pátek 29. března, 09:55 Svátek má Taťána
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Plánujeme stavbu
Diskutujte! Stavíte, nebo již bydlíte ve vlastním? Podělte se o řešení svého bydlení s ostatními!
 
 
 
 
Autor: lassire
Status: nováček
Klikni pro filtrování

Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

Datum: 05.08.2016 15:02
 

Má někdo taky problém se stavebním úřadem v Brne Bohunicích? Jednaní a postup tohohle úřadu je jako z noční můry. 9 měsíců řešíme povolení a jenom narážíme na neznalost a ignoraci zákonů. Chce se někdo přidat a dat to k soudu, do TV a rozeslat stížnosti? Sám, jako jednotlivec, totiž nad úřadem nevyhraju.

 

Pěkné odpoledne,

Honza

 

Komentáře a názory

 
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 05.08.2016 22:54
     

    začni stížností u vedoucího oddělení či odboru a pokud to nezabere tak u tajemníka

     

    další instance je tuším KÚ, prostuduj si ve Správním řádu § o nečinnosti a řiď se tím.

     

    A k tvé touze "vyhrát" - soudím, že potřebuješ st. povolení a ne nějakou výhru

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil HanaK (22.08.2016 07:32)
     
  • Autor: Reklama

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

     
     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 05.08.2016 23:00
     

    OCHRANA PŘED NEČINNOSTÍ

    § 80

    (1) Nevydá-li správní orgán rozhodnutí ve věci v zákonné lhůtě, nadřízený správní orgán učiní z moci úřední opatření proti nečinnosti, jakmile se o tom dozví.
    (2) Opatření proti nečinnosti učiní nadřízený správní orgán i tehdy, nezahájí-li příslušný správní orgán řízení ve lhůtě 30 dnů ode dne, kdy se dozvěděl o skutečnostech odůvodňujících zahájení řízení z moci úřední.
    (3) Opatření proti nečinnosti může nadřízený správní orgán učinit i v případě, kdy je z okolností zjevné, že věcně a místně příslušný správní orgán nedodrží lhůtu stanovenou pro vydání rozhodnutí o žádosti nebo zahájit řízení z moci úřední anebo v řízení řádně pokračovat. Po uplynutí lhůt pro vydání rozhodnutí může žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti podat účastník.
    (4) Nadřízený správní orgán může
    a) přikázat nečinnému správnímu orgánu, aby ve stanovené lhůtě učinil potřebná opatření ke zjednání nápravy nebo vydal rozhodnutí,
    b) usnesením převzít věc a rozhodnout namísto nečinného správního orgánu,
    c) usnesením pověřit jiný správní orgán ve svém správním obvodu vedením řízení, nebo
    d) usnesením přiměřeně prodloužit zákonnou lhůtu pro vydání rozhodnutí, lze-li důvodně předpokládat, že správní orgán v prodloužené lhůtě vydá rozhodnutí ve věci, a je-li takový postup pro účastníky výhodnější; přitom přihlíží ke lhůtám uvedeným v § 71 odst. 3.
    (5) Postup uvedený v odstavci 4 písm. b) a c) nelze použít vůči orgánům územních samosprávných celků při výkonu samostatné působnosti.
    (6) Usnesení podle odstavce 4 se oznamuje správním orgánům uvedeným v odstavci 4 písm. b) až d) a účastníkům uvedeným v § 27 odst. 1; ostatní účastníci se o něm vyrozumí veřejnou vyhláškou. Usnesení nadřízený správní orgán vydá i v případě, že žádosti účastníka podle odstavce 3 věty druhé nevyhoví; toto usnesení se oznamuje pouze tomuto účastníkovi; proti tomuto usnesení se nelze odvolat.
     

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil HanaK (22.08.2016 07:31)
     
  • Autor: tvoska
    Status: nováček

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 21.08.2016 22:43
     

    Veľmi rád sa prídám, pretože to, čo sa tam deje je horšie ako v nejakej rozvojovej bananovej republike, hoci si myslím ako ostatní, že si nepomôžeš. Vedúca stavebného úradu si tam robí, čo sa jej zachce. Všeko sa to začalo, keď sa vymenila vedúca asi 3/4 roka dozadu. Na náš RD chce materiály akoby sme išli v Brne stavať 30 poschodovú budovu. (Chceme obyčajný RD do 150m2)

    Úrád je nečinný a nekompetentný. Napr. studňu nám schvaľovali miesto 30 dní, sme čakali 8,5 MESIACA!!! (a to ešte nie je skolaudovaná, lebo .....) angry smiley angry smiley angry smiley

    sťažnosti na oficiálne výzvy, že máme nejako upraviť dokumentáciu, či doniesť nejaké nezmyselné vyjadrenie od , čo SÚ posiela:

    To, čo tu bolo navrhnuté, tajomník - sťažovali sme si. (výsledok: tajomník sám sa zachoval protiprávne)

    sťažovali sme sa aj u nadriadeného orgánu. (výsledok: nadriadený orgán povedal, že to, čo robí nie je ideálne, ale ešte jej dokumntáciu vrátili) . Ani jej nestihil vrátiť dokumentáciu a už sme dostali ďalšiu výzvu na zmenu výkresu.

    Tentokrát máme posunúť vsakovaciu jamu, čo nie je teoreticky ani stavba, lebo je to len zasypaný štrk, o 1 meter ďalej od susedného pozemku. Ďalej ho musíme posunúť o 7 metrov dole, lebo vraj tam môže niekedy v budúcnosti viesť cesta (na mojom súkromnom pozemku). Územný plán cestu nepozná, nemôžu nás posudzovať o imaginárne objekty, ale presto sa to deje. A na toto prišiel úrad po 4 MESIACOCH, čo posudzuje našu žiadosť.

    Ani ma nenapadne meniť 24 VERZIU výkresu. Potom by nesedel hydrogeologický priskum, vyjadrenia susedov, atď, atď. Je to len arogancia úradu k obyvateľom.

    Už sa nie je kde sťažovať, iba súd o náhradu škody (to pôjdeme asi tak o 2 mesiace, najprv musíme žiadať priamo orgán o škodu, čo spôsobili) a prípadne nejaký článok, TV, ktorý popisuje to, čo sa tam deje.

    My sme sa odvolali už druhýkrát, ale na nejaký výsledok nebudeme čakať - nemôžeme už ďalej. Ideme rovno stavať. Inak to nejde. Na dlhodobé porušovanie zákonov sa nedá odpovedať inak. Skúšali sme získať povolenie 9 mesiacov....

    Myslím, že môj email všetci poznáte. Po roku skúseností so SÚ Vám veľmi rád poradím, prípadne naučím pár neslušných slovíčok.

     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 22.08.2016 09:06
     

    (V předchozích příspěvcích jsem odstranila zbytečné mezery, psala jsem to z mobilu)

    Předesílám, že nejsem z Brna a nepracuju na stavebním úřadu. Z výše uvedeného příběhu nelze poznat, zda se jedná o svévůli a porušování zákona na straně stavebního úřadu nebo zda se pisatel pokouší prorazit s pochybeným investičním záměrem zakresleným v blbém projektu (kulaté razítko neznamená, že projektant své práci rozumí a nefláká ji) a zda není většina prodlev způsobena podáním neúplné žádosti bez patřičných podkladů, o které tedy do doplnění žádosti není možno rozhodnout.

    Samozřejmě se může jednat na straně st. úřadu o lenost nebo nějaké ty vlastní či spřízněné zájmy, konglometát státní správy a samosprávy je docela peklo.

    Ale mezi řádky lze zjistit, Tvosko, toto:

    - chtělo by to se seznámit se stavebním zákonem a dalšími zákonnými předpisy nebo využívat k získání st. povolení služeb schopného projektanta, máš v problematice mezery. Stavbou je bezmála každé kopnutí do země. Zásaková jímka, čili díra plná štěrku stavbou JE. Když uvážím, že by si někdo mohl udělat zásak ze septiku kousek od mojí studny, jsem velmi ráda, že jsou stavební a vodoprávní předpisy takto přísné.

    - možná budoucí cesta na tvém pozemku je, pokud tedy není v územní plánu, odhaduju, cesta zpřístupňující vedlejší pozemky, vzniklé oddělením tvého pozemku z velkého celku. Tedy jste žádali o stavební (územní) povolení před rozhodnutím o rozdělení pozemku. Když vezmu v úvahu, že by se mi mohl znehodnotit pozemek tím, že nebude přístupný, pak jsem ráda, že stavební úřad dbá o přístupnost všech pozemků. Ano mohli si chyby (vaší? původného majitele pozemku? souseda?) všimnout dřív, to je pravda. Nebo je to všechno jinak, nemám relevantní informace.

    - opakovaná nutnost měnit stavební dokumentaci značí chyby v záměru nebo v dokumentaci, čili na tvé straně, ne na straně úřadu. Nemůžou vám do projektu zasahovat z vlastní vůle či nevůle, ale pravděpodobně pro to mají oporu v zákoně. Pokud ne, tak se proti rozhodnutí včas odvolejte. Pravděpodobně jste si nepožádali o vyjádření se k investičnímu záměru před vypracováním nákladného projektu, že?

    - chtělo by se to zběžně se seznámit s fungováním úřadů a správním řádem. Úřad po vás nemůže chtít nic, co mu neukládá zákon, ovšem taky vám nemůže odpustit nic, co mu ukládá zákon po vás vyžadovat. Čili rozhodnutí námi všemi voleného zákonodárce, ne onoho úředníka. Pokud není žádost úplná, je správní řízení přerušeno a lhůta na rozhodnutí neběží. Smysluplnost onoho požadovaného vyjádření tedy nemá smysl hodnotit, pouze zda má úřad zákonné právo ho po vás vyžadovat. Takže si od prodlevy se stavebním povolením odečti dobu, po kterou jsi nedodal zmíněné vyjádření, ta jde na vrub tobě.

    - ve správním řízení je velmi důležitý okamžik převzetí zahájení řízení nebo rozhodnutí. Pokud si nepřeveznete dopis na poště hned, ale po více dnech nebo pokud necháze marně uplynout desetidenní lhůtu, tak se o tyto dny protahuje řízení.

     

    1. Tedy doporučuju necpat peníze do soudních poplatků, ale do schopného projektanta, který ti pomůže dotáhnout věc do konce.

    2. probrat celou anabázi s někým, kdo věci rozumí a nehnat se do soudní pře, pokud by se neukázalo jasně nezákonné chování ze strany úřadu.

    3. Zákony hodnotí člověk dost odlišně, pokud chrání jeho před omezováním ze strany sousedů či poškozením jeho životního prostředí ze strany sousedních staveb, než když jemu osobně v tom samém brání.

     
  • Status: expert

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 22.08.2016 09:50
     

    Hano, st. úřady takové bohužel jsou. Na našem st. úřadě jsme dostali vyjádření po 7 měsících, až si chtěl manžel stěžovat. Neoficiální zdůvodnění, výpověď tajemnici a pokladní, takže více práce a do toho volby, u kterých vedoucí seděl. A to se tento člověk snažil být kamarád (jsme přátelé se starostou a on je skoro nový, tak o to usiluje, to vysvětlení zdržení bral "kamarádsky"). Zákon nezná ani tak jako já, do vyjádření píše naprosté nesmysly. Nejen do našeho, ale i do sousedova. Je mu asi 30 roků a už byl na 3 místech grinning smiley Zákon umožňuje požadovat to, co úředník považuje za potřebné, podle složitosti, znalosti terénu, situace ap. Mnozí si ale důležitě hrají na bohy a opravdu se v buzeraci vyžívají. Takže já bych tomu klidně věřila. Já získávala vyjádření od policie 3/4 roku, zamítali řešení. Stále dokola se odvolávali na zákon o parkování na veřejném prostranství a o projektování veřejných komunikací. Máme dvojgaráž, před garáží mohou stát další 2 auta a na naší soukromé příjezdovce - asi 30m také pár aut může stát. Silnici jsme samozřejmě projektovat ani stavět nechtěli grinning smiley Na můj argument, že máme dost parkovacích míst na svém pozemku, že veřejné prostranství nepotřebuji využívat a že si půjdu stěžovat k nadřízenému, mně policajt řekl, abych to ani nezkoušela, že nadřízený už tento případ řešil a řekl: Jak by ostatní od garáže vyjeli, když tam bude na příjezdovce někdo parkovat? angry smiley

    Takže já bych ledačemu věřila, prostě dát někomu úřední moc........ grinning smiley

     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 22.08.2016 10:09
     

    když já to vidím do jisté míry z druhé strany, jak píši výše, prapodivný nápad, zblbnutý projekt, které projektant stříhá jak Baťa cvičky a urputné nepochopení, že tohle není v souladu se zákonem.

    Samozřejmě chyby se dějí na obou stranách, když si občan rozhodnutí přečte (což je naprostá výjimka), tak se dočte, kde se může odvolat.

     

    Mně taky není jasné, jak byste vyjeli, kdyby vám před garáží někdo parkoval. grinning smiley (Ano, chápu, že je tam místa dost.)

     
  • Autor: carlos
    Status: expert
    https://eu.zone..

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 22.08.2016 13:24
     

    SÚ Bohunice ? Kapitola sama o sobě. Když s nimi jednat nemusím, vyhýbám se jim velkým obloukem. Arogance, neochota, buzerace. Nejtypičtější vlastnosti tohoto šimla angry smiley angry smiley angry smiley. Mám kliku, že v Bohunicích "kopat do země" v budoucnosti nehodlám nono smiley nono smiley nono smiley

     
  • Status: expert

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 22.08.2016 19:47
     



    HanaK napsal(a):

    když já to vidím do jisté míry z druhé strany, jak píši výše, prapodivný nápad, zblbnutý projekt, které projektant stříhá jak Baťa cvičky a urputné nepochopení, že tohle není v souladu se zákonem.

    Samozřejmě chyby se dějí na obou stranách, když si občan rozhodnutí přečte (což je naprostá výjimka), tak se dočte, kde se může odvolat.

     

    Mně taky není jasné, jak byste vyjeli, kdyby vám před garáží někdo parkoval. grinning smiley (Ano, chápu, že je tam místa dost.)

    Hano, před garáží nám mohou parkovat jenom ti, které pustíme bránou dovnitř, prostě návštěva. Takže asi nikam nepojedeme, když tu bude návštěva nebo se domluvíme. To už je náš problém, to policajti nemají co řešit. st. úřad neměl jedinou připomínku, naopak mně říkal, že máme opravdu dobře zpracovaný projekt-mám syna stavebního inženýra. A uvádět zákon o projektování veřejných komunikací je naprostý nesmysl, na našem pozemku nic takového dělat nebudeme. Naopak na části našeho pozemku je vybudovaná místní silnice, nikdo to neřeší-tedy ani já, prostě to tam je vybudované a předchozí starostka to nedořešila. Vedou tam i sítě a já musím žádat, abych do silnice mohla zasáhnout. Že se jezdí po mém pozemku nikomu nevadí. A je toho více, to by bylo na dlouhé psaní

     
  • Autor: tvoska
    Status: nováček

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 12.01.2017 22:37
     

    Nebudem sa k vam vyjadrovat, lebo pracujete na danom stavebnom urade. Viete prilis vela detailov a prekrucate pravdu. Sa cudujem, ze vas vase spravanie ani trochu nemrzi.

     
  • Autor: tvoska
    Status: nováček

    Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

    Datum: 12.01.2017 22:44
     

    vdaka, skutocne to tak je. Mozem poslat cele scany komunikacii a odvolavania. Bohuzial aj nadriadeny organ strka hlavu do piesku a tvari sa, ze sa to nejako samo vyriesi. Dnes uplynulo uz 3/4 roku, co urad nekona.

    K Tvojmu pripadu (prepac, ze tak neskoro) som kedysi kvoli nasmu problemu spolu s pravnikom nasiel mnozstvo rozhodnuti sudov, ktore by Ti dali za pravdu. Vlastnicke pravo nad ine prava. Ak tam nie je tarcha, ani vydrzanie, tak dobry pravnik (bohuzial je ich velmi malo) to uradom poriadne natrie. Bohuzial, ak ked urad prehra, nepouci sa, nikomu to nie je zosobnene... takze skodia s radostou dalej. pekny vecer

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Plánujeme stavbu (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.