![]() |
pátek 9. června, 04:52 Svátek má Stanislava
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Ovocné stromy a jejich plody
hodnocení: 5.00
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diskutujte!
vše co souvisí s tím co na stromech ovocných vyroste.
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Ovoce
Pinko, Alenka má pravdu .... pravděpodobnější příčinou neplodnosti bude spíše chybějící opylovač, já přidám, mohly by být na vině i pilatky, pokud strom kvetl dostatečně .... mšice za to nemohou. Navíc, listy, které jsi nafotila nejsou navštíveny mšicemi, ale molicemi ... těch se zbavuje ovšem ještě hůř.
Tady prý zaručené rady jak se zbavit mšic [www.prozeny.cz] ... cha, cha ... mátu mám už třetím rokem mšic plnou, postřik ? vždyť je to bylinka, kterou s postřikem asi nebudu používat ... doporučený postřik z tabákového výluhu je několikanásobně jedovatější než chemické postřiky z obchodu, stejně tak postřik z vratiče ....
S tím opylovačem je to asi pravda. Ty mšice mě napadly proto, že tam lezla spousta mravenců a pod stromem jsem měla pár kytek jakože ve stínu a ty měly listy pokryté černotou. No už se pokoušet nebudu, chut´ na blumy si nechám zajít. Přesadím tam tu višničku, dokud je malá. Alenko a elo dík za radu
(výška 360 m.n.m.)
Elo, s pilatkami máš pravdu, ty také dovedou sklidit celý strom, ale to se najdou pod stromem
scvrklé plody. Já proti nim stříkám každým rokem. Ale nevím, jestli pilatky napadají též blumy a slívy.? Nechám se ráda poučit, i když tyto druhy nepěstuji Mám na zahradě 4 stromy pološvestek. Pravé švestky tu pěstovat nemůžu neboť u nás je celé okolí zamořené šarkou. Ale už jsme si na ty pološvestky zvykli i na mírné projevy šarky, kterým tyto peckoviny trpí.
Alenko, napadají i blumy. Tady je o tom trochu víc [www.zahrada.cz] ... ale je to na dlouhé čtení (pan Vinšálek je agronom v.v. a sadař)
(výška 360 m.n.m.)
Elo díky, blumy už pěstovat nebudu, ale povídání moudrého pána si ráda přečtu. Je smutnou skutečností, že v současné době trpí ovoce tolika škůdci, kteří nebyli na dob mého dětství vůbec známi. Asi už moc pamatuji anebo moderní odrůdy jsou tak zdegenerované, že je zničí
kde co.
Měla jsem stejný problém, když jsme koupili domek, byla na zahradě švestka cca 10-15 let stará a hned ten první rok měla spoustu krásných velkých švestek. A další roky asi ťuk. Měla jsem tam zahradníka, jestli nemá chorobu, škůdce..., hledali jsme, kde je zakopaný pes. Kolem nás jsou v zahradách švestky, renkody, mraky špendlíků, vše obaleno, jen u mě nic. Tak jsem pozorovala, kdy kvete a zjistila jsem, že jako první široko daleko. Dokonce jsem si přivezla z Prahy od polobratra pár kvetoucích větviček a přivázala je na kmen - a to byl důkaz. Nad touto "ozdobou" se mi konečně urodilo asi 6 švestek. Tak jsem zas vyrazila na zahradníka, aby poradil, nakonec mi doporučil Stanley, že kvete časně, naštěstí se potkávají, takže od té toby už švestky vidím, pokud je nesežerou mrchy pilatky, ale i tak je vidím, i když skoro nic nedozraje. A mšice (mravence) přitahuje opravdu ve velkém množství. Když mívám pod stromem houpačku, tak je slyšet lehounké ševelení, jak ty mrchy zelený padají dolů, plivou medovici nebo shazují odložený šat. A včely tu bzučí jak na jaře na květy, tak potom na medovici, než se namnoží berušky a mšice sežerou
(pak přiletí sršni a sežerou švestky
) Pokud není opylená, vypadá stejně, jako když na jaře omrznou květy
Letos jsem poctivě postříkala i proti pilatce, a švesťule se odvděčila (nebo pomstila
)- sklidili jsme asi 60kg švestek, takže už 3 dni zavařuji jak o život.
Co to je za odrůdu nevím, ale kvete cca týden před Stanley a plody má obrovské, jak kachní vejce (ta mázlá fotka je víčko od velké zavařovačky, naštěstí jde dobře od pecky
Šamanko, záleží na stáří stromu ... starší by byla pravděpodobně "bosenka", mladší "Čačanská najbolaja". Měli jsme obě, velký rozdíl mezi nimi jsem nepozorovala.
Re: Černému rybizu usychaji větve
Hezky den vsem.
Moc prosim o radu. Černému rybizu pomalu usycha vetev jedna za druhou.
Jak mu pomoci nebo prosim doporucit postrik.?
Jana
Alenko, s těmi škůdci máš pravdu, taky si z dětství pamatuju slívy a špendlíky málokdy červavé a nenapíchané vosami. Letos je to snad nejhorší-ze dne na den mi zmizel rybíz, černá jeřabina a asi 10 nektarinek, co se urodilo bylo nabodané a vyklované ptáky. Asi měli málo vody , tak šli po štavnatém ovoci. Sousedka mi ukazovala i vyklovaná jablka.
(výška 360 m.n.m.)
Pinko, je to tak, že se musíme o úrodu dělit s ostatními obyvateli zahrady. Ale i přes velké sucho a ty různé příživníky z řady hmyzu a ptactva je, myslím, úroda peckvin naprůměrná. Velmi slabá je úroda jablek. Ty opadají úplně všechny. Každý rok máme to, co té přírodě vyrveme, to říkával jeden moudrý a zkušený zahrádkář. Plně s ním souhlasím.
Janě s usycháním čeného rybízu neporadím, nepěstuji ho, protože ho nikdo nechce jíst. Ale pokud vm, černý rybíz je nezmar, ten roste bez postřiků. Jen mě napadlo, jestli mu nežerou kořeny hryzci i jiní hraboši.Nebo je málo zmlazován a větve usychají stářím. Ale postřik tomu určitě nepomůže. Třeba někdo poradí víc.

Děkuji Alenko...
Já dnes od 1/2 7 trdluju v kuchyni.Zavařovala jsem papriky a vařila ještě jednu dávku kečupu,ale už toho mám plný brejle.Navařeno mám naštěstí od včerejška.
dnes ještě poslední meruňky, dalo to 2 kg na džem. No a začínají ostružiny a poté broskve.....švestky nebudou, to sklidili špačci, jablka taktéž...
- Jano s rybízem, moc neporadím, ale asi bych celou větvičku odstřihla dole, přihnojila, např. trocha cereritu, dusíku moc ne, spíš podzimní , draslo, aby se posílily ostatní větve, sucho asi nemáš, okolí je zelené....
Jano, asi taky zrovna neporadím. Rybíz jsem nikdy v trávníku nepěstovala, snažím se mít kolem něj aspoň kruh zeminy bez trávy a plevele. Pokud je to stromek ... ach jo, ty jsou docela krátkověké, u černého rybízu se mi neosvědčily.
My naštěstí už máme po meruňkách, nezavařovala jsem ani nedělala marmeládu, mám loňské zásoby, děda nasbíral vše "do škopku". Švestek a broskví je letos pomálu, možná ani na knedlíky nebude bo velice hnijí. S jablky letos také žádná práce. Loni přeplodily, letos si dávají pauzu.
Na ostružinový džem se chystám zítra, ale hlásí pršavo. No , snad udělám aspoň něco doma, taky fůra restů.