pátek 29. března, 00:53 Svátek má Taťána
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert

Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

Datum: 27.08.2015 10:24
 

Prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Děkujeme! flower smiley

 

B

Bezinkové želé (Kuchařka ze Svatojánu) /1

Č

Červené svinstvo (Drahuška) /1

Čatný ostré rajčatové (Mona) /1

Čatný švestkové (Spike) /1

Červená řepa - naložená (HanaK)/2

H

Hořčice (Kordulka) /1

J

Jablka - rosol, povidla, džem (HanaK) /1

K

Kečup (Vlaďka) /1

Kečup (Kordulka) /1

Kečup (Kuchařka ze Svatojánu) /1

Kečup podle babi (Anavi) /1

P

Pasta z paprik a rajčat (Kordulka)

Pečená rajčata s tymiánem a česnekem (Spike) /1

S

Salát z červené řepy (Kordulka) /1

Š

Švestková povidla (Naba) /2

Švestková povidla (Vlaďka) /1

Švestková povidla (Babakaela) /1

 
Upraveno 5 krát. Naposledy upravil SPIKE (09.11.2017 23:45)
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 12 | další
    Aktuální stránka: 1 z 2
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:26
     

    Červené svinstvo ( RELISH)

    Autor: drahus

     

    50 dkg velkých cibulí nakrájíme na proužky

    30 dkg paprik (na barvě nezáleží.) nakrájet na nudličky

    Dohromady osmahneme na olivovém oleji.

    Přidáme:

    2 vrchovaté kávové lžičky sladké papriky

    50dkg marmelády (rybízová, meruňková)

    2 krabice konzervovaných loupaných rajčat (jedna krabice má 1/2 kg)

    1/2 palice česneku prolisovat

    sůl, pepř, oregano nebo tymián

    1dcl vinného octa

    rozdrcené sušené feferonky - dle chuti

    2 lžíce medu nebo 2 vrchovaté lžíce cukru

    hrst rozinek

     

    Když je cibule zesklovatělá, přidáme vinný ocet a následně ostatní ingredience a za stálého míchání pomalu dusíme, až do požadované hustoty hmoty.

     

    Když je třeba marmeláda málo sladká, dáme cukru víc...... Prostě dochutit podle sebe

     
  • Autor: Reklama

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

     
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:28
     

    Ostré rajčatové čatní

    Autor: Mona

    2kg zralých rajských

    2lžíce rozinek

    2stroužky česneku

    1 cibule

    1lžička mletého zázvoru

    1,5dl octa

    300g cukru

    1/2lžičky mletého kardamonu

    sůl, chilli, 2 bobkové listy, 1hřebíček

    Rajčata ponoříme na 10sekund do vařící vody, oloupáme a drobně nakrájíme. Přidáme rozetřený česnek, zázvor, drobně nakrájenou cibuli a dusíme, až zelenina změkne. Přidáme ocet, cukr, rozinky, kardamon, sůl, chilli, bobkový list a utlučený hřebíček. Za stálého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme a plníme do skleniček.

     

     

    Rajčatové čatní s vínem

    1,5kg zralých rajčat

    300g červených cibulí

    3 zelené papriky

    3 stroužky česneku

    1dl červeného vína

    cukr, sůl

    Rajčata, cibule a papriky rozložíme na plech a v horké troubě pečeme, až se rajčata zkrabatí a cibule a papriky trochu změknou. Rozpečenou zeleninu oloupáme a společně s česnekem a vínem rozmixujeme. Mírně osladíme, osolíme, podle chuti přidáme několik kapek octa a za stálého míchání krátce podusíme, až čatní trochu zhoustne. Horké naplníme do skleniček, přiklopíme kovovými víčky a sterilizujeme 25-30min při 90stupních.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:29
     

    Recept na kečup od Vladky:

    Kečup

    2 kg rajčat

    1/4 kg cibule

    1/2 kg jablek

    hlavička česneku

    2 feferonky

    3-4 kapie

    15 dkg cukru 1 lžíce soli

    1/8 l octa

    5 kuliček pepře

    5 kuliček nového koření

    5 hřebíčků

    3 bobkové listy

    1/2 lžičky mleté skořice (ne víc)

    1 lžíce sladké papriky

    Všechno pokrájet, 1 - 2 hodiny povařit (míchat)

    Vybrat koření a listy,směs rozmixovat, přepasírovat přes cedník, znovu přivést k varu. Horké plnit do skleníc. Já to ještě steriluji. Z téhle dávky je asi 6 menších sklenic.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:30
     

    Recept na kečup od korduly:

     

    2 1/2 kg rajčat

    80 dkg čer. paprik

    1 / 2 kg jablek

    1 / 2 kg cidule

    12 dkg česneku

    1 / 2 l octa

    1 / 2 kg cukru

    3 pol. lžíce soli

    1 pol. ml. zázvoru

    5 hřebíčků

    Vše nakrájet a asi 1 1/2 hod. vaříme. Potom rozmixujeme a přez husté síto přecedit.Dáme do slkenic a ster. 15. min - 80 C

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:31
     

    Pasta z paprik a rajčat

    Autor: kordula

    1 kg rajčat

    1 kg paprik

    6 cibulí

    6 feferonek

    umlet a 20 min. povařit // ster. 15 min. - 80 C

     

    Hořčice

    1 1/2 kg paprik

    3 vět. cibule

    1 1/2 kg rajčat

    ..2 dcl oleje
    ..5 feferonek
    ..1 " DEKO "
    ..15 kostek cukru
    ..20 mim. vše povařit - rozmixovat - sterilovat

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:32
     

    Chutney

    1 kg švestek (mohou být i "špendlíky", blumy ap.)

    6 jablek (nakrájet, neloupat)

    3 cibule (nakrájet na kusy)

    15 dkg cukru

    1 lžička soli

    1 lžička mletého zázvoru (já bych asi dala čerstvý, strouhaný)

    1,5 lžičky skořice

    1,5 lžičky pepře

    15 hřebíčků

    trochu octa (dle chuti)

     

    Švestky, jablka a cibuli malinko podlít a chvílu podusit, rozmixovat, přidat koření a opět dusit. (hřebíček dát buď mletý nebo pak vyndat), nakonec přidat ocet a 15 minut ve skleničkách sterilovat.

     

    Není to můj recept, ale vypadá zajímavě, tak ho sem dávám.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:33
     

    .. a co něco z "červené řepy"

    Autor: kordula

    1 kg červ. řepy

    1 kg hlávkového zelí

    20 dkg cibule

    - nálev :

    1 / 4 octa, 10 dkg cukru, 2 lžíce soli

    Řepu uvaříme a oloupeme, ..... nálev a zeleninu 10 min. povaříme

    smícháme s řepou a 15 min. sterilujeme,....... dobrou chuť

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:35
     
    10444680_772376782813533_5091281714977590134_n.jpg

    KEČUP

    autor Kuchařka ze Svatojánu


    Do velkého hrnce na pečení nakrájíme

    rajčata

    mrkev

    cibule

    česnek

    dýni hokkaidó

    jablka

    rajčata (samozřejmě musí převažovat)

    Osolíme, přidáme svazek bazalky, cukr a bylinný vinný ocet. Od každého trošku, budeme definitivně dochucovat až nakonec. Hrnec přiklopíme a pečeme na 180 stupňů čtyři hodiny, první dvě s poklicí a druhé dvě bez ní. Rozmixujeme a dochutíme cukrem, solí nebo octem, podle toho, jak nám to chutná. Zavařovací sklenice vypláchneme vroucí vodou, naplníme kečupem a sterilujeme při 80 stupních 20 minut.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 10:36
     

    KEČUP podle babi

    Autor: Anavi

    2 kg rajčat

    ¼ kg cibule

    ¼ kg jablek

    20 dkg cukru

    ¼ lžičky skořice

    1 lžička sladké papriky

    1 dcl octa

    dle chuti sůl (cca 1 plná kávová lžička)

    10 celých pepřů

    2 nové koření

    (koření dát do kousku gázy a zavázat)

     

    Vše dát do jednoho hrnce, vařit, dokud směs nebude hustá, vyndat koření v gáze, rozmixovat, propasírovat.

     

    Dát do skleniček, otočit dnem vzhůru. Nezavářet.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 27.08.2015 16:41
     
    mg_2854.jpg
    Další fotografie:

    Naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem


    Suroviny:

    2 kg rajčat

    utřený česnek

    tymián

    sůl

    olivový olej

     

    Postup:

    Můžete se rozhodnout, zda nakládaná rajčata budete chtít ve slupce, či nikoliv. Pokud ne, pak nakrojíme rajčata kolem dokola, vložíme na dvě minuty do vroucí vody, vyjmeme a vložíme do studené vody. Pak půjdou slupky krásně odloupnout. Rajčata nakrájíme na půlky, vyskládáme na pekáč středy rajčat nahoru a pečeme v troubě 40 minut na 180 stupňů. Pak na ně poklademe utřený česnek, posolíme a zasypeme nasekaným tymiánem. Pak vždy k sobě přiložíme 2 půlky, čímž rajče uzavřeme a vyskládáme poměrně natěsno do sklenice. Zalijeme olivovým olejem až po vrch a dáme do lednice.


    Více na: [[www.tchiboblog.cz]]

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 31.08.2015 04:10
     

    JABLKA - rosol, povidla, džem

    Autor: HanaK

    Rosol: povařit čtvrtky kyselých padančat, přecedit a vařit se skořicí a hřebíčkem až se zmenší objem o třetinu, přidám cukr (poměr opíšu večer z kuchařky, cca 1l:1kg) a prudce svařuju až kapka na talíři ztuhne. Výsledkem je průhledný rosol, efektně vypadá kousek skořice a hřebíček ve sklenici, pozor, stačí malý kousek.

    Zbylá jablka prolisuju a užiju v jiném receptu.

     

    Povidla: 5 kg jablek nahrubo nastrouhat (stačí kyselé padanky), přidat 2,5 kg cukru a 1/8 l octa, a den nechám v lednici, pak se vaří až "zesklovatí" (tak se tomu říká v kuchařce, ať už to znamená, co chce, tak to vařím, až je vychladlý kousek na talířku tuhý) poměry surovin ještě zkontroluju!

     

    Džem: 2/3 jablek rozvařím a prolisuju, svařím z cukrem (poměr dopíšu, cca 1:2), kontroluju kápnutím na talířek, jak je to husté, když je skoro hotovo, přidám 1/3 jablek na kostičky.

    Možno ochutit skořicí, vanilkou.... Možno přidat rozinky, oříšky, kandované ovoce....

     

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (31.08.2015 05:04)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 31.08.2015 04:19
     
    10675521_788889887828889_8472026227628758068_n.jpg

    BEZINKOVÉ ŽELÉ
    (kuchařka ze Svatojánu)
    2,5 kg zralých bezinek dáme do velkého hrnce a promícháme s 1, 25 kg třtinového cukru. Necháme do rána odstát a rozmixujeme tyčovým mixérem. Propasírujeme přes síto a měli bychom mít cca 2,5 l husté šťávy. Přidáme ...3 lžíce čerstvé zázvorové šťávy (nastrouháme zázvor a vymačkáme) a lžičku skořice. Do hrnce ke šťávě vložíme 4 tyčinky agaru (15 g) a necháme hodinu nabobtnat, občas promícháme.
    Přivedeme k varu a vaříme pár minut, dokud se agar úplně nerozpustí. Nalijeme do horkých vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Toto želé si uchovává všechny léčivé vlastnosti bezinek.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 31.08.2015 04:33
     

    ŠVESTKOVÁ POVIDLA

    Autor: Vladka

    2,5 kg vyloupaných švestek

    1/2 kg kryst.cukru

    2 dcl octa

    2 - 3 hvězdičky badyánu

     

    Večer se naloží do pekáče švestky, cukr, trochu octa, badyán a ráno se strčí na 4 - 5 hod. do trouby na 180 stupňů. Nemíchat, vůbec na ně nesahat. Vyzkoušeno. Jinak je nedělám

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

    Datum: 31.08.2015 04:35
     

    ŠVESTKOVÁ POVIDLA

    Autor: babkaela

    3 kg švestek vyloupaných

    65 dkg cukru krupice

    1 dcl octa

    Švestky pomelu na masovém mlýnku, přidám cukr, ocet, promíchám, nechám do příštího dne. Rozdělím na 3 plechy, peču 2-2,5 hod. (podle toho jak hustá povidla chci mít nebo kolik mají šťávy) na 200 - mám teplovzdušnou troubu, peču všechny 3 plechy současně. Promíchávám tak 3x - po krajích se pečou rychleji, tak proto. Horké plním do sklenic, zavíčkuju, neotáčím.

    Podle tohoto rcp. jsem dělala i hrušková povidla, taky broskve s jablky, byly mls smiley .

     
Stránky:  12 | další komentáře>>
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Povídání o vaření (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.