čtvrtek 18. dubna, 21:55 Svátek má Valérie
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Co se jinam nehodí
hodnocení: 4.60
Aktuální kategorie: help   Vše > Ostatní a volné téma > Co se jinam nehodí
Diskutujte! Je spousta věcí na které tu není chlíveček
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: drahus
Status: expert

Jak na spacák

Datum: 21.07.2008 19:56
 

Protože jsem na srazu "trpěla" zimou ve svém spacáku a chtěla bych si pořídit nový, vhodnější, dám sem záchytné body, kterých je dobré se držet při koupi nového spacáku.

Já třeba už nechci tzv. "mumii", protože mám nepříjemný pocit, že mám svázané nohy. hledám tedy vhodný dekový spacák a našla jsem evropskou normu, podle které se udávají teploty, pro které je ten či onen spacák vhodný:

Co je nového na normě EN13537

Co je nového na normě EN 13537?

Největší změna je způsob, jakým jsou teploty definovány a znázorňovány. EN13537 vyžaduje test pro čtyři výsledné teplotní údaje - horní hranice (nemusí být uvedena), komfort, spodní hranice a extrém. Tyto údaje jsou vytvořeny pro běžné spotřebitele. Na štítku u každého spacího pytle je diagram znázorňující teplotní rozsahy pro daný typ.

Jak porozumět novým teplotním rozsahům?

  • Horní hranice pro maximální teplotu (MAX)- je nejvyšší teplota, při které se dá u dospělého muže vážícího 80 kg ještě hovořit o pohodlné teplotě na spaní bez nepříjemného pocení.
  • Komfortní rozsah (COMFORT)- je založen na rozsahu teplot, které jsou pro ženy (60 kg) příjemné na spaní.
  • Spodní hranice (LIMIT) - je to nejnižší teplota, při které je u mužů (80 kg) možno ještě hovořit o pohodlném spaní.
  • Extrém (EXTREME) - jedná se o údaj , který znázorňuje tzv.hranici přežití. Při této teplotě již pociťuje uživatel silný pocit chladu a je zde vážné riziko poškození zdraví vlivem silného podchlazení. Tato extrémní hodnota slouží pro informaci o teplotě, při které ještě lze přežít, avšak uživatelům se nedoporučuje na tento údaj za všech okolností spoléhat.

Norma.jpg

 

 

 

 

Produkty a norma
Ačkoli evropská norma pro spaví pytle EN 13573 není závaznou ani povinnou směrnicí, kterou by musel každý výrobce splňovat, rozhodli jsme se zařadit do nabídky pouze produkty podle této normy proměřené. Vedly nás k tomu pozitivní stránky EN 13573, kterými jsou:

  • možnost porovnání izolačních schopností spacích pytlů nejen jednoho výrobce, ale všech výrobců, kteří mají podle stejné normy spací pytle proměřeny
  • přesnější zařazení do kategorií dle vlastností jednotlivých typů spacích pytlů (třísezónní, dvousezónní, letní)
  • zjednodušení práce prodavačů v našich prodejnách při vysvětlování problematiky teplotních údajů na spacích pytlích zákazníkům
  • posílení důvěry zákazníků

Pozor však na některé negativní stránky normy EN 13573:

1. Ačkoli porovnávací schopnost normovaných údajů je vysoká, jde vždy o laboratorní test prováděný v ideálních podmínkách: zdravý, urostlý, pětadvacetiletý muž o výšce 173 cm a hmotnosti 70 kg (jeho ženský protějšek je stejně starý, ale váží 60 kg a měří 160 cm), který spí za určité vlhkosti ovzduší, určité rychlosti větru, není unavený, nemá hlad a žízeň a optimálně se potí. Všichni spáči, kteří na sobě nebo na podmínkách, za kterých se ukládají k spánku, naleznou nějakou odlišnost, se normě vymykají a nemohou od spacího pytle očekávat to, co jim normované údaje slibují. Je proto nutné tyto údaje brát vždy s rezervou a s ohledem na vlastní individuální odlišnosti.

2. Výsledky měření tepelného odporu jsou definovány čtyřmi teplotními údaji (horní hranice komfortu, dvě spodní hranice komfortu (mužská nižší a ženská vyšší) a extrémní teplota, ve které lze ještě přežít bez poškození organismu. Pro uživatele je rozhodně nejzajímavějším údajem spodní hranice komfortu, kde se dle normy naměřené údaje dají prakticky využít. U extrémní teploty se naměřené údaje dostávají o mnoho stupňů níže, než bývají doporučení výrobců a spací pytle tak nabývají doslova fantastických kvalit, které mohou vést k přeceňování jejich schopností a posléze k rozčarování uživatele.

3. Norma také neřeší, po jakou dobu zůstanou zachovány hodnoty naměřené během testu. V naší nabídce naleznete výrobky s podobným teplotním určením, avšak mnohdy s velmi rozdílnou cenou. Pečlivě vždy při výběru zvažte i další parametry. Hlavně druh náplně, její kvalitu, množství a hmotnost.

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: předchozí12345
    Aktuální stránka: 5 z 5
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Jak na spacák

    Datum: 24.07.2008 11:30
     

    drahus...no ta taky není z nejlevnějších, ale dobrý. Jen ta figurína nepředvádí stabilizovanou polohu, takže nic pro mne. grinning smiley

     
  • Autor: Reklama

    Re: Jak na spacák

     
     
  • Autor: LadaB
    Status: moderátor

    Re: Jak na spacák

    Datum: 24.07.2008 11:43
     

    Já mám zip z boku..tak není problém vystrčit nohu...winking smiley Ale nedělá mi problém se i v mumii přetočit a rozvalit jak potřebuju

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Jak na spacák

    Datum: 26.07.2008 23:56
     

    Maco, tos mě nalákala winking smiley - to bychom tam mohly přibrat i ty moje hady a je jasný, že u Mony spím už jedině na zahradě!!! grinning smiley grinning smiley grinning smiley

     
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Co se jinam nehodí (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.