čtvrtek 28. března, 21:06 Svátek má Soňa
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Zahrada a květena > Zahrada
Diskutujte! Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert

Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

Datum: 21.05.2014 07:45
 

Pořád někde hledám recepty, proto zakládám tuhle diskuzi, kde to bude všechno pěkně po ruce.

 

Prosím, NEVKLÁDEJTE sem žádné diskuzní příspěvky, jen recepty, aby to zůstalo přehledné a plnilo svůj účel.

 

A

Aloe vera likér /1

Akátový sirup /3

Aloe vera - mazání proti bolestem kloubů (Spike)/4

B

Bezová limonáda kvašená /2

Bezinkový sirup se skořicí a badyánem /3

Bezový sirup /4

Č

Černá ředkev - sirup /2

Červená řepa - očistný nápoj /2

G

Galgán na potíže žlučníku (Quendery) /1

J

Jitrocelový sirup a tinktura /1

K

Kalisie vonná /1

Kopřivový koktejl /2

Kopřivová šťáva /2

Koktejl z okurek na zrychlení metabolismu /3

L

Likér na povzbuzení (Drahuška) /1

Lipové želé bonbony /3

Lichořeřišnice - mast /4

M

Mazání proti bolestem kloubů (Spike) /2

Mátový sirup /1

Mátová limonáda /3

Meduňkový sirup /1

P

Pampeliškový čaj /2

Pampeliškový med /1

Pampeliškový sirup nevařený /2

S

Sirup na kašel zázračný /1

Sirup na kašel z piva /4

Skořice - recepty /2

V

Vápníková bomba /3

Z

Zázvorový likér (Quendery) /1

Zázvorový likér /1

Zázvorový sirup /3

Zlaté mléko z kurkumy /2

Ž

Želé z květů černého bezu /1

 
Upraveno 8 krát. Naposledy upravil SPIKE (09.12.2017 08:42)
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: předchozí1234 | další
    Aktuální stránka: 3 z 4
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 09.06.2015 11:08
     
    3113_01.jpg
    Další fotografie:

    Lipové bonbóny

    (z pořadu Kouzelné bylinky)

     

    velkou hrst sušeného lipového květu (prospívá při nachlazení)
    velkou hrst sušeného kořene proskurníku (obsahuje přírodní slizy, a proto je výborný pro hojení sliznic při rýmě nebo viróze)
    400 g medu
    šťávu z půlky citronu
    vodu
    agar agar, nejlépe práškový, my jsme použili asi 8 g (agar agar je produkt z mořských řas, který je náhražkou želatiny)
    slunečnicový olej na vymazání nádoby

    Uvaříme silný lipový čaj, to znamená, že hrst lipového květu přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut stát. Sušený kořen proskurníku necháme 15 minut macerovat za studena. Počítejte s tím, že budeme potřebovat 1 dcl lipového nálevu a 1 dcl výluhu z proskurníku, takže čím použijete méně vody, tím budou bonbóny silnější a aromatičtější.

    Mísu vymažeme olejem, nejlépe pomocí štětce.

    Lipový nálev i výluh proskurníku scedíme. 1 dcl od každého vlijeme do kastrůlku, zahříváme na mírném plameni a přidáme agar agar – dávkujte ho podle návodu na obalu, my jsme použili cca 8 g. Tekutinu a prášek je třeba míchat asi tři minuty. Jakmile tekutina zhoustne, odstavíme ji z plamene a necháme mírně vychladnout. Vmícháme šťávu z citronu a med. Nalijeme do vymazané nádoby a necháme ztuhnout (trvá to asi 12 hodin). Poté lipové želé nakrájíme na malé kostky a sladujeme ve skleněné nebo plechové nádobě.

     

    [www.ceskatelevize.cz]

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:10)
     
  • Autor: Reklama

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

     
     
  • Autor: Deniska
    Status:

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 09.06.2015 11:28
     

    hlásím, že už jsem dělala letos druhou šťávu - akorát mi nejde máta, mám ji na nevhodném místě. Zato meduně hned dva keře.

     

    Neděláte si někdo domácí mýdlo? Holka donesla vyrobené z kroužku a docela mi vyhovovalo na moje atopické pracky...

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 09.06.2015 11:40
     

    Mýdla dělá moje kamarádka a nabízí je na fleru [www.fler.cz]

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:10)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 11.06.2015 07:10
     
    11401545_947426728641870_2344742903230693629_n.jpg

    AKÁTOVÝ SIRUP
    Tento voňavý zázrak osladí a ochutí čaj nebo moučníky, používá se místo cukru nebo medu.
    1 kg akátových květů zalijeme 2,5 l vroucí vody, přidáme 4 bio citróny nakrájené na plátky, zakryjeme poklicí a necháme 24 hodin vyluhovat. Přecedíme, vsypeme 2 kg cukru a vaříme 3 hodiny na mírném ohni. Nalijeme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a skladujeme v temnu a chladu.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:12)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 18.06.2015 09:44
     
    15364393_74f55450a00755_680.jpg


    Limonáda z máty


    3 ks citron

    5 stonků máty

    2 lžíce medu

    150 g cukr

    3 l vody




    Vodu si dáme do hrnce a zahřejeme. Přidáme lístky máty a počkáme, dokud nám voda vychladne na pokojovou teplotu. Citrony oloupeme, nakrájíme na kolečka a spolu s medem a cukrem dáme do mixéru. Výslednou hmotu nalijeme do vody a dáme do lednice. Limonádu je nejlepší pít chladnou. Při nalévání přecedíme.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:11)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 18.06.2015 21:35
     
    dscn1771.jpg
    Další fotografie:

    Domácí bezinkový sirup se skořicí a badyánem

    Ingredience

    2 hrnky sušených bezinek 1 větší čerstvý zázvor 4 tyčinky celé skořice 6 hvězdiček badyánu 18 hřebíčků 3 litry vody 4 hrnky medu

    Postup

    Zázvor opláchněte, nakrájejte na tenké plátky a dejte do velkého hrnce. Zázvor nemusíte loupat.

    Přidejte bezinky, hřebíček, badyán a skořici.

    Vlijte vodu a přiveďte k varu.

    Na mírném ohni vařte asi hodinu. Poté vypněte a nechte směs vychladnout. (až se z ní nebude kouřit)

    Vyndejte zázvor a bezinky.

    Sirup přeceďte a nechte zchladnout, dokud nebude mít teplotu okolo 40 °C. Poté přidejte med. Dobře rozmíchejte.

    Nechte sirup úplně vychladnout, naplňte jím uzavíratelné sklenice a uchovávejte v lednici.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:11)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 30.06.2015 13:51
     
    11667477_958932837491259_5601271436199919191_n.jpg

    ZÁZVOROVÝ SIRUP

    1 kg zázvoru (neloupaný nastrouhat)

    30 hřebíčků

    3 l vody

    250 ml citronové šťávy

    5 kg cukru

    40g kyseliny citronové

    svazek máty


    Nastrouhaný zázvor vložíme jej do hrnce, přidáme hřebíčky a mátu a zalijeme 3 l vody. Přivedeme k varu a odstavíme. Vlijeme 250 ml citrónové šťávy a necháme zakryté do druhého dne vyluhovat. Přecedíme, vrátíme do hrnce, vsypeme 5 kg cukru, 40 g kyseliny citrónové a svaříme. Plníme do vyvařených lahví a uchováme v chladu.
    Sirup ředíme studenou vodou nebo sodovkou, pokud chceme osvěžující šťávu nebo limonádu, nebo horkou vodou, pokud chceme zázvorový čaj. Je vynikající.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:11)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 21.07.2015 18:34
     

    KOKTEJL na zrychlení metabolismu

    hrst nakrájené natě petržele 1 oloupaný citron bez kůry 1 polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru 1 malou až středně velkou okurku 1 polévkovou lžíci šťávy z aloe vera 1 dcl vody

    Jednoduše rozmixujte všechny ingredience v mixéru a vypijte to před spaním.

     

     

    Zdravotní přínosy jednotlivých složek

    Okurky obsahují hodně vody a vlákniny a zároveň mají velmi málo kalorií. Jedna běžná okurka jich má jen 45. Jsou proto ideální pro hubnutí.

    Petržel je bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerály. Udržuje ve střevech tekutiny aniž by způsoboval nepříjemnosti nebo nadýmání.

    Citrony vyplavují z těla toxiny a zlepšují metabolismus. Pokud se z těla vyplaví nečistoty, proces pálení kalorií se urychlí.

    Zázvor zabraňuje zácpě. Také urychluje metabolismus a spaluje břišní tuk. Pokud si chcete ploché břicho udržet i dlouhodobě, zařaďte do svého jídelníčku zázvor na pravidelné bázi.

    Šťáva z aloe vera se považuje za jednu z nejlepších látek napomáhajících hubnutí. Kromě toho je také bohatá na antioxidanty, které ve vašem těle bojují s volnými radikály.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:12)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 02.09.2015 13:37
     
    11800142_1626829070867661_7501420097728922563_n.jpg

    ŠALVĚJOVÝ SIRUP

    (Herbarium)

    1. Vezmete velkou sklenici
    2. Dáte vrstvu šalvěje
    3. Pokapete dvěmi lžícemi medu a citrónové šťávy
    4. Dáte stejnou vrstvu cukru jako šalvěje

    Proces opakujete do vypotřebováni ingrediencí a vrchní vrstvu zakončíte cukrem, aby lísty nezačaly plesnivět.
    Uložíte na 3 týdny do chladna a temna. Každý den zkontrolujete, případně dosypte cukr, aby lístky nečouhaly.
    Po třech týdnech scedit a naplnit do lahviček. Uchovávat v chladnu a temnu (špajz, sklep).

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 09.09.2015 19:55
     
    8-bezova-povidla_mg_6209.jpg
    Další fotografie:

    BEZINKOVÝ LIKÉR


    Suroviny:

    2 l bezinkové šťávy

    1 kg cukru krystal

    500 ml rumu

    1 citrón

    1 lžička skořice

    1 vanilkový cukr

    100 ml přefiltrované kávy


    Postup:

    Vylisovanou bezinkovou šťávu nalijeme do většího hrnce a přivedeme k varu, vsypeme do ní cukr krystal a promícháme a vaříme 15 minut. Šťávu slijeme do demižonu, přilijeme rum, šťávu z jednoho citrónu, kávu a přisypeme lžičku skořice a vanilkový cukr. Pořádně promícháme a uschováme v chladu, kde necháme likér odležet alespoň 6 týdnů. Čím déle, tím lépe.


    Více na: [www.tchiboblog.cz]

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 22.09.2015 19:05
     








    Lichořeřišnice v oleji








    Lichořeřišnici pěstuji nejen pro její léčivé účinky, ale také pro její krásu. Ráda pozoruji, jak je jí každým dnem plnější záhon, jak krásně hýří barvami a vábí nejrůznější hmyz.




















    K léčebným účelům se používají listy, květy i semena rostliny. Známá je především svým antibiotickým působením. Díky vysokému obsahu vitamínu C, také schopností zvyšovat obranyschopnost organismu. Hubí streptokoky, stafylokoky, salmonely a další druhy bakterií. Pomáhá při léčbě infekcí močových cest, měchýře i dýchacích orgánů.















    Můžeme z ní připravit léčivou tinkturu nebo čaj. Květy i listy chutnají po ředkvičkách, proto je často a ráda používám také v kuchyni. Květy zdobím chlebíčky, jednohubky, pomazánky ... . Listy přidávám do čerstvých salátů, k dušené zelenině a chystám se z nich připravit také špenát.

    Při přípravě především studených, ale i teplých pokrmů ráda používám lichořeřišnici naloženou v oleji.

    Stačí si nasbírat čerstvé květy, popř. i listy lichořeřišnice, vložit je do čisté zavařovačky a zalít dobrým olejem.

    Po 14 dnech můžeme začít používat.

    Olej nejčastěji přidávám do nejrůznějších salátů, pomazánek, kapu jej na těstoviny nebo na pizzu. Můžete ho použít také při nakládání sýrů nebo masa. Naložené květy pak spotřebuji do dušených a pečených pokrmů.

    Dejte si jen pozor, aby při postupném odebírání oleje nezůstaly některé květy neponořené. mohlo by se vám to zkazit.
    Uchovávejte v lednici.

















     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (22.09.2015 19:06)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 30.09.2015 07:57
     
    dsc_0425.jpg
    Další fotografie:

    Koňská tinktura nebo mast pomohou od mnoha neduhů

    O tom, že kaštany mají léčivé účinky, jste už jistě slyšeli. Existenci koňské masti ocení lidé hlavně při problémech s hemoroidy, artritidou, bolestmi kloubů, svalů a šlach, při podvrtnutí, zánětech, otocích či svědivých ekzémech. Za její příznivé působení na uvedené neduhy je odpovědná látka zvaná aescin.

    Koňskou mast si můžete udělat sami doma, vhodná doba je právě teď. Nasbírejte dvacet kaštanů a jemně je nastrouhejte. Nasypte je do láhve, zalijte půllitrem padesátiprocentního lihu (použít můžete i slivovici) a nechte měsíc louhovat. Láhev nezapomeňte dobře uzavřít a pravidelně protřepávat.

    Po uplynutí měsíce její obsah přes čistou gázu přefiltrujte. To, co vám vzniklo, je kaštanová tinktura, která má stejné účinky jako mast. Pokud ji budete chtít používat, nalijte ji do tmavé lahve a opět dobře uzavřete.

    Mast, která má stejné účinky, vytvoříte ze 150 mililitrů tinktury, které smícháte s olejem rozmarýnovým, levandulovým, mrkvovým a kafrovým – všechny ingredience dávkujte po dvou lžičkách. Tuto směs přidejte ke zchladlé želatině uvařené podle návodu ze tří sáčků agaru a dobře promixujte. Kaštanovou mast uchovávejte v uzavíratelné sklenici v lednici.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 28.10.2015 07:50
     
    12115718_1020962891288253_2925316564557859518_n.jpg

    MĚSÍČKOVÁ MAST NA JIZVY
    Jednomu členu naší rodiny (nebudu jmenovat) zůstala nehezká jizva po nepovedeném piercingu. Měsíček je jak známo výtečná květinka na zhojení jizev beze stop.
    Naložíme okvětní lístky měsíčku lékařského do panenského slunečnicového oleje tak, aby byly sotva ponořené. Zahříváme v zavařovací sklenici ve vodní lázni 30 minut, voda nesmí vřít, občas promícháme. Sklenici uzavřeme a postavíme ji za okno na slunce, kde ji necháme týden až deset dní, denně protřepáváme. Přefiltrujeme přes hustou gázu nebo plátno a odvážíme 70 g oleje, zbytek uchováme v tmavých lahvičkách jako běžný pleťový olej.
    Ve sklenici rozehřejeme ve vodní lázni 40 g čištěného včelího vosku, vmícháme několik kapek esenciálního oleje, například levandule (kvůli vůni, protože měsíček zrovna nevoní) a měsíčkový olej. Necháme ve vodní lázni a zahříváme, dokud se obě složky nespojí. Rychle přelijeme do uzavíratelné nádobky a skladujeme v chladnu. Dvakrát denně vtíráme do jizvy.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 12.11.2015 09:05
     

    Medicína na vysoký cholesterol, tlak, rakovinu i obezitu

    1 šálek jablečného octa

    1 šálek domácího medu

    10 stroužků česneku

     

    Vložte všechny přísady do mixéru a dobře rozmixujte po dobu 60 – 90 sekund nebo dokud nejsou umixované dohladka. Přelijte směs do skleněné uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.

    Medicínu je potřeba užívat každé ráno na lačno před jakýmkoli jídlem nebo pitím. Pro dosažení optimálních výsledků doporučuji konzumovat 2 lžíce po dobu 5 dnů. Po uplynutí této doby vzniklá směs ztrácí na síle a je třeba si umixovat směs novou.



     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 28.02.2016 10:18
     

    Vápníková bomba

     

    (recept od bylinkářky a léčitelky paní Dr. Evy Moučkové)



    Strava bohatá na vápník:

    tmavozelená zelenina (brokolice, kadeřavá kapusta, špenát)

    mák

    lískové a vlašské ořechy, mandle, kešu, para ořechy sezamová a slunečnicová semena

    čočka

    pomerančová a mrkvová šťáva

    klíčky

    sardinky, šproty

    žloutek

    petrželová nať, pažitka, řeřicha

    ovesné vločky a otruby



    Ingredience na vápníkový nápoj:

    6 vajec

    šťáva ze 2 kg citrónů

    1/2l čistého 40% alkoholu (vodka, grapa, líh, …)

    4-5 lžic medu

     

    Postup:

    Vejce umyjeme a vložíme do široké skleněné mísy a zalijeme je šťávou z citrónů. Uložíme do lednice a každý den, po dobu 8-10 dní, vejce pomalu a opatrně lžící otáčíme, aby šťáva pronikla všude. Po pár dnech uvidíme, jak se vejce rozpouštějí. Po uplynutí doby v lednici mísu vyndáme, přelijeme do větší a rozmixujeme. Do vzniklé hmoty přilijeme alkohol a přidáme med a opět důkladně rozmixujeme. Vzniklý likér nalijeme do skleněných uzavíratelných lahví a uložíme v lednici. Užívání: Užíváme 1 polévkou lžíci ráno na lačno a 1 polévkovou lžíci večer před spaním. Kůru je vhodné držet 3-4 měsíce.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (28.02.2016 10:19)
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zahrada (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.