sobota 20. dubna, 10:34 Svátek má Marcela
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pečete domácí chléb?
Marjánko, nic dalšího z kvásku jsem zatím nezkoušela. Hanulka až se tu objeví, určitě ti poradí jak na to. Dělá luxusní pečivo .
Re: Pečete domácí chléb?
Re: Pečete domácí chléb?
Tak jsem upekla první kváskový chleba. Podařil se úúúúžasně a je vynikající. Vyfotila jsem ho a hned mi klekla baterka. Ráno vyfotím rozkrojený a dám foto. Jsem nadšená !!!!!
Zjistila jsem, že strašně dlouho mi trvá vyhřát troubu. Možná se taky proto nepovedly ty rohlíky. Na chleba jsem musela pustit troubu naplno ( 250st.) asi hodinu před pečením. Pokud je puštěný horkovzduch, tak se vyhřeje rychle. Bála jsem se na horkovzduch chleba péct, tak jsem ho vypnula a zapla jsem jen horní a spodní spirálu. Tak asi proto to tak dlouho trvalo, i když kontrolka ukazovala, že už tam 250st. je- a asi nebylo....tak jsem troubu raději zapnula s velkým předstihem, bylo by mi tpo líto, kdyby to nevyšlo jenom kvůli troubě....
Re: Pečete domácí chléb?
Marijánko, vítej v klubu postižených . Teď se staneš otrokem - jestli jsi stejně prdlá jako já. Nemůžem se ho nabažit. Já dnes upekla a už mám aktivovanej kvásek na zítřejší opětovné pečení. Je to jako mor .
Trouba na 250°se mi ohřívá asi 15 min a chleba je upečenej tak za 25 min.
Re: Pečete domácí chléb?
Marjánko, Heli, zdaleka nevím všechno, co bych sama potřebovala k absolutnímu výsledku. Helenka mě permanentně přeceňuje.
S droždím nikdy nedocílíš takových výsledků jako s kvasem - ale ani obráceně ne.
Různé teploty mají na výsledek velký vliv a to je skorem na elaborát.
Pokud chceš spíše rohlíkovou chuť, vyhni se obsahu kmínu ve střídě, kmín je koření chlebové/dalamánkové. U běžného pečiva se tradičně používá leda v posypu.
Kváskové těsto je svou přirozenou podstatou navinulé, tuto chuť, pokud bys chtěla potlačit, sáhni prostě po droždí. Buď v kompromisu, čímž snížíš výsledný obsah kvasu, anebo peč to, co to má být, tedy bílé či celozrnné pečivo bez navinulé složky. Do drožďového chlebového pečení se přidává okyselující složka, protože samotné drožďové kypření zanechává těsto v původní "neutralitě". Cukr ve sladkém kváskovém ji samozřejmě částečně tlumí, ale prostě jsem toho již uvedeného názoru, že z droždí kvas neuděláš a ani obráceně to logicky kloudně nepůjde.
Re: Pečete domácí chléb?
Ještě k té troubě, Marjánko:
Nevím, čemu říkáš u té své horkovzduch, ale pokud zadnímu kruhovému tělesu s ventilátorem, potom pokud vyhřeješ troubu jím, teplotu tam třebas máš, jenomže přepnutím na klasiku horního/dolního tělesa jej vypínáš a ta dvě, která mají následně péci, se ve skutečnosti teprve začínají nahřívat, což je, mohu potvrdit, opravdu špatně. Původní těleso zchládá a nově nastartovaná telotu nemají dosaženu. Výsledná teplota v troubě je tudíž určitě podstatně nižší a ten vliv na výsledek je značný .
A asi jsem ještě měla napsat, že jsem nikdy nejedla žádné jiné kváskové pečivo nežli své vlastní produkce, tudíž nemám reprezentativního srovnání, leč domnívám se, že i charakteristika střídy a kůrky je u těchto dvou typů kynutí prostě minimálně poněkud odlišná. Na základě svých sporých zkušeností a znalostí se zkrátka domnívám, že téhož výsledku v textuře nelze docílit, i když všechno jsem rozhodně nevyzkoušela. Sama pro sebe si peču spíš všelijaké alternativy už jako výchozí model, takže tu klasiku jsem ani moc nenapodobovala.
Re: Pečete domácí chléb?
Měla jsem ve foťáku staršího data, pokus o obrázek na chlebu, šlo o bochníček (asi 1,5 kg) s celkem slušným podílem žitné mouky. samo praskl.
Snad je trochu vidět, foceno v ranní šerotmě, nemám na to techniku, omluvný smajlík. Na řezu jsem to už nějak zdokumentovat nestihla.
Re: Pečete domácí chléb?
Hani, ten musel být křupavej -mňam A krásnej je samo taky
Právě ho budu sázet do trouby, ale tak krásný jako ty nemívám. Ráno jsem ho šoupla kynout do chladničky, v 17 hod jsem ho vyndala a za chvíli půjde do pece . Byli jsme přes den na zahradě a tak musel jít kynout pomalu.
Re: Pečete domácí chléb?
Heli, začerstva kůrky křupou, ale na střídě jsou bochníky s vyšším podílem žita právě hutnější a "mokřejší".
Určitě bude suprový.
Re: Pečete domácí chléb?
Já mám hutné a mokré ráda .
Chleba je upečený a voní po celém bytě
Re: Pečete domácí chléb?
Já mám taky zaděláno, kvásek nebyl nějak divoký, tak to nechám kynout až do odpoledne, protože teď jedu pryč. Žádné vedro doma nemám, bude to i v bytě kynout pomalu. Jen se musím dokopat k tomu, abych chleba pěkně nařízla. Většinou na to zapomenu a pak mám ty praskliny "neřízené" a tedy ne tak pěkné jako Hanule.
Žita mám v kvásku docela dost, ale chléb nemám nějak moc "mokrý" (já moc nemusím ty tzv. mokré buchty a tedy ani chléb). U kamarádky jsem jedla i čistě žitný chléb a nebylo to s tou mokrostí tak zlé. Před pár dny jsem dělala kváskové placky a byly dobré. To se dá žitný kvásek a zadělá se cizrnovou moukou, trošičku soli a nahrubo nastrouhaná mrkev. Pekla jsem to na suché pánvi (těsto se lepilo, pracně jsem ho na pánev roztahovala mokrou lžicí, ale při pečení se nepřichytávalo). Placky jsem nazdobila jako vdolky a byly moc dobré, ale dají se jíst i jen tak suché třeba k zeleninovému salátu, nebo se můžou namazat něčím slaným, základ není výrazný, tak je to variabilní co do využití.
Re: Pečete domácí chléb?
Věrko,tak ať se chlebík podaří.
Re: Pečete domácí chléb?
Tak jsem dopekla. Řezy se mi trochu (no dost) rozjely, ale chutná dobře. Helenko, malou patku jsem odřízla hned po vytažení z trouby
Re: Pečete domácí chléb?
Věro, vypadá excelentně , ten musel chutnat
Re: Pečete domácí chléb?
Věrko, ale dost dobrý dezén jsi zvolila.
Máš úplnou pravdu, že to s tou "mokrostí" není tak zlé, za sebe to píši jaksi preventivně, protože prostě peču spíš tento typ, vyhovuje mi, kolikrát mám už pocit, že kupovaný (i když kvasový, žitno pšeničný) je taková "nicka", že se právě obávám, aby ctitele chlebového pápěří ten můj v reálu třebas nezklamal. Každý den se člověku potvrzuje, že kolik lidí, tolik chutí.. Nepeču přitom zdaleka zas tak ortodoxní, myslím si, ale víš jak.
Jsem zvyklá, že mám ty tzv. jiné chutě. Peču, vařím, všecko "divně". Předem čekám skepsi.
Pro srandu králíkům další začátečnický pokus o malůvku. Snad ji v tom trochu uvidíte. Na chlebu je dobré to, že libovolná zhůvěřilost je rychle zprovozena ze světa. Křenící se smajlík.
Re: Pečete domácí chléb?
krásná rybička a určo i chutná výborně