čtvrtek 28. března, 13:30 Svátek má Soňa
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Co se jinam nehodí
hodnocení: 4.60
Aktuální kategorie: help   Vše > Ostatní a volné téma > Co se jinam nehodí
Diskutujte! Je spousta věcí na které tu není chlíveček
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: Majka
Status: moderátor
www.majkaj.webg..

Slušnost versus právo

Datum: 10.01.2008 10:50
 
Vyskytl se v mé blízkosti zajímavý problém a ráda bych znala váš názor.

Jedna organizace, jeden zaměstnanec pravidelně marodí a po letech, kdy mu chodily prachy za nemocenskou složenkou, začal je dostávat na účet. Ale teď, kdy před Vánoci dlouhodobě marodil, začal se shánět po penězích. Při té příležitosti se zjistilo, že peníze byly omylem odeslány na účet jiného zaměstnanance ve stejné organizaci. A světe podrž se, takhle to chodilo už skoro rok, takže to celkem dělá sumičku kolem 15 tisíc. Neptejte se, jak je možné, že si toho nevšiml ani jeden. Já bych si toho nevšimla zřejmě taky, neboť nejsem v situaci, kdy mám na účtě peníze od výplaty k výplatě a výpis z banky je na tři listy, tudíž kontrolu dělám fakt namátkově. Ale nemocenskou bych si asi ohlídala, zejména, když marodím imrvére.

No a paní, co to na sociálce popletla chce, aby si to ti zaměstnanci vyrovnali mezi sebou. Já tvrdím, že povinností organizace je vyplatit celou částku poškozené straně a domluvit se na splátkovém kalendáři s tím, co mu ty prachy omylem posílali. Oni apelujou na slušnost, ale slušnost by měli mít především oni a neházet svoji zodpovědnost na někoho jiného. I když chápu, že chyba se stát může, tohle mi prostě připadá jako vychcanost a po právní stránce je to špatně.

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 12 | další
    Aktuální stránka: 1 z 2
  • Autor: Didi
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 11:54
     
    No urcite musí nedrív sociálka zaplatiti tomu pánovi a pak vymáhat na tom pánovi, kterému to zaplatili omylem. Je to jejich problem. Bych tedy rekla.
     
  • Autor: Reklama

    Re: Slušnost versus právo

     
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 11:57
     
    Mně přesně napadla ta právní stránka...takhle to přece nemůže paní řešit. Měla by chránit i sama sebe, že má všechny papíry v pořádku. A takhle je nebude mít v pořádku! eye popping smiley
     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 11:59
     
    Mono, přesně. Ta sociálka přeci bude neustále papírově jednomu dlužit a u druhyho bude mit přeplatek.
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 12:00
     
    Majko...pak sem napiš rozuzlení. winking smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 12:22
     

    Majko, jsem leckdy z jednání úřadů taky překvapená.

    Kdysi se mi stalo, že mi byla omylem několik měsíců vyplácena vyšší mateřská. Já o tom nevěděla, protože jsem se domnívala, že mám prostě na takovou výši právo a důvěřovala výpočtu z úřadu. Po několika měsících mi přišel od jisté úřednice dopis, že dlužím 7 tisíc (což byl ten přeplatek) a strhne mi to z následujících dvou mateřských. Konec, tečka. Tak jsem milé úřednici zavolala, že bychom se asi chodili pást a že to není můj problém, že udělali chybu. Že samozřejmě dluh vyrovnám, ale brala bych od nich jako slušnost, že se v první řadě někdo omluví, že mě do takové situace dostal a za druhé, že se domluvíme na splátkách přípustných pro obě strany. No, ta paní nakonec byla tak vynervovaná z toho, aby neměla nějaký postih za špatný výpočet, že za mnou přijela až domů s bonbonierou!!! Manžel z ní byl tenkrát docela hotovej. Potom přijela zas pro nějaké podpisy, ani si neodvážila mě tahat s dítětem na úřad.

    Tím jsem chtěla jen napsat, že mi připadalo, že to paní pak řešila víceméně jako osobní záležitost, než jako pracovní "překlep". A že měla pěkně nahnáno z toho, abych to "nehnala vejš"....sad smiley.

    Ve výše uvedeném případě bych samozřejmě brala jako správnou cestu, že se to vyplatí tomu, komu to správně náleželo a je věcí úřednice, aby si to vydolovala z toho, komu to poslala omylem. Nevím, proč by za její "blbost", s prominutím, to měl odnést ten druhý, co s tím nemá vůbec nic společného a měl si to z někoho vymáhat sám.

     
  • Autor: LadaB
    Status: moderátor

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 12:23
     

    Určitě by to měla řešit ona sociálka ...

    našla jsem toto...pododná situace

     

    "Druhou a ještě méně příjemnou variantou pak je, že převod realizován bude (chybné číslo účtu existuje) a jeho příjemce není správným adresátem.

    Banka pak na tomto základě informuje o celé záležitosti neoprávněného příjemce platby. Jak se ten však zachová a zda peníze vrátí, či nikoliv už záleží jen a pouze na něm. Domáhat se vrácení omylem převedených peněz se lze v občansko-soudním sporu."

     
  • Autor: LadaB
    Status: moderátor

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 12:25
     

    Pokud pošlete peníze omylem na účet někoho jiného, jedná se o plnění bez právního důvodu ve smyslu § 451 občanského zákoníku a bezdůvodné obohacení tak na straně toho, kdo peníze obdržel. Pokud se jedná o vrácení takto omylem poukázaných peněz platí, že „kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, musí obohacení vydat“

    Znění § 451 občanského zákoníku

    (1) Kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, musí obohacení vydat.
    (2) Bezdůvodným obohacením je majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu, plněním z neplatného právního úkonu nebo plněním z právního důvodu, který odpadl, jakož i majetkový prospěch získaný z nepoctivých zdrojů.

    V případě však, pokud by s vrácením bezdůvodného obohacení tomu, kdo peníze obdržel, aniž by však omyl poukazujícího způsobil, vznikly nějaké výdaje či náklady, lze dovozovat, že by měl právo na jejich náhradu od toho, v důsledku jehož omylu celá situace vznikla.

    Stornovat příkaz může ten, kdo podal příkaz pouze do doby, než proběhne zúčtování. Pokud proběhne zúčtování a transakce je provedena, je možné banku požádat pouze o pomoc při vrácení platby, kdy na toho, kdo dostal peníze omylem se obrací a vrácení peněz „zprostředkovává“ sama banka. Kontakt přímo na majitele účtu vám banka dát nemůže.

     
  • Autor: Otazka
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 12:34
     
    Asi takhke: paní na sociálce má zaděláno na pěkný průsšvih, a bylo by pro ni nejschůdnější řešení,.kdyby se ti dva vyrovnali mezi sebou. Pak by o tom nemusel vědět ani nikdo z jejích nadřízených a ona by si jistě napříště dala hodně velký pozor, aby se jí to nestalo znovu. Pokud by to bylo schůdné, přikláněla bych se k tomu, aby to udělali, protože ani oni nereagovali zrovna standartně, jednomu chodí peníze, na které nemá nárok, druhý naopak celý rok nezjistí, že peníze nechodí. Paní si holt hned na začátku zadala špatné číslo účtu a už to jelo. Nechci se jí v žádném případě zastávat, ale jsme všichni jen lidi, žejo? Pokud ovšem hrozí, že se ti dva na okamžitém vyrovnání nedomluví, pak musí sociálka zaplatit dávky tomu, kdo je měl dostat a vypáčit je z toho, který neměl nárok. Ale - přeplatek na nemocenské není vymahatelný, tzn. že když já, jako mzdovka, ale i ta úřednice na sociálce, vyplatím vyšší nemocenskou, než jsem správně měla, příjemce nemusí přeplatak vrátit, je jen na něm, jestli to udělá, nebo ne. Když nevrátí, zaplatím to já ze svého. Ale nevím, jak to je, když ten dotyčný nebyl nemocný a neměl na žádnou nemocenskou nárok, tam se mi jeví logické, že by to mělo být vymahatelné. Zkusím se zeptat přímo u kováře.
     
  • Autor: Otazka
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 12:48
     

    Proč jsem se nezeptala rovnou a plkám si tu rozumy. eye rolling smiley

    Takže, dobrá známá z naší sociálky radí trvat na tom, aby to vyřešila sociálka. Vyplatí tomu, komu náleželo, a ten druhý, pokud nebude chtít vracet (splátkový kalednář je možný), bude vymáhán soudně, protože v tomto případě se nemůže ohradit dobrou vírou v to, že mu peníze patří. Dost se divila, že ta paní vůbec takové řešení navrhuje, protože kdyby se to provalilo později, hrozí jí vyhazov, takhle spíš nějaké tytyty a finanční postih.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 12:49
     
    Otázko, mě dokonce kdysi kamarádka právnička říkala, že kdybych se sekla na té sociálce kvůli přeplatku mateřské, taky by měla paní smůlu. tak nevím, jak to je. Ale mě by ty prachy netěšily, kdybych věděla, že je ta paní zaplatila ze svého.
     
  • Autor: Otazka
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 13:20
     

    Ivčo, však to píšu výš, přeplatek na nemocenských dávkách, což je i mateřská, není vymahatelný a skutečně záleží na příjemci, jestli vrátí či ne, protože tys ty peníze přijala v dobré víře, že ti patří. A pak to musí mzdová účetní nebo úřednice sociálky, podle toho, kdo dávky vyplácí, zaplatit ze svého. Jo, s nemocenským to není žádná sranda, a navíc jsou ty výpočty čím dál komplikovanější. Ještěže máme výpočetní technikuthumbs down.

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 15:43
     

    Mě se kdysi stalo, když jsem měla účet u KB, že mi několikrát přišky na účet nějaké peníze, nepamatuji se již kolik, ale cca do třech tisíc/transakce. Protože jsem v té době dost podnikala a měla jsem časté pohyby na účtu, nevšimla jsem si.... Za nějaký čas mi přišla z banky žádost, abych peníze vrátila, že mi nepatří, že nějaká paní na poště zvorala ne číslo účtu, ale kód banky a tak penízky místo do poštovní banky doputovaly ke mě. Vrátila jsem je ani jsem nezjišťovala, zda je ze mne můžou dostat ani jse si nestrhla dvojí bankovní poplatek, ale představila jsem si tu ženu, možná samoživitelku (byla to výše měsíčního platu), která na ně čeklala, jak na smilování a peníze nikde! Paní mi pak telefonovala a děkovala. Tam je to asi o té slušnosti. Jenže bohužel takhle neuvažují všichni.....

    Proboha teď to zní, že mám svatozář stydlin smiley , do té mám móóóc daleko grinning smiley a nemyslela jsem to tak.. Jen že to jde hned, chce-li se. Přes soud je to na roky....

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (10.01.2008 15:45)
     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 18:20
     
    Drahus, v mém případě rozhodně chce dotyčný peníze vrátit, ale nemůže si to dovolit udělat najednou. Zřejmě se dohodnou na nějakých splátkách s postiženou stranou, ale já osobně bych na nic takového nepřistoupila. Z jakého titulu bych měla poslat někomu peníze na účet? Jen proto, že mi někdo do telefonu tvrdí, že nepatří mně? Pitomost. Chtěla bych soupis částek a dat, kdy k tomu došlo a pak bych je vrátila tomu, kdo mi je poukázal. Tedy žádné třetí osobě. A splácela bych je minimálně tak dlouho, po jakou dobu mi ty prachy na účet posílali. Vzhledem k tomu, že je ta rodina velmi mladá a splácí hypotéku, nikdo se nemůže divit, že touto částkou prostě nedisponuje ze dne na den. Ovšem poškozené straně to může být taky jedno. Úřad v tomto případě hřeší na to, že se dotyční znají.
    Osobně mě zaráží ještě jeden fakt, že taková organizace není nějakým způsobem pojištěna kvůli takovýmto případům, vždyť lidi dělají chyby a v takovém objemu je to dokonce velmi pravděpodobné. Co vím, každý soukromý účetní je pojištěný pro případ vlastní chyby. Dokonce i já mám tzv. pojistku NA BLBOST a to nemám nijak velkou finanční zodpovědnost.
     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Slušnost versus právo

    Datum: 10.01.2008 19:43
     

    Majčí, ale u mě se nejednalo o jakékoliv dávky a při kontrole faktur jsem zcela jednoznačně zjistila, že jsem pro nikoho takového nic nedělala, proto (a taky proto, že jsem ty peníze fyzicky měla) jsem nedělala problémy. Brala jsem to všeobecně. Co se týká nemocenské, či jiné sociální dávky, bych se bránila zuby nehty!!!

    Promiňte dámy, jste-li některá sociální pracovnice, ale po vlastních zkušenostech jsem velmi negativně naladěná, mám--li mít s nějakou jednání. Prostě jsem je hodila všechny do jednoho pytle, ač se to nemá.

    Neodpustila bych jim nic! nono smiley

     
Stránky:  12 | další komentáře>>
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Co se jinam nehodí (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.