čtvrtek 28. března, 19:48 Svátek má Soňa
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Psi
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Zvířata > Domácí mazlíčci > Psi
Diskutujte! Máte doma kočku, pejska a nebo jiného mazlíčka? Jistě s ním máte spoustu radostí, ale i starostí..
 
 
 
 
Autor: Anavi
Status: expert

Pes a hrabání děr

Datum: 16.03.2008 08:15
 

Třeba bude někdo mít ze zkušenosti radu, zakládám na to nové téma, a´t pořád nechodím do "nadávací" diskuze winking smiley

 

Něco jsem našla v "psí poradně" na netu:

7.11. 2005

Dotaz:


Dobrý den,

v červenci jsme si pořídili šesti týdenní štěně křížence ( ani matku, ani otce jsme neviděli, ale bylo nám řečeno, že je to kříženec jezevčíka s kokrem). Nám však připomíná vzhledem ričbeka menšího vzrůstu, protože krátké nohy jako jezevčík rozhodně nemá. Je to pejsek.

Ale abych přešla k jádru věci, tedy spíš problému, který je pro mne opravdu velký, a to hrabání děr na zahradě. Celý den je pejsek na zahradě. Má svojí boudu, hračky, přes den, když jsme v práci, se nudit nemůže, protože si může hrát s jezevčíkem a kocourem, které ještě máme a s kterýma je velký kamarád. Pokaždé, ale, když
se vrátíme z práce nebo ráno, když vyjdeme ven, jsou na záhonech vyhrabané díry - ďuzny.

Nepomáhá ani, když ho pokaždé k díře přivedeme a vyhubujeme- teď už spíš jen zvýšeným tónem, protože dát mu na zadek nepomohlo.Vždy, když někde něco vyhrabe, tak ví, že to neměl (podle jeho výrazu a strachu, že dostane), ale příště to udělá zase.

Poraďte mi prosím, co mám dělat a jak ho to odnaučit, protože mě opravdu nebaví ho stále kárat. Je to stále dokola a pak se jen bojí. Když jsme s ním, tak to samozřejmě neudělá, je moc hodný a poslušný. Ale ráno a odpoledne, když s ním nejsme, alespoň dvě tři díry vždycky jsou.

Velice děkuji za odpověď.

J.F.

Odpověď:

Dobrý den,

pes se nudí. To že si vy myslíte, že si může hrát s jiným psem nebo kocourem není pravda. Pes, v momentě kdy zůstává sám na zahradě-opuštěn lidskou smečkou a když není naučen v tomto období spát, tak dělá binec - honí myši, hrabe díry, okusuje stromky, vytrhává drny trávy.

Já bych doporučovala upravit pro psa, na období kdy je sám - koteček, stačí cca 2x2 m s boudou, tam mu dejte hračky, kousací kosti a zavírejte ho, když opouštíte dům. Předejdete tomu, že najdete "tankodrom" a pes nemusí být hubován za něco, co nechápe.

Držím palečky,

Hana

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 1234 | další
    Aktuální stránka: 1 z 4
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 08:46
     

    Anavi. Plně souhlasím s paní Hanou. Je to z nudy nebo ještě hůř ze stesku po páníčkách. Jestli mu kolujou v krvi jezevčický geny, je to projev, který mu je nejbližší - jezevčík je norník. Kotec s pevnou, nejlépe dřevěnou podlahou (aby to byl materiál, který je "teplý"). Pro psa by to měl být kout, kde je v bezpečí a ne za trest. To znamená, učit ho do kotce jen po chvilkách a vždy ho hooodně pochválit a dát mlsek, aby bral návštěvu kotce, jako něco super. ne ho tam zavřít jen tak. A NIKDY nesmí být v kotci potrestaný, ať udělá, co udělá, protože je JEHO.

    Počítej s tím, že navyknout ho do kotce bude nějakou chvíli trvat - pokud chceš, aby neměl kotec za trest.

    Pravděpodobně hrabe díry proto, že tam chce spát nebo i umřít, když jste ho opustili (si asi myslí)

    Kdyby jste ho naučili třeba aportovat a chodili s ním odpoledne na dlouhé procházky, na kterých by musel ještě běhat za aportem, aby se utahal k smrti, pak po procházce mu dali misku žrádla, zavřeli ho do kotce, bude spát spokojený, že ho nikdo neruší. I psi musí mít svůj zaběhlý řád a potřebují pracovat.

    Víš, u vás může být i problém - dřív nebo později, že druhý pes ho bude kopírovat a začne hrabat také, ale odnese to jen jeden. Je to i velmi pravděpodobné. Určitě si říkáš, že druhý pejsek by to NIKDYY neudělal, ale věř mi, že v 99% to tak dopadne.

    Kvůli dírám ho netrestej. Stesk a stres je silnější. On vám chce něco říct a vy mu nerozumíte. To je to celé.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Pes a hrabání děr

     
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 08:50
     

    drahus, ten dotaz jsem sem pouze překopírovala winking smiley

     

    My máme jen jednoho, a to vlkodava. Někdy to s dvěma malýma dětma opravdu nejde mu zařídit na celý den pestrý program. Někdy taky chci odjet na návštěvu, na nákup....sad smiley Manžel s ním chodí každý den ráno na dlouhou procházku, odpolko jdou třeba na hodinu a půl. A to je fakt, že pak dá asi pokoj. Jenže někdy se to prostě nestíhá a to je pak průšvih sad smiley.

     
  • Autor: Missi
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 08:54
     
    Anavi, kotec jsem ti už doporučovala winking smiley .
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 08:55
     
    Já vím, jen jaksi nemůžu hnout s páníčkem sad smiley, tak třeba doufám v to, že když to uvidí doporučené nejen ode mě, povolí.... Teď jsem psala i chovatelce, co ona na to.confused smiley
     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 09:11
     

    Anavi: mě to nějak nesedělo, ale říkala jsem si, že si hov.. pamatuju. než jsem si to přečetla, říkala jsem J., že máte vlkodava, ale pak mě to zviklalo grinning smiley

    ale v podstatě je to platné i pro vlkodava. Pes byl vyšlechtěný na práci a teď se nudí. My, když jsme koupili Britu - ovčandu - tak s ní byly taky problémy. Máme jí od deseti měsíců a byla kotcová, ale kotec soustavně ničila, vše okusovala, zničila boudu, rozflákala keramické mísy na žrádlo, vylívala si vodu a pak měla v noci žízeň atd. atd.

    Byla jsem z ní na nervy. Až později jsme pochopili.... Ona viděla z kotce k nám do kuchyně oknem a slyšela, jak si povídáme s dobroušem a viděla, že je stále s námi.... Bylo jí smutno a žárlila. Před Silvestrem jsme jí vzali domů, protože jsem se bála, aby nějaký vůl nehodil do kotce rachejtli, protože by získala samozřejmě strach a to bylo nepřípustné kvůli výcviku, kde se testuje odolnost psa vůdči výstřelu apod.

    No a po Silvestru začaly tenkrát silné mrazy a my jí nechtěli dát zpět do tak velké zimy no a tak nám zůstala doma. Úplně se změnila! Samozřejmě k lepšímu. Můžu jen podotknout, že dodnes, i když je to pět let a vracíme se z procházky domů, sklopí hlavu, běží dozadu na zahradu ke kotci....... (ten dnes funguje jako úschovna dřeva, klouzačky a zahradních hraček pro vnoučata)

    To jen abys viděla, že i pesani mají svoje problémy, které nám říkají, ale my, negramoti, jim nerozumíme.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 10:26
     
    drahus, no jo, já to nějak pořád nemůžu zkousnout. Já se taky někdy nudim a ještě kvůli tomu neokusuju dvířka od kuchyňský linky, že jo grinning smiley grinning smiley grinning smiley
     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 10:47
     

    On si myslí chudák, že přehrabání hlíny ti neublíží. Vždyť je to jen hlína, ne? winking smiley Není to žádná vaše věc, co ničí. na to vás má moc rád, než by dělal škodu.....

    On přece neví, že pěstuješ nějaké kopřivy winking smiley grinning smiley

     
  • Status:

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 10:50
     
    Anavi ,no tak mu daj neaký časopis nech si číta,ked sa nudígrinning smiley grinning smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 16.03.2008 13:16
     

    se z vás po... grinning smiley

     
  • Status:

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 17.03.2008 09:40
     

    Chtěla bych něco málo k překopírovanému dotazu.

    Brát si štěně v šesti týdnech je nesmysl a nevidět ani matku, no nevím. Přitom to začátečníci nejsou, když mají jezevčíka.

    Jezevčík hrabe díry jedna radost, takže je s podivem, že zrovna ten jejich ne.

    Další co nemohu pochopit je, že lidi nechaj psovi na hraní kočku ! eye rolling smiley

    Pes není králík, abych mu dala do misky vodu, vedle seno a dozadu trochu slámy na pelíšek a zabav se, Ferdo.

    Dávat psovi "na zadek" je čirý nesmysl a že ví, když hrabe, že to nemá dělat, ještě větší.

    Pokud psa nepřistihneme při činu, je zbytečné ho jakkoliv trestat.Akorát nás začne považovat za nevypočitatelnou osobu, od které neví co čekat.

    A pokud se k němu blížíme se zlobou v očích a patřičnou mimikou, tak se prostě bojí a zaujme submisivní postoj a s dírou si to, bohužel, vůbec nespojí.

     

    Náš Kavalírek taky hrabal díry. Ovšem na stavbě, když byl pozemek rozbombardovaný a bylo to celkem fuk. Tak jsme to nějak nedomyseli a ještě ho v tom podporovali.

    Jenže pak jsme založili trávník a to hrabání už nás tolik netěšilo, takže jsme ho to museli odnaučit. A jak jsem na to šla ?

    Musela jsem být samozřejmě u toho, abych ho mohla potrestat přímo při činu. Spojila jsem mu to s povelem "Nehrabej"

    Takže jsem s ním byla venku, jakože kontroluju stromky a vůůůbec si nevšímám, co zrovna dělá. Taky jsem musela být v takové blízkosti, abych po něm mohla hned skočit, když bude v nejlepším.

    Takže já koukám jakože po stromech a pes hned u mne ňufe a tu a tam zaboří čumák, jestli neucítí krtka či co. Když zabere a začne čumákem "rýt" víc a víc a už už začíná hrabat, tak jsem ho popadla za krkem a zasyčela mu s patřičnou mimikou do ksichtíku "Nehrabej !!!! " "Nesmííííš !!!!! "

    No jasně, že zprvu nechápal. Takže se to párkrát muselo zopakovat. Pak jsem už jen vydala příkaz "Nehrabéj !" a když poslechl, tak pochvala. Ták je hodný ! Nebo něco podobného.

    A protože vím, jak rád hrabe, tak když jsme v lese, tak mu to dovolím a ještě ho podporuju jako "Co tam máš ?" s patřičnou nadšenou intonací. To pak lítá všechno kolem a pes tuneluje jako ďas ! grinning smiley

     

    Náš druhý hafík taky hrabal díry, no spíše krátery, ale to jen proto, že se chtěl v létě zchladit. Tak jsme mu nechali otevřený sklep, který je chladný i v nejparnějším létě a je po problému. Ale tady šlo o něco jiného. Ten hrabání jaksi v krvi nemá.

     

    Ono to chce ty situace i nasimulovat a pak řešit.

    Anavi nedal by se třeba zavřít do předsíně nebo někam dovnitř, když je potřeba na chvilku odejít ? Aby si zvykl, že když jste pryč, tak to třeba může prospat.

     

    Ještě na závěr. Pes je smečkové zvíře a když zůstane sám, tak prožívá neskutečný stres.

    Proto potřebuje své emoce nějak ventilovat a tak to odnese gauč, koberec,dveře, zahrada.

    On ještě netuší, že jste ho tam nenechali navždy. Je ještě mladej. Chtělo by ho to i zvykat, aby vydržel po určitou dobu sám. Samozřejmě zprvu po chvilkách. Aby věděl, že se k němu vrátíte. winking smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 17.03.2008 09:47
     
    Kofilo, když on NIKDY nehrabe v naší přítomnosti. Buď to dělá, když odjedeme nebo když ho večer nepustíme domů - jenže to bych mohla stát u toho okna snad dvě hodiny a neděje se nic. Pak odlezu na deset minut od okna a co myslíš? Kráter!!! eye rolling smiley
     
  • Status:

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 17.03.2008 10:28
     

    Anavi Vlkodav není žádný norník, takže pokud hrabe krátery, tak tím chce nejspíše přitáhnout vaši (tvou) pozornost.

    Nevím jak vypadá tvá reakce na nově vzniklou díru. Ale pes je rád i za pozornost, kterou mu věnuješ hubováním.

    A pokud začne hrabat, když zmizíš od okna, tak si na něj prostě počíhej. Něco vymysli. Jsme lidé a přece nás "nepřečůrá" nějaký psisko. Já nevím, odejdi jako obyčejně od okna, ale jdi ke dveřím a pomalu, nenápadně se dostaň co nejblíže a pak na něj zařvi až se lekne a vykárej ho. Ne nijak dlouze.

    Možná byste měli trénovat odložení. Aby čekal na určeném místě a VĚDĚL, že se pro něj vrátíte.Pokud za tu dobu nebude žádná demoliční akce, tak chválit a chválit !

    Předpokládám, že základní poslušnost trénujete. winking smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 17.03.2008 10:31
     
    Kofilo, poslušnost trénujeme, jsme chválení, že na vlkouše poslouchá dobře, dokonce plní povel Zůstaň, což se u nich prý moc nedaří -necháme ho někde uprostřed pole a odcházíme, on leží, ani se nehne.
     
  • Autor: Evana
    Status:

    Re: Pes a hrabání děr

    Datum: 17.03.2008 10:43
     

    Anavi, dneska se mi zdálo o vašem hafanovi. Byl to sen plný děr, létajícího kamení a hlíny, a taky jsem zahlédla jednu hlavu, myslím, že byla tvoje ... a na tý hlavě stály vlasy hrůzougrinning smiley Myslíš, že se mi to jen zdálo, nebo to je pravdawinking smiley Zaznamenala jsem tvoje stesky na toto téma a věř, že tě fakt lituju a dovedu si představit, jak ti je při každém objeveném kráteru. Chtěla jsem ti nahrhnout kotec, pochopitelně né jen tak ledajakej, aby se v něm hafanovi líbilo a aby byl spokojenej i manžel, že pes nestrádá.... no a teď jsem mrkla do diskuze a vidím, že Missi navrhuje kotec a Drahuška předsíň. Napadlo mě, že by šlo využít obojí. Nad psem asi těžko zvítězíte. Nejsem odborník na psy, ale z toho,co píše Drahuška to dost jasně vyplývá. Prostě vzít toho psa mezi sebe, i když je to velkej pes a ne gaučáček. Jiný řešení nevidím.

    Anavi, jak velkou máte předsíňwinking smiley

     
Stránky:  1234 | další komentáře>>
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Psi (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.