čtvrtek 18. dubna, 17:44 Svátek má Valérie
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Zdraví a fitness
Diskutujte! Rádi vaříte, nebo naopak vyšíváte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Elelka
Status:
Klikni pro filtrování
Tagy: blb

Dieta???

Datum: 10.02.2010 12:12
 

Mnoho zde na weeku založených vláken je na téma dělené stravy, občas z dlouhé chvíle nakukuji a vstávají mi vlasy hrůzou, co se tam vždy dočtu eye rolling smiley . Nechci se jim do těch debat míchat, tak zakládám nové vlákno o dietách všeobecně:

Jakákoliv dieta funguje vždy jen na principu snížení kalorického příjmu. To platí i pro dělenou stravu, která je založena na teorii údajně lepšího trávení a následného spalování oddělených složek potravy. Ať již rozdělujeme dny v týdnu na „kytičkové" a „zvířátkové", nebo dělíme v rámci jednoho dne a pokrmu, tělo při příjmu potravy vylučuje všechny enzymy - ty, co tráví bílkoviny, i ty, které tráví cukry. Tělo neodlišuje sacharidy a bílkoviny ve stravě. Také neexistují čistě sacharidové a bílkovinné potraviny. Přísně vzato, dělená strava vlastně neexistuje. Pečivo, těstoviny, rýže... obsahují i určité množství bílkovin. Zatím neexistuje jediný vědecky ověřený důkaz, že takto upravená strava se lépe tráví a vstřebává.

Přesto správně upravená a dodržovaná "dělená" dieta funguje a má výrazný vliv na úbytek hmotnosti a nedostavují se u ní žádné zažívací potíže.

Přínos této diety spíš spočívá v tom, že musíme přemýšlet o tom, co jíme (tím pádem se sní menší množství potravin, než bychom snědli normálně) a svůj jídelníček tak postupně výrazně „ozdravíme". Do jídelníčku se zařazuje hodně zeleniny, která kromě vlákniny neobsahuje prakticky téměř žádnou energii a přitom nás na poměrně dlouhou dobu zasytí. A právě tento efekt pak vede ke zhubnutí. Sníme tedy na objem stejně, ale do těla dodáme výrazně méně energie. Tělo hladoví bez pocitu hladu, a musí sáhnout do energetických rezerv.

Negativem této diety je to, že laiky vytvořené jídelníčky nedodávají organismu všechny potřebné živiny a minerály a bývají energeticky poměrně chudé, zato mají často vysokou kalorickou hodnotou.

Recepty na „dělenkách" a jejich jídelníčky - to jsou přímo kalorické bomby!!! eye popping smiley thumbs up

Negativem je také jako u většiny diet jo-jo efekt. Pokud od zavedeného jídelníčku upustíme, kilům se nevyhneme.

A malá kousavá poznámka nakonec - pokud bych někdy potřebovala hubnout, zvolím jinou dietu, pokud bych chtěla držet dělenou stravu, určitě ne podle paní L.K. (opět bez urážky, ale její způsob „stravování" mne nepřesvědčuje o tom, že ona je ta pravá, která by mi v tomto mohla udílet rady).

 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 1 z 15
  • Status: expert

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 12:22
     

    Držela jsem dělenou před lety a opravdu zhubla, ale to byla dieta mnohem mnohem přísnější než drží naše dělenky. Vydržela jsem dva roky, pak jsem začala dělit během dne abyl to můj konec. Nabrala jsem postupně během asi pěti let všechno nazpátek a teď už mám i víc než před tím. Já dost dělám na zahradě a jak se nenajím je mi slabo a klepou se mi svaly ale přiznávám jím ráda a chutná mi, to je asi můj největší problém. Navíc jsem z těch kdo při problémech přibývá, prostě si jídlem dělám dobře.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jaja99 (10.02.2010 13:18)
     
  • Autor: Reklama

    Re: Dieta???

     
     
  • Autor: Keria
    Status: expert

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 12:35
     

    Ja som skutocne nikdy v zivote ziadnu dietu nedrzala ( vsak ani na to ani dodnes nemam pevnu vôluwinking smiley)...pritom do 50-tky som sa az tak na svoju vahu stazovat nemohlawinking smiley ...aleeeeee potom to islo so mnou rychlo dole z kopca a dnes som na slusnej nadvaheeye rolling smiley ...

    Hm, ale viem kde je problem - v mojej psychike...ako upadala, tak som upadala aj ja...sad smiley

    Takze - moja teoria - pokial neide o dietu z dovodu zdravotneho, tak myslim ze na redukovanie kil naviac staci len zdravy rozum - vyvazena strava a pohyb..Nic ostatne neuznavam...lebo v ziadne zazraky neverim...

    -----------------------

    Ked som pri "zdravotnej" diete - mam tu mojho ocka s cukrovkou ( uff, u nas v rodine je to dedicne - uz vsetci moji bratranci a sesternice aj mladsi ako ja - ju maju)....Konkretne aj u mojho ocka vidim, ako aj tu to vyvazene stravovanie funguje. Odkedy su u mna, jedalnicek zostavujem vacsinou ja...i ked varime s mamkou spolocne...V decembri som vsak trochu mamke prenechala "viac" volnosti ( mala som dost problemov sama so sebou....)...a ku koncu mesiaca ocko maval hrozostrasne hodnoty "cukru". Ked som to zase vzala do svojich ruk.....sa to zase upravilo a napriek tomu, ze si obcas dovoli aj viac ako sa pri cukrovke patri...aj tak kludne by mozno aj nemusel byt nastaveny na taky inzulin tak ako mmt. jewinking smiley ..

    Hm, ono vsetko je o tom aby clovek vedel co je, akej kvality, zlozenia ...a kedy, ako sa rozumne spravat ... Rozum!...kde vziat.... a napr. nekradnutwinking smiley ?????????

     
  • Autor: SisiV
    Status: začátečník

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 12:36
     

    jsem tady a přímo toto potvrzuji....

     

    a že vím, o čem hovořím - jsem ten typ "podívá se na lednici a přibere" - ale beze srandy, prostě mám takový metabolismus a vstřebávání, že se musím sakra hlídat, co se týče "kalorií" a objemu. A že vím o čem mluvím???? Mívala jsem 95!!!!! kilo - vyhačaných a vypapaných, zhubla jsem 38 kilo za 14 měsíců. Jak????? Nikoliv dělenkou, ani tou "správnou", natož tím, co se tady píše - dovedete si představit, že potřebujete zhubnout a naládujete do sebe tři "kousky" sladké (byť slazené medem, fruktozou, javorovým sirupem....stejně jsou to pořád kalorie) pečené rolády naplněné šlehačkou s tvarohem a ořechama?????? a v deset večer???? To určitě. Ne nasadila jsem starý známý dobrý postup: omezit tuky - ale nikoliv všechny - tělo je v určité míře také potřebuje pro správné fungování, spoustu zeleniny (i ovoce - ale opatrně např. banány, víno a meloun nejsou zrovna lehké), luštěniny, maso - libové hovězí, kuřecí, krůtí, ryby......když pečivo tak tmavé, ovšem opět pozor -nikoliv proto, že by bylo kaloricky méně vydatné - mnohdy má kalorií i více, ale je zdravější - zrníčka, otruby a tak (zase pozor jaké tmavé pečivo - někdy je tmavé jenom proto, že ho obarvili melasou), rýže a tak. Zmenšila jsem porce a nastolila pravidelnost, že si tělo zvyklo, že pravidelně dostane přísun a nemusí si tudíž nic schovat na horší časy. A HLAVNĚ!!!!!!! začala jsem cvičit - nikoliv aerobik a tak (mám nemocnou páteř) ale pod vedením instruktora v posilovně 20-30 minut steper nebo spinningové kole a pak 40 minut kolečko v posilovně - specielně upravené cviky i pro mojí páteř a 4x v týdnu. Mám dítě, i chodím do práce, doma vyvařuju pro oba mužské zvlášť, když si dělám něco, co oni nejedí....uklízím a taky to stihnu si najít čas, abych do posilovny došla.

    Celé léto až do zimy jezdíme také s manželem na kolech, tělo se musí trochu hýbat, aby se i "střeva začala hýbat" a nastolilo se i správné trávení a tudíž - žádné nadýmání, bolesti, zadržování vody apod.

     

    Navíc je potřeba vytvořit i svalovou hmotu - nejen rychle zhubnout - odvodníte se a ztrácíte svaly, nikoliv sádlo, to jde jako poslední. A kolečko - když nejsou svaly, není kde spalovat kalorie a tudíž vám sádlo přibude.....

     

    A nahrazovat "normální" potraviny nějakými pofidérními náhražkami - není řešení, vrátí se vám to jako bumerang. Nic proti olivovému oleji, mám ho ráda, ale pořád je to olej, ale prosím, ale nahrazovat cukr umělým sladidlem, to je naprd, je to samá chemie a stejně kalorie neušetříte, u spousty jiných zase ta chuť, no fuj.....

     

    Prostě je to na každém, ale myslím, že stačí přemýšlet, uvědomit si o co jde a zhubnout půjde (kromě opravdu lékařských případů) každému. Jde jen o to, nehledat pilulku nebo něco jenom proto, že se mi nechce hýbat a nic dělat navíc. Jinak si myslím, že zrovínka dieta LK je to samé jako zaručené pilulky a přípravky na hubnutí - bez omezení množství kalorií a pohybu nepomůže, akorát autor si pěkně namastil kapsu.......(vždyť jenom na netu se doporučovaná bible - kuchařka pro megajedlíky pohybuje od 270 do 300 korun)....flower smiley flower smiley flower smiley flower smiley

     
  • Autor: drnda
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 12:38
     

    O dělence nic nevím, jen vím, že by se určité potraviny neměli kombinovat, aby se zbytečně nepřibíralo, spíš mě zaujal příspěvek jaji, já totiž když se nenajím včas, tak trpím klepavkou, a když se najím jakože hladová, tak mě hrozně bolí břicho....Pro mě diety asi nejsou, jsem zastánce střídmé pestré stravy, necpat se hambáčema a tak a hlavně pohyb..Ale na druhou stranu netrpím žádnou velkou nadváhou, takže chápu lidi, hlavně ženský, který mají třeba nadváhu vrozenou, že zkouší všechno....

     
  • Autor: drnda
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 12:44
     

    Sisi, asi takhle bych si představovala postup při hubnutí, gratuluji Tithumbs down thumbs down thumbs down

    Já se dívala několikrát na pořad na primě, myslím, že se to jmenovalo jste to co jíte, jak tam hubli pod kontrolou doktorky....to se mi líbilo...thumbs down

     
  • Autor: wzteklina
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 12:51
     

    Sisi... thumbs down thumbs down thumbs down...netřeba dalších slov.

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil wzteklina (21.02.2010 07:17)
     
  • Status: expert

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 13:16
     

    Ta klepavka by mě zajímala od čeho to je? Dáši manžel mi zkoušel cukr v krvi a ten mi nekolísá. Prostě se musím najíst a je dobře. Ale jinak teda žeru moc a musím s tím něco udělat to je jasné.

     
  • Autor: Elelka
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 13:26
     

    Jaja - co štítná žláza?

     
  • Status: expert

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 13:31
     

    To mi nikdo nezkoumal a ani mě to nenapadlo, zkusím pana doktora až půjdu pro léky na tlak. Je fakt že neteř nejaké problémy má třeba se nám to v rodině nějak skrývá.

     
  • Autor: suee
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 13:45
     

    Elelko a Sisi naprosto s vami souhlasim. Clovek si i to nezdravy smazeny muze obcas dat, ale musi to ten den vyvazit zase jinak a urcite pridat pohyb. Zde zminovana delenka a jejich recepty a jídlička mi prijdou naprosto zbesiléthumbs up ale proti gustu zadny disputat ze? winking smiley

     
  • Autor: Elelka
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 13:58
     

    Jaja - doktor to zjistí podle rozboru krve, štítná žláza řídí metabolizmus a občas se projevuje všelijak.

    Suee - moje rejpavá povaha mi už nedovolila k tomu mlčet grinning smiley , akorát jsem se snažila být stráááášně slušná, nenapsat na "plnou hubu" co si opravdu myslím winking smiley

     
  • Autor: drnda
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 15:09
     

    Jajo, od té štítné žlázy by to mohlo být, vzpomínám, že jsem takhle jednou byla před obědem u doktora a klepala jsem se a on na to proč se klepu a já mu říkám, že jsem ještě neobědvala.....a pak makal na krk, že to může být od štítné žlázy.....ale mě nedávno dělali testy a ok, můžeme mít každá jinou klepavku taky....grinning smiley

     
  • Autor: Elelka
    Status:

    Re: Dieta???

    Datum: 10.02.2010 15:54
     

    Až nakoukne Monča, tak sem hodí zaručené rady jak zhubnout! Né že by byla někdy tlustá, ale když jsem jí naposled viděla, tak mi spadla brada!!! smiling smiley thumbs down

     
  • Autor: evinka
    Status:

    milá Elelka

    Datum: 10.02.2010 17:10
     

    patrím k tým spmínaným delenkám a strašne ma rozčuľuje povýšenecký tón príspevkov tvojho typu, preto mi nedá nereagovať.Akoby tí, čo držia delenku nejako neboli psychicky v poriadku. A čo sa týky tvojho názoru na delenku-budiž, každý má právo na svoj názor, nikto ťa nenúti podľa delenky sa stravovať. Aj z radov odborníkov sa na delenku ozývajú protichodné názory, jedni doporučujú, iní zásadne odmietajú. Ked sa to tak vezme, dnes je to tak so všetkým. Niečo sa vehemntne propaguje a o pár mesiacov sa všade začne písať o škodlivosti tej ktorej veci, potraviny, elektroniky, hračky atd.

    a už len jednu vec, každý má nejaké svoje problémy, tak aj LK a mnohí iní. Myslím, že nejakým pohrdavým sposobom odsudzovať alkohlizmus, homosexualitu alebo iné krehké témy je veľmi nemiestne. Je to realita všedného života a ani ty sama nemôžeš s určitosťou tvrdiť, že tebe sa nič také nestane... možno nie, ale môžesa to stať tvojim deťom, vnúčatám... U nás sa hovorí-odriekaného chleba sa najviac naješ... Nikdy nehovor nikdy, netušíš, čo ti život do cesty prieveje...

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zdraví a fitness (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.