou/peefko/3
Polévka hrášková/Majka/3
Polévka mrkvová s červenou čočkou/suee/1
Polévka pórková s kuřecím výpekem/Hanule/3
Q
R
Rizoto šafránové/terka/1
Ř
Řízek dvojitý v trojobalu/Anavi/3
S
Salát cuketový/SPIKE/2
Salát těstovinový jednoduchý/Anavi/1
Salát vrstvený/SPIKE/2
Š
Škubánky bramborové/SPIKE/2
Špagety červené/daga/3
Špalíčky bramborové/jaja99/2
T
U
V
Vepřové na pórku (á la čína)/daga/3
W
X
Y
Z
Zelňačka "weekovská" (červená)/Anavi/3
Ž
Upraveno 15 krát. Naposledy upravil Majka (26.07.2019 10:26)
Kuřecí stehna podle Kerie
Autor textu: Keria
Kuracie stehna- najlepsie horne, alebo prsia sa obalia ako rizky v trojobale, len namiesto struhanky sa pouzije nastruhany tvrdy syr. Pekac sa vystelie papierom na pecenie, na to sa vedla seba poukladaju obalene porcie - takto dopredu pripraveny pekac sa pripadne moze zakryt a odlozit docasne do chladnicky.....
Potom sa len na kazdu porciu da lyzica kyslej smotany a strci do predohriatej rury a zvolna pecie do zlatova ( cca 30-40min pri 200-220C..ale kazda rura pecie inak!!)
Vyhodou je, ze mas pripravene porcie pre vsetkych hosti naraz a nemusi sa nic zohrievat ...
Moze sa to podavat teple napr.so zemiakmi, ale aj s pecivom... da sa to konzumovat aj studene..Tento recept u mojich navstev mal vzdy velky uspech..
Kuřecí stehna podle Kerie
Jablečné lívance
Autor textu: Majka
Lívance s jablky
1/4 l kefíru
3 vejce
10 dkg cukru krupice (asi 10 lžic)
7 dkg strouhaného kokosu ( 7 lžic)
2 lžíce rozpuštěného vlažného másla
13 dkg hladké mouky
2 lžíce rumu špetka soli, několik na malé plátky pokrájených jablek - všechno smícháme dohromady a smažíme dozlatova. Sypeme moučkovým skořicovým cukrem.
Cukru jsem dala míň, máslo vynechala a ničím nesypala. Víc mi chutnají s jablky strouhanými. Lze úspěšně modifikovat, někde ubrat, jinde přidat. Budiž čest a chvála neznámé autorce na liv, odkud jsem si tent recept kdysi zkopírovala.
Re: Jablečné knedlíčky
500g nahrubo nastrouhaných jablek smícháme se 140g hrubé mouky. To je základ pro těsto. Já to rukama pořádně propracuju, aby se vše spojilo. Nechá se odstát (nejlépe cca 2 hodiny), v časové nouzi je vyzkoušena i půl hodina. Z těsta tvoříme kuličky asi jako švestkové knedlíky, tvaruji je v hladké mouce (je to patlačka ..., je potřeba těsto pořádně spojit) a vařím v osolené vodě tak cca 8 minut. To je nutné vyzkoušet. Hotové polévám máslem, cukruji, sypu strouhanými ořechy, tvarohem, kakaem, skořicí..... Nebo polít kysanou smetanou, jogurtem, měkkým rozšlehaným tvarohem atd.
My je děláme z minimálně kila jablek, někdy do základního těsta přidám skořici, někdy drcené ořechy....
Vypadají jako "klouzáky", jsou ukrutně laciné (pokud máte svá jablka, je to skoro zadarmo....)
Ovocné knedlíky podle Anavi-matky
Ovocné knedlíky podle Anavi-matky
20 dkg polohrubé mouky
1 tvaroh
1 vejce
špetka soli
špetka cukru (ono těsto potom hodně řídne, takže cukr opravdu s citem)
lžička másla
(nastrouhaná vychladlá brambora - těsto je potom jemnější, ale já radši tvrdší, tak bramboru nedávám)
trochu mléka
Zpracujeme těsto. Potom si vždycky kus těsta uříznu, udělám váleček, váleček dlaněmi uhňácám do roviny a dávám vedle sebe ovoce (jablka, třešně - to asi nejvíc. Jablkové, meruňkové, ostružinové, borůvkové máme radši kynuté). Potom nařežu na takové čtverečky, zabalím, v dlaních zaoblím a házím do vroucí osolené vody. Co se nesní, dávám do mražáku. Mamka si mrazí i neuvařené a pak je zmrzlé hází rovnou do vroucí vody a taky to jde
Jogurtové řízky od mihule
Jogurtové řízky od mihule
Vezmeš kuřecí řízky, nemusí se ani klepat, osolíš opepříš. Vezmeš si něco (já to nakládám do větší skleněné mísy) do toho vyklopíš jeden velký bílý jogurt, dáš 2 vajíčka, rozmačkaný česnek (dávám fest, několik stroužků), opepříš podle toho jak to máte rádi a do toho naložíš ty řízky a necháš uležet, min. do druhého dne. Mám je naložené už od pátku a pořád v poho, takže několik dní no problem
Pak si nachystáš strouhanku a řízky vytahuješ, obaluješ tak jak jsou, i s tou trochou jogurtu co na nich zbude jak je vytáhneš a smažíš jako normální řízky. K tomu brkaši a jsou fakt božíííí
Jednoduchý těstovinový salát
Jednoduchý těstovinový salát od Anavi - recept spíš pro letní měsíce
Dám vařit vrtule, mezitím nakrájím rajčata, okurky, trochu papriky (nemám ji ráda, tak dávám jen malinko, aby v tom něco křuplo
). Pokud se něco takového nachází v mé lednici, nakrájím do toho i šunku a na kostičky eidam. Umíchám dresing z bílého jogurtu, majolky (cca půl na půl), přidám lžíci hořčice, koření Ceasar nebo koření Jogurt s koprem od Kotányi a vmíchám do vychladlých těstovin. Já i návštěvy konzumujeme v nadměrném množství
Dušená mrkev (s hráškem) dle Majky
Autor textu: Majka
Dušená mrkev s hráškem
Moje mrkvová varianta je nastrouhaná mrkev orestovaná na troše másla, pak trochu podliju a dusím, přidám mražený hrášek. Zaliju mlíkem s trochou zaklechané mouky a provařím. Ochutím poměrně výrazně solí, cukrem a citronovou šťávou, tou teda rozhodně nešetřím.
Mrkvová polévka s červenou čočkou od Suelky
Autor textu: suee
Mrkvová polévka s červenou čočkou
To je rychlovka! 2 lžičky kmínu a trochu chili nasucho opeču (krasne se rozvoni-pri priprave pro Kačulku doporučuji chili vynechat
) přidám 2lž. oleje, 600g nastrouhané mrkve a 140g červené čočky. Lehce orestuji a zaleji 1l zelenin. vývaru či vodou + 120ml smetany. Nechám cca 15min povařit a poté rozmixuji dle libosti. Dochutím solí, petrželkou a může se podávat se zakysanou smetanou....dobrou chut 
Knedlíky z odpalovaného těsta (ovocné)
Autor textu: Hanule
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
1/2 litru mléka
1/2 litru hrubé mouky
asi 30 g másla
špetka soli
1 vejce
Mléko, v němž se rozpouští máslo, se uvede do horkého stavu a za pilného míchání se do něj pramínkem přisypává hrubá mouka na mírném plamínku. Míchá se tak dlouho, dokud se nazačne oddělovat od stěny rendlíku, jde o otázku pár minut. Následně se na vále/prac. ploše zapracuje vejce, ukutálí se váleček, z něhož se ukrajují plátky (či se předem na ně rozpižlá), z jedné várky vychází dvacet (a možná trochu více, to podle preference tloušťky těstové vrstvi na ovoci
Vhodné pro ovoce typu švestky, meruňky, třešně, čili spíše ovoce pevné.
Vaří se vhazováním do mírně osolené vroucí vody na cca 6 - 8 minut od opětovného varu podle velikosti ovoce. Zamrazit lze uvařené i syrové, osobně preferuji ve stavu syrovém a pěkně od zmrzlých uvařit jak čerstvé nežli následný ohřev všelijaký.
................................................
No a teď moje realita:
U nás doma se to těsto dělalo bez másla v rámci redukce tuků a cukrů ve stravě. Fungovalo to taky, ale když jsem po letech zkusila máslovou variantu, zaznamenala jsem neskutečný rozdíl. 30 gramů másla dávám já, netuším totiž, kolik bylo v původní receptuře před jejím seškrtáním.
Dělali jsme ho v ve dvoustěnném mlékáči a nikdy nedocházelo k tomu stavu "odpalování se" od stěn. Takže jsme tam mouku prostě vsypali, co to šlo, no a pak zbytek zapracovali už jen domícháním a následně s vejcem.
S tím máslem - a používám tedy rendlík teflonový (mlékáč nemohu zkusit, neb jej nevlastním) se to chová prostě daleko úžasněji. Je tedy třeba poněkud korigovat dle aktuální potřeby stažení z plotýnky (to i dříve), prostě pokud to houstne rychleji než sypu, míchám chvíli mimo ni, ale nakonec to těch pět minutek dík teflonu na plotýnce fakt úspěšně morduju a nic se nelepí, všechna vybylá sypká mouka se opravdu vstřebá postupně do těsta. (a i kdyby ne, opět se nic neděje)
Pak nechám chvíli vychladnout, protože vejce předmíchávám už v rendlíku vařečkou, nemám ráda to blemtání řídkého těsta mezi prsty (čili obecně hodně obcházím tzv. zadělávání na vále, k tomu se uchyluji až ve skutečně závěrečné fázi, kdy už je těsto takřka hotové, jen potřebuje dohnat k dokonalosti). Přijít vejce do horkého až moc, bude mít tendenci vysrážet bílek (ale i s tím se z toho dá pak uvařit, kdyby se nepovedlo..).
Bez másla se nám nikdy nechovalo tak úžasně.. Jsem vždycky pomačkáním prsty v ruce roztahovala ty válečky na placičky, vkládala ovoce, okrajovala přebytky (k dalšímu zužitkování), plácala koule přitlačováním (proto to pevnější ovoce, pro jahody to fakt není).
S máslem (a inovativní myšlenkou, ehm) beru k ruce svůj oblíbený skleněný váleček v podobě flašky od portského a za opravdu delikátního podsypávání plohrubou moukou (podsypávám s ní totiž vše), ty placičky daleko rychleji válím.
U těch jablek nevím (sahla jsem po receptu z důvodu aktuální dostupnosti surovin), nechala jsem je hranaté, takže jsem obalila takové příšerky, a ač to nepokládám za nutné, sypala jsem dovnitř čistě ze studijního zájmu, zda s tím půjde pracovat, skořicový cukr. Každopádně těsto obsahující máslo se daleko líp spojuje na švech.. Že ty jablečné byly takové příšerky všelijaké a měly tendenci vystrkovat růžky, opět jsem je nevařila klasicky ve vodě, ale pěkně poklidně na sádlem vymázlém pařáčku, dvacet minut (můj čas) v páře.
Já vůbec dělávám fůru věcí zdánlivě proti logice jednoduchosti, prostě abych otestovala zákonitost, smysl, ne/funkčnost. Že nemám čas testovat laboratorně systematicky, zkouším odchylky metodou náhodného výběru, z čehož si pak vytvářím své svérázné závěry s neomezenou omylností.
Neúnavný testovatel vlastních fiasek. 
Celé to zní složitě, ale to spíš, abych vypsala ony poznatky. Pro mě je to těsto mého dětství, tak ho mám moc ráda, asi tak jako každý to své. Nejoblíbenější varianta je se švestkou, máslem na polití, tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem na posyp, nejlíp ještě zakyskou.
Přikládám okoskopickou pomůcku poměrů. Jo, to je důvod, proč ho mám ráda, že si ho pamatuju. Stejně mlíka, stejně mouky, úměrně másla a vajec.
Díky za ouško.

Bretaňské fazole podle Emila
Autor textu: Majka
Fazole podle Emila
Když ono to název nemá. Vařil to náš kamarád podle svojí fantazie.
Zvlášř uvaříme do měkka tmavé fazole, které jsme namočili přes noc.
V druhém hrnci podusíme jakékoliv maso (vepřové nebo hovězí) na cibuli a mleté paprice. Zkrátka jako základ na guláš. Když je všechno měkké, slijeme dohromady s fazolema, přidáme lžičku protlaku, zahustíme smetanou s moukou a necháme provařit.
Dochutíme sekaným koprem a trochu přikyselíme, ale skutečně jen symbolicky. S chlebem nepřekonatelné.
Hovězí pečeně na mrkvi a cibuli
Autor textu: skrblice
Pečené hovězí na mrkvi a cibuli s jasmínovou rýží jako přílohou
...peču v troubě kus hovězího vcelku (hovězí pečeně, nebo hovězí přední z krku)..celé maso pokapu citronovou šťávou, nasolím, potřu česnekem, posypu trošku oreganem a na pánvičce orestuju, aby se zatáhlo. Mezitím nakrájím hodně mrkve a cibule, to vložím do pekáče, na to prdnu maso, na maso dám kousek másla, zaleju vodou a dvě hodiny peču na 210 st. Je to měkoučké a dobré...
Re: Spojená kuchařka weekovská
Šafránové rizoto
Nejjednodušší italské rizoto s minimem ingrediencí
Ingredience pro 4 osoby:
Postup přípravy:
Špekové knedlíky srazové
Autor textu Máca:
Recept na ty srazové špekové knedlíky
Špekové knedlíky
350 g včerejších rohlíků nebo housek (8 kusů), 200 g anglické slaniny, 1 - 2 lžíce oleje, 1 cibule, 4 vejce, 200 ml mléka, 6 lžic hrubé mouky, 1 lžíce rozpuštěné hery, zelená petrželka, sůl, pepř Postup Rohlíky nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na lžíci oleje opečeme. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na slanině necháme zesklovatět. Přidáme k rohlíkům a promícháme. Vejce rozšleháme v mléce a nalijeme na rohlíky . Přidáme mouku, heru, posekanou zelenou petrželku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme půl hodiny odpočinout. Pak z hmoty vytvarujeme osm kulatých knedlíků - jde to dobře mokrýma rukama - a ty uvaříme buď v osolené vodě nebo v páře. Já je vařím v parním hrnci, ale půjde to i na pařáčku. Vaří se 15 - 20 minut.
Špekové knedlíky - SPIKE
Autor textu Věrka - SPIKE
Moje špekové knedlíky
Já vám sem dám taky recept na moje špekové knedlíky, dělám je hodně podobně jako Maca, ale trochu jinak. Nakrájím hodně housek na kostičky, uvařím prorostlé uzené, které rozsekám sekáčkem nadrobno, na sále zpěním cibulku, vše smíchám a přidám pepř, vegetu, trošku papriky, hodně rozsekaných kopřiv (nebo aspoň zelené od pórku, muškátový květ, dost prolisovaného česneku, vejce (nemám odhad, dělávám knedlíků hodně, ale ta vejce to drží pohromadě, tak jich dávám víc), trochu vývaru z uzeného, aby to měl správnou konzistenci. Udělám koule a vařím v páře, cca 20-25 minut. Na knedlíky dávám vařené zahuštěné kysané zelí a na to ještě škvarečky ze špeku. Dobré a naprosto nezdravé a kalorická bomba. Věra