pátek 19. dubna, 18:07 Svátek má Rostislav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Teplá kuchyně
hodnocení: 4.50
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Teplá kuchyně
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Stano
Status:

kuskus

Datum: 30.09.2007 21:05
 

Tak co, používáte kuskus? Má nejoblíbenější úprava je zhruba tato:

 

Syrový kuskus nasypu do mísy, trochu osolím, přidám kari, bazalkové nebo rajčatové pesto (není nutné, stačí samotná bazalka) a zaleju vroucí vodou tak, aby byl kuskus těsně ponořený, přikryju pokličkou a počkám, až nasákne všechnu vodu a změkne (3 - 5 minut). Mezitím si připravím zeleninu na oblohu. Výborná je sladká kukuřice bonduelle, rajčata, paprika. Kuskus nandám na talíře a ozdobím zeleninou. Výborný je k tomu tuňák a lžíce kysané smetany nebo bílého jogurtu, to dám doprostřed. Jindy jen zelenina a mozzarela navrch, ozdobím třeba snítkou bazalky. Jí se to úplně samo.

 

Komentáře a názory

 
  • Autor: Dasa
    Status: expert

    Re: kuskus

    Datum: 30.09.2007 21:45
     
    Staníku a fotečka by nebyla?
     
  • Autor: Reklama

    Re: kuskus

     
     
  • Autor: Rambik
    Status: nováček

    Re: kuskus

    Datum: 30.09.2007 23:05
     
    Stano, jestli chutná tak dobře, jak to dle popisu "vypadá" , jdu "do toho" thumbs down
     
  • Autor: Stano
    Status:

    Re: kuskus

    Datum: 01.10.2007 11:17
     
    Dášo, fotku příště, pokud si včas vzpomenu... eye rolling smiley
     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: kuskus

    Datum: 07.10.2007 18:47
     

    okopírováno z [www.probio.cz]

     

    Celozrnný kuskus s rozinkami a pistáciemi

    1 a 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 2 hrnky sekané cibulky, 1/2 hrnku strouhané mrkvičky, 1/2 hrnku strouhaného celeru, 5 nasekaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 krájená červená paprika, 1/2 hrnku sekaných pistácií, 1/2 hrnku rozinek, petrželka, skořice, kmín, koriandr, tymián

    Osmahněte zeleninu na oleji a duste dokud není měkká, přidejte pistácie, rozinky, koření, sůl a chvíli duste. Nyní přiveďte do varu 3 hrnky vody, olivový olej, sůl a horké přilijte na kuskus a nechejte odpočinout 5 minut. Jemně promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte dušenou zeleninu. Uložte do chladna na 1 hodinu.

    Touto směsí můžete také plnit drůbeží maso.

    Dezert s kuskusem a ovocem

    250 g celozrnného kuskusu, 625 ml neslazené jablečné šťávy, špetku skořice, vanilkový prášek, nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, 50 g rozinek, 50 g najemno nakrájených sušených meruněk, 50 g nasekaných oříšků, 1 najemno nakrájené jablko, špetka mořské soli

    Jablečnou šťávu přiveďte k varu, přidejte kuskus a nechejte projít varem. Odstavte a přidejte ostatní přísady, nechejte ještě 10 minut na kamnech v teple. Vidličkou načechrejte směs a nechejte vychladnout.

    Kuře v bujónu a se zeleninou

    1/4 hrnku celozrnného kuskusu, sušená citrónová tráva, 3 hrnky kuřecího bujónu, 2 cibule, 2 papričky pálivé, 3 krájené stroužky česneku, 4 kuřecí prsa bez kostí, 2 malá rajčata, 2 lžičky másla, sůl a pepř.

    Zabalte citrónovou trávu do gázy a vložte do kuřecího bujónu spolu s kuřecími prsy, cibulkou, pálivými papričkami a česnekem. Vařte, dokud nejsou kuřecí prsa měkká. Maso a zeleninu vyjměte a vývarem zalijte kuskus (2:1) a nechejte 10 min. odpočinout. Na dochucení přidejte do hotového kuskusu nakrájená rajčata, máslo a sůl s pepřem. Na talíř servírujte uvařený kuskus s kuřecími prsy a zeleninou.

    Kuskus Casablanca

    1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky krájené na plátky, 1/4 celeru krájeného na plátky, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl.

    Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 min. Mezitím uvařte kuskus podle základního receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.

    Kuskus na rajčatech a lilku

    200g cibule, česnek, 4 bobkové listy, 6 lžic olivového oleje, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořice, 1 badyán, 1 lžička curry, citrónová kůra, mořská sůl, pepř, čerstvá snítka bazalky

    Příprava rajčat

    Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidáme pokrájená rajčata, ostatní koření a lžíci cukru. Vaříme půl hodiny. Můžeme propasírovat a dochutíme citronovou šťávou a bazalkou.

    200 g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cibulky na kostičky

    Příprava kuskusu

    Kuskus dáme do mísy a přidáme vývar, necháme odpočinout 20 minut. Potom přidáme zbytek surovin a dalších 40 minut necháme odpočinout za občasného jemného promíchání.

    1 menší lilek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 300 g cukety, cibule, olivový olej, máta na zdobení

    Příprava lilku

    Lilek oloupeme a nakrájíme, společně s nakrájenou cuketou a cibulkou orestujeme na olivovém oleji a dochutíme solí a pepřem. Do středu talíře dáme kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobíme mátou.

    Kuskus s kuřetem a hořčičnou omáčkou

    4 porce

    Krůtí maso, 3 mrkvičky, 3 hrnky celozrnného kuskusu připraveného na páře, 1 hrnek kremžské hořčice, 2 lžíce celozrnné mouky, chřest, olivový olej, skořice, nové koření

    Krůtí maso na plátky opečte na olivovém oleji spolu se skořicí a novým kořením, zalijte hrnkem vody a vložte do trouby. Pečte dokud maso není měkké. Mezitím si nakrájejte mrkvičku na dlouhé proužky a spolu s chřestem krátce vložte do vařící vody, vyjměte a osmahněte na olivovém oleji.

    Hořčičná omáčka

    Připravte si jíšku z celozrnné mouky, nechejte mírně vychladnout a zalijte vodou, přiveďte k varu a za stálého míchání přidávejte hořčici. Vařte do zhoustnutí. Dochuťte citronovou šťávou, solí, popřípadě zjemněte smetanou.

    Hotové maso podávejte s kuskusem, polité hořčičnou omáčkou.

    Kuskus salát 1

    Celozrnný kuskus, uvařená cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej

    Jednoduše smíchejte vychlazený uvařený kuskus s cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechejte 1 hodinu uležet.

    Kuskus salát 2

    1/2 hrnku celozrnného kuskusu, malá žlutá dýně, zelený pepř, brokolice, zelená mladá cibulka, mrkvička

    Dýni a brokolici nakrájejte na vetší kousky a ponořte do vařící vody na 2 minuty (blanšírování). Ostatní zeleninu nakrájejte, smíchejte s blanšírovanou zeleninou a nevařeným kuskusem a zalijte následujícím dresingem. Uložte do chladna na 2 hodiny a podávejte.

    Dresing

    2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 hrnek vody, cukr, drcený kardamon, drcený koriandr, curry

    Kuskus se zeleninou z jihu

    250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 1 červená a 1 zelená paprika, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, tamari – sojová omáčka, mořská sůl

    Kuskus připravte podle základního receptu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, duste. Po 10 minutách přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a ochuťte tamari, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.

    Plážový koláč

    6 - 8 porcí

    1 lžička sezamového oleje, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 20 g Arame řas, houby, 2 mrkvičky, zeleninové VEGI VEGI, pepř, sůl, 750 g celozrnného kuskusu, voda

    Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Mezitím uvaříme Arame (cca. 15 min.) ve vařící vodě a potom vložíme k cibulce a česneku (bez vody). Přidáme nakrájené houby a nastrouhanou mrkvičku, vodu z řas, sůl, VEGI VEGI a pepř. Dusíme a nakonec přidáme kuskus. Necháme projít varem. Do vymazané zapékací mísy vložíme směs a zakryjeme. Pečeme 20 min. a odkryté dalších 5 min.

    Taboulé

    4 porce

    2 hrnky celozrnného kuskusu, 1 citrón, 5 šťavnatých rajčat, 1 malá okurka, 1 červená paprika, 2 šalotky, 4 - 6 lístků máty, 1 stroužek česneku, 5 polévkových lžic olivového oleje, bylinná sůl, černý pepř – čerstvě pomletý

    Kuskus (nevařený) smíchejte s citrónovou šťávou. Nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou mátu smíchejte s kuskusem. Přidejte lístečky máty nakrájejte na jemno, s utřeným česnekem. Vmíchejte olivový olej, bylinnou sůl a pepř a nechejte 4 – 5 hodin stát v chladnu. Nakonec ještě jednou ochuťte a studené servírujte.

    Tip: Taboulé je ideální pokrm pro horké letní dny.

    Tabouli z kuskusu a amaranthu

    6 - 8 porcí

    1 hrnek amaranthu, 1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 lžičky kmínu, 1 lžička koriandru, petrželka, máta, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, česnek, skořice, sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej, celozrnný chléb a ořechy.

    Propláchněte amaranth pod tekoucí vodou, vložte do vody a vařte pod pokličkou cca 20 min. Uvařené odstavte a jemně promíchejte (načechrejte) vidličkou. Vložte kuskus do mísy zalijte horkou vodou. Zakryjte a nechejte odpočinout 10 min. Poté jemně načechrejte vidličkou (to je důležité, aby jednotlivé kuličky byly odděleny a mírně vyschly a potom mohly nasát vlhkost ze zeleniny. Jinak by vznikla kaše.) a přidejte k amaranthu, opatrně promíchejte. Koření opražte na pánvi suché až začne praskat, oddělejte a rozmixujte (rozdrťte) a přidejte do směsi. Nyní směs musí odpočívat a vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, sůl, pepř, skořici, olej a citronovou šťávu, jemně zamíchejte a dejte chladit na 2 hod. Podávejte s rajčaty, chlebem a ořechy.

    Zeleninový kuskus s fazolemi

    200 g připraveného celozrnného kuskusku, 1 velká cibule, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky soli, rajský protlak, 3 - 4 hřebíčky, 3 cukety, 3 mrkve, 4 nové brambory, 1 paprika, 200 g vařených fazolí.

    Osmahněte nakrájenou cibulku na oleji, přidejte koření a rajský protlak, povařte 2 minuty. Vložte nakrájenou zeleninu, přilijte vodu a duste pod pokličkou cca 20 min. Na konec přidejte fazole a hotový kuskus

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: kuskus

    Datum: 07.10.2007 18:49
     

    tento recept je z [recepty.ekucharka.cz]

     

    Zapečený kuskus se zeleninou, sýrem a zakysanou smetanou

     

    Ingredience

    kuskus
    červená a zelená paprika
    3 rajčata
    půlka pórku
    cibule
    2 stroužky česneku
    hotová tomatová omáčka s olivami
    zakysaná smetana
    provensálské bylinky
    kousek balkánského sýru
    pár plátků uzeného sýru
    vegeta bez glutamanu

    Postup přípravy

    1.Cibulku usmažte do zlatova. Vložte ji do zapékací misky a naskládejte na ni na kousky nakrájenou červenou i zelenou papriku. Pokračujte s na plátky nakrájenými rajčaty a posypejte je vegetou bez glutamanu. Na ně nasypte tenkou (zhruba půlcentimetrovou) vrstvu kuskusu. Zalejte ho hotovou omáčkou s olivami a znovu na ni nasypejte přibližně stejnou vrstvu kuskusu. Ten pak hustě přikryjte nakrájeným pórkem.
    2.Nastrouhejte balkánský sýr, smíchejte ho se zakysanou smetanou, rozmačkaným česnekem a provensálskými bylinkami. Dobře promíchejte. Tuto hmotu pak rozetřete na směs v misce. Nahoru položte plátky uzeného sýru, misku přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte zhruba na 20 minut zapéct do vyhřáté trouby.

     
  • Autor: Stano
    Status:

    Re: kuskus

    Datum: 10.10.2007 08:59
     
    Teda Libi, to zní famózně, píšu si. thumbs down thumbs down
     
  • Autor: Stano
    Status:

    Re: kuskus

    Datum: 10.10.2007 08:59
     
    Teď to vypadá, že mám obě ruce levý, chtělo by to jeden palec zrcadlově... drinking smiley
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: kuskus

    Datum: 22.03.2009 00:03
     

    No to je receptů na kuskus. Já ho taky dělám, ale jen spařený jako přílohu. Zkusím tedy i něco jiného. Dík za nápady. Věra

     
  • Autor: suee
    Status:

    Re: kuskus

    Datum: 24.03.2009 14:12
     

    Kuskus mam moc rada, nejradsi s opecenou zeleninou na grilu (cuketa, lilek, papriky, rajcata) a balkanskym syrem.Po zaliti horkou vodou a nasati veskere tekutiyn, smicham dohromady a ochucuji petrzelkou a citronovu stavou....uz se tesim na leto to pak opakuji tenhle recept velice casto mls smiley

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Teplá kuchyně (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.