čtvrtek 25. dubna, 04:18 Svátek má Marek
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Dělená strava
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Dělená strava
Diskutujte! Rádi vaříte, nebo naopak vyšíváte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Papinka
Status:
Výsledné hodnocení: 5

Dělená strava - recepty

Datum: 12.05.2009 06:44
 

Zakládám téma, kde si budeme vyměňovat osvědčené recepty v souladu s dělenou stravou podle LK. Prosím, nadepište vždycky nahoru název a k tomu písněte, do které skupiny to patří, pro lepší orientaci - když třeba budeme hledat tip na obídek smiling smiley nebo večeři mls smiley

 

Zdravé recepty najdete např na: [www.varimezdrave.cz]

Prosím nekopírujte recepty do této diskuze přímo z jiných stránek! (admin)



Starší odpovědi byly automaticky odmazány
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 5 z 13
  • Autor: Sheila112
    Status:

    kytičky

    Datum: 15.07.2013 21:57
     
    zelenina s tofu a cizrnou.jpg
    Další fotografie:

    ZELENINA S TOFU A CIZRNOU
    100 % vegan
    100 g cizrny namočíme přes noc do studené vody, druhý den vodu vyměníme a cizrnu uvaříme doměkka. 2 mrkve a čtvrtku celerové bulvy nakrájíme na droboučké kostičky. 200 g přírodního tofu nakrájíme na špalíčky a naložíme do marinády ze tří lžic sojové omáčky, 4 utřených stroužků česneku, soli a lžíce oleje. Na dvou lžících oleje necháme změknout jednu velkou pokrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, lžičku mleté papriky, oregana a bobkový list, osolíme, podlijeme trochou vody, aby se zelenina nepřipalovala a deset minut dusíme. Přidáme naložené tofu, zalijeme 150 ml sojového mléka s rozšlehanými dvěma lžícemi celozrnné mouky, krátce podusíme, vsypeme uvařenou cizrnu a 100 g zeleného hrášku a prohřejeme. Podáváme s těstovinami, celozrnným knedlíkem nebo chlebem.

     

    NUDLE S TOFU
    Vynikající jídlo, já bych se toho mohla užrat
    Rozmícháme šťávu z jedné limetky, 4 lžíce oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a půl lžičky chilli. 400 g tofu (já mám nejradši lahůdkové, ale můžete použít i přírodní nebo bylinkové, jaké máte nejradši) nakrájíme na kostičky, promícháme s marinádou a necháme v ledničce odpočívat. Mezitím si nakrájíme zeleninu: 4 jarní cibulky na tenká kolečka, 4 velké mrkve a pěkný kousek čerstvého zázvoru na tenoučké nudličky a 200 g hlívy na nudličky. V hluboké pánvi wok rozpálíme lžíci oleje a zprudka na něm osmahneme okapané tofu. Tofu vyjmeme a do pánve postupně dáváme zeleninu a každou smažíme asi 3 – 4 minuty. Nejdříve zázvor, potom cibulku, pak mrkev a nakonec houby. 250 g čínských nudlí připravíme podle návodu na obalu, propláchneme, necháme okapat a přidáme do pánve. Osolíme, přidáme zbylou marinádu a tři lžíce sojové omáčky a ještě chvíli smažíme. Nakonec vmícháme tofu a podáváme.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Sheila112 (16.07.2013 23:51)
     
  • Autor: Reklama

    kytičky

     
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    kytičky

    Datum: 15.07.2013 22:02
     
    fazole s rajcaty.jpg
    Další fotografie:

    FAZOLE S RAJČATY
    Na olivovém oleji necháme zesklovatět dvě pokrájené cibule a tři stroužky česneku, přidáme 1 kg oloupaných a nakrájených rajčat, okořeníme tymiánem, oreganem, pepřem a bobkovým listem, osolíme, přidáme lžičku třtinového cukru a dusíme do zhoustnutí. Bobkový list vyjmeme. 2 konzervy bílých fazolí propláchneme, necháme okapat, vmícháme k rajčatům a podáváme sypané petrželkou nebo pažitkou. Je to rychlá a dobrá večeře, teplá nebo studená.

     

    POHANKA S KAPUSTOU
    Jednoduché, zdravé a dobré jídlo.
    300 g pohanky nasucho opražíme a potom uvaříme ve vývaru s trochou libečku. Menší hlávku kapusty najemno nakrájíme a s trochu vody ji dusíme do změknutí. Smícháme s pohankou, přidáme 3 lžíce oleje, osolíme, prohřejeme a posypeme hojně pažitkou.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Sheila112 (17.07.2013 00:07)
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    kytí

    Datum: 15.07.2013 22:06
     
    cockovy salat.jpg
    Další fotografie:

    ČOČKOVÝ SALÁT
    Výborný salát, doporučuju!
    Den předem namočíme 230 g čočky, druhý den vodu vyměníme a čočku vaříme 15 minut, slijeme ji, necháme dobře okapat, za tepla promícháme se zálivkou a necháme vychladnout.
    Zálivka: 100 g rajského protlaku, šťáva z ½ citrónu, velká lžíce medu, dvě lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a dva utřené stroužky česneku.
    4 rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nadrobno nasekáme, 3 řapíky celeru nakrájíme na tenké plátky a 3 jarní cibulky na tenká kolečka. Zeleninu smícháme s čočkou a necháme chvíli odležet.

     


    ČERVENÁ ČOČKA PO INDICKU
    Večer předem namočíme 200 g červené čočky, druhý den propláchneme, scedíme a dáme okapat.
    Na dvou lžících oleje osmahneme tři jarní cibulky a tři stroužky česneku nadrobno nakrájené a po lžičce koření: římský kmín, karí, koriandr a pepř. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel a jednu velkou bramboru. Zaprášíme lžící mouky, rozmícháme, zalijeme 400 ml rajčatové šťávy, osolíme a dusíme 15 minut pod pokličkou.
    Vmícháme namočenou čočku, misku nasekané bršlice, svazek divoké pažitky, 150 g bílého jogurtu, prohřejeme, ale už nevaříme.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Sheila112 (17.07.2013 00:06)
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    KYTI

    Datum: 16.07.2013 23:37
     
    vege sege.jpg
    Další fotografie:
    VEGETARIÁNSKÝ SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
    Nejdříve uvaříme dva balíčky sojových kostek (já měla pouze nudličky, ale kostky se hodí lépe) půl hodiny v zeleninovém vývaru se lžící mleté papriky. Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět 3 velké pokrájené cibule a 3 stroužky česneku, přidáme lžíci červené papriky, lžičku kmínu, půl lžičky pepře a 1 bobkový list. Vmícháme uvařené a scezené sojové maso (vývar nevyléváme, guláš jím podlijeme), 500 g kysaného zelí, jednu červenou a jednu oranžovou papriku pokrájenou na kostičky a konzervu loupaných rajčat nakrájených na kostky. Osolíme, podlijeme trochu vývarem a dusíme, dokud zelí nezměkne, trvá to asi půl hodiny. Odstavíme a vmícháme 250 ml zakysané smetany (vegani a dělenky vynechají), případně dosolíme. Podáváme s tradiční maďarskou přílohou – vařenými krupkami nebo s chlebem, knedlíkem nebo drobnými těstovinami.


    ŠALVĚJOVÉ PESTO
    100 % vegan
    Do mixéru dáme šalvějové lístky, rozmixujeme, přidáme česnek, rozmixujeme, přidáme vlašské ořechy, rozmixujeme, přidáme slunečnicová semínka, rozmixujeme, nakonec přidáme sůl a olivový olej a rozmixujeme dohladka. Naplníme do skleničky a zalijeme olejem. Uložíme v chladničce a používáme na těstoviny.


    RIZOTO S MRKVÍ
    Naprosto dokonalé, musela jsem si přidat proti své vůli .
    V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 10 minut na něm opékáme 500 g na tenká kolečka pokrájené sladké jarní mrkve. Osolíme, přidáme lžičku kari koření, tři lžíce hrozinek a svazek jarní cibulky pokrájené na kolečka a ještě pět minut opékáme. Připravíme obvyklým způsobem 4 – 5 porcí dušené (nebo vařené, jak je kdo zvyklý) jasmínové rýže a nasucho opražíme 50 g slunečnicových semínek dozlatova. Hotovou rýži spolu se semínky vmícháme do mrkve, na talíři sypeme pažitkou.

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Sheila112 (17.07.2013 00:03)
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    KYTI

    Datum: 16.07.2013 23:41
     
    test s cuket a raj.jpg
    Další fotografie:

    TĚSTOVINY S CUKETOU A PEČENÝMI RAJČATY
    100 % vegan
    1 kg rajčat omyjeme, nakrájíme na kousky, vložíme do pekáčku, pokapeme třemi lžícemi olivového oleje, osolíme, přidáme natrhané bazalkové lístky a dva stroužky česneku nakrájené na plátky. Pečeme nezakryté v troubě vyhřáté na 180 stupňů hodinu.
    Na dvou lžících oleje krátce osmahneme menší cuketu nakrájenou škrabkou na brambory na tenké plátky, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a vmícháme k rajčatům. Uvaříme semolinové těstoviny, na talíři je polijeme omáčkou a ozdobíme čerstvou bazalkou.

     

    NUDLE S FAZOLKAMI
    Na dvou lžících přepuštěného másla nebo oleje necháme změknout jednu pokrájenou červenou cibuli a stroužek česneku, přidáme 200 g bylinkového tofu nakrájeného na kostičky a osmahneme. Vlijeme 200 ml smetany, povaříme, osolíme, opepříme, odstavíme a do horké omáčky vmícháme 50 g smetanového sýra (třeba Lučiny) - dělenky můžou vyměnit za rostlinnou cucinu a ochutit. 400 g zelených fazolek uvaříme 3 minuty v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a vmícháme do omáčky. 400 g širokých nudlí uvaříme podle návodu na obalu, rozdělíme na talíře, na ně navrstvíme omáčku s fazolkami a ozdobíme čerstvou červenou cibulí.

     

    RÝŽE S LILKEM
    1 lilek nakrájíme na kostky, osolíme, dáme do síta, zatížíme a necháme půl hodiny vypotit.
    Na třech lžících oleje necháme změknout jednu červenou cibuli pokrájenou na tenká kolečka, přidáme hrnek propláchnuté a okapané rýže a pět minut opékáme spolu se špetkou mletého nového koření a skořice. Přilijeme dva hrnky horkého zeleninového vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a dusíme 10 minut. Dvě mrkve nakrájíme na tenoučká kolečka a vmícháme spolu s lilkem k rýži. Dusíme ještě 15 minut. Na talíři ozdobíme nahrubo nasekanými a nasucho opraženými mandlemi a rukolou nebo řeřichou. Podáváme s jogurtovou omáčkou (bílý jogurt, citrónová šťáva, sůl, pepř) - dělenky můžou vyměnit za sojanézu nebo ochutit si soj.smetanu.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Sheila112 (16.07.2013 23:43)
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    neutral

    Datum: 16.07.2013 23:46
     
    zelenin.kulicky.jpg

    ZELENINOVÉ KULIČKY
    Nesmažené, bez tuku a bez vajec.
    Nastrouháme najemno 100 g karotky, 100 g celeru, 2 cm zázvorového kořene, 1 stroužek česneku a 200 g přírodního tofu, vmícháme 100 g nadrobno nasekaného pórku a 1 cibuli, osolíme, opepříme, okořeníme chilli a sekanou petrželovou natí. Dobře rukou prohněteme, tvoříme kuličky, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem a pečeme na 190 stupňů dozlatova.
    Podáváme s vařenými novými bramborami nebo jogurtovou omáčkou: 250 ml bílého jogurtu, lžička rozpuštěného medu, lžíce citrónové šťávy, lžíce olivového oleje, sůl a sekaná pažitka nebo kopr.

     
  • Autor: pretty
    Status: začátečník

    Re: neutral

    Datum: 18.07.2013 21:15
     

    NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA V OLEJI (rozpis na dvě sklenice po 300 ml)

    2kg zralých rajčat

    1 lžíce krupicového cukru

    sůl

    olivový olej

    4 stroužky česneku

    tymián a rozmarýn

     

    Omytá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Na plech dáme kovovou mřížku a rajčata na ně naskládáme. Mírně osolíme a posypeme cukrem. Sušíme v troubě při 100 °C asi hodinu. Pak troubu vypneme a dosušíme, do vychladnutí trouby. Pak dle zralosti rajčat sušíme v teplém prostředí, nebo na slunci asi 24 hodin. můžeme použít i sušičku ovoce.

    Česnek oloupeme na velké stroužky a překrájíme podélně na poloviny. Usušená rajčátka skládáme do skleniček a prokládáme česnekem, tymiánem a rozmarýnem. Nakonec rajčata zalijeme dostatečným množstvím oleje. Rajčata musí být zcela potopená!! Skleničky uzavřeme a skladujeme v chladu.

     
  • Autor: pretty
    Status: začátečník

    Re: neutral

    Datum: 18.07.2013 21:22
     

    DIPY KE GRILOVAČCE

     

    Paprikový dip Miltra

     

    400g Zdravého hubnutí Miltra

    1 malá červená cibule

    2 červené papriky

    2 lžíce nasekané řeřichy

    1/2 lžičky mletého římského kmínu

    sůl, bílý pepř

    Zeleninu nakrájet na kostičky a vše smíchat, ochutit dle chuti.

     

    Dip s nivou a opraženou slaninou

     

    150 g bílého jogurtu

    50 g nastrouhané nivy

    3 plátky anglické slaniny

    1 lžíce nastrouhaných ořechů

    sůl

     

    Na nudličky nakrájenou slaninu opražíme nasucho v pánvi dozlatova a nehcáme na ubrousku odkapat. V misce smícháme jogurt s ořechy, přimícháme nivu a slaninu a osolíme dle chuti.

     
  • Autor: Rebeka007
    Status:

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 19.07.2013 20:22
     

    Salát z cukety.- Kytičky - Čalamáda

    Suroviny:

    2,5 kg cukety oloupané bez jadýrek

    500g cibule

    500g červené papriky čerstvé

    250 ml octa

    100 ml oleje

    1 lžíce soli

    1 lžíce pepře

    6 lžic fruktozy(nebo sladidlo přiměřeně váze fruktozy)

    Postup:

    Omytou cuketu nastrouháme na nudličky,papriku nakrájíme na kousky a cibulu najemno.Přidáme ostatní suroviny,promícháme a necháme v nádobě pár hodin odležet.Pak směs naplníme do sklenic a sterilujeme.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Rebeka007 (19.07.2013 21:04)
     
  • Autor: Rebeka007
    Status:

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 19.07.2013 20:29
     

    Pomazánka z cukety(na topinky,nebo k dochucení guláše,nebo jen tak jako příloha místo hořčice)

     

    Suroviny:

    200 ml.oleje

    500g cibule

    3 lžičky sladké papriky

    1,5 kg cukety 100 ml.sojové omáčky

    80 g.vegety

    1 lžička suš.zázvoru

    2 paličky česneku

    2 větší rajské protlaky

    Postup:

    na oleji zpěníme nakrájenou cibulku,přidáme mletou papariku a nastrouhanou cuketu(Já jsem ji oloupala).Dusíme zhruba 15 minut.Přidáme zbylé koření a ještě dalších 15 minut podusíme.Nakonec přidáme oba rajské protlaky,dobře promícháme a necháme projít varem.Prochladlou pomazánku plníme do sklenic a ještě 20 min.sterilujeme.

     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    KYTI

    Datum: 21.07.2013 21:09
     
    pasta.jpg

    Pomazánka na pečivo - PASTA DE ACEITUNA
    Vynikající pomazánka na bílé pečivo.
    Do mixéru dáme100 g zelených a100 g černých oliv, 1 lžíci kaparů,50 g mletých mandlí, 1 stroužek utřeného česneku, půl lžičky drceného kmínu a půl lžičky mleté papriky a rozmixujeme, přidáme 5 lžic panenského olivového oleje a ještě pomixujeme nebo promícháme. mls smiley

     
  • Autor: Issis
    Status:

    Zvěř

    Datum: 23.07.2013 08:17
     
     
  • Autor: Sheila112
    Status:

    KYTI

    Datum: 23.07.2013 11:49
     
    002.jpg
    Další fotografie:

    SOYACINO

    70 ml sojového mléka ALPRO SOYA ohřejeme 1 minutu v mikrovlnce, poté vyšleháme do pěny. Zalijeme 1 lžíci instant.kávy nebo caro, přilejeme ohřáté sojové mléko, navrch zdobíme pěnou a posypeme kakaovým práškem.

     
  • Autor: 173monika
    Status:

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 23.07.2013 15:41
     

    CUKETOVÝ NÁKYP--ZVÍŘÁTKA

    cuketa,rajčata,paprika,cibule nakrájet na kostičky

    mleté maso

    vejce

    sůl,pepř,chilli

    vše smíchat,dát do vyšší nádoby a péct

    pozor-pustí vodu,já slívám

    když je upečeno,oddělí se od krajů

     
  • Autor: 173monika
    Status:

    Re: Dělená strava - recepty

    Datum: 23.07.2013 15:52
     

    CUKETOVÁ POLÉVKA--ZVÍŘÁTKA

    máslo+česnek na plátky zpěnit

    přidat na kostky cuketu+kousek mrkve

    orestovat

    sůl,pepř,mletý kmín

    rozmixovat ponorákem

    pokud je řidší,zahustit zakysanou smetanou

    pažitka,petrželka

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Dělená strava (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.