pátek 19. dubna, 03:57 Svátek má Rostislav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert

Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

Datum: 27.08.2015 10:24
 

Prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Děkujeme! flower smiley

 

B

Bezinkové želé (Kuchařka ze Svatojánu) /1

Č

Červené svinstvo (Drahuška) /1

Čatný ostré rajčatové (Mona) /1

Čatný švestkové (Spike) /1

Červená řepa - naložená (HanaK)/2

H

Hořčice (Kordulka) /1

J

Jablka - rosol, povidla, džem (HanaK) /1

K

Kečup (Vlaďka) /1

Kečup (Kordulka) /1

Kečup (Kuchařka ze Svatojánu) /1

Kečup podle babi (Anavi) /1

P

Pasta z paprik a rajčat (Kordulka)

Pečená rajčata s tymiánem a česnekem (Spike) /1

S

Salát z červené řepy (Kordulka) /1

Š

Švestková povidla (Naba) /2

Švestková povidla (Vlaďka) /1

Švestková povidla (Babakaela) /1

 
Upraveno 5 krát. Naposledy upravil SPIKE (09.11.2017 23:45)
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: předchozí12
    Aktuální stránka: 2 z 2
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 31.08.2015 04:39
     
    001.jpg

    ŠVESTKOVÁ POVIDLA (bez míchání)
    Autor: naba

    POTŘEBNÉ PŘÍSADY

    2 kg švestek

    2 lžíce octa

    0,5 kg cukru- krystal či krupice

    4-6ks celé skořice (je to jedno balení z Vitany)

    6ks badyánu (může i nemusí být)

    1 lžíčka hřebíčku

    4 lžíce rumu

    POSTUP PŘÍPRAVY

    Švestky vypeckujeme, pokapeme octem tak, aby se dostal všude.-) a spolu s kořením dáme na pekáč do trouby péci na 225 `C a to na 30 minut. poté přidáme polovinu cukru a bez míchání vrátíme do trouby. po 15 minutách znovu na plech nasypeme zbytek cukru opět bez míchání směsi! a opět pečeme 15 minut. Poté vyjmeme a vytáhneme ze směsi koření(občas se hřebíček hůře hledá ale není to na škodu, dodává postupně dále patřičné aroma, pak přidáme rum a směs rozmixujeme v mixeru- možno tyčový popř. klasický, pak plníme do skleniček, uzavřeme a posléze obrátíme dnem vzhůru. Povidla jsou naprosto vynikající !!!!Neváhejte a vyzkoušejte nebudete litovat. kdo má rád více kořeníčka, doporučuji při plnění skleniček přidat kousek celé skořice i kousek badyánu, postupně aroma uvolňuje a povidla jsou mnohem výraznější :-)

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (31.08.2015 05:01)
     
  • Autor: Reklama

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

     
     
  • Autor: Frantisek
    Status:

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 31.08.2015 22:52
     

    ,

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Frantisek (31.08.2015 22:53)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 01.09.2015 10:26
     
    hoice-3347.jpg
    Další fotografie:

    DOMÁCÍ HOŘČICE

    Na 1 sklenici potřebujete:

    100 g bílých hořčičných semínek

    250 ml octa (jablečný nebo vinný je jemnější, lihový dodá hořčici opravdu výraznou chuť)

    3–4 lžíce sladidla (med, cukr, agávový sirup)

    ½ lžičky soli

    ½ lžičky kurkumy (možno vynechat)


    Postup: 

    Ocet svařte a nechce trochu prochladnout. Jestli používáte k oslazení cukr, rozpusťte ho v horkém octě, pokud jako já med, přidejte ho rovnou k semínkům. Ta poté osolte a přidejte kurkumu pro žlutou barvu, zalejte polovinou octa a nechte alespoň 15 minut odstát, aby semínka nasákla a změkla. Směs poté za přilévání zbylého octa rozmixujte do hladka. V případě potřeby ještě rozřeďte, doslaďte nebo dosolte.

    Druhá možnost je semínka nasucho rozemlít v mlýnku na mák, a poté je s ostatními surovinami pouze smíchat. Hotovou hořčici dejte do čisté skleničky a uchovávejte v lednici, kde vám vydrží minimálně dva týdny, ale i déle. Nebojte se výrazné chuti, hotová hořčice postupně zjemní!


    Část světlých semínek nahraďte pikantnějšími černými a v octě svařte bobkový list, majoránku a nové koření – vznikne vám pak hořčice na způsob kremžské Pro hrubozrnnou hořčici jednoduše nemixujte do hladka Experimentujte s kořením: přidejte estragon, tymián, oregano nebo chilli Pro další ochucení rozmixujte se semínky i česnek, šalotku, nastrouhaný křen nebo pomerančovou šťávu


     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 18.09.2015 06:18
     
    00001babi_povidla.jpg
    Další fotografie:

    Povidla z trouby

    Na 4 menší skleničky potřebujete: 

    2,5 kg švestek

    300 až 500 g cukru krupice

    50 ml octa

     

    Postup:

    Omyté vypeckované švestky pomelte na mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem podle chuti (my měli švestky hodně zralé a sladké, takže stačilo 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte více) a octem a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.

    Vlejte na velký plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 stupňů a pečte asi 5 hodin. Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá. Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček a vymýšlet, co z nich upečete :-).

    Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také, jak velký máte plech – babička povidla běžně připravuje z 5 kilo švestek, takže jsou ve vyšší vrstvě a peče je přes noc při pouhých 50 stupních.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 28.09.2015 19:33
     
    Marmeláda z černého bezu

    Marmeláda (nebo povidla) z černého bezu

     

    500g bezinek

    500g očištěných jablek

    400g cukru

    citrónová šťáva podle chuti

    rum podle chuti

     

    1.Bezinky omyjeme a v hrnci smícháme s očištěnými jablky.

    2.Směs na mírném plameni rozvaříme (bezinky s jablky můžeme ze začátku trochu podlít vodou nebo rozmačkat).

    3.Jakmile je ovoce rozvařené přepasírujeme jej přes síto, vrátíme do hrnce a redukujeme do požadované hustoty.

    Jablka obsahují mnoho pektinu, takže musíme počítat s tím, že marmeláda hodně ztuhne.

    Celková doba vaření je u marmelády asi 20 minut, u povidel asi 60 minut.

    4.Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, které obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

    Sklenice můžeme také zavařit (to uděláme tak, že sklenice dáme do kastrůlku, doplníme vodu, aby byly napůl

    ponořené a pod poklicí vaříme asi 30 minut).

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (28.09.2015 19:35)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 29.09.2015 07:02
     
    11kren_postup-13.jpg
    Další fotografie:

    Domácí naložený křen

     

    Na 3 malé lahvičky (po 200 ml) potřebujete:

    300 g čerstvého křenu (2 menší kořeny)

    200 ml vody, 2 lžíce cukru krupice,

    50 ml octa

    1 lžičku soli

    100 ml slunečnicového oleje

     

    Postup:

    Vodu přiveďte s cukrem k varu a stáhněte z ohně. V kuchyni zapněte digestoř nebo otevřete okno (slabší povahy mohou nasadit i potapěčské či lyžarské brýle).

    Křen oloupejte, nakrájejte na plátky a přendejte do mixéru. Přidejte ocet, sůl a olej a promixujte.

    Přilejte svařenou vodu a domixujte na pastu v požadované konzistenci – záleží jen na vás, jestli ji chcete úplně hladkou nebo s hrubší strukturou.

    Rozdělte do vyčištěných lahviček, ve kterých vám v lednici vydrží minimálně měsíc.

     

    Křen můžete místo mixování i najemno strouhat, ale počítejte s tím, že zapláčete ještě víc než u mixéru

    Pro delší trvanlivost lahvičky 10 minut sterilujte, a poté ještě otočte do druhého dne víčkem vzhůru

    Tradičně se křen podává k masům, ale tu pravou vitaminovou bombu si připravíte smícháním strouhaného zelí nebo řepy s několika lžičkami naloženého křenu

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (29.09.2015 07:03)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 13.10.2015 08:38
     
    12107938_1012607532123789_5754433328810735153_n.jpg

    DÝŇOVÝ DŽEM

    (Kuchařka ze Svatojánu)
    Pokrájíme 1 – 1,5 kg dýňové dužniny bez semen, avšak se slupkou, a zalijeme ji v hrnci 1,5 l vody.

    Přidáme několik celých kousků skořice a asi deset rozdrcených tobolek zeleného kardamomu (kdo jej nemá, může samosebou vynechat, ale ta vůně je neopakovatelná).

    Vaříme asi půl hodiny, vyjmeme skořici a rozmixujeme.

    Přidáme 700 g až 1,2 kg tmavého třtinového cukru (podle hmotnosti dýně) 300 g datlového sirupu, 300 ml šťávy z pomerančů, 200 ml citrónové šťávy a dvě lžíce agaru. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, necháme dojít k varu a minutu povaříme, sebereme pěnu, ochutíme dvěma lžícemi mleté skořice a ještě horké plníme do dokonale čistých a vyvařených skleniček. Zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Používá se podobně jako pomerančový džem, tj. k sýrům, na různé krekry a také do palačinek nebo jako náplň do dortů a koláčů. Je sladší a aromatičtější než ovocné džemy.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 03.11.2015 07:58
     
    _dsc8788.jpg
    Další fotografie:

    Pálivá chilli omáčka

     

    300 g chilli papriček

    4 stroužky česneku

    4 lžíce hnědého cukru

    1.5 lžičky soli

    80 ml octa (vinného nebo jablečného)

     

    Papričky omyjte, odřízněte jim stopky a z poloviny odstraňte i zelenou část. Ta dodá omáčce zajímavou chuť, takže ji klidně nechte na všech papričkách, ušetříte si tím práci.

    Pokrájejte na menší kusy a přesuňte spolu s nasekaným česnekem, solí a cukrem do mixéru. Promixujte a přilejte 50 až 150 ml vody, aby se směs hezky propojila – záleží na šťavnatosti vašich papriček. Rozmixujte na co nejjemnější směs, přendejte do skleněné nádoby, přetáhněte folií a nechte alespoň 5 až 7 dnů na teplém a tmavém místě kvasit.

    Zkvašenou směs znovu promixujte s octem a propasírujte přes sítko do vyčištěných sklenic. Hotová omáčka vám v lednici vydrží až několik měsíců, jen si dávejte pozor, abyste ji nabírali čistými příbory.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 09.11.2017 23:44
     
    20171109_062541.jpg

    Červená řepa - naložená ( HanaK)


    červená řepa

    křen

    fenykl

     

    1 litr vody svaříme s 0,3 l octa, přidáme 1 lžíci soli a 2 lžíce cukru.

    Řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme. Do sklenic vkládáme s kolečky křenu, přidáme špetku fenyklu.

    Zalijeme horkým nálevem. Sterilujeme 30 minut na 90 stupňů.

     
  • Autor: Frantisek
    Status:

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 17.11.2017 21:31
     
    21558719_1704636096274722_942872730292550374_n.jpg
    Další fotografie:

    Něco s chilli

     
  • Autor: Frantisek
    Status:

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 17.11.2017 21:34
     
    21149985_10211515834989525_1049651749923451508_n.jpg
    Další fotografie:

    Něo kořenného pod maso ,nebo na topinky

     
  • Autor: Frantisek
    Status:

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 17.11.2017 21:39
     
    19642565_1594720497219197_4791125876892471323_n.jpg
    Další fotografie:

    Omlouvám se, nejde mě foto dát do správné polohy.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 17.07.2018 12:00
     
    3fotodsc_8176-768x512.jpg

    "Kůže" z ovoce

    [www.zahrada.sk]

    [www.zahrada.sk]

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 17.07.2018 13:09
     
    9835703f73_104445529_o2.jpg

    Houbové čatní


    Ingredience:


    1500 g hub,

    250 ml oleje,

    500 g cibule,

    500 g rajčat bez slupky,

    500 g paprik,

    1 hlaviček česneku,

    1 ostrý kečup velký,

    1 lžíce kari koření,

    2 lžíce vegety,

    pepř, sůl

    --

    Postup přípravy:

    Necháme zesklovatět cibulku, přidáme houby, rajčata a papriky. Dusíme 20 minut (jako na lečo).

    To vše umixujeme nebo umeleme a dáme do skleniček a 20 minut sterilujeme.

    Ochutíme dle své chuti. Množství vyjde asi na 13 - 15 skleniček od přesnídávky.

    Nejlepší je houby podusit zvlášť a zeleninu taky.

    Nechám vše vystydnout, potom vše smíchám

    dohromady a umelu (mlýnek na maso). Sterilujeme raději dvakrát.

    První den půl hodiny a druhý též.

    Čatní je nejlepší na toastový chléb, je sladší než obyčejný.

    Protože se nemají v mrazáku skladovat houby dýl, jak rok, udělala jsem s nimi tímto krátký proces a je výborné i ke grilovanému masu


     
    Upraveno 3 krát. Naposledy upravil drahus (17.07.2018 13:31)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 22.09.2019 10:10
     
    70933669_677656349380566_7956285173329297408_n.jpg

    Čalamáda se zelím a s houbama

    (od Gabči)

     

    - 2,5 kg zelí

    - 2 kg hub ( podusit )

    - 1 kg parik

    - cibule 8 k ( menších )

    - celer ( menší )

    - 1/4 l octa

    - 1,5 dcl oleje

    - 20 dkg cukru

    - 1 DEKO

     

    Já dělám z tohoto jen poloviční dávku ( dá to asi na 6 - 7 větších sklenic )

    Ten nálev trochu rozehřeju v mikrovlnce a pořádně promíchám s ostatním. Vše krájím na nudličky, jen celer na malé kostičky. My ho máme moc rádi, tak nám ta chuť v tom nevadí. Bylo by asi možné ho i nastrouhat.

    Pak napěchuju sklenice a zavařím na 8 - 10 minut na 80 °C.

     
Stránky:  12 | <<předchozí komentáře
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Povídání o vaření (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.