Re: Povídání a rady o dětech

Autor: slunino, Datum: 22.01.2011 21:32

Monino, malé jsem "čistila" zoubky hned poté, co vykoukly z dásní. Koupila jsem v drogerce zajíčka, do jehož oušek nasuneš prty a těmi ty zoubky čistíš. Malá ta ouška ožužlávala. Pak jsem koupila v lékarně plastovou násadku na prst s jemnými výstupky. To až měla malá zoubků víc. Nakonec jsem pořídila opět v drogerce kartáček na učení. Z jedné strany klasické štětinky a na druhém konci gumové kousátko. Ještě jsem byla upozorněna sestrou, abych ji na noc nezvykala na mléko. V mléku jsou také nějaké cukry a mohla by si zkazit zoubky. Dětskou pastu nám doporučila zubařka a špiním jí kartáček asi od dvou let. Jinak jsem vždy čistila bez pasty. Motivace k čištění zoubků - krtek a zoo - tam má lev bolavý zoubek a krtek mu jej vytrhne, dále knížka Krtek kamarád - tam je básnička o bolavém zoubku. Takže drasticky jsem ji vždy říkala, že pokud si nebude čistit zoubky, že tam bude červík. A to ona zase nechce. Všeobecně se bojí bílých plášťů.

Na nočník jsem ji začala dávat v době, když už dávno seděla. Aby si trochu zvykla. Četla jsem jí tam knížky. Vím, že ještě v roce a půl nebyla zvyklá na časté chození na nočník. Některé maminky dávají svého prďocha třeba co hodku na nočník. Tak jsem ji nemordovala. Byla jsem ráda, že mi tam zůstala rano po probuzení, po obědovém spaní a před koupáním. Občas po procházce nebo nahodile při jiné příležitosti. Až byla starší, tak jsem frekvenci návštěv nočníku zvyšovala. O prázdninách jsem zkoušela malou bez plín. Ale na dovolené se něco zvrtlo a po návratu jsem ji nebyla schopna usadit na nočník. Nic nepomáhalo. Tak jsem se uklidnila, že není kam spěchat. Koupila jsem redukci na velký záchod. Občas to zafungovalo a pak zase nic. Naštěstí byl opět v kurzu nočník. No, a až v listopadu (24měs) si vyloženě řekla, že nechce plínu. Byl to taky boj. Chce to čas. Každé dítě to má jinak.

Jo, a ještě k těm zoubkům. Připrav se na to, že ještě prvňáčkovi budeš muset přečišťovat zoubky. Viděla jsem to u známých. Prvně děti samy a pak nastoupí rodič.

A další poznámka - doporučuji zajít s prďochem k zubnímu lékaři, až tam půjdeš také ty. Jen aby si zvykl. Navíc ti řekne spoustu informací ohledně péče o chrup dítěte.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 06:22
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-povidani-a-rady-o-detech/read.php?1,530206,530553#msg-530553