čtvrtek 28. března, 22:25 Svátek má Soňa
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Psi
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Zvířata > Domácí mazlíčci > Psi
Diskutujte! Máte doma kočku, pejska a nebo jiného mazlíčka? Jistě s ním máte spoustu radostí, ale i starostí..
 
 
 
 
Autor: JamaicaSi
Status: začátečník

Co si myslíte o kastraci psa?

Datum: 23.01.2009 19:30
 

chtěla bych slyšet váš názor na kastraci zdravého psa....chápu kastrace jedince který trpí onemocněním prostaty atd. Mám 4,5 měsíční štěně bígla v paneláku, a rodiče ho chtějí nechat vykastrovat, jen proto, že náš minulý pejsek kňučel když cítil hárající fenu, a nechtějí si nechat vymluvit, že náš bíglík se může chovat úplně jinak, že třeba ani nic dělat nebude...záleží přeci i na výchově nebo ne? prostě já to nechci a přemýšlím pořád jak jim to vymluvit...sad smiley

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 12345678 | další
    Aktuální stránka: 1 z 8
  • Autor: Janina44
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 23.01.2009 19:32
     

    MYSLÍM SI, ŽE JE TO ZVĚRSTVO, KASTROVAT ZDRAVÉHO PSA, POKUD PRO TO JE JEN PROTO, ŽE KŇUČÍ, KDYŽ CÍTÍ HÁRAVOU FENU thumbs up TO BY POTŘEBOVALA VYKASTROVAT VĚTŠINA CHLAPŮ, TAKY SLINTAJÍ, KDYŽ VIDÍ PĚKNOU ŽENSKOU

     
  • Autor: Reklama

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

     
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 23.01.2009 19:34
     

    tady je to nazváno přímo "mrzačením" sad smiley, taky bych byla proti...

     

    [free-meggy.blog.cz]

     

    diskuze k tématu:

    [www.cokl.cz]

    /

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (23.01.2009 19:40)
     
  • Autor: Maca
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 23.01.2009 19:54
     

    My jsme nechtěli štěňátka a tak chodila čubina na harapesku (injekci) další rok musela v akutním stavu podstoupit operaci dělohy. Takže jak toto tak kastraci už raději ne.

    I když kocourovi bych ty kulky nejraději ušmikla. grinning smiley

     
  • Autor: anny
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 23.01.2009 20:14
     

    Já nie som proti,naopak som za. Samozrejme že vo vyššom veku,4/5 mesačné šteňa nikdo nevykastruje.

    Sami máme vykastrovaného psíka a nemáme absolútne žiadne problémy.

    Nepripadá mi správné,chovať psa,nechať mu všetky sexuálné túžby,ale nedovolit mu nakrývať.

     
  • Autor: JamaicaSi
    Status: začátečník

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 11:51
     

    Já ho neplánuji kastrovat ve 4,5 měsících. Veterinář řek, že od půl roka kdykoliv...ale já ho neplánuji kastrovat vůbec...to moji rodiče si umanuli tuhle věc, kastrovat naprosto zdravého psa, jen kvůli své pohodlnosti, aby nevyváděl když cítí fenu...jsem z toho nešťastnásad smiley Je to prostě zásah do přírody....blbost

     
  • Autor: Elelka
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 13:11
     

    Letím se svým bíglem ven a zahlédla jsem tohle téma! Máme psa, teď mu bude 6 let. Jo, občas jsou s ním problémy, např. zrovna teď, ono i když je zima, leden je nějaký oblíbený měsíc k hárání. Takže občas zdrhnem na chvilkuz po stopě nějaké fenky, ale protože jsme jinak vychovaný, tak se za chvíli vrátíme. Taky několikrát do roka mě vzbudí jeho kníkání a vzdychání, ale kromě toho, že se o tom někde zmíním - spíš pro legraci - mě to neobtěžuje.

    Jsem 100% proti kastraci, Pro ANNY chci říct jen toto: Psi jsou smečková stvoření. To znamená, že v přírodě žilo a žije (např. vlci a další) ve smečce dohromady několik psů a fen. A myslíte, že se všichni páří??? Ne! Jen vůdčí samec a fena. Ostatní jsou na tom jako ti naši miláčkové. Takže tak jsou přírodou naprogramovaní a tak to tedy taky berou, určitě náš Kuba nemyslí celé dny a noci, jak by si rád užil.

    Pokud si pamatuji, dobrá adresa - kde se dozvíte hodně zajímavého i vám pomůže s výchovou, je [www.psiskolafalco.cz] . Tam se dočtete nejen o kastraci, ale i o úctě k tvoru, kterého si k sobě připoutáváme.

    Takže, dejte ty stránky přečíst rodičům, možná se nad tím zamyslí a změní názor. Když někoho obtěžují přirozené potřeby svého psa, proč si ho pořizuje?

     
  • Autor: anny
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 13:50
     

    Elelko, a premýšlala si niekedy prečo to tak je? Prečo sa pária len alfa samica a alfa samec?

    Ono totiž život v prírode zďaleka nie je taký idylický,ako si predstavujeme. Krom najsilnejších,vůdčích jedincov sa ostatným v smečce nedostáva dostatok potravy ,živín k tomu aby u nich prebiehal normálný rozmnožovací cyklus . Lenže naši domestifikovaný mazlíčci sú kvalitne živený a tak u nich říje prebieha pravidelne. Takže fenečky sú dvakrát ročne pravidelne zaplavované hormonami,nenakryté prekonávajú nepravú březosť. Okolo piatich-siedmich rokov býva u nich obvykle diagnostikované nádory na děloze. U psov (aj tu je príroda nespravodlivá) je samozrejme situácia jednoduchšia. Pokial nechováš v jednej domácnosti i fenečku,tak obvykle nemusíš nuič riešiť.Ak ti teda nevadí,že po občastných útekoch tvojho Cassanovu sa v tvojom okolí vyskytuje väčšie množstvo nechcených šteniat.

    Tebou odporúčané stránky pana Dostála poznám,poznám ho dokonca aj osobne(možno keby si mala tiež tú možnosť,tak by tvoj obdiv k panovi Dostálovi značne povadol)winking smiley . Myslím,že nie dobré nekriticky prijímať len jeden model.Podobných odborníkov ( a možno ešte väčších) je viac . Netvrdím,že všetko na jeho škole je špatné,ale konkrétne na kastrácie mám iný názor.Mám dokonca aj jeho knihu. Konzultovala som ju s kolegom,ktorý kastruje denno-denne,a samozrejme je v kontakte s chovatelmi. Vychádzajúch z letitých zkúseností ,aj on nesúhlasí s týmto extrémným odsudzovaních kastrácií. Proste jeho poznatky o tom,jak sa chová pes po kastrácii sa značne odlišujú od toho,čo píše pán Dostál.

     
  • Autor: Elelka
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 15:16
     

    Anny - zastávám výše uvedený názor bez ohledu na to, co píše pan Dostál. Upozorňovala jsem na jeho stránky proto, že se mně osobně líbí a dokonce se mi líbí i jeho přístup ke psům a k jejich výchově (vidíš, jsem jako on, nemluvím o výcviku smiling smiley ). Pana Dostála znám také osobně, asi před 4,5 lety jsem byla na jeho výcvikovém soustředění a bylo to super. Nevím, jestli se od té doby něco změnilo, už popravdě nečtu ani jeho stránky (tohle mi připomnělo, že se na ně musím znovu podívat), takže nejsem v obraze. Pokud si pamatuji, v jeho přístupu ke psům mi nevadilo nic, trochu má asi problém vyjít s lidma, zažila jsem tam i okamžiky, kdy mi připadal vůči některým lidem dost tvrdý, né že by si to možná nezasloužili, akorát já bych asi jednala s nima jinak. Sama jsem s ním problém neměla. Takže u mne to není žádný slepý obdiv k někomu, koho neznám, jak píšeš. Knihu mám taky.

    A k té smečce - ano, přírodní plemena hárají jednou ročně a když je nedostatek potravy, hárání se zastaví. Nevím ale, že by i psi ztratili chuť winking smiley .

    Osobně bych nechala vykastrovat psa i fenu ze zdravotních důvodů (v tom se s p. D. lišíme), ale jinak ne. A že veterináři doporučují kastraci je mi jasné - mají z toho peníze. Přesto jich ale znám několik, kteří by mě vykopli z ordinace, kdybych tam přišla se zdravým psem nebo fenou.

    Doufám, že ani ty, ani někdo, kdo čte tuhle diskuzi, neberete můj jiný názor jako hádání nebo útok, jen vyjadřuji svůj názor. smiling smiley

     
  • Autor: Benja1
    Status: začátečník

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 16:18
     

    Řekla bych, že u psa je to zbytečné. Měli jsme v paneláku řadu let psa a žádné problémy nebyly. Ani při venčení, ani v bytě. V baráku máme taky psa a je také v pohodě, přestože sousedi mají fenu. Pak ještě máme fenku labradora a tu jsme vykastrovat nechali.

    Někdo tu zmínil kocoury, tak tam jsem taky všemi deseti pro. Ten označený balkon v létě není někdy k obývání.

     
  • Autor: anny
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 18:48
     

    Elelko,já tiež len vyjadrujem svoj názor a zároveň uznávam aj tvoje právo na vlastný názor.

    Toto nie je hádka,len vyjasnenie si roznych postojov.

    K tvojim slovám-

    "A k té smečce - ano, přírodní plemena hárají jednou ročně a když je nedostatek potravy, hárání se zastaví. Nevím ale, že by i psi ztratili chuť winking smiley ."

    áno ,je to tak,psi majú chuť vždy(nabízí sa paralela k ľuďom winking smiley ),keď sa v blízkosti vyskytne háravá fena-ovšem v prírode sa to nestáva tak často. Každopádne ,v prírode má vlk-pes možnosť nejak to pnutie vybiť-buď už nakryje hárajúcu sa fenu alebo sa pomlátí o vedúce postavenie v smečke. Túto možnosť doma chovaný psi obvykle nemajú.

    Ale aby bolo jasné-já netvrdím,že kastrácia je vždy nutná.U väčšiny psov(samcov) príliv hormónov nesposobí žiadné závažné problémy( u väčšiny-nie u všetkých!) .Drobné nepríjemnosti sa dajú pri trošku dobrej vole prekonať.

    Já len dorazne nesúhlasím s názorom,že kastrácia je škodlivá.Nesúhlasím s názorom,že kastrovaný pes je nešťastný mrzáčik.

    a ešte .... by som trošku polemizovala s názorom,že veterinári doporučujú kastráciu čiste zo zištných dovodov.

     

    a ešte malá poznámočka k Jamaice-predstava,že výchovou sa dá zameziť,aby pes nereagoval na hárajúcu sa fenu je velmi vzdialená od reality.

     
  • Autor: Keria
    Status: expert

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 18:50
     
    Hm...ja nie som extra skuseny chovatel winking smiley - "zazila" som len 2 psikov a mmt. 2 fenky...A osobne mam nazor, ze ani jeden ani druhy postoj ku kastracii sa neda pausalne zavrhnut .....
    Suhlasim s Anny, ze nasi psy uz nie su "zvierata z prirody" a ...vselico u nich nefunguje tak, ako by v prirode fungovalo..
    Preto myslim, ze obcas sa musi ist aj proti prirode sad smiley...
    ----------------------------------
    Napr. u nasej japoncinky Bibky nam uz po roku odporucali "dat vsetko von"- odporucal nam to veterinar - kamarat , pritom ta nasa pochadzala dokonca z jeho chovu..Bibka bude mat 9.r. a cele tie roky sa trapime s problematickym haranim a s falosnou graviditou....(..z urcitych dovodov sme viacmenej neriesili jej pripustenie )..dnes ma 2 nadory na mliecnej zlaze a len sa trochu otepli ide na operaciu a zroven sa bude riesit aj to, k comu som sa pred rokmi neodhodlala...
    Ked dnes uvazujem, tak si hovorim...ze keby som vtedy bola posluchla radu, usetrila by som nielen seba....ale hlavne Bibku od mnohych neprijemnych chvil a stavov ( bolesti, skolabovanie, nervozitu..atd.)
    ------------------------------------------------------
    Preto som proti akymkolvek "kategorickym" stanoviskam grinning smiley - lebo je to fakt individualne..
    U niektoreho psika vsetko funguje v znesitelnej miere ( nasi psici nemali extra problemy - ani my s nimi, podobne ani s druhou fenkou-2r. civavavou..., takze tam majitel asi nema ani co riesit..
    Ale v opacnom pripade by som s dnesnymi skusenostami bola fakt za kastraciu - pre klud a pohodu ani nie mna - majitela, ale toho psika!!!!
     
  • Autor: JamaicaSi
    Status: začátečník

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 19:49
     

    Děkuji vám všem za vaše příspěvky...určo dám našim přečíst to na co jsi mě Elelko odkázala...jen chci podotknout, pejska jsem si pořídila já, ale přesto, že bydlím stále doma, tak tam jsou i naši....já ho kastrovat nechci a proto potřebuji naše nějak obalamutit aby si s touto myšlenkou vykastrovat psa už dál nepohrávali....a ještě chci podotknout,mám skvělého veterináře, nemůžu si stěžovat...a už jsem se ho i ptala na kastraci psa, a on mi přímo neřekl, že ho vykastruje, ba naopak, řekl mi, že je to jen o výchově a pak se ptal jestli přímo ve vchodě máme feny (ano máme, ale všechny jsou kastrovanýsad smiley ) ale zase na druhou stranu jsem ho slyšela mluvit s majitelem malé fenky, a hned tomu majiteli řekl, že pokud nechce štěňata tak ať jí v půl roce nechá vykastrovat, že nebude muset řešit otravné psy a prokousaný plot....no doufám, že naše nějak ukecám jinak to vyřeším tím, že si hafíka veme bratr k sobě...už jsme se tak domluvili, ani bratr nechce aby se Baryk kastroval, jinak musím říct, že náš bíglík se zdá taky velmi vychovaný na 4,5 měsíce toho už umí dost....ani se ho nebojím venku pouštět, zatím se stále drží mě a pokaždé když přijde na zavolání dostane piškot, což si myslím, že je dobrá metoda jak ho naučit držet se měgrinning smiley

     
  • Autor: Janina44
    Status:

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 24.01.2009 22:37
     

    Jamaico, mám 2 nekastrované psy, jsou vychovaní a dokážu je odvolat i od háravé feny. Takže výchovou se to dá zvládnout. Chce to být velmi důsledná thumbs down

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Co si myslíte o kastraci psa?

    Datum: 25.01.2009 10:00
     

    Tak jsem si přečetla reakce na kastraci, které tu zazněly.

    Celý svvůj život mám psy. Nikdy dřív jsem neměla psy kastrované, až nyní. Můj názor je, že pokud nechcete psa k chovu, je lepší kastrace. Z několika důvodů. jeden z nich je zdravotní. kastrace se provádí u psů mladých, tudíž silných a předpokládám zdravých. U psů se tak předejde stále častějšímu zhoubnému onemocnění prostaty, u fen rakovině dělohy, či zánětu dělohy. U fen navíc k těmto chorobám dochází ve vyšším věku, kdy je zvíře oslabené nejen nemocí, ale i věkem a většinou se také potýkají s chorobami stáří - slabší srdce, zhoršený metabolizmus, astma apod.a těžko se vyrovnávajís operací i samotnou narkózou (odejdou jim ledviny, játra...)

    S předposlední fenou jsem právě toto zažila a i když operaci přežila, uhynula po šesti týdnech....

    nyní mám ovčandu kastrovanou, bohužel, protože jsem jí chtěla k chovu, ale měla zdravotní potíže, tak musela být ve dvou letech kastrována.

    Co se týká výchovy psa, aby nereagoval na hárající feny nebo se od nich dal odvolat - ano, je to možné, ALE něco jiného je, psa odvolat a naučit ho, aby neutíkal a něco jiného je jeho další chování. Také jsem viděla případ, kdy byl rotwailer tak uposlouchaný, že když přijeli na krytí, fenu nenakryl, protože to přece byla nežádoucí činnost.

    Naopak, hodně temperamentní plemena, jako jsou v myslivosti honiči, stavěči, ve služební kynologii dobrman, tam rozmnožovací pudy výchovou nijak neutlumíte, protože jejich živočišnost je silnější, než pán a všechny zkoušky světa.....

    Náš dobrman, hárala-li v okruhu 10km fena, celé dny i noci doma vyl a naříkal, nežral a byl děsně nešťastný a my též, protože s námi obývá byt. Protože žiji ve městě, hárají zde feny téměř stále. Nevím, jestli je to to pravé přírodní?

    Nakonec je také vykastrován a jen tak naokraj - byl kastrovaný, jako dospělý a klidně si užije i po kastraci a je mu to dovoleno. Na procházky chodí ve smečce, je dominantní a i po kastraci jsou všechny feny ve skupině jeho a když je přítomný, nesmí se kolem voňavé feny nachomítnout jiný pes. Nepřipadá mi zmrzačený. naopak. Když kastrovaný nebyl, k feně nesměl, i přes to, že by si jí vybojoval. Teď si jí vybojuje a SMÍ.

    V přírodě to funguje ideálně, ale myslím si, že naše miláčky nemůžeme rovnat s divokými zvířaty už jen proto, že taková vlčí smečka byla jedna na X hektarů plochy, to znamená, 10-20 zvířat a daleko, široko nic.... protože naše republika je "nepsovatější" v Evropě, těžko lze docílit podmínky srovnatelné s podmínkami u divoce žijících zvířat.

    Také zastávám názor, že kdo nechce chovat, měl by psa sterilizovat, aby nedocházelo zbytečně k nechtěným vrhům a pak bychom se tolik nedočítali o štěňatech v popelnici a přeplněných útulcích.

    Jistěže i kdyby byl ideální stav, psi v útulcích budou, ale asi ne takové množství, protože dáte-li za psa 10-30tisíc i víc, moc dobře si rozmyslíte, abyste ho uvázali v lese u stromu......

    Také bych na závěr chtěla říci, že je to jen můj názor, který jsem si vytvořila za leta chování a výcviku psů.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (25.01.2009 10:25)
     
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Psi (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.