pátek 19. dubna, 11:25 Svátek má Rostislav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Zdraví a fitness
Diskutujte! Rádi vaříte, nebo naopak vyšíváte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Elelka
Status:
Klikni pro filtrování
Tagy: blb

Dieta???

Datum: 10.02.2010 12:12
 

Mnoho zde na weeku založených vláken je na téma dělené stravy, občas z dlouhé chvíle nakukuji a vstávají mi vlasy hrůzou, co se tam vždy dočtu eye rolling smiley . Nechci se jim do těch debat míchat, tak zakládám nové vlákno o dietách všeobecně:

Jakákoliv dieta funguje vždy jen na principu snížení kalorického příjmu. To platí i pro dělenou stravu, která je založena na teorii údajně lepšího trávení a následného spalování oddělených složek potravy. Ať již rozdělujeme dny v týdnu na „kytičkové" a „zvířátkové", nebo dělíme v rámci jednoho dne a pokrmu, tělo při příjmu potravy vylučuje všechny enzymy - ty, co tráví bílkoviny, i ty, které tráví cukry. Tělo neodlišuje sacharidy a bílkoviny ve stravě. Také neexistují čistě sacharidové a bílkovinné potraviny. Přísně vzato, dělená strava vlastně neexistuje. Pečivo, těstoviny, rýže... obsahují i určité množství bílkovin. Zatím neexistuje jediný vědecky ověřený důkaz, že takto upravená strava se lépe tráví a vstřebává.

Přesto správně upravená a dodržovaná "dělená" dieta funguje a má výrazný vliv na úbytek hmotnosti a nedostavují se u ní žádné zažívací potíže.

Přínos této diety spíš spočívá v tom, že musíme přemýšlet o tom, co jíme (tím pádem se sní menší množství potravin, než bychom snědli normálně) a svůj jídelníček tak postupně výrazně „ozdravíme". Do jídelníčku se zařazuje hodně zeleniny, která kromě vlákniny neobsahuje prakticky téměř žádnou energii a přitom nás na poměrně dlouhou dobu zasytí. A právě tento efekt pak vede ke zhubnutí. Sníme tedy na objem stejně, ale do těla dodáme výrazně méně energie. Tělo hladoví bez pocitu hladu, a musí sáhnout do energetických rezerv.

Negativem této diety je to, že laiky vytvořené jídelníčky nedodávají organismu všechny potřebné živiny a minerály a bývají energeticky poměrně chudé, zato mají často vysokou kalorickou hodnotou.

Recepty na „dělenkách" a jejich jídelníčky - to jsou přímo kalorické bomby!!! eye popping smiley thumbs up

Negativem je také jako u většiny diet jo-jo efekt. Pokud od zavedeného jídelníčku upustíme, kilům se nevyhneme.

A malá kousavá poznámka nakonec - pokud bych někdy potřebovala hubnout, zvolím jinou dietu, pokud bych chtěla držet dělenou stravu, určitě ne podle paní L.K. (opět bez urážky, ale její způsob „stravování" mne nepřesvědčuje o tom, že ona je ta pravá, která by mi v tomto mohla udílet rady).

 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 12 z 15
  • Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 09.09.2010 11:46
     

    Skvělej nápad!!!!

     
  • Autor: Reklama

    Re: Dieta???

     
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Dieta???

    Datum: 09.09.2010 18:52
     

    Tak sem přesuneme tu polemiku o kachničce z Orlických hor. Ta je naprosto dietní, samej vzduch, vždyť je to dutý pták. grinning smiley Věra

     
  • Status: expert

    Re: Dieta???

    Datum: 09.09.2010 19:33
     

    A spousta zeleninky k tomu (zelíčko)

     
  • Status: nováček

    Re: Dieta???

    Datum: 16.05.2011 18:43
     
     
  • Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 22.06.2011 10:05
     

    zdravím všechny v tomto tématu....

    když jsem si přečetla název této diskuse tak jsem si pomyslela "fajn, pokecáme o tom, kdo si čím prošel a co mu nakonec pomohlo" a teď tu v úvodu čtu, že jde v podstatě o hanění dělené stravy. Já dělenou stravu držím už 10 měsíců, zhubla jsem 15 kilo a cítím se bezvadně. Nikdy by mě nenapadlo rýpat do lidí, kteří se rozhodli nějak stravovat, jen proto že si myslím něco jiného. Protože mám zdravotní problémy tak jsem detailní jídelníček musela předkládat 2 lékařkám. Obě dvě mi utvrdily v tom, že jsem se vydala dobrou cestou. Proto se prosím zbytečně nenavážejte do ostatních lidí jen kvůli stravě..mě osobně vstávají hrůzou vlasy na hlavě kvůli jiným věcem a něco jako strava mě u ostatních rozhodně nerozhodí.

    přeji pěkný den

     
  • Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 22.06.2011 10:36
     

    Nedalo mi to a pročetla jsem si diskusy. Koukám, že můj předchozí příspěvek je už passé. Před jeho napsáním jsem si přečetla asi první tři strany a teď vidím, že ti co byli jedovatí a uráželi ostatí jsou pryč a teď je to tu normální milý pokec.Takže jen abych to uvedla na pravou míru winking smiley

     
  • Autor: Alisa_
    Status: nováček

    Re: Dieta???

    Datum: 22.06.2011 10:40
     

    Ja si myslím, ze se tady prostě setkaly jenom dva rozdílný nápady, který si už povahou nemohly sednout... Když jeden DS neuznává, založí fórum kde si na ní postěžuje a je to. hotovo. krása volného vyjadřování. Rozhodně ale souhlasím s názorem který tady někdo napsal, že když je někdo "expert" neznamená to že je expert na dané téma. thumbs down thumbs down thumbs down

    Rozhodně milé dámy, asi se diskuze měla jmenovat jinak, něco jako: Dieta??? Všechny kromě LK winking smiley grinning smiley (a bez urážky, taky jsem jí držela, ale NENÍ to cesta pro mě)

     

    pěkný den

     

    A to že někdo nedokáže přijmout vtip který se týká DS nebo LK jako že voda má kalorie, panečku, asi to dělení stravy oddělilo i humor od psaní grinning smiley

     
  • Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 22.06.2011 10:45
     

    s tím přejmenováním je to pravda, protože dělená strava není dieta a měla by z toho být vyjmuta...takže asi tak nějak

    "dieta - kromě dělené stravy, vegetariánství, veganství........." bude to tedy dloouhý název winking smiley

     
  • Autor: tinuse
    Status: začátečník

    Re: Dieta???

    Datum: 07.01.2013 13:03
     

    Ať si to každý dělá jak chce, netvrdila bych ale, že na dělené starvě je něco špatného, mně to moc ale nevyhovuje.

    Naopak jsem se svěřila do rukou odbornici a nechala jsem se změřit v nutrizone, domluvila se se slečnou na sestavení jídelníčku a řídím se jejími radami. Zatím je to krátká doba na nějaké závěry, ale citím se mnohem líp, hlavně mám víc energie

     
  • Autor: Elelka
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 07.01.2013 14:21
     

    koukám, že jste to moje vlákno s dietou opět vytáhly, nereagovala jsem od chvíle, kdy se to tu ( s mou pomocí grinning smiley ) začalo hádat a urážet.

    Teď mi to ale přece jen nedá - možná jsem nenapsala (pro všechny) úplně zřetelně, co jsem měla na mysli - tak tedy ještě jednou, jen krátce:

    To, co se mi na zdejších dělenkovských stránkách nelíbilo, byla ne dieta "dělená strava", ale některé recepty a způsob, jakým to někdo pojal, tj. pořádně se nacpat, ale "děleně", bez ohledu na šílenej přísun kalorií a poměrně nechutné (opět aby někdo na mne nevyskočil, NĚKTERÉ) recepty. Nedovedu si (a nevím, proč bych na to neměla právo napsat) představit, že takhle by jedli celý život. Protože kdo má ke tloušťce sklony, tak se asi bude muset omezovat už vždycky.

    Jasně, zhubne se, to jsem i napsala, ale když vidím, že některé dělenky se tady i jinde drží leta bez nějakého výsledku, tak to dává za pravdu snad spíš mě, že jejich dělené jídelníčky asi nebudou v pořádku.

    Podle mne (a zase můj názor) jsou lepší "diety", při kterých se nejen hubne, ale dají se ve zmírněné formě udržovat celý život a strava je bohatá a chutná.

    Možná by bylo lepší si pořádně přečíst, co kdo napsal a snažit se to pochopit a pak buď nesouhlasit, ale rozhodně ne tak, jak to tu pokračovalo, včetně sprostých urážek.

    Takže pokud chcete na něco reagovat, zkuste si nejdřív pořádně přečíst, co kdo napsal. (Netýká se to posledního příspěvku.)

     
  • Status: expert

    Re: Dieta???

    Datum: 07.01.2013 18:42
     

    Úplně náhodou, nebo spíš překliknutím, jsem se sem dostala a kousek přečetla. Já bych snad všechny ty pokusy o hubnutí nenazývala dietami. Když jsem některé příspěvky "dietářek" četla, až jsem se zděsila. Já kdybych takto jedla, už se asi neunesu. Nikdy jsem žádnou "dietu" nedržela, tloušťku nemáme v rodině, myslela jsem si vždycky, že sním hodně, ale ve srovnání s některými zdejšími "dietářkami" jsem břídil grinning smiley 

    Jím všechno, moc se většinou nepřejídám, cítím se takto dobře, myslím si, že stačí dodržovat určitou míru v jídle, ostatně jako ve všem, trochu pohybu k tomu a žádné diety nejsou potřeba smiling smiley

     
  • Autor: tinuse
    Status: začátečník

    Re: Dieta???

    Datum: 09.01.2013 19:42
     

    Pokud jsi normální zdravá holka tak asi ano, satčí všeho s mírou a hlavně s rozumem, ale já se už 2 roky potýkám s problémy se štítnou žlázou a sama jsem si moc nevěděla rady, ale jak už jsem psala obrátila jsem na profíka a je to znát

     
  • Autor: Malamutka
    Status: začátečník

    Re: Dieta???

    Datum: 14.08.2013 11:05
     

    Já teda nenajdela na dělenou stravu, nebo možná taky, ale neříkám tomu tak grinning smiley mám prostě poskládaný vyvážený jídelníček, baštím pěkně 5krát denně, jak mi poradila poradkyně, cvičím a kila nejsou tak rapidně dolů jako centimetry, během 2,5 měsíců se vejdu do kalhot, do kterých jsem se už 2 roky nevešla spinning smiley sticking its tongue out je to strašně fajn pocit a díky tomu, že vidím výsledky mám stále motivaci dodržovat co mám a jíst zdravěji smiling smiley

     
  • Autor: Angelina54
    Status: začátečník

    Re: Dieta???

    Datum: 28.01.2015 12:55
     

    Souhlasím s tím, že pokud je člověk zdravý, tak pokud není pohodlný a pecivál, tak většinou nepotřebuje žádné extrémní rady a vypadá dobře a je se sebou spokojený...ale pokud je zdravotní problém, obrátit se na specialistu je na místě smiling smiley já třeba měla problém se zažíváním, takže jsem se taky obrátila a během pár měsíců bylo vyřešeno a bylo mi zase fajn smiling smiley

     
  • Autor: mirumiru
    Status: nováček

    Re: Dieta???

    Datum: 23.09.2018 13:27
     

    Moje zkušenost s dietami byla jedna velká katastrofa...sotva jsem něco zhubla,hned jsem to nabrala zpět a ještě k tomu pár kilo navíc,tak jsem se rozhodla poradit s poradcem,hodně kámošek mi doporučili svět zdravi,tak jsem si našla svet-zdravi. cz a pořádně pročetla,zdálo se mi to být dobré,tak jsem se objednala na konzultaci a tam mě celou přeměřili a doporučili co jíst a čemu se vyvarovat,taky jak cvičit,po půl ročním dodržování jsem byla pyšná sama na sebe protože moje hodnaty na měření byli úžasné!

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zdraví a fitness (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.