čtvrtek 28. března, 09:13 Svátek má Soňa
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Zahrada a květena > Zahrada
Diskutujte! Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert

Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

Datum: 21.05.2014 07:45
 

Pořád někde hledám recepty, proto zakládám tuhle diskuzi, kde to bude všechno pěkně po ruce.

 

Prosím, NEVKLÁDEJTE sem žádné diskuzní příspěvky, jen recepty, aby to zůstalo přehledné a plnilo svůj účel.

 

A

Aloe vera likér /1

Akátový sirup /3

Aloe vera - mazání proti bolestem kloubů (Spike)/4

B

Bezová limonáda kvašená /2

Bezinkový sirup se skořicí a badyánem /3

Bezový sirup /4

Č

Černá ředkev - sirup /2

Červená řepa - očistný nápoj /2

G

Galgán na potíže žlučníku (Quendery) /1

J

Jitrocelový sirup a tinktura /1

K

Kalisie vonná /1

Kopřivový koktejl /2

Kopřivová šťáva /2

Koktejl z okurek na zrychlení metabolismu /3

L

Likér na povzbuzení (Drahuška) /1

Lipové želé bonbony /3

Lichořeřišnice - mast /4

M

Mazání proti bolestem kloubů (Spike) /2

Mátový sirup /1

Mátová limonáda /3

Meduňkový sirup /1

P

Pampeliškový čaj /2

Pampeliškový med /1

Pampeliškový sirup nevařený /2

S

Sirup na kašel zázračný /1

Sirup na kašel z piva /4

Skořice - recepty /2

V

Vápníková bomba /3

Z

Zázvorový likér (Quendery) /1

Zázvorový likér /1

Zázvorový sirup /3

Zlaté mléko z kurkumy /2

Ž

Želé z květů černého bezu /1

 
Upraveno 8 krát. Naposledy upravil SPIKE (09.12.2017 08:42)
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 1234 | další
    Aktuální stránka: 1 z 4
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 21.05.2014 07:47
     

    Mátový sirup

    70g mátové listy
    1/2 l vody
    šťáva z 1 citronu
    1/2 kg cukru
    Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a přikryté necháme za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.

    Poté přecedíme, opět zahřejeme téměř k bodu varu, přidáme šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

    Máta je známá svým povzbudivým účinkem na trávení, nechutenství a plynatost. Pomáhá jak při žaludečních, tak při žlučníkových potížích, prostě když „nám to netráví“. Má také příznivý vliv na imunitu vůbec a jako prevence proti nachlazení. Mátový sirup lze používat nejen na slazení běžných nápojů, ale je výborný i do nealko a alkoholických koktejlů.

     
  • Autor: Reklama

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

     
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 21.05.2014 07:48
     




     


    BYLINKOVÝ SIRUP PROTI KAŠLI

    250 ml vody

    8 lžic cukru

    4 stroužky česneku

    1 cibule

    1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru (dětem raději bez něj - pálí)

    1 lžíce tymiánu

    1 lžíce majoránky

    1 citron

    1 lžíce medu

    citronový (nebo jakýkoliv jiný dobrý) čaj - 1 sáček vyluhovat

    1 vanilkový cukr (nemusí být, je spíš pro vůni)



    POSTUP PŘÍPRAVY

    Vše smícháme dohromady (česnek a cibuli nakrájenou) a vaříme cca 10 minut, scedíme, po zchladnutí přidáme med a popíjíme během dnesmiling smiley

     
    Upraveno 5 krát. Naposledy upravil SPIKE (11.11.2018 08:37)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 21.05.2014 07:50
     
    1482961_716317018419510_4102683107349975378_n.jpg

    VOŇAVÝ PAMPELIŠKOVÝ MED
    Do hrnce dáme 300 g plně rozvitých pampeliškových květů a 50 g vonných bylin: máty, meduňky a levandule. Zalijeme je 1200 ml vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme dva dobře omyté citróny nakrájené na kol...ečka a necháme 24 hodin louhovat.
    Byliny přecedíme, dobře přes plátýnko vymačkáme a do tekutiny přidáme 1 kg hnědého cukru. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 3 hodiny na mírném ohni v nezakrytém hrnci do zhoustnutí. Med zkaramelizuje a ztmavne. Plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout. Z tohoto množství je cca 800 ml medu.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 21.05.2014 07:55
     
    kalisie_vonna.jpg

    Kalísie vonná

    RECEPTY

    Pankreatitida, cukrovka, jiné nemoci zažívacího traktu
    Jeden list 20-30 cm (menší listy 10-15cm dáme dva). Po uložení 3 dny v chladničce rozmělníme a zalijeme 0,71 litru vařící vody a 10-15 minut mírně vaříme v emailové nádobě nebo ve skleněné a zabalíme do deky k pomalému vychladnutí a užívá se až druhý den. Před jídlem 40 minut ohřejeme 50 ml v teplé vodě a pijeme 3x denně. Odvar může být uchováván v teplé místnosti přikrytý. Užívá se 10 dnů a pak se vždy opakuje po 14 dnech.
    Dieta pro cukrovku musí být zachována, zvláště příjem bílkovin. Vyloučit révu, rozinky, Coca-colu a jiné silně slazené limonády. Už po dobu prvého cyklu nastává značné zlepšení a úroveň glykémie se stabilizuje na subnormální úrovni (5-7 mmolllt). Současný příjem homeopat. preparátu Acidum Iaktikum 200, je výborný a klidní vlčí hlad, časté močení, revmatické bolesti. Může se postupně snížit i dávka inzulínu.
    Užívání odvaru z listů „Zlatého vlasu“ léčí mnohé vnitřní nemoci. Pomáhá odvádět odpady
    z organizmu, rozpouští malé močové kameny i písek z ledvin. V důsledku komplexního vyčištění
    organizmu jsou nemocní aktivnější a u řady z nich se zlepší zrak. Toto je bezeškodný recept,
    který se může užívat preventivně po celý život.

    Při kloubních bolestech a osteochondróze
    Ze stvolu „Zlatého vlasu“ se dělá lihový extrakt: (4-5 kolének na 0,5 l vodky nebo 70% lihu),
    který se může použít natíráním.

    Při zhoubných novotvarech a bronchiálním astmatu
    Z oddenků fialové barvy se připravuje extrakt: 15-20 kolének na 0,5 litrů vodky. Ponechá se 14 dní louhovat. Potom se používá 3 brát denně 10 kapek a každý další den se vždy kapka přidává
    až do 40 kapek, tedy od 10 do 40 kapek a potom zase ubírá,tedy od 40 do výchozích 10 kapek
    za jednu léč. kůru. Celkem je třeba projít 3-5 léč.kůr vždy s 10 denním přerušením. V žádném
    případě nepodávejte čajovými nebo polévkovými lžícemi. Předávkování by se mohlo projevit vyrážkami.
    Při užívání odvaru z listů a dodržení dávek, za 20 let zkušeností nebyl zjištěn u sledovaných lidí
    ani jeden případ nežádoucí reakce. Byly zaznamenány úžasné ozdravující efekty, zvláště při všech nemocech žaludečně-trávicího traktu.Pokládat listy na otevřené rány po delší dobu se nedoporučuje – nejdéle dva dny, V prvé dny se projeví výrazné zlepšení. ale později by mohla vzniknout alergická reakce. Lepší je, pro tento účel využıt šťávu z oddenku rozředěnou vařící vodou 1:5.

    Ze všech dosud uvedených zkušeností je možno učinit závěr. Léčebné látky rostliny „Zl. vlas“
    jsou velmi koncentrované a přípravky je nutno přesně dávkovat.
    Při přesném dodržení dávek se nevyskytnou vedlejší nežádoucí účinky.
    Odvar z listů (20 cm jeden list) v 1 litru vody a užívat 3-4 x denně po 50 ml 40 minut před
    jídlem velmi zlepší nebo i vyléčí cukrovku a pro dobrou funkci žaludečně trávicího traktu se může
    bezeškodně užívat celý život preventivně.
    Užívání odvaru z listů „Zlatého vlasu“ po vymizení nádoru odstraní též zbylé metastázy.

    Bronchiální astma
    Je potřeba rozmělnit 35-40 kolének, bez listů, Zalít 1,5 litru vodkou, ponechat 9 dnů v temnotě louhovat. Zbylé listy uložit na tmavé, chladné místo, (chladnička +2 až +4°C) a je možno je i žvýkat, po malých kousíčkách. Extrakt pomáhá i při zánětu dásní. Výluh z kolének získává
    šedomodrou barvu Užívá se 1 lžička 40 minut před jídlem, ve 40 ml vody. Vždy po 10 dnech užívání, 10 dnů přestávka. Nezapíjet vodou ani nezajídat jídlem.
    Někdy se může stát, že při počátku užívání se posílí příznaky nemoci, ale to jen krátce, přechodně, tato reakce brzy zmizí a nemocný pocítí příliv sil, chuť k jídlu a dobrý spánek.
    Pro možnou alergii je snadné udělat jednoduchý test. Na vnitřní stranu lokte, dejte trochu
    šťávy ze Zl. Vlasu. Podržte asi půl hodiny a když se objeví vyrážka či jiné náznaky alergie, dejte
    rostlinu z domu.

    Pooperační jizvy, polypy, fibromy, myomy
    Nařezat 50 kolének a naložit je do 0,5 litru vodky na 10 dnů, procedit. Ráno, nalačno, 40 minut
    před jídlem do 30 ml vody nakapat 10 kapek extraktu a vypít. Večer 40 minut před jídlem vypít
    stejné množství stejným způsobem. Další den stejným způsobem 11 kapek, třetí den 12 kapek
    a takto za 25 dnů dojít do 35 kapek. Potom dávkování snižovat po jedné kapce až se vrátíme na
    výchozích 10 kapek Při začátku třetí kúry se přejde na příjem 3 x denně podle téhož schématu.
    Obvykle je nutné využít ne víc než pěti kúr tj. asi 8 měsíců. Po prvé kúře je jeden týden přestávka, též i po druhé kůře. Po třetí a další, jsou přestávky 10 dnů. Při tomto léčení se podává současně homeopatický lék TUJA 30 (3 x denně – jedenkrát po dva týdny), dává se 6 křupinek pod jazyk do plného rozpuštění 40 minut před jídlem.

    Mast na kožní problémy
    Může se použít buď šťáva, z oddenků i s listy se vylisuje a 1 díl Šťávy se smísí se třemi díly
    lanolinu nebo dětského krému. Nebo se použije kaše z listů a oddenků a mísí se se dvěma díly
    krému. Někdo používá i med místo lanolinu. Také je výborný bišofit. (minerální látka, nabízí
    [www]. vitomona.cz)

    Onkologická onemocnění
    Rakovina – to je nemoc, která nevzniká ihned, dnes, ale její základy jsou položeny už dávno, způsobem života . Než jste onemocněli, proběhlo několik etap a mávli jste rukou nad signály těla,
    nad svým zdravím. Jestliže nyní nemáte dost odvahy a síly změnit zásadně celý způsob života
    a stravování, nezachrání vás ani léčitelé ani onkologické nemocnice.
    Rakovinný vývoj se může založit časně a to již v době, když dítě oddělují od matčina prsu
    a začnou ho krmit umělou výživou.
    Podle amerického onkologa Gerzona, z 10 000 případů klinicky zjištěné rakoviny, jich 9999 vzniká otravou odpadovými látkami, hemotoxiny, které tělo nestačí vyloučit. Jenom promytí, vyplavenı, pročištění těla a zvyknutí člověka na správné stravování, to ho může zachránit.
    O tajemství boje proti rakovině doktor Garzon píše: Je naprosto nutné udržet harmonii, rovnováhu ve výměně látek všech vnitřních orgánů i celém organizmu.
    Toto odráží celé skryté tajemství života, které se projeví naším zdravím a délkou života. Každá forma žıvota má jen jeden cíl – vyrůst a rozmnožit se s pomocí látek, které přıjímá a vybírá si v potravě a nepotřebné a nadbytečné vyloučí. Každé narušení látkové výměny, znamená začátek nemoci.

    Civilizace nabízí a přímo nutí nadbytek a ty zbytečnostı už tělo vyloučit, odstranit, (aby byla
    zachována rovnováha) nestačí a nežádoucí látky z těla neodchází, ale hromadí se v těle a mohou škodit.
    Je jenom jedna cesta – detoxikace (očištění) celého organizmu a seřízení metabolizmu látek
    tak aby byla úpravou potravy zajištěna rovnováha mezi příjmem a potřebou těla až po odchod
    odpadů výkaly a močí. Také musí být zajištěna odpovídající činnost a pohyb. Všeobecně to vše
    také podpoří správnou funkci imunitního systému .

    Protirakovinný olejový balzám
    Tento recept obsahuje dvě složky: lněný olej a lihový extrakt Zlatého vlasu (stejný jako pro
    bronchiální astma). Lněnému oleji je dávána přednost proto, že obsahuje méně mastné kyseliny OMEGA-6, která nepůsobí příznivě při onkologických onemocněních. Ostatní rostlinné oleje jí obsahují až 69%, ale lněný olej jen 6%. Tato OMEGA-6 kyselina způsobuje, že krev déle poutá toxiny v těle a hůře je pak v orgánech očištění, játrech a ledvinách uvolňuje. Další významný důvod využití lněného oleje spočívá ve vysokém obsahu, až 53 %, unikátní mastné
    kyseliny OMEGA-3, která je známa jako silný antioxydant a látka brzdící tvorbu prostaglandinů, látek, které mohou podporovat růst rakovinných buněk.
    Při přípravě balzámu se nejlépe hodí lahvička se značením obsahu tekutiny, od dětské výživy. 40ml lněného oleje (přírodního, lisovaného za studena) a 30 ml lihového extraktu Zlat.vlasu smísit do lahvičky. Dobře uzavřít a 7 minut třepat. Vytvoří se emulze, kterou je nutno naráz vypít. Vypít ihned, směs se nesmí rozdělit. Tento balzám se užívá 3 krát denně
    20 minut před jídlem. Nikdy ničím nezajídat ani nezapíjet. Doba užívání je 10 dnů, potom
    5 dní pauza a opět 10 dnů příjem balzámu. Jeden cyklus léčení je 3-5 dekád. Mezi dekádamı
    je vždy 5 dní přestávka, po prvém cyklu je přestávka delší 10 dnů.
    Nejpozději za půl hodiny je nutno něco sníst. Pít je možno po jídle, tedy asi za 30 minut
    Užívat se má pravidelně, se stejnými přestávkami.

    Po prvém cyklu, tedy po 3 dekádách užívání je přestávka delší, 10 dnů. Za ním následuje
    druhý, třetí, třeba až celý rok i dva, až do plného vyléčení.
    Upozornění! Důležité je přesné dávkování, přesně 40 ml a 30 ml, ne podle oka. Vyvarujete se nepříjemností.
    Praktická zkušenost léčení olejovým balzámem ukazuje, že za jeden a půl až dva měsíce vymizí prvé, nevelké nádory. Ve vážnějších případech je třeba delší doby, nejméně 6 – 7 měsíců.
    Už za jeden a půl měsíce podle druhu onemocnění se značně zmenší velikost nádoru (příliš velké nádory se začnou dělit na segmenty, které se postupně vytrácejí), odeznívá bolestivost, upravuje se zažívání i stolice. Ještě dříve mizí vnitřní krvácivost, hojí se vředy, píštěle a jizvy. Vředy a píštěle je možno pokrýt vatou namočenou v balzámu a ovázat. Při rakovině tlustého střeva je možno tímto balzámem dělat na noc mikroklizma, 15-20 ml. Přímý kontakt s balzámem urychluje hojení.
    Léčivo normalizuje činnost srdce, zlepšuje prokrvení těla, ozdravuje klouby, upraví odvod solí
    z těla. Lidé píší o vyléčení žaludečních vředů, polyartritidy i otoků na kloubech. Když jste se začali léčit protirakovinným balzámem, musí léčení pokračovat, nelze přestat. Pokud to učiníte, posílíte nemoc. Rakovinné buňky začínají hynout od třetího dne léčení. Někdy se mohou
    2-3 den objevit nebo zesílit bolesti, ale toho se nebojte a pokračujte v léčení. Během několika
    dní bolestivost zmizí nebo se značně zmenší. Mohou vzniknout otoky na těle i tváři, potíže
    s močením, zvláště při současně nemocných ledvinách nebo adenomu prostaty.
    Proto se pro tyto onkologicky nemocné, s dalšími nemocemi nedoporučuje tento balzám
    a když se rozhodnou užívat jej, tak pouze se lněným olejem, který vykazuje méně vedlejších
    účinků.
    Ve všech ostatních případech, pokud nebylo předávkování, během několika dnů otoky zmizí
    a organizmus se vyladí. Pro ulehčení nepříjemných, doprovodných symptomů se doporučuje
    homeopatický přípravek fy Heel – Lymfomiozot.

    Při začátku léčení se muže projevit slabost a také stolice může být řídká, (odstraňujíc rychle nečistoty z průběhu léčby), někdy i nevolnost, zvracení. Toho se není nutno bát, játra a ledviny nestačí se vyrovnat s detoxikaci. Je to průvodní očista a detoxikace organizmu. Jestliže průjem
    příliš neoslabuje nemocného, je to i užitečné a žádoucí, vyčistí se trávicí soustava a tlusté střevo,
    hlavní zdroj pronikání jedů do krve.
    Ten kdo prošel léčením chemoterapií nebo ozařováním, tak musí mít před léčbou balzámem
    minimálně měsíc přestávku a projít detoxikaci.
    Velmi jednoduchý detoxikační přípravek je odvar ze lněných semen. Výborně odvádí z těla
    chemopreparáty, radionuklidy, toxiny a blahodárně ovlivňuje ledviny a trávicí systém.
    Dvanáct čajových lžiček lněných semen se zalije litrem horké vody a mírně vaří 10 minut.
    Ochladí se na 40° C a pije po 150 ml 6 krát denně po dobu 2-3 týdnů. Pije se od 12.00 hod
    poledne do 12.00 hod v noci.

    Upozornění
    Nejezte jídla smažená, příliš kořeněná, solená, mnoho cukru a cukrovinek, živočišných tuků.
    Pro přípravu jídla používejte jen rostlinné oleje.
    Po dobu léčení se někdy snižuje chuť k jídlu, ale to nevadí, protože samotný balzám obsahuje
    1600 Kcal denně.
    Po celou dobu léčení a minimálně ještě rok potom je zakázáno:
    Kouření, alkohol, současné léčení jinými metodami (chemo.., radio.., rostl. jedy, urinou). Nelze
    pít ve větším množství ovocné a zeleninové šťávy. Po dobu léčby vyloučit masné a mléčné produkty, cukr a sůl, brambory, kvašený chléb.
    Přednost dát rybám, sýru, ořechům (kromě arašidů), syrové zelenině, šťávě z řepy a mrkve,
    obilné kaši.
    Hladovět se nesmí.
    Léčebný recept byl velmi účinný při rakovině žaludku, prsu a plic a to jen ve druhém a třetím
    stadiu rakoviny. Byl zaznamenán případ vstřebání adenomu prostaty. Lidé píší o vyléčení polyartritidy, kloubů i žal. vředů. Nedoporučuje se užívat ve čtvrtém stadiu nemoci. Je to zkušenost a odezvy čtenářů časopisu ,,Věstník Naděždy’. Nebyl zaznamenán ani jeden případ vyléčení čtvrtého stadia, jen pouze občasná zlepšení.
    U některých nemocných s bronchiálním astmatem a rakovinou se jevila menší citlivost na lihový
    extrakt, který brali po čajové lžičce a později po desertní lžičce a neobjevily se žádné nežádoucí
    účinky, ale nemoc rychleji odezněla. Ovšem nemocní, kteří takto experimentovali, říkají, že tento intenzivní příjem nebyl delší než tři týdny a potom týdenní přestávka, kdy si brali enterosorbent. Po přestávce přešli na standardní příjem extraktu Zlatého vlasu.
    Odvar z listů podle standardního receptu a ze zkušeností nikdy nevyvolal žádné vedlejší nežádoucí účinky, ale jen výborné ozdravení při všech nemocech trávicího ústrojí.
    Dávat listy na velké, odkryté rány, při hlubokých spáleninách na dlouhý čas, se nedoporučuje.
    V prvé dva dny dochází ke značnému zlepšení povrchu rány, ale po třech dnech už se projeví alergická reakce. Lepší je pro tento účel využít šťávu z oddenků a naředit ji převařenou vodou 1:3 až 1:5.
    Ze všeho uvedeného je možno udělat jediný závěr.
    Léčivá skladba látek Zlatého vlasu je velmi silná, zvláště hlavní stvol a proto je správné dodržovat
    dávkování.
    A ještě poslední rada. Dříve než se použijí části rostliny pro přípravky, je nutno je ponechat při
    2-4° C v chladničce v polyetylenovém sáčku 14 dní. Listy stačí chladit pouze 3 dny.
    V částech rostliny oddělených se tvoří látky ,, záchrany uhasínajícího života“ a preparát je účinnější.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 21.05.2014 08:03
     

    ZÁZVOROVÝ LIKÉR

    Čerstvý zázvor nastrouhat, nakrájet oloupaný a odpeckovaný citron, přidat med nebo třtinový cukr, tlučený kardamom, vše zalít alkoholem. Nechat uležet cca měsíc v teple, občas promíchat. Přecedit do lahve a pak nechat až půl roku uležet.

     

    [www.ceskatelevize.cz]

     

     

    ALOE VERA - LIKÉR

    30 dkg aloe vera

    0,7 litru červeného vína

    0,5 kg medu

    2 dcl destilátu

    vše rozmixovat, uložit do ledničky, užívat 3x denně polévkovou lžíci před jídlem

     

    [www.ceskatelevize.cz]

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:33)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 22.05.2014 01:25
     
    jitrocelovysirup.jpg
    Další fotografie:

    Jitrocelový sirup a tinktura

    Recept na jitrocelový sirup i na tinkturu je tak jednoduchý, že ho může zvládnout doslova každý. A i přes tu až neskutečnou jednoduchost je velmi silný a účinný. Často jsme svědky úporných kašlů u dětí i u dospělých, často na ně nic nezabírá, onemocnění jsou vleklá a nepříjemná. Když jsem byl malý, říkávala doktorka, že rýma trvá týden a kašel nejméně tři neděle. Se sirupem z jitrocele začnete velmi brzy vykašlávat, začněte se odhleňovat. Dobré je vykašlané hleny plivat, nepolykat je, při užívání kapek kromě úlevy zaznamenáte i pocity jakoby z jiného soudku. Tím nejsilnějším je závislost na sirupu. Většina léčiv je nevalné chuti a pokud už nějak chutnají, jde zpravidla o syntetickou chemickou chuť. Jitrocelový sirup je stoprocentně přírodní prostředek.

    A jak si sirup a tinkturu připravit? Jak už jsme řekl, je to snadné.

    V čisté lokalitě nasbírejte čerstvé listy jitrocele kopinatého, nechte je trochu oschnout a pak je zvažte, odvažte si i stejný váhový díl cukru, vhodný je cukr třtinový a nebo řepný nebělený, tedy přírodní. Listy jitrocele nastříhejte čistými nůžkami na kousky dlouhé cca 3 cm. Jitrocel vložte na dno sklenice ve vrstvě asi 1,5cm a zasypte jej cukrem a trochu upěchujte, stejným způsobem pokračujte vrstvu za vrstvou. Vrstvy můžete přidávat i v dalších dnech, pokaždé poslední vrstvu jitrocelových listů zasypejte silnější vrstvou cukru. Během několika dnů se hmota začne sesedat a na spodku nádoby se začne tvořit sirup. Hmotu průběžně dále pěchujte a pokud se listy jitrocele objeví na vzduchu, zasypejte je opět malou vrstvičkou cukru. Po poslední vrstvě nechte sklenici stát 2 měsíce na slunci, třeba na okenním parapetu, jen občas hmotu upěchujte. Po dvou měsících slijte přes hadřík, (nesmí být škrobený - pokud vám doslouží prostěradlo a je pak odsouzeno na hadr, naposledy ho vyperte bez škrobu a máte materiál na bylinkové sáčky na sběr bylin i na slévání sirupů, tinktur i mastí vyráběných ze sádla.) v témže hadříku pak jitrocelové listy vyždímejte, budete překvapeni, kolik sirupu ještě listy ukrývají. Užívá se kávová lžička třikrát až pětkrát denně. A ještě důležitá informace.

    A jestli snad chcete i lék na kašel pro dospělé, vraťte vyždímané jitrocelové listy zpátky do sklenice, rozmělněte hroudy vzniklé ždímáním a zalijte listy alespoň padesátiprocentní slivovicí. Směs ponechte louhovat na slunci (na okně) měsíc až šest týdnů a pak ji slijte do menších skleniček. Užívejte čajovou lžičku 3 - 5x denně.

    A to je celé kouzlo...

    A ještě informace na závěr. Sirup i tinkturu uložte do lednice.

    Stočený jitrocelový sirup je tmavě hnědé až načernalé barvy s olejnatou konzistencí. Po ochutnání ale nenechá nikoho na pochybách, že jde o léčivý preparát s chutí, která vás jistě osloví a bude vám příjemná.


    V některých receptech se uvádí doba uležení jen pár dnů, takže pokud sirup akutně potřebujete, slijte ho dřív.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 22.05.2014 01:33
     
    5fe9acdfe9_46241865_o2.jpg
    Další fotografie:

    JITROCELOVÝ SIRUP

     

    Kvítek má nádherné tyčinky, na konci jsou srdíčka, z jeho listů jsem kdysi vyráběla jitrocelový sirup. V zimních měsících je úžasný proti kašli, jednoduchý recept: nasbíráte mnoho listů, vezmete velikou třílitrovou sklenici od okurek, vkládáte postupně vrstvu listú, posypete cukrem, opakujete, trošku zmačknete, dáte víčko, nebo igelitový sáček a gumičku. Druhý den nebo za dva dny jdete natrhat další listy a přidáváte opět stejným způsobem, takto pokračujete až máte sklenici plnou. Pak jsem sklenici nechala v kuchyni na polici, a asi po měsíci jsem zcedila sirup, pak je potřeba sirup převařit a nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme .... cukrem nešetřete, jitrocel je kyselý ... smiling smiley
    Sirup jsem dávala dětem 5 až 6 lžiček denně, dospělý člověk užívá polévkové lžíce ....
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 27.05.2014 11:54
     
    10290151_734723049912240_5540300399539211786_n.jpg

    ŽELÉ Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU


    20 květenství černého bezu

    10 snítek meduňky

    Byliny rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu svaříme s 1 litrem vody, necháme vychladnout a přidáme druhou polovinu bylin a jeden citrón nakrájený na kolečka. Zakryjeme a necháme v chladu odležet 24 až 48 hodin. Byliny i citróny rukou dobře vymačkáme, přecedíme přes jemné sítko, vsypeme 2 sáčky želírovacího prostředku Gelfix Extra rozmíchaného se třemi lžícemi cukru, rozšleháme metličkou, přivedeme k varu a za stálého míchání minutu zprudka povaříme. Vsypeme 250 g cukru a lžičku kyseliny citrónové. Dobře zamícháme a vaříme 5 minut. Plníme do čistých skleniček.

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 27.05.2014 13:45
     

    Nevím název, ale je to na povzbuzení nejen těla, ale i mysli pro starší a pokročilé.

    2l domácí slivovice

    250g podzimních lístků ginko biloba

    Lístky nasekat na malé kousíčky nebo dřevěným toučkem (drtičem na mátu) rozdrtit

    Naložit do slivovice a v zimě užívat frťana denně

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 05.06.2014 09:28
     

    MEDUŇKOVÝ SIRUP

     

    5 litrů vody

    20 dkg meduňky (ale čím více, tím lépe samozřejmě, těch 20 dkg je minimum)

    10 dkg kyseliny citronové

    5 kg cukru

    pomůcka ke konzervování Dr. Oetker, 5 g

    [www.chemievjidle.cz]

    ***

    Do pěti litrů vody se nastříhá omytá meduňka (klidně včetně natí). Zamíchá se to společně s kyselinou a nechá stát do druhého dne.

    Druhý den se vytahají zhnědlé listy meduňky, do vody se vysype 5 kg cukru, ve kterém rozmícháme 2,5 g konzervantu - půl sáčku (kyselina sorbová, koupí se pod názvem Pomůcka ke konzervování, vyrábí Dr.Oetker).

    Průběžně se rozmíchává cukr, až se zcela rozpustí (obvykle do druhého dne). Nechává se stát při pokojové teplotě.

    Po rozpuštění cukru se to přecedí přes husté síto a nalije do vyvařených lahví a zavíčkuje se. NEPŘEVÁŘÍ SE!!!

    Ukládáme naležato do studeného sklepa nebo do lednice.

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Anavi (05.06.2014 09:50)
     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 05.06.2014 09:46
     

    drinking smiley udělala jsem sirup z máty, chutnal, je ho půlka pryč. Nesvařovala jsem vodu s cukrem dohusta, zdálo se mně to škoda elektriky, jenom přešla varem, vložila jsem lístky, převařila a po vychladnutí dala citrón.

    mám jí trošku, už už ji stěhuju na živnější stanoviště, ať se má holka dobře a roste(mám starý dřez, nenechám ji volně nono smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 05.06.2014 09:48
     

    hanko, pokud máš odvahu, zkus udělat mátový stejně, jak píšu výše o tom meduňkovém. Kamarádka nevěřila, když jsem jí ten recept od mamky dávala, že je to za studena, a že se to nezkazí. Teď dělá stejným způsobem sirup z máty, bezu i meduňky. žádná práce, žádná elektrika, žádné sterilování. A skutečně vydrží. I když - on většinou nevydrží smiling smiley, protože všem dětem tak chutná, že to pijí jako o závod. winking smiley

     
  • Autor: quendery
    Status:
    quendery.rajce...

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 19.08.2014 17:57
     

    Podzim je ještě daleko, ale už si začínám dělat zásobu "elixíru" proti chřipce......

    Zázvorový likér

    0,5 l vodky 

    125 g medu (asi 6 PL)

    125 g zázvoru - čerstvě nastrouhaného

    1 ks citronu - oloupaný a na plátky nakrájený

    3 dny - necháme louhovat

    - slijeme zpět do láhve

    každý večer užíváme ½ panáčka

    Celou zimu nebudete nachlazení a chřipka se vám také vyhne.

    Ještě jsem zapomněla napsat, že ten zbytek dám v uzavřené skleničce do lednice/ vydrží dlouho/ a přidávám si vždycky lžičku toho zázvorovýho medíku místo cukru do čaje mls smiley škoda téhle dobroty. winking smiley

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil quendery (19.08.2014 18:10)
     
  • Autor: quendery
    Status:
    quendery.rajce...

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 19.08.2014 18:03
     

    A ještě něco pro dobré zažívání a pro ty, co je občas trápí žlučník " jen tak" ač nemají ani kameny, ani písek..........

    Galgán

    1/2 l starorežné nebo vodky

    250 g galgánu / sušený indický zázvor, koupí se v obchodech s bylinkami/

    Naložíme do sklenice, na 14 dní postavíme na slunce, dostane krásnou barvu, potom přecedíme do lahve a pijeme na lačno denně malého štamprlíka dle potřeby. Pitíčko má říz - takže neochutnávat a šup tam s ním nono smiley drinking smiley

     
Stránky:  1234 | další komentáře>>
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zahrada (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.