úterý 19. března, 03:01 Svátek má Josef
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Indie
Aktuální kategorie: help   Vše > Cestování > Za exotikou > Asie > Indie
Založte si eDeníček! Podělte se se svými přáteli o zážitky z cestování, a nebo naopak získejte cenné rady před caší cestou!
 
 
 
 
Výsledné hodnocení: 5

INDIE 2015 (3.část) - Jaipur

Autor: SPIKE - expert
Datum: 14.02.2015 00:19
 

Zvládli jsem přechod do roku 2015 na hotelu, který leží úplně o samotě poblíž silnice do Jaipuru. Po snídani tedy zas vyrážíme na cestu. Žádný bolehlav se nekoná, ani žaludky se nám nekroutí, protože oslava se obešla téměř bez alkoholu. Popili jsme nějaká piva a pro všechny stačila jedna lahvinka vína na přípitek. To pivko jsme koupili ve speciálním obchodě. Tady se alkohol běžně nepije ani neprodává, na to jsou speciální prodejny, které na to mají koncesi. Náš řidič byl super a podpořil nás, abychom nakoupili co nejlevněji. Řekl, že Blanka je kontrolorka z Dillí, jestli mají koncesi na prodej alkoholu. No samozřejmě ji neměli. Asi by moc nevěřili, ale když na ně Blaka spustila plynnou hindštinou, dostali strach a tak "přimhouřila oko" a my dostali alkohol docela levně. Žádné přemrštěné ceny pro turisty.

Jaipur (Džajpur) je velké starobylé město, plné památek, paláců, chrámů... Je hlavním městem Rádžastánu, jednoho z 29 států Indie. Přijíždíme brzy dopoledne, tak nejdřív vyrážíme na obhlídku města, ubytujeme se až odpoledne. Kupujeme šikovně vstupenku, která platí pro vstup do několika objektů, čímž dost ušetříme. Ony ty vstupy nejsou pro turisty zrovna levné. Asi nejdražší byl vstup na Taj Mahal (což je pochopitelné), stálo to 750 rupiií. Jaipur je celý růžový. Prý ho takhle natřeli v roce 1853, kdy město navštívil princ z Walesu, a na uvítanou bylo celé město natřeno. Prohlídku zdejších krás začínáme v City Palace (Městském paláci). Je velký a opravdu krásný a zachovalý. Vidíme tady i 2 stříbrné nádoby na vodu, které si jistý indický panovník nechal vézt s sebou (uvnitř byla voda z Gangy) do Velké Británie. Každá nádoba pojme kolem 4000 litrů vody, je ze stříbra a zapsaná v Guinessově knize rekordů jako největší stříbrná nádoba na světě. Mezi zajímavosti patří jeden z máharádžů Sawai Jai Sinhg, který zdejší palác obýval. Vynikal výškou a zejména šířkou (vážil prý přes 200 kg). Vidíme tu vystavený jeho oděv, tak si umíme představit, jaký obr to byl. Byl prý velice náruživý. Pro tyto účely měl v sousedním Paláci Větrů (Havá Mahal) své konkubíny. Oba paláce byly spojeny spletí chodbiček, které vedly v horních patrech a na hradbách. Vyžádaná dívka tak byla přivedena až do ložnice maharádži zcela nepozorována. Stejnou cestou ji pak odvedli zpět do Paláce Větrů. Je to palác luxusní, ale pro ty dívky to bylo jen luxusní vězení, protože odejít nemohly. Pohybovaly se jen uvnitř paláce. Ten zvláštní název má palác odvozený od toho, že se tam proháněl vítr množstvím otvůrků v oknech. Otvory byly udělány tak, aby jimi bylo trochu vidět na okolní ulice, ale aby nebylo vidět na dívky, které se jimi dívaly. Prostě vězení. Ta okna působí dojmem jemného krajkoví.

Jméno Sinhg nám napoví, že jeho nositel je sikh. Všichni sikhové - muži mají stejné příjmení, což v překladu znamená lev, ženy mají taky stejné příjmení, které znamená "princezna". Není pak jednoduché je rozlišit, když se všichni jmenují stejně.

V City Palace se fotíme na nádvoří, kde jsou vchody vyzdobeny velkými obrazy pávů, posvátných ptáků. Pávy jsme viděli často i ve volné přírodě, ale vesměs s ocasem složeným, takže za fotku to nestálo. Páv je krásný, když se chlubí svou ozdobou, jinak je to taková větší slepice. Navštívíme tady i kavárnu a u vchodu nás odlapí chlapík s kobrou v košíku. Chvilku jí píská na flétnu, uděláme si pár fotek a pak musíme sáhnout do kapsy, abychom mu dali dohromady požadovaných 200 rupií.

Pak procházíme nádherným Havá Mahal. Je krásný při pohledu z ulice i při prohlídce uvitř. Trochu tam bloudíme tou spletí chodbiček, schodišť, různých odboček, malých nádvoří a zákoutí.

Hned vedle nás čeká ještě jeden velice zajímavý objekt. Maharádža Sawai Jai Sinhg se nezajímal jen o ženy, ale velice ho uchvátila astronomie a další příbuzné vědy. Nechal postavit obří observatoř Jantar Mantar (Džantar Mantar), kde jsou největší sluneční hodiny na světě. Je tam další spousta staveb, jejichž smysl není zřejmý na první pohled, ale štítky na nich pomáhají s pochopením. Slouží k měření postavení hvězd, určování azimutu, výpočtu zatmění slunce.... Člověk jen zírá.

Už jsme dost unavení, tak jedeme na hotel, abychom se ubytovali. Ale oddych máme jen chvilku a frčíme zpět do města. Blanka se rozhodla, že dnes vyzkouší, jak už jsme se v Indii aklimatizovali. Zanechá nás v centru před paláci, které jsme navštívili dopoledne, v ulici, kde je plno obchůdků. Máme volno na nákupy a prohlídku této části města. Zapisujeme si název restaurace a ulice, kde budeme dnes večeřet. Ještě nám dá několik důležitých informací, kolik asi bude stát doprava cyklo i motorikšou, jak dlouho asi může ta cesta k restauraci trvat. Pak už nás ponechá svému osudu.

Je tady na co se dívat, život tu kvasí přímo na chodníku. Občas je dost náročné prchnout před prodavači, kteří se nás snaží nalákat do svého obchůdku, nebo před žebrajícími dětmi, starými lidmi, matkami s miminem v náručí. Přejít na druhou starnu je taky dost složité, provoz je pořád silný, vpodstatě se stále valí oběma směry několik proudů vozidel, mezi nimiž jdou v klidu krávy. Těm evidentně hluk a smrad nevadí, když se provoz zastaví, zastaví se i kráva a pak zas pomalu kráčí dál. Pohodářka.

Rikšu sháníme radši s předstihem, protože v hloubi duše máme přece jen trochu obavy, jestli se dostaneme tam, kam máme. Ale máme samozřejmě pojistku ve forme telefonního čísla na Blanku, abychom mohli vyslat SOS. Ale to by bylo ponižující, věřím, že to dáme. Volíme radši motorikšu. Řidič se dohaduje se svými kolegy, tak začínám mít podezření, že moc netuší, kam nás má zavézt, ale kšeft si utéct nenechá, proto to nepřizná. Vypadá lehce sjetý, ale to jsou tu skoro všichni, protože betel je jejich denním chlebem. Balím si ústa do šátku, abych mohla aspoň trochu dýchat. Naivně doufám, že ten kus látky trochu pohltí aspoň část těch jedovatých zplodin z čadících výfuků. Jedme už docela dlouho a vypadá to, že opouštíme centrum a jedme někam ven z města. Pro jistotu se ptám řidiče, jestli jede správným směrem, Říká, že jo... Moc tomu nevěřím. Po dalším kličkování, troubení a prodírání se mezi dalšími rikšami i motorkami a auty najednou zastavuje a tvrdí, že jsme skoro na místě, ale on tam jet nemůže, protože je to jednosměrka. Že naše restaurace je hned za rohem kousek v protisměru. Zaplatíme předem dohodnutou částku a jdeme. Zaradujeme se, když zjistíme, že je to ta správná ulice. Po chvíli najdeme i restauraci. Našemu rikšákovi se sem už holt jet nechtělo. Jednosměrka je výmluvou, protože tady se jezdí v protisměru docela běžně. Dokonce i na takzvané dálnici při cestě z Ágry do Jaipuru jsme mnohokrát potkali vozidla jedoucí úplně v klidu v protisměru. Přece si nebudou zajíždět, když takhle to mají blíž.

Postupně dorazí do restaurace všichni, každý s nějakým zajímavým zážitkem z cesty. Večeře je výborná, zase jsme ochutnali něco trochu jiného, což mě při cestách baví.

 

 

Další den navštívíme pevnosti na kopcích u Jaipuru.

Amber Fort - Jantarová nebo také Žlutá pevnost je na kopci a je součástí celého komplexu pevností, jichž je po okolních kopcích mnoho. Po hřebenech hor se táhne zeď, která trochu vypadá jako menší sestra Velké čínské zdi. My zůstáváme pod pevností a čekáme ve frontě, abychom nastoupili na slony. Odrážíme prodejce všeho možného i nemožného - kovový páv, jehož ocas slouží jako lžíce na obouvání bot, zdejší typické loutky, Ganéša v nejrůznějších provedení... Ceny klesají z astronomických částek na minimum, jak prodavačí vidí, že už jim brzy zmizíme na slonech. Slonů je tu snad 200 a jdou způsobně za sebou po cestě k pevnosti a zase zpět. Projdeme si celou pevnost a zpět jdeme už pěšky, sloni už se svými "řidiči" odešli. Dáme si v kavárně kávu a pak se ještě podíváme poblíž do stáje, kde je několik slonů. Sloni tu mají ustájení pěkné, horší je bydlení jejich ošetřovatelů - přímo u stání slonů mají malé místnosti, kde žije vždycky celá početná rodina.

Nasedáme do mikrobusu a jedeme na další kopec, abychom se podívali ještě do jedné pevnosti, Nahargarh Fort aneb Tygří Pevnosti.

Cestou zpět už jen zastavíme u jezera, kde si přes vodu fotíme vodní palác. Už jen poslední zastávka u hrobek v Gaitoru.

 

Dnes povečeříme v restauraci, která vaří jihoindická jídla, to budou mít masožravci smůlu. Ráda ochutnám dhál (hodně kořeněná směs různých druhů čočky)s rýží a zapiju to nápojem lassí (ředěný jogurtový nápoj, který se podává buď přírodní, nebo je namixováno s ovocem, ale výjimkou není ani slaná příchuť a ochucení třeba koriandrovou natí).

To bylo zas dnes dojmů a cestování! Najedení i napití padáme do postelí a usínáme brzy.

 

 
Upraveno 4 krát. Naposledy upravil SPIKE (06.01.2021 13:20)
 

Komentáře a názory

 
  • Re: INDIE 2015 - Jaipur

    Autor: Didi - expert
    Datum: 14.02.2015 23:36
    Hodnocení příspěvku "INDIE 2015 (3.část) - Jaipur": 5
     

    Zajimave povidani, zajimave fotky, krasne palace.... smiling smiley 

     

    (Jsem nedavno videla na fb fotku dvou slonu, jak behem vozeni turistu na ne prisla touha, tak turisti neturisti na hrbete, dali se do toho. Nastesti z nej nespadli. )

     
  • Re: INDIE 2015 - Jaipur

    Autor: SPIKE - expert
    Datum: 15.02.2015 01:56
     

    Tak to musel být dobrý zážitek. grinning smiley

     
  • Re: INDIE 2015 (3.část) - Jaipur

    Autor: tak63 - expert
    Datum: 09.06.2015 10:22
    Hodnocení příspěvku "INDIE 2015 (3.část) - Jaipur": 5
     

    Pěkně popsané !

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Blog - RSS - Indie (Blog)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.