pátek 19. dubna, 05:53 Svátek má Rostislav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Domácí šťávy a likéry
Naloženo a už šly některé docela na tuho rozřezat, už se asi dělá skořápka
Re: Domácí šťávy a likéry
Re: Domácí šťávy a likéry
Drahus, někdy jsem... Ale uznej, že by to nebyla špatná věc. Jen by bylo nekolkované.
A i na ořechách je znát, jak je všechno dřív. Konec léta bude dost smutný.
Re: Domácí šťávy a likéry
Re: Domácí šťávy a likéry
Už se mi louhují v alkoholu ořechy a višně. Na Vánoce bude ořechový i višňový likér.
Re: Domácí šťávy a likéry
U nás taky
Re: Domácí šťávy a likéry
to bude vožralejch
Re: Domácí šťávy a likéry
Re: Domácí šťávy a likéry
Držka v louži, říkáš?
Re: Domácí šťávy a likéry
Teď ještě dotaz: Když se dává drobné ovoce ve vrstvách do sklenice a postupně zalévá rumem, dává se cukr nebo se nechá jen na přírodno?
Klasické višně v rumu nebo griotku, jak chcete, už mám, ale co s ostatním? Kompoty u nás nikdo nežere
Re: Domácí šťávy a likéry
Mé počiny. Jen té ořechovky je tak nějak málo, ne?
Bezinkovou šťávu jsem nefotila, je už v temnu, ve sklepě
Akorát se nechce rozpustit cukr
Re: Domácí šťávy a likéry
Protřepáváš to?
Já jsem višně nejdřív prosypala cukrem a nechala to do druhého dne. Višně pustily šťávu a cukr se rozpustil. Pak jsem teprve nalila rum. A denně (no úplně ne, zapomínám) to trochu protřepu nebo aspoň obrátím dnem vzhůru, aby se to promíchalo.
To vrstvené ovoce se, myslím, prosypává cukrem. Asi by to nebylo dobré jen v alkoholu.
Re: Domácí šťávy a likéry
Spike, já nasypala na višně cukr a hned rum. Snažím se protřepávat, ale musím opatrně, protože to mrcha víčko trochu netěsní. Mám obavu, že mi z toho zmizne alkohol, ale já ty větší víčka nemám náhradní. Jsou větší, než na klasické sklenice. Různorodé ovoce jsem také procukrovala, ale míň. v nejhorším pak přidám - asi
Re: Domácí šťávy a likéry
Drahuško, podle rcp. našeho na ořechovku se po uležení v lihu naředí ještě svařenou vodou s cukrem, přidá a objemu a není tak silná (lihová).
Višňovku, rybízovku, jostovku apod. můj chlap napřed ovoce zasype cukrem a nechá na sluníčku třeba měsíc, cukr se rozpustí, neprotřepává, potom teprve dolívá "kalvados" (u nás by to asi byla jablkovice, páleka z jablečného zkvašeného moštu).
Ovoce v rumu jsem nedělala nikdy, vím, že nakládávala moje teta, prosypává se trochu cukrem [www.i60.cz] .
Re: Domácí šťávy a likéry
Elo, snad to s tou ořechovkou nezapomenu. Na ostatní je pozdě. Do směsi ovoce jsem dávala také málo cukru, ale bohužel předem nekvasilo.
Njn, dřív jsem to nedělávala, to začínám blbnout až teď, na stará kolena.
Stejně k nám nikdo na návštěvy nechodí, nevím, proč to dělám Jenže kompoty nebo mražené, se válí několik let bez užitku
Re: Domácí šťávy a likéry
Ořechy taky spíš něčím promíchávám, protože víčko trošičku netěsní a udělaly se mi fleky na lince. Griotku otáčím nad dřezem, aby mi to nekapalo okolo. Tu asi začnu brzy ochutnávat a koncem července přidám k ořechům svařený cukr. Tam to asi má svoje opodstanění - proč sladit ořechy, které se vyhodí. Proto se asi dává cukr až do výluhu. Višně naopak budou výborné, až nasáknou cukr i alkohol.