Toxikologie - číslo do vašeho mobilního telefonu

Autor: Anavi, Datum: 28.03.2010 19:35

Toxikologické informační středisko radí při otravě dětí i zvířat

07.02.2008 09:52
Zdroj: ČTK
založit diskusi >>
diskuse dosud neobsahuje žádný příspěvek

Asi tisíc nových dotazů ročně zodpoví Toxikologické informační středisko v Praze, které funguje už 45 let jako jedno z nejstarších v Evropě. Z poloviny se týkají přiotrávených dětí a asi ze dvou procent i domácích mazlíčků. Na semináři Společnosti pro návykové nemoci to řekla Daniela Pelclová z Kliniky nemocí z povolání.

Cílem střediska je poradit, jak lze poskytnout první pomoc nebo jestli je nutná hospitalizace. Lidé se zajímají třeba o to, jestli jim uškodí brzdová kapalina, rtuť teploměru nebo čisticí prostředky.

Za dobu, co středisko existuje, už nasbíralo tisíce informací a dat o různých látkách, které mohou být člověku nebo zvířeti nebezpečné. Papírová a nově i elektronická databáze obsahuje asi 70.000 hesel. Středisko archivuje listy se složením jednotlivých léků i chemických látek. Podle Pelclové někteří výrobci čisticích prostředků nezveřejňují všechny nebezpečné látky ze složení.

Poměrně dost lidí telefonuje a ptá se, nakolik je může poškodit třeba benzin, petrolej, nafta, ředidlo nebo lešticí přípravky. Velmi nebezpečná je podle lékařky praxe některých domácností, kdy se přelévá riziková kapalina do plastové láhve od vody nebo limonády. Pak se prý stává, že se lidé spletou a napijí se. Některé matky se prý také zajímají o to, jestli svému dítěti ublížily, když mu omylem nakapaly nesprávné kapky nebo daly špatné léky.

Nejvíce dotazů podle Pelclové přichází v období Vánoc, kdy se rizikem stávají například voňavé esence a svíčky, rostlinné silice nebo prskavky. Po Vánocích přichází útlum, telefonátů pak znovu přibývá od jara do podzimu, kdy rostou houby a rostliny.

Lidé se často zajímají i o látky, které jim nemohou příliš uškodit. Obavy vzbuzuje například rtuť z teploměru, šampon, rtěnky, jedy na mravence a na myši nebo koncentrovaná hnojiva do květin.

Asi polovina příčin otrav, s nimiž se lidé obracejí na středisko, se ale prý týká léků. Z jejich požití jde asi z 44 procent o sebevraždy, ze 39 procent o náhodné požití. V těchto případech do střediska volají třeba lékaři nebo příbuzní, které zajímá prognóza léčby.

Dotazy ze strany lékařů a rodiny se týkají také drog. Na všech dotazech se ale podílejí jen z jednoho až dvou procent. Lidé se nejčastěji zajímají o účinky durmanu, muchomůrek nebo konopí.

Toxikologické informační středisko přijímá dotazy 24 hodin denně sedm dní v týdnu na číslech 224919293 a 224915402. Bližší informace a stručný rádce při otravách je k dispozici na webových stránkách Všeobecné fakultní nemocnice http://vfn.lf1.cuni.cz/tis/pomoc.html.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 15:34
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/toxikologie-cislo-do-vaseho-mobilniho-telefonu/read.php?1,366926