pátek 29. března, 13:59 Svátek má Taťána
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Moučníky
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Status:
Výsledné hodnocení: 5

Medovník

Datum: 17.05.2008 11:38
 

MEDOVNÍK

 

3 vejce

300g krupicového cukru

1 Heru (nebo Stellu)

3 lžíce tmavého medu (já dávám světlý)

1 lžička jedlé sody

400 g hladké mouky

 

Na krém:

Varianta 1 - základní:

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

300g másla

= šleháme dohladka cca 10 minut

Varianta 2:

Zavřenou plechovku s mlékem necháme v hrnci s vodou 2 hod. vařit (v tlakovém hrnci pouze 1 hod.). Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou másla.

Zbytek másla prošleháme s 300g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru a přidáme namleté vlašské ořechy. (Na mě je toho cukru moc – je to sladký jak cumel. Tak jsem to obměnila: Máslo, cca půlka Salka tentokrát nesvařeného, ořechy, cukru jen troška, vanilkový vynechávám.)

 

Vzhledem k tomu, že Salko není dneska levná záležitost, lze to svaření vynechat úplně. Tím pádem bude stačit jedna plechovka. Do prvního krému dáme polovinu plechovky a zbytek do krému druhého. Máslo rozdělím taky zhruba na polovinu do každého.)

 

Postup:

V misce ve vodní lázni (miska se nesmí dotýkat vodní hladiny) pomalu rozpustíme Heru. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr a jako poslední mouku se sodou.

Směs ve vodní lázni mícháme zhruba 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Jde to celkem obtížně, proto můžeme použít šlehač a hnětací metly. Po vymíchání směs rozdělíme na 6 stejných dílů.

Na připravené pečící papíry obkreslíme talíř, či dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené placky vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto. Mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme při 170oC (v horkovzdušné při 150oC) 7 – 10 minut do zlatova.

Upečené placky okrájíme. Okraje však nevyhazujeme, budeme je potřeboval na posypku.

Vyrobíme krém(y) a posypku – kraje vložíme do misky a prsty je najemno rozdrobíme.

Promažeme a sestavíme dort. Na závěr potřeme celý dort včetně okrajů zbylým krémem a posypeme připravenou posypkou.

 

Pečící placky je lepší častěji kontrolovat. Stačí chvilka a přepečou se po vychladnutí jsou dost tvrdé.

Placky je nejlepší okrájet ještě za tepla. Jednou se mi stalo, že jsem dvě malinko přepekla a už studené chtěla okrojit. Ale jak vychladly, ztvrdly a při okrajování se přepůlily.

Posypku v rukách nežmoulám. Je to dost lepivé. Vytáhnu robota, postup stejný jako u strouhanky.

 

Věřím, že vás recept zaujme a vyzkoušíte ho. winking smiley

Tak šup sem s názory, novými fígly, fotkami, radami a otázkami samozřejmě taky. flower smiley

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: předchozí1234 | další
    Aktuální stránka: 3 z 4
  • Status:

    Re: Medovník

    Datum: 03.09.2009 18:08
     

    Suee, kdybys bydlela poblíž, tak ti snad jeden malej taky udělám. grinning smiley Ale fakt ho zkus upéct. Je to děsně lehký, jen je to takový roztahaný - všude placky... smiling smiley Ale jednou za čas se to dá. winking smiley

     
  • Autor: Reklama

    Re: Medovník

     
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Medovník

    Datum: 03.09.2009 18:15
     

    Heleďse, Nath. buď tý dobroty a otevři si výrobnu se zásilkovou službou a neagituj, jo? nono smiley Suelka se s ničím péct nebude, čeká v Hanulove na expresní doručení. smoking smiley 

     

    love smiley

     
  • Status:

    Re: Medovník

    Datum: 03.09.2009 18:25
     

    grinning smiley grinning smiley grinning smiley To je fakt, bych si na tom mohla založit kšeft,co? grinning smiley Jenže když to budu rozesílat vám, tak prd vydělám. grinning smiley

     
  • Autor: suee
    Status:

    Re: Medovník

    Datum: 03.09.2009 18:29
     

    Nath, kdyz tech placek je moc a to patlani s tim sypanim a kremem....eye rolling smiley ja mam radsi, takovy ty rychly jednoduchy kolace ci dorty..Ale chut by teda byla!! Hanule, takze hbrebiky koukam nepomohly sad smiley

     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Medovník

    Datum: 03.09.2009 18:31
     

    Sue, problém je v té zatracené cestě, vede jinudy! moody smiley

    Nath, za koho nás máš, my bychom byly náhodou platící zákaznice. smoking smiley mls smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Medovník

    Datum: 04.09.2009 17:10
     

    grinning smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley

     
  • Autor: BOBO
    Status: nováček

    Re: Medovník

    Datum: 23.09.2009 17:31
     
    medovnik.jpg
    Další fotografie:

    Pridavam jeden muj medovnik.Recept je vynikajici a je z adresy [www.medovniky.cz] a je to recept cislo 5.Je sice pracny, ale stoji za to.Jeste ted se po nem kazdy olizuje.mls smiley

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Medovník

    Datum: 23.09.2009 19:27
     

    Bobo, medovník je krásný. Ten ani nemůže nechutnat! Věra

     
  • Autor: Rutsuka
    Status: nováček

    Re: Medovník

    Datum: 19.12.2010 20:27
     

    Jé medovník, ten milujusmiling smiley Děláme ho podle stejného receptu jako je v úvodním příspěvu. Recept máme z časopisu Apetit. Zkoušeli jsme i jiné recepty, ale tento u nás zaručeně vede smiling smiley thumbs down

     
  • Autor: suee
    Status:

    Re: Medovník

    Datum: 19.12.2010 22:10
     

    Medovník už jsem dlouho neměla mls smiley ale ten doma pečený mě nikdy tak nenadchnul (bohužel ani ten recept z Apetitu) jako ten originál, co všude prodávají. v těch receptech určitě chybí nějaké koření či co eye rolling smiley

     
  • Autor: Rutsuka
    Status: nováček

    Re: Medovník

    Datum: 19.12.2010 23:03
     
    img_5044.jpg

    Tenhle byl valentýnskej pro přítelesmiling smiley

     
  • Autor: suee
    Status:

    Re: Medovník

    Datum: 20.12.2010 09:48
     

    Jéé thumbs down mls smiley

     
  • Autor: Ivanka3
    Status: nováček

    Re: Medovník

    Datum: 31.12.2010 15:01
     
    zima 040.jpg

    já dělám tenhle,jen dva pláty a nahoře ořechová směs-jo výborný a jednoduchý!!!

     
  • Autor: Papinka
    Status:

    Re: Medovník

    Datum: 19.02.2011 21:27
     

    Medovník peču podle stejného receptu flower smiley Byl kdysi v časopisu Apetit a u nás se nějak zabydlel, že ho peču docela často.

    Několik fíglů, jak udělat medovník naprosto dokonalý:

    Když udělám těsto, dám ho na několik hodin do lednice, až ztuhne, pak rozdělím a rozválím - nemusím se s tím patlat a roztírat a hlavně, jeden plát je jako druhý smiling smiley

    S 300g cukru v těstě je medovník moc sladký, teda aspoň tady u nás v rodině, co ochutnali. Ideální je 200 g cukru

    Posypku nahoru smíchám s vlašskými ořechy (nemelu je úplně, občas tam nechám takové kousíčky, aby to nebylo rozemleté jako do cukroví)

    Medovníkové pláty se klidně můžou nechat do druhého, i třetího dne. Neztrvdnou, naopak jsou měkké. Nechejte ale tak max. 2 -3 pláty na sobě, jinak se to slepí a jde to špatně oddělit. Pečící papír sundejte až těsně před tím, než budete mazat.

    Medovník mažu dvěma krémy - jeden salko s máslem a druhý jenom máslo a krupicový cukr. Je opravdu úplně jiný a cukru v krému se nebojte, krásně se to rozleží smiling smiley Toho krupicového cukru stačí trošku, aby to chytilo sladkou chuť, už tak je to salko dost sladké smiling smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Papinka (19.02.2011 21:29)
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Medovník

    Datum: 19.02.2011 22:22
     

    Papinko, bezva tipy. thumbs down

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Moučníky (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.