středa 24. dubna, 14:38 Svátek má Jiří
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Dělená strava
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Dělená strava
Diskutujte! Rádi vaříte, nebo naopak vyšíváte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Papinka
Status:
Výsledné hodnocení: 5

Dělená strava - recepty

Datum: 12.05.2009 06:44
 

Zakládám téma, kde si budeme vyměňovat osvědčené recepty v souladu s dělenou stravou podle LK. Prosím, nadepište vždycky nahoru název a k tomu písněte, do které skupiny to patří, pro lepší orientaci - když třeba budeme hledat tip na obídek smiling smiley nebo večeři mls smiley

 

Zdravé recepty najdete např na: [www.varimezdrave.cz]

Prosím nekopírujte recepty do této diskuze přímo z jiných stránek! (admin)



Starší odpovědi byly automaticky odmazány
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 6 z 13
  • Autor: Sheila112
    Status:

    KYTI

    Datum: 23.07.2013 16:52
     
    cuketovo zeleninovy krem.jpg

    CUKETOVÁ POLÉVKA - KYTIČKY

    podušená cibule na olivoil + mletá červ. paprika, uzená sůl, pepř, zahradnická směs (místo vegety), majoránka, sušený medvědí česnek, a 1 kostka Wurtzl, cuketu na kostky, pak obyč. mražená zelenina 1/2 pytlíku (mrkev, celer, zel.fazolky), 1/3 sklenice zavařeného kopru (lze i bez něj), 100-150 ml sojového mléka, asi 5 minut povařit, přidat "jíšku" (celozrn.mouku rozmích. v Alpro soya), přejít varem hotovo mls smiley

     

    (Je tak hustá, že lze použít i jako "falešná" koprovka s knedlíkem. Chutná podobně.)

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Sheila112 (23.07.2013 18:13)
     
  • Autor: Reklama

    KYTI

     
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    zvěř

    Datum: 23.07.2013 23:12
     
    pecena cuketa.jpg

    PEČENÁ CUKETA
    Mladou cuketu nakrájíme na kolečka, rozložíme do zapékací misky, pokapeme olejem, opepříme a osolíme. Pečeme na 200 stupňů, dokud nezačnou hnědnout okraje. Potom posypeme strouhaným sýrem a prolisovaným česnekem a ještě krátce zapečeme, aby se sýr roztavil. Je to jednoduchá, rychlá a s chlebem skvělá večeře.

     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    KYTI

    Datum: 25.07.2013 13:23
     
    testoviny s makem trtin.cukrem a alpro soya smetanou.jpg
    Další fotografie:

    TĚSTOVINY NASLADKO S ALPRO SOYA SMETANOU A TŘTINOVÝM CUKREM (S MÁKEM NEBO KOKOSEM nebo obojím)

     

    Uvařené těstoviny ochutíme troškou třtinového cukru, posypeme mákem nebo strouhaným kokosem a zalejeme ALPRO SOYA smetanou cuisine (má lehce nasládlou chuť). Množství dle chuti mls smiley mls smiley mls smiley

     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    zvěř

    Datum: 25.07.2013 13:37
     
    lehke jednohubky.jpg

    A tady jeden nápad na lehké letní jednohubky mls smiley krásně dělené thumbs down

     
  • Autor: Issis
    Status:

    Re: zvěř

    Datum: 28.07.2013 11:07
     
    Míchaná vajíčka
    Míchaná vajíčka můžou mít různou konzistenci i chuť. Já si nejvíce oblíbila ty krémová až kašovitá s jemnou chutí. Jsou skvělá k snídani, svačině i večeři.

    Vajíčka (na osobu tak 3ks)
    menší cibulka
    oříšek másla
    smetana či mléko
    sůl
    pepř

    Cibulku nakrájenou na jemno přidáme do pánve, kde jsme si rozpustili máslo. Necháme ji zesklovatět. Je lepší dát přednost máslu před olejem. Máslo podtrhne výslednou chuť. Až nám cibulka zesklovatí, ztlumíme plamen či na chvíli odstavíme pánvičku.

    Poté přilijeme rozšlehaná vejce se smetanou či mlékem (stačí 1-2 lžíce), solí, pepřem a muškátovým oříškem. Smažíme na mírném plameni za stálého míchání. Je důležité pořád míchat, pokud bychom nemíchali vajíčka začnou tvořit větší kusy a potom už nebudou krémová. Je to zdlouhavější proces než klasická míchaná vajíčka - mícháme na nejmenším plameni okolo 10 minut. Čím delší čas přípravě věnujeme, tím budou krémovější.


     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Issis (28.07.2013 11:08)
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    zvěř

    Datum: 29.07.2013 15:24
     
    1001680_579183742132839_2035138619_n.jpg
    TARATOR
    Tuhle osvěžující bulharskou studenou polévku jistě všichni znáte, u nás doma se dělává od mého dětství a v horkém létě neznám nic lepšího k obědu. Moje maminka dostala recept od domorodého Bulhara, když jsme tam byli před 40 lety na dovolené
    Na osobu budeme počítat s jednou menší okurkou.
    Okurku nakrájíme na kostičky (když má tuhou slupku, oloupeme ji), dáme do mísy, osolíme, přidáme utřený česnek (já dávám 1 – 2 stroužky, ale Bulhaři dávají celou paličku!), sekaný čerstvý kopr a podmáslí, jogurt nebo kysanou smetanu, podle preferencí. Když dáme tekuté složky více, bude to spíš polévka, když méně, bude to spíš salát. Dáme dobře vychladit a podáváme s čerstvým pečivem.


     
  • Autor: Tonino
    Status: začátečník

    Re: zvěř

    Datum: 05.08.2013 22:05
     

    Zvířátkový knedlík od Andinky

    1 vejce a sůl. Z bílku udělame tuhý sníh do kterého opatrně vmícháme žloutek. Dáme do plecháčku, který jsem pro jistotu vyložila pečícím papírem a šup dělat do voní lázně. Horký je úúúplně nadýchaný, pak malinko spadne. Ale je voňavý a hlavně, ta pěnová konzistence saje omáčku.... Toto je porce z jednoho vajíčka

     
  • Autor: pretty
    Status: začátečník

    Re: zvěř

    Datum: 07.08.2013 14:45
     

    Gratinované brambory s cuketou - KYTI

     

    1 - 2červené cibule

    500 G brambor

    cuketa - oloupaná, vydlabaná

    sůl, pepř, červená paprika,

    petrželka

    olivojl

    smetana sójová

     

    Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme koření a osmahneme.

    Mezitím si nakrájíme na kostičky brambory a cuketu. Smícháme a dáme polovinu do pekáče. Na to vsypene tu osmahlou cibuli a zasypeme zbylou směsí brambor a cuket.

    Dáme do trouby na 180 °Ca pečeme 20 minut, pak vytáhneme a zalejeme smetanou a dáme na dalších 20 minut dopéct.

    posypeme petrželkou a podáváme. Lze použít jako přílohu i jako hlavní jídlo.

     
  • Autor: pretty
    Status: začátečník

    Re: zvěř

    Datum: 07.08.2013 14:50
     

    TĚSTOVINY S RAJČATY A CUKETOU

     

    Sáček těstovin

    500 G cherry rajčat - překrojená

    cuketa - oloupaná, vydlabaná

    sůl, pepř, bazalka, petrželka, koření na špagety

    olivoil

    víno - nemusí být,

    kapari - nemusí být

    česnek

     

    Na jedné pánvici osmahneme rajčata, osolíme, opepříme.

    Na druhíé osmahneme nakrájenou cuketu, přidáme prolisovaný česnek. Osmahlé rajčata vsypeme i se šťávou k cuketám, přidáme kapari a trochu podlejeme vínem a necháme probublat. Ještě dochutíme dle vlastní chuti a pak ve velké míse smícháme s uvařenými těstovinami. Nakonec zasypeme petrželkou - popř. sýrem. Lze použít i za studena jako salát.

     
  • Autor: pretty
    Status: začátečník

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 07.08.2013 14:58
     

    INDICKÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY - KYTI

    150 g červené čočky

    100G Červené cibule na větší kousky

    100G řapíkatého celeru na kostky - nemusí být

    1 mrkev na kolečka

    1 brambora na kostky

    50G rajčatpvého protlaku

    1L zeleninového vývaru, nebo vody (vývar z Würzl bukónu)

    4 lžíce olivoilu

    1 lžíce kari

    50g čerstvého zázvoru .- nemuí být

    mořský sůl, koriandr, petrželka

    česnek na plátky

     

    Cibuli orestujeme na oleji, přidáme česnek, zázvor a koření. Pak přidáme protlak, necháme orestovat a zalijeme vývarem, osolíme.Vložíme nakrájenou zeleninu a vaříme dokud brambora není měkká. Nakonec vložíme čočku, krátce povaříme a odstavíme z plotny. necháme pod pokličkou dojít. Polévku podáváme posypanou čerstvým koriandrem, nebo petrželkou. Luxusní!!

     
  • Autor: pretty
    Status: začátečník

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 07.08.2013 15:05
     

    ROSTLINNÉ KARI - kyti

     

    300G rostlinného masa ( řízek chicken style od goody foody)

    1 cibule

    1 červená paprika

    1 žlutá paprika

    100g mraženého hrášku

    250g drcených rajčat

    2,5 lžíce kari koření

    1 lžička strouhaného zázvoru

    1 třený česnek

    100 ml kokosového mléka

    2 lžíce kukuřičné hladké moouky

    sůl, koriandr, petrželka

    chilli paprička

     

    Nahrubo nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do hněda, přidáme česnek, zázvor, chilli papričku, kari a osmahneme a pilejeme vodu.

    Pak přidáme nakrájené papriky, a podusíme. Potom vložíme drcená rajčata a opět krátce povaříme. Vložíme rostlinné maso, hrášek a krátce prohřejeme. Dle potřeby zasmahneme kukuřičnou moukou. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a zasypeme čerstvýma bylinkama. Vlejeme na rýži.

     
  • Autor: pretty
    Status: začátečník

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 07.08.2013 23:54
     

    CIZRNOVÝ KOTLÍK TAGINE S DATLEMI A DÝNÍ HOKAIDO

     

    150g cizrny

    2 červené cibule

    200g dýně hokaido

    5 rajčat

    2 brambory

    1 mrkev

    75g datlí bez pecek

    čerství koriandr

    2 stroužky česneku

    1,5 lžičky zeleninového bujonu Würzl

    římský kmín, mletá paprika, skořice

    kukuřičný škrob

    4 lžíce olivoilu

     

    Cibuli nakrájenou nahrubo vložte do rozpáleného oleje a osmahněte dohněda. Přidejte koření a vše krátce osmahněte. (3-5 minut) Zalijte vodou, přidejte na kostky nakrájené brambory, mrkev, dochuťte Würzlem, přiveďte k varu a vařte 15 minut

    Přidejte nahrubo nasekané datle, na větší kostky nakrájenou dýni (nemusí se loupat) , rajčata a vše duste, až začne dýně měknout. Dle potřeby dolijte vodu, zelenina musí být ponořená.

    Do směsi vsypte uvařenou cizrnu dle návodu. Podle potřeby zahustěte omáčku kukuřičným škrobem. odstavte a vmíchejte koriandr.

     
  • Autor: kordula
    Status: expert

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 12.08.2013 08:03
     

    .... no to je dobrůtek, proč jsem sem nejukla dříve mls smiley

     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    KVÁSKOVÝ CHLÉB

    Datum: 15.08.2013 11:15
     
    935875_587153754669171_1763929900_n.jpg

    KVÁSKOVÝ CHLÉB

    Kvas:
    Dvě jablka i se slupkou nakrájíme na kousky, zalijeme 300 ml studené pramenité vody (ne chlorovanou z vodovodu) a vmícháme dvě lžičky medu. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 5 dní na teplém místě kvasit.
    Po 5 dnech smícháme 200 ml vzniklé tekutiny s 200 g celozrnné žitné mouky a necháme opět na teplém místě zakryté 12 hodin. Polovinu kvásku odebereme, omladíme 200 ml vody a 200 g mouky, dobře promícháme a dáme opět kvasit. Omlazujeme ještě celkem 2 x, vždy po dni. Pečeme ráno poté, co jsme kvásek večer nakrmili.
    Chleba:
    Do mísy nasypeme 600 g hladké tmavé pšeničné mouky, 2 lžičky soli, oblíbené bylinky nebo koření, přidáme 600 g kvasu, promícháme a přilijeme 400 - 500 ml vlažné vody. 15 minut pilně zpracováváme do řídkého, hladkého těsta.
    Vyklopíme na pomoučený vál a překládáme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký, pevný bochánek. Pod utěrkou necháme půl hodiny odpočinout. Dobře prohněteme a v ošatce necháme 6 hodin kynout. Pečeme při 250 stupních ve vyhřáté troubě v pekáči s víkem 40 minut.

     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    Neutrál

    Datum: 15.08.2013 17:35
     

    CUKETOVÉ ŠKVARKY

    Na rozpálený olej hodíte na plátky nakrájenou cuketu (dobrej je ten kráječ na okurky). Důležité je vychytat ten správný čas a mít trpělivost. Před konečnou fází je totiž delší fáze, kdy se z cuket stane tak trochu matlanina (nezoufat). Takže počkat až se začnou na jednotlivých plátcích dělat puchýřky až je trochu jakoby připéct a vypražit. Vlastně jde o to, vypařit z nich vodu, aby mohly zase nasát chuť česneku, který s němi opražíte v té závěrečné fázi.... no pak se to dá na chleba, nebo topinku, posolí, bylinky co máte, nebo oregano, podle chuti... a...spapá.... jinak dřív jsem vydlabávala střed, ale teď tam to semeno nechávám. Ono se to taky vyškvaří.

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Dělená strava (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.