čtvrtek 25. dubna, 23:54 Svátek má Marek
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Šikovné ručičky
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Šikovné ručičky
Diskutujte! Tvoříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: Libi
Status:
Výsledné hodnocení: 5
Klikni pro filtrování

Truhlařina - balza, vyřezávání, ...

Datum: 23.03.2007 21:54
 

Nevíte někdo, kde koupit balzu - třeba nějaký internetový obchod s modelářstvím. Nemůžu ji nikde sehnat, u nás v truhlářství snad ani nevěděli, co chci. Pořídila jsem si lupénkovou pilku - ruční i elektrickou a ráda bych se pustila do vyřezávání různých dekorací, ale chybí mi základní materiál k výrobě thumbs up

 
Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Libi (05.01.2011 21:22)
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 1 z 14
  • Autor: Kashika
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 23.03.2007 22:51
     

    Libi, zrovna jsem to nedávno probírala se svým kamarádem, kterej ji svýho času dovážel. Hrozně mě štve, že jsem mu nějakou nezabrala!!!!! Taky ji chci a pídím se. Moje přítelkyně říká, že by ji mohli mít v jednom Modeláři (snad Na Újezdě - Praha), chystám se tam, ale nejde to tak rychle, ač je to skoro za rohem, teď je měsíc papírování... Kdybych se tam dostala, snad nezapomenu Ti dát vědět.

    Jinak mi říkal, že balsa má několik stupňů tvrdosti, že se pro začátečníka hodí asi tak ta druhá, druhej stupeň (nevím esik nekecám), a to se dá v pohodě "hoblovat" kuchyňským nožem - ostatně - kámoška mi z toho udělala kočku, právě tím nožen, a pohoda.

     

    Kdyby ses něčeho dopídila, dej mi taky vědět, jo? Radši na mail, já se tady moc neorientuju.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Balza

     
     
  • Autor: HANA15
    Status: začátečník

    Re: Balza

    Datum: 23.03.2007 23:44
     
    holky balzu mám doma manžel dela z ni letadla a jsou ruzna sily balzy
     
  • Autor: Kashika
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 00:14
     
    Hano, fakt? A kde ji kupujete? eye popping smiley smiling smiley
     
  • Autor: HANA15
    Status: začátečník

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 01:24
     
    od kamaráda děla letadla má výrobu tak od něj pokud potřebujes ty tak rekni a silu bylzy rekni neni problem
     
  • Autor: LadaB
    Status: moderátor

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 06:58
     
    Balzu koupíte v modeláři. Taky ještě nějakou doma máme a k tomu plnej sklep letadel. Stačí na ni pouze skalpel a lupénková pilka. Je jí několik druhů jak trvrdosti, tak troušťky.V Praze je prodejna kam chodil nakupovat zrušená a kde je přesunutá nevím. Poptám se kámošů,co stále modelařej a dám vám věděť. Mám pocit,že v Nymburce v modeláři je pořád k dostání,ale to je pro vás dost z ruky.
     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 10:12
     

    Nástroje k řezání

    K řezání používáme výsuvný modelářský nůž, jemnou listovou pilku, lupenkovou pilku případně skalpely, žiletky a pod. Často používaným nástrojem je balzoříz (viz. obrázek), který si můžete sami vyrobit a nebo si jej koupit. Základní deska (A1 a A2) balzořízu má zasazeny ostré a tenké nože za sebou tak, aby postupně vystupovaly víc a víc. U měkterých balzořízů se dá jejich výška nastavit. Na základní desku přiléhá pravítko (B), které je nastavitelné a tak můžeme řezat různě široké lišty či menší hranolky. Právě k tomu je balzoříz určen. Přiložíme prkémko na desku tak, aby doléhalo k pravítku a posunujeme jej proti ostří nožů. Pozor na prsty ! Současně prkýnko tlačíme k základní desce. Řežeme vždy po směru let dřeva. Chce to trochu cviku, ale výsledek je pak perfektní.

    Dalším velmi často používaným nástrojem je výsuvný zalamovací modelářský nůž (1). Je to poměrně bezpečný nástroj, protože čepel se dá velmi rychle zasunout do rukojeti a sama nevyjede. Výhodou tohoto nože je, že se dá snadno obnovit jeho ostří odlomením již otupené části. Nevýhodou pak je jen jeden tvar ostří a ne příliš kvalitní rukojeti. Ta se většinou rychle a snadno poškodí, protože je z plastu. Navíc přesně nevede čepel, která je pak v bočním směru volnější. Proto je lepší kupovat tyto nože s kovovou rukojetí. Někdy je proto lepší si pořídit modelářský můž, který má výměnné čepele. Tyto čepele mají různý tvar ostří (2-5). Jejich nevýhodou je, že se v případě otupení musí přibrušovat. Výhodou je pak pevně usazená čepel v rukojeti a tím i přesnější řez. Spousta modelářů nedávno používala a nebo ještě používá použité žiletky. Jejich výhodou je velmi vysoce ostré ostří. Proto se hodí na vyřezávaní detailů a pod. Nevýhodou je jejich pružnost. Musíte dávat velký pozor na kolmost řezu. Konec zaříznutý do bazy má tendenci tzv. bruslit.Proto se nehodí na dlouhé řezy. Také nebezpečnost tohoto nástroje je vysoká. Nedají se brousit a tak po otupení se vyhazují.

    U lupenkové pilky použijeme list s co nejjemnějšími zuby. Když nasadíte do pilky list s příliš hrubými zuby, bude pilka balzu trhat. Obzvláště u tenkých prkének. Lupenková pilka je maximálně vhodná k vyřezávání nepravidelných tvarů, kruhových otvorů a pod. Listová pilka je naopak velmi vhodná tam, kde potřebujeme dodržet kolmost řezu. Také se používá na zakracování hranolků a silnějších prkének. Opět se snažíme použít pilku s jemnými zuby.

    Řežeme balzu

    Když řežeme rovné řezy, tak nožem řežeme vždy podle pravítka. Na silnělší prkénka nebo hranolky použijele listovou pilku. Při řezání nožem dáváme pozor, abychom na řezaný materiál nevyvinuli příliš velký tlak. Mohlo by dojít k promáčknutí balzy a tím znehodnocení řezu. musíme víc obrousit a ten kousek který musíme obrousit nám může chybět. Také nevhodný tvar ostří (příliš široké) bude mít stejný efekt. Proto tam, kde potřebujeme zachovat maximální přesnost řezu použijeme nůž se štíhlým ostřím. Řez si také můžeme dopředu vyzkoušet na nepotřebném kousku.

    Při řezu podél let dřeva muséme dávat pozor, aby nám nůž neuhnul stranou. To se stane velmi lehce, protože léta dřeva fungují něco jako svodidla. Nůž musí být maximálně ostrý a pokud to jde řežeme podle pravítka ! Při řezání pilkou po letech to platí také. Pilka se rychle zařezává, ale má neustále snahu uhnout stranou. Proto se nenechte strhnout rychlostí a snadností řezu a na pilku netlačte !

    Řežeme-li z jednoho prkénka více lišt, označíme nejprve jejich společnou délku (případně další rozměry) a potom odřezáváme jednotlivé lišty. Lišty nařezáváme z obou stran, aby bylo dosaženo maximální kolmosti řezu. Když řežeme stejné lišty, které jsou sbíhavé, dosáhnete lepšího výsledku, když lišty budou k sobě přiléhat šikmou stranou než rovnou (viz. obrázek). Je to proto, že vedete jen jeden řez přes léta. Někdy potřebujeme vyříznout kruh a nemáme k dispozici vhodnou pilku. V takovém případě vedeme sérii rovných řezů, které jsou tečnami k vyřezávanému kruhu. Nejdříve vyřízneme čtverec a potom postupně seřezáváme vrcholy na mnohoúhelník. Ve finále pomocí smirkového papíru zabrousíme. Řez lupenkovou pilkou ovšem je přesnější a i rychlejší. Jak správně vést řez nejlépe ukazuje následující tabulka s obrázky a vysvětlujícím textem. Když dodržíte tyto jednoduché zásady budete s výsledkem své práce vždy spokojeni.

     

    Tenké prkénko řežeme napříč let tak, že nedojedeme až do konce, ale řežeme z obou stran. Zabráníme tím vyštípnutí prkénka.

     

    Silnější lišty řežeme zásadně pilkou nikoliv nožem ! Nůž materiál promáčkne.

     

    Tlustší prkénka řežeme pilkou a zásadně na plocho ! Jinak budeme mít okraje řezu silně roztřepené.

     

    Když řežeme nožem prkénko po délce šikmo přes léta, vedeme nůž tak, že snaha sledovat léta jej neustále přitlačuje k pravítku.

     

    Z tlustšího prkénka vyřezáváme zakřivený tvar raději lupenkovou pilkou než nožem.

     

    Když řežeme zakřivený tvar nožem, vedeme nůž tak, aby v případě že nám uhne (veden léty) z řezu nepoškodil vyřezávaný díl.

     

     

    V větších bloků balsy odřezáváme části listovou pilkou a pilku vedeme tak, abychom byli schopni snadno kontrolovat směr řezu. Lupenková pilka nezaručuje pravoúhlý řez.

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 10:13
     

    Broušení balzy

    Balzové dřevo se dá velice dobře brousit. K tomu použijeme nejlépe brusný (smirkový) papír různé zrnitosti. Papír si připevníme (přilepíme) k nějakému špalíku nebo malému prkénku (stačí odřezky). Tak získáme brusný nástroj k opracování balzy. Rovné plochy nikdy nebruste tak, že položíte smirkový papír na destičku a pomocí prstů lehce tlačíte na smirkový papír. Tím veškeré nerovnosti je zvýrazníte. Vždy používejte brusný špalík. Brousíme vždy po směru let dřeva případně krouživými pohyby. Nejdříve hrubším papírem nakonec tím nejjemnějším.

    Když chcete dosáhnout opravdu velmi hladkého povrchu, tak lehce navlhčete broušenou plochu a nechejte zaschnout. Voda způsobí, že z balzy vystoupí vlákna a jdou pak zbrousit do perfektní roviny. Tento postup několikrát opakujeme, až jsme s výsledkem zcela spokojeni. V případě, že broušenou plochu budete lakovat, použijte místo vody zředěný nitrolak. Efekt bude stejný.

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 10:13
     

    Lepení balzy

    Balza se dá velice dobře spojovat lepením. Dobře provedený lepený spoj je často pevnější než samotný materiál (tedy balzové dřevo). V dobře provedeném spoji to praskne málo kdy.

    K lepení lze velice dobře použít acetonová lepidla (Kanagon), sekundová gelová lepidla a nebo lepidla dispersní (Herkules). Všechna jsou snadno dostupná a i poměrně levná. Když lepíme acetonovým lepidlem, použijeme metodu tzv. "dvojího lepení". Obě lepené plochy natřeme lepidlem a necháme zaschnout. Pozor aby lepidla nebylo příliš mnoho. Lepené plochy by na sebe nemusely dobře dosedat. Po zaschnutí lepidla opět naseme lepidlo a lepené díly k sobě přitiskneme, zafixujeme a lepidlo necháme dobře proschnout. První vrstva lepidla se totiž vpije do balzového dřeva a vyplní všechny póry. Druhá vrstva lepidla už zůstává na povrchu a spojí lepené díly. Acetonové lepidlo zasychá zhruba 15 minut. Záleží na přístupu vzduchu ke spoji. Velké plochy mohou schnout i delší dobu. Spoj je zpravidla pevnostně odolný za 1-2 hodiny. Acetonová lepidla nemají při lepení ráda vlhkost. Spoj, který byl např. proveden na vlhkém balzovém dřevě, získá mléčný odstín, dlouho zasychá a není pevnostně odolný.

    Dispersní lepidla mají tu výhodu, že nezapáchají jako lepidla acetonová. Hodí se k lepení velkých ploch. Zasychají delší dobu než acetonová lepidla a jejich spoj není tak tuhý. Vykazuje jistou pružnost, což se může hodit. Dispersní lepidla jsou vodou ředitelná ale po zaschnutí se ve vodě již nerozpouští. Když provádíme spoj pomocí dispersního lepidla, tak NEUPLATŇUJEME metodu dvojího lepení. Lepidlo se totiž nevsakuje a spíše přilne k povrchu.

     

    Pomůcky pro lepení

    Lepený spoj potřebujeme na dobu schnutí lepidla zafixovat, aby se nepohnul. K tomu obvykle používáme špendlíky, pérové kolíčky na prádlo, různé pérové kancelářské spony a pod.

    Dřevěné pérové kolíčky použijeme tam, kde nehrozí, že by se kolíček dostal do kontaktu s naneseným lepidlem. Pokud spoj stlačíme, může se stát, že trocha lepidla se vytlačí. Toto lepidlo pak může přilepit i kolíček a tím dílo znehodnotit. V tomto případě jsou lepší kolíčky plastové, které jsou vůči acetonovým a dispersním lepidlům jaksi imunní. Dřevěné kolíčky mají zase tu výhodu, že jejich konce můžeme seříznout a tím zajistit lepší tlak na lepený spoj.

    Kolíčky a spony ale mohou způsobit i nežádoucí jev a to je promáčknutí materálu. Obzvláště u měkké balzy při dlouhodobější fixaci lepeného spoje se může stát, že kolíček se do dřeva vytlačí a jeho povrch, který jsme předtím tak pečlivě broisili do prfektní roviny znehodnotí. Aby k tomu nedošlo, je dobré mezi balzu a kolíček vložit např. kousek plechu nebo tuhý kartón, pevnou plastovou destičku a pod. Tím se tlak kolíčku rozloží na větší plochu a nedojde k jeho otisknutí.

    Druhou nečastěji používanou pomůckou při lepení jsou špendlíky. Možná si myslíte co je na špendlíkách ? Prostě to tam píchnu a hotovo. Není to tak až tak jednoduché. Špendlíky ať již tenké nebo silnější každopádně v balze udělají otvor. Je proto třeba s tím počítat, že např. lepenou plochu budeme muset ještě přebrousit. Špendlík prochází přes lepený spoj a proto určitě přijde do kontaktu s lepidlem. Např. u sekundového lepidla to má za následek, že špendlík prakticky nemůžete vytáhnout aniž byste poškodili balzu. I acetonová lepidla k některým typům špendlíků přilnou velmi ochotně. Proto špendlíky při vytahování z lepeného spoje nejdříve otáčíme kolem podélné osy a až když jde se špendlíkem otočit, tak jej vtáhneme zcela. Špendlíky nezapichujeme nikdy kolmo na lepený spoj. Pokud spoj trochu pruží, určitě vám špendlík nepatrně povytáhne, lepené plochy k sobě dokonale nepřilnou a tím se sníží pevnost spoje. Proto je zapichujte tak, že lepený materál k sobě přitiskneme a špendlíkem zajistíme pod úhlem cca 45°. Tím zajistíme, že i pružný spoj nemůže špendlík povytáhnout.

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 10:15
     

    Dělení a výběr balzy

     

    Chcete-li z balzy stavět s úspěchem, musíte znát její zvláštnosti, umět ji třídit a správně zpracovávat. Hustota balzového dřeva je asi 60-350 kg/m3. Dalo by se tvrdit, že čím má balza větší hmotnost tím je i pevnější a naopak. Proto se balza třídí do tří základních skupin. Na tvrdou, střední a měkkou. Odborně se však třídí více podrobněji.·

    zvlášť lehká

    · lehká ·

    středně lehká

    · střední · t

    vrdá ·

    velmi tvrdá

    Druh balzy se v praxi zjišťuje vzájemným porovnáváním rozměrů a hmotnosti jednotlivých prkének. Také podle zabarvení lze rozpoznat o jakou balzu jde. Obecně platí, že světlejší balza je lehčí a kvalitnější, tmavší je naopak těžší. Poměrně přesně tvrdost balzy odhadnete pomocí vrypu nehtem. Tvrdší balza se snadno řeže na tenká prkénka a proto zde najde převážně právě ji a zase naopak. Při výběru je důležitý také způsob řezu dřeva. To se pozná podle orientace let (letokruhů).

    Jsou tři základní způsoby.·

    radiální (1)

    · tangenciální (2) ·

    namátkový (3)

    Jak který řez je veden nejlépe ukazuje obrázek. Prkénka řezaná radiálně (1) jsou vhodná například pro žebra křídel, odtokových lišt nebo na potah trupu a pod. Nehodí se na potah zakřivených ploch nebo stáčení trubek. Prkénka řezaná tangenciálně (2) se hodí na potah zakřivených ploch, na stáčení trubek, tuhý potah křídel apod. Prkénka řezaná namátkově (3) se hodí na to ostatní. Je ovšem třeba každé takové prkénko předem vyzkoušet, protože jejich léta mají pokaždý jiný sklon a tím i jiné vlastnosti. Těžko se také dají rozpoznat, protože se mohou svým sklonem let blížit k tangenciálnímu nebo radiálnímu řezu. Spráně rozpoznat balzu, to chce trochu zkušeností, ale až budete nějakou kupovat zkuste si vzpomenout na to co jste se o balze dočetli. Výběr té správné se vždy vyplatí! 2. Část Balza se většinou prodává v prkénkách a nebo hranolech. Proto ji potřebujeme nařezat na potřebnou délku, vyříznout požadovaný tvar a pod. Jak správně na to si ukážeme v této části.

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 10:19
     
    Tak to jsou info o balze, které jsem našla na jedné internetové stránce, když jsem hledala, zda bych někde nesehnala balzu ke koupi. Stránka se mi sice uložila, ale nezobrazuje se mi odkud, abych sem dala jen odkaz, tak jsem to zkopírovala. Já jsem byla před týdny na semináři, kde jsme vyřezávali ruční lupénkovou pilkou z rozebraných bedýnek na ovoce - byly z takové slabounké lepené překližky a šlo to z toho výborně - nevýhoda, že to jsou pouze úzké proužky materiálu. Že to jde řezat i nožem, jsem se dozvěděla až výše uvedených info, doma mám i kvůli jinému vyrábění koupenou sadu skalpelů, takže pomůckami bych byla vybavena, jen schází to zásadní thumbs up
     
  • Autor: LadaB
    Status: moderátor

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 10:39
     

    Libi vydrž,já zjistím od kluků,kam pro ni jezděj a kde ji koupit případně na netu. Manžel už aktivně letadla nedělá,už jen chodí lítat,tak nemá nejnovějčí informace. Ale dělá se s ní skvěle to vím. Doma jsme jí měli stále plnej sklep. Mám z ní udělané i různé krabičky na drobnosti, když dřív nic takovýho v obchodech nebylo.

    A co foťák...už ho máš zmáknutej?winking smiley

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 10:42
     
    p1010107.jpg
    Další fotografie:

    Pár fotek z té dílny, kde jsme vyřezávali z bedýnek na ovoce. Odnesla jsem si tam svůj první výrobek - myšku. Právě teď mi přítel vyrábí tu podložku, na které to budu vyřezávat. Říkal nám tam třeba lektor, že jak teď prodávají draze ty různé skládačky dinosaurů, zvířátek apod., že se dají lehce obkreslit a udělat si je doma sami. Jediné co mi chybí je svidřík, ten ani přítel nemá v truhlářské dílně, tím jsme dělali oči.

     
  • Autor: Kveta
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 11:03
     

    Libi : balsa se prodává v tloušťce 1 - 15 mm, "prkénko" má délku nejčastěji 100 cm ( dá se koupit i 120 - 150 cm ), šířku 10 cm.

    Jako materiál se mi zdá dost drahá, ( 3mm prkénko stojí cca 27 Kč, 10 mm cca 70 Kč ). Prodávají se 3 sorty : výběrová gramáž 110 g / dm3 ( superlehká ), standard ( 120g ) a zbytková ( nad 140 g ). Prodávají ji v každém modelářském obchodě. Když mi napíšeš odkud jsi, dám adresu, kde je ji možno zakoupit. ( stačí město v okolí ).

    Existují i jiné materiály např. ceibová překližka,kt. je podobně těžká jako balsa, ale nesrovnatelně pevnější. 3 mm tabule o rozměrech 1,70 m x 2,20 m stojí cca 650 Kč. Dá se řezat lámacím nožem.

    Balsa se používá hlavně kvůli váze, to si myslím, že je pro tebe zbytečné.

     
  • Autor: Kveta
    Status:

    Re: Balza

    Datum: 24.03.2007 11:09
     
    Kashiko, pokud opravdu toužíš po balse, v Praze 1 jsou následující obchody : Zlatnická ulice ( u Bílé Labutě ), ulice Karoliny Světlé( hned za rohem od spisovatelů ) . Pokud chceš jinou Prahu, napiš kterou.
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Šikovné ručičky (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.