úterý 19. března, 05:34 Svátek má Josef
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Zahradní povídání
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Zahrada a květena > Zahradní povídání
Diskutujte! pro takové všeobecné povídání
 
 
 
 
Autor: Libi
Status:

Pítka a krmítka pro ptáky

Datum: 01.06.2007 17:57
 

Máte na zahradách a zahrádkách či někde jinde krmítka pro ptáčky?

 

[www.vebko.cz]

[www.hermex.cz]

 
Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Libi (29.11.2008 18:18)
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 12 | další
    Aktuální stránka: 1 z 2
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 01.06.2007 18:00
     

    Ptačí charita

    Krmit, nebo nekrmit? To je, oč tu běží. Názory ornitologů na zimní přikrmování ptactva se liší.

    Lehounké skleněné krmítko z pískovaného skla vypadá jako ledové rampouchy (cena na vyžádání, MENU AS)Menšina je proti: tvrdí, že ptáci jsou přírodní tvorové a lidskou péčí zlenivějí. Co když se dobrodinec odstěhuje, na ptáčky zanevře nebo zemře? S ptáky je to jako s lidmi, rychle si zvyknou na „koláče bez práce“ a pak marně vzpomínají, jak se hledá hmyz ukrytý ve štěrbinách a kde rostl ten keř s chutnými bobulemi.

    Další argument proti krmení je mnohem závažnější. Lidé si totiž často pletou ptáčky s vepřem nebo s popelnicí, a tak jim pod rouškou dobrosrdečné pomoci sypou všechno, co doma zbude: přepálenou strouhanku, zbytek hranolků, rozlámané vánoční pečivo, žluklé buráky nebo tuk, v němž se škvířil vánoční kapr. Pravda, ptáčci zobou jako diví, ale dobroděj se už nedozví, že po takové hostině následují zažívací potíže, které mohou přivodit až smrt. Navíc z pozůstatků ptačích průjmovitých onemocnění v okolí krmítek se mohou nakazit i dosud zdraví jedinci.
    Diagonální sloupky chrání malé ptáky před dravci i žravými velkými ptáky, kteří dovedou krmítko úplně vyplenit Krmítka z přírodních polínek vypadají v zahradě moc hezky

    JÍDELNÍČEK PRO VYVOLENÉ

    Semínka – slunečnice, drcený oves, len, proso, konopí, semínka trav a bodláků pro vrabce, zvonky, stehlíky a sýkorky
    Ovoce – jablka, ale i každé jiné, ne však výkrojky z plesnivých jablek, pro kosy, drozdy, kvíčaly, cvrčaly
    Bobule – můžete nasbírat už na podzim, zamrazit, případně usušit a před podáváním znovu namočit. Kosům, drozdům, kvíčalám, cvrčalám, zvonkům, jíkavcům a hýlům chutnají jeřabiny, černý bez, šípky, hroznové víno, plody hlohu, rakytníku, břečťanu či svídy
    Ořechy včetně kokosového pro vrabce, zvonky, sýkory a čížky
    Odřezky masa pro špačky, sojky, straky či havrany. Ty však nedávejte do krmítka, ale na zem, kde odhrabete sníh
    Hovězí či skopový lůj, případně 100% tuk pro sýkory, strakapoudy, brhlíky a šoupálky
    Semena obilovin a plevelů (takzvanou zadinu – odpad od mlátiček a čističek obilí) ocení pěnkavy, zvonci, strnadi, dlaskové, vrabci a kosi
    Semena nebo plody nesmějí být chemicky ošetřené. Můžete rovněž zakoupit speciální směs určenou pro zimní přikrmování ptáků, případně různé síťky se směsí zrnek a jader zalitých v tuku. Vyzobané síťky ovšem nezapomeňte odstranit!


    Sýkory a jiní hmyzožraví ptáci mají rádi lojové koule. Koupíte je za 15 až 25 Kč

    Krmnou směs rostlinného původu lze zakoupit i v obchodě pro chovatele zvířat asi za 40 Kč

    A přece se krmí!

    Přívrženci zimního přikrmování ptáků naopak tvrdí, že člověk svojí existencí ostatním živočichům dost zkomplikoval život, a proto by měl neurvalé zásahy do přírody co nejvíc kompenzovat. Lidé přizpůsobují krajinu svým potřebám a neuvědomují si, že kvůli jejich představám o kráse a účelnosti mizí i mnoho bobulovitých dřevin a jiných zásobáren zimní potravy pro ptáky. Ti se pak samozřejmě vydávají daleko od lidských obydlí, kde se jim vede lépe. Jedním z důvodů odlivu ptáků a jiných živočichů z lidských sídlišť jsou i nové trendy v péči o zahradu. V pečlivě vyholených trávnících se nezdržuje hmyz, který ptáci potřebují k obživě, místo ovocných stromů tu rostou nejrůznější exotické dřeviny, vysoké betonové ploty chrání pozemek nejen před vetřelci a „čumily“, ale znemožňují i volný pohyb přírodních návštěvníků. Velké plochy nenabízejí ptákům žádné útočiště.

    Plastové krmítko můžete postavit nebo zavěsit (cena modelu 295 Kč, nabídka firmy se každoročně obměňuje, BAKKER) Plastové krmítko můžete postavit nebo zavěsit (cena modelu 295 Kč, nabídka firmy se každoročně obměňuje, BAKKER)


    POTRAVINY NA INDEXU

    Na ptačí stůl by rozhodně neměly přijít kuchyňské zbytky a pečivo napadené plísní (to platí i pro krmení labutí). Servírovat byste
    neměli ani arašídy, zvláště ty solené, hořčičné semeno, chléb, čerstvé, slané, kynuté a sladké pečivo, uzeniny, solené a
    kořeněné potraviny, suché těstoviny a použitý přepálený tuk.

    Také při krmení vodních ptáků dochází dost často k chybám - kachnám a labutím můžete nabídnout kousky pečiva, ale nikoli čerstvého, které nadýmá. Neměli byste jim však dávat ani zcela tvrdé kostky pečiva či chleba, protože by si mohly poranit měkké části zobáku o ostré hrany či kůrky. Chybou je také krmení labutí celými vařenými bramborami, které jim mohou zaskočit v krku.

    Vhodným přikrmováním pomůžete vytrvalcům zbývajícím v okolí vašeho bydliště přežít krutou zimu, kdy se přes sněhové závěje a led nemohou dostat k potravě. Nenajdou-li dobrodincovo krmítko, nezbývá jim, než se spolehnout na vlastní tukové zásoby. Ptáci však na rozdíl od lidí netrpí touhou po přehnané štíhlosti a tuhá zima s prázdným žaludkem pak bývá ještě nesnesitelnější. Navíc koncem zimy je už většina dostupných bobulí a semínek dávno vyzobaná. Opeřenci, kteří si přivyknou chodit pro zimní nášup na vaši zahradu, jí zůstanou věrní i po skončení zimy, kdy nepřehlédnou žádného škůdce, kterého byste jinak museli pracně, draze a neekologicky hubit chemií. Do housenek se samozřejmě pustí jen za předpokladu, že jim nebudete i po skončení mrazů podstrojovat na zlatém podnose. To by je navíc mohlo odvádět od jejich rodinných povinností – místo námluv a péče o mláďata by se starali více o vlastní žaludek. A jestliže nepatříte k morousům, kterým vadí, že „ptáci řvou a kytky smrděj“, jistě uvítáte i něžné probouzení ptačím zpěvem.
    sýkora koňadra zvonek zelený králíček obecný pěnkava obecná

    Zvláštním důvodem pro zimní krmení ptáčků jsou děti. Krmítko hemžící se nejrůznějšími opeřenci v nich zpravidla zažehne jiskřičku zájmu o přírodu. Spustí vodopád otázek a donutí vás zapátrat po zbytcích znalostí přírodopisu nebo po vhodné encyklopedii. Nenajdete-li vhodnou knihu, je možné kontaktovat Českou společnost ornitologickou. Dosud bezejmenní strávníci u krmítka dostanou jména a časem už budete vědět, že dnes tu byla zcela cizí sýkorka parukářka, ale drozd Emil se někde toulá, jestlipak ten darebák nešel někam na lepší. Děti, které odmalička krmily ptáčky, a získaly tak vztah k přírodě, zpravidla v dospělosti uvažují v ekologických souvislostech.

    Krmítko není plašítko

    Takže je rozhodnuto, budete krmit. V první řadě je tedy potřeba zhotovit nebo koupit krmítko. Ptáčci nekoukají na módní trendy, hlavním požadavkem je, aby krmítko nepřipomínalo past ani strašáka do zelí. Většina opeřenců, hlavně ti lesní, mají při zobání rádi přehled o tom, zda se neblíží nějaká šelma, proto by krmítko mělo takový rozhled umožňovat. Při výběru či výrobě krmítka dbejte na důvěryhodný přírodní vzhled. Na designerský zázrak hýřící barvami žádný návštěvník nepřiletí, i kdybyste v jeho prostorách pořádali nejvyhlášenější ptačí raut v širokém okolí. V obchodech můžete vybírat z nejrůznějších krmítek ze dřeva, překližky, plastu i keramiky, ale také se tu nabízí hodně prostoru i méně zručným kutilům, případně kutilům začátečníkům. Ti by měli dbát hlavně na to, aby z krmítka nečouhaly hřebíky, o které by se ptáčci mohli poranit. Plocha, na kterou budete servírovat, by měla mít minimálně 20 x 20 centimetrů a asi 2 centimetry vysoké ohrazení, aby ptáci krmení nevyhazovali ven. Ideální je, má-li krmítko na straně, odkud nejčastěji fouká vítr, ochrannou stěnu. Dostatečně široká stříška chrání potravu před deštěm a zasněžením.Pro akrobatické sýkorky se hodí závěsné tukové krmítko z malého květináčku obráceného dnem vzhůru, z půlky skořápky kokosového ořechu nebo ze šišky namočené v rozpuštěném nesoleném tuku obohaceném semínky a jádry. Při zavěšování tukového krmítka zvolte místo, kam nesvítí slunce, které i v zimě dokáže tuk rozpustit, rychle se pak kazí.
    Zavěšené krmítko je relativně bezpečné

    Jednostranné krmítko se hodí na sloup nebo zeď

    Na krmení ve skleněné baňce neprší, navíc je to krásný vánoční dárek! (cena 2 815 Kč, DONLIČ INTERIER)
    sojka obecná ořešník kropenatý sýkora parukářka

    CO RAČTE K PITÍ?

    Milovníci ptáků rozestavují v okolí svých obydlí, kde daleko široko není žádná vodní plocha, pítka a koupadla, která ptáci ocení především v obdobích dlouhého sucha. Na zimu byste je však měli odstranit. Přestože se na některých webech můžete dočíst návody, jak ptákům i na zimu vytvořit baterií zahřívané pítko, aby měli i v zimě přístup k tekoucí vodě, odborníci z České společnosti ornitologické jsou zcela proti. Podle nich v zimě ptáci uhasí žízeň krystalky ledu nebo sněhu, voda by je mohla svádět ke koupání a zmrzlo by jim peří.

    Kam s ním?

    Málokdo chce sypat zrní bez nároku na pěknou podívanou, krmítko se proto nejčastěji staví na dohled od okna. Dá se umístit kamkoli, ale vždy alespoň 1,5 metru nad zemí a 3 až 4 metry od nejbližších keřů a stromů. Jinak byste totiž své hosty naservírovali toulavým kočkám a jiným predátorům, kterým ptáčci nejen v zimě přijdou náramně k chuti. Kosové, drozdi nebo sýkorky klidně přijdou na krmítko u vašeho okna, dbejte však na to, abyste je svým pozorováním nerušili.

    Největším nepřítelem opeřenců je kočka. Krmítkové ptáky však loví i kuny nebo draví ptáci
    Množství potravy v krmítku s čelní průhlednou stěnou můžete snadno zkontrolovat. Zásoba vydrží přibližně týden Krmítko s bidýlkem. Jde o velmi jednoduchou konstrukci, kterou dokáže vytvořit každý kutil
    Máte-li zahrádku, rozmístěte více krmítek. Nesnášenlivost není vlastní jen lidem, i v ptačí říši se najdou nenasytové, kteří chtějí mít všechno pro sebe. Více krmítek s větším sortimentem stravy znamená i více spokojených strávníků. Některé druhy ptáků na klasické krmítko nenalákáte, ale s chutí sezobnou to, co ostatním hodovníkům upadne od zobáčku, myslete proto při servírování i na ty, kteří nejraději zobou „pod stolem“.
    Krmítko udržujte v čistotě, za teplejšího počasí odstraňujte zbytky každý den. Někdy samozřejmě nestačíte doplňovat zásoby, ale pokud jsou vaši návštěvníci zdrženlivější, nemělo by stejné krmení ani za mrazu být k dispozici déle než týden, zvláště krmíte-li ptáčky přímo na zemi. Ptačí jídelnu otevřete už začátkem listopadu, zpočátku si ptáčci vystačí s menšími porcemi, ale nezklamte je, servírujte pravidelně. Jakmile přituhne, měli byste zvýšit „kalorné“. Pokud není extrémní zima, koncem března by se už vaši chráněnci měli zvolna začít krmit svépomocí. (Odborná spolupráce Lucie Hošková, tajemnice ČSO)
    Plastová láhev využitá jako krmítko - šance pro děti nebo málo zručné


    Kontakty:

    Český svaz ochránců přírody,
    [www.csop.cz] Česká společnost ornitologická tel.: 274 866 700, [www.birdlife.cz] BAKKER HOLLAND,
    P.O. Box 93, Praha 025 tel.: 272 701 280, [www.bakker-cz.com] DONLIĆ INTERIER,
    Bílkova 13, Praha 1 tel.: 224 812 850, [www.donlic.cz] MENU AS,
    Kongevejen 2, Fredensborg tel.: +454 840 6100, [www.menu.as]
    střízlík obecný stehlík obecný


    Jednodušší nebo zdobené krmítko můžete koupit (ceny kolem 300 Kč), anebo jej zkusit sami vyrobit Klasická krmítka o půdorysu kolem 20 x 30 cm přijdou v obchodě na zhruba 300 korun

    Text: Jana Šulistová
    Foto: archiv firem
    Zdroj: Můj dům 12/2005

     
  • Autor: Reklama

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

     
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 01.06.2007 18:03
     
    Libi...díky. Moc potřebné informace. Po poražení švestky nemáme zatím krmítko umístěno. Je jich beztak v plánu víc. Je tu spousta ptáčků a myslím, že až pověsíme nějaké ty budky a krmítka, že se u nás zabydlí. thumbs down
     
  • Autor: amazonka01
    Status:

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 18.06.2007 09:50
     
    zp_pitkokrmitko.jpg
    Další fotografie:
    Objevila jsem tady [www.keramikavach.cz] a konečně si vybrala...teď se tam jen dopravit,nebo se domluvit na zaslání....
     
  • Autor: Vladana
    Status:

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 13.11.2008 20:34
     

    Já mám na balkóně zavěšené krmítko z kokosověho ořechu vyrobil ho syn. A sypeme ptáčkům jen slunečnici.eye popping smiley

     
  • Autor: lostris
    Status:

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 14.11.2008 18:20
     

    v zimě míváme na balkoně krmítko.zdálo se mi na něho ještě brzy,ale zjistila jsem,že ty opeřené potvůrky zaujal zapomenutý kelímek,do kterého sypu zbytky semínek po papouškovi.trochu jsem jim sypla do misky a takto se mi odvděčily.

     
  • Status:

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 15.11.2008 19:57
     

    Krmítko mám na balkoně už asi půl měsíce. Začaly se slétávat sýkorky a hledaly něco dobrýho, tak jsem jim ho tam dala. Sypu jim směs pro venkovní ptáčky, ale ty mršky chtěj stejně jenom slunečnici. Tak přihazuju ještě i dostatek jí. A když peču cukroví a zbudou vlašáky, tak i ty jim přidávám.

     
  • Autor: lostris
    Status:

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 16.11.2008 17:19
     

    ty potvůrky jsou dost oprsklégrinning smiley ,když nasypu nějakou směs, stejně vždycky vyzobou to,co jim jede nejvíc a pak se drze šklebí,jako,že to ostatní si mám strčit někde a nasypat další.smiling smiley

     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 16.11.2008 17:26
     

    Krmítka mám v jiné diskluzi. Ale průběžně nafotím i sem. Dnes dostali odřezky od masa a roztlučené ořechy...a za 10minut byla krmítka plná. Většinou sýkorky modřenky.

     
  • Autor: strasacek
    Status: nováček

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 29.11.2008 18:09
     

    naši ptáčci mají ve střeše krmítka 2 solární panely thumbs down v noci krmítko hezky svítí.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 29.11.2008 21:13
     

    lostris, vyblejskni nám "drze se šklebícího ptáka" please smiley winking smiley smiling smiley

     
  • Autor: Andora
    Status:

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 30.11.2008 06:44
     

    Taky mě rozesmála ta představa jak se sýkorka drze šklebí, lostris fakt přihoď foto, to bude na cenuthumbs down grinning smiley

     
  • Autor: Dasa
    Status: expert

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 04.01.2009 00:42
     


    strasacek napsal(a):

    naši ptáčci mají ve střeše krmítka 2 solární panely thumbs down v noci krmítko hezky svítí.


    No to je super nápad thumbs down thumbs down

     
  • Autor: frog.o
    Status: začátečník

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 04.01.2009 06:40
     

    Lostris po kom asi to drzé šklebení mají???? grinning smiley grinning smiley grinning smiley

     
  • Autor: frog.o
    Status: začátečník

    Re: Pítka a krmítka pro ptáky

    Datum: 04.01.2009 06:43
     
    dscn0003.jpg
    Další fotografie:

    Jedno klasické a jedno z ořechu....

     
Stránky:  12 | další komentáře>>
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zahradní povídání (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.