sobota 20. dubna, 13:23 Svátek má Marcela
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Podkategorie:
Diskuze
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Jiřiny
Letos je to bída.
Re: Jiřiny
Re: Jiřiny
To je zatím vše.
Re: Jiřiny
Brzo je zazimuju. Letos fakt nic moc.
Re: Jiřiny
ten je!! Mám ho ve stínu a nedaří se mu tam, musím mu vymyslet příští rok jiné místo . Ale kde to místo vzít???
Re: Jiřiny
Krásné jiřiny a tolik . Dnes jsem zrovinka vyčetla v Zahrádkáři, že hlízy jsou jedlé i za syrova, neveřila jsem svým očím.
Re: Jiřiny
Babkoelo, jedlé ?! nikdy by mně nenapadlo sníst hlízu jiřin ať syrovou, či nějak tepelně upravenou
Re: Jiřiny
Zkusím ukecat mladýho, aby stránku oskenoval a hodil sem. Pátrala jsem něco o tom na netu a nic nenašla, protže jsem taky žila v přesvědcení, že jsou jedovaté.
Re: Jiřiny
Jiřiny jsou velice oblíbené a nenáročné trvalky s hlízovitými kořeny – hlízami. Pocházejí z Mexika, kde se dokonce hlízy jedly a používaly jako léčivé rostliny. V 18. století byly přivezeny do Evropy. Jejich největší rozkvět nastal v první polovině 19. století. Od té doby bylo vyšlechtěno obrovské množství odrůd.
**
Jiřiny jsou vytrvalé rostliny mající v zemi zásobní hlízy. Ty neobsahují cukry, ale látku cukrům podobnou — inulin, která by jiřinu řadila vedle jakonu a topinamburu k perspektivním rostlinám pro konzum. Jelikož hlízy jiřin jsou hořké, k tomuto účelu se nepěstují.
Re: Jiřiny
Jiřiny bych si nesnědla, ani kdyby byly sladké....
Re: Jiřiny
Slíbený článek, snad to bude aspoň trochu čitelné .
Re: Jiřiny
Jiřiny jíst nebudu, musela bych to ochutnat a muselo by mě to nadchnout. Ale zajímavý to je.
Moje letošní jiřinky, už je sežehnul mrazík, budu je muset vykopat. A to mě nebavíííí.
Re: Jiřiny
Gábi, taháš tu nádheru, jak králíky z klobouku, už jsem si myslela, že mě ničím nepřekvapíš
Re: Jiřiny
Mám jednu jedinou - v květníku. Dostala jsem jí v květnu a od té doby stále kvete. Vůbec netuším, co s ní. Tady někde jsem zahlédla oříznout stonky a hlízu dát na zimu do písku. Ale dál už netuším - do sklepa? Do tmy, Do jaké teploty? Zalévat?
Re: Jiřiny
Helčo, hlízu z květníku vyndej a dej třeba do sklepa, hlavně do chladu, ale nesmí tam mrznout. Já hlízy dávám do skleníku do přepravek, je tam světlo a teplota 5-8 stupňů.
V zimě se nezalévá
Re: Jiřiny
Cancourku díky. A do písku nebo země je tedy nezahrabáváš? Jsou tam v té přepravce jen tak navolno? A vyžadují světlo?