Nevím, jestli tady už nějaká podobná diskuze není, ale napadlo mě, že je teď období jablek a určitě mnohé z nás přemýšlí, co s nima. Já jsem nedávno zkoušela recept z l. diskuze na Jablečné knedlíčky a musím říct, že je pochválil i můj manžel, ketrý na sladký moc není. Takže tady je :
Jablečné knedlíčky
500g nahrubo nastrouhaných jablek smícháme se 140g hrubé mouky. To je základ pro těsto. Já to rukama pořádně propracuju, aby se vše spojilo. Nechá se odstát (nejlépe cca 2 hodiny), v časové nouzi je vyzkoušena i půl hodina. Z těsta tvoříme kuličky asi jako švestkové knedlíky, tvaruji je v hladké mouce (je to patlačka ..., je potřeba těsto pořádně spojit) a vařím v osolené vodě tak cca 8 minut. To je nutné vyzkoušet. Hotové polévám máslem, cukruji, sypu strouhanými ořechy, tvarohem, kakaem, skořicí..... Nebo polít kysanou smetanou, jogurtem, měkkým rozšlehaným tvarohem atd.
My je děláme z minimálně kila jablek, někdy do základního těsta přidám skořici, někdy drcené ořechy....
Vypadají jako "klouzáky", jsou ukrutně laciné (pokud máte svá jablka, je to skoro zadarmo....)
Recept je zkopírovaný a fotečku jsem z dovolením taky " uloupila " vedle. Nevím jak vy, ale já když to vidím, tak nějak víc mě to naladí, abych to zkusila.
Ještě jednu maličkost, když byly jablíčka moc šťavnatý, tak jsem je trochu vymačkala.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Co děláte z jablek?
Co vím tak jablka někdy vykvasí i zavařená.
Re: Co děláte z jablek?
Re: Co děláte z jablek?
Jano, nezkoušela jsem z letních jablek, ale nějak nevymyslím důvod proč by to nešlo. Jájo, zkvasit zavařené může cokoliv ... Jablek letos moc nemáme, tak mám pohov se zpracováním . Pekla jsem dnes místo štrůdlu jenom na plech těsto - jabka - těsto (takové falešné linecké), už je snězeno.
Irisko, jablková povidla nedělám, hrušková jsem pekla minulý týden ... 3 kg neloupaných hrušek bez jádřinců, pomlet na masovém mlýnku, přidat 65 dkg cukru krupice a 1 dcl octa, promíchat, nechat 24 hodiny stát, vylít na plech s vyšším okrajem (lépe rozdělit na 2, je to rychlejší, zvlášť v mojí troubě, kde mohu 2 strčit současně), u mne na 200 stupňů, občas promíchnu. Naplnit do sklenic s víčkem ... tuším, že jsi tak pekla loni švestková.
Re: Co děláte z jablek?
Elo, díky. Sice nejsem Iriska, ale to neva.
Já mám právě ráda povidla z letních, jsou kyselejší. No, se přiznám, že jsem je nikdy nedělala.
Ale už mám hotovo. Asi budou trochu sladší, našla jsem recept na 2 kg jablek a 65 dkg cukru, , ale zase jsou jablka kyselý, tak uvidím. Jo a ocet 3 lžíce. Nastrouhala jsem je, dala do trouby na plech, s cukrem promíchala, a asi 3/4 h pekla.
Jo a dala jsem do každé sklenice navrch lžíci rumu, pro doboru konzervaci.
A na 10 minut pro sichr zavařila.
Re: Co děláte z jablek?
Gabčo, promiň . Před chvílí jsem se divila, že si Kordulka kdesi spletla Janu s Reginou a už v tom lítam taky .
A jsi šikovná . Budou určitě víc než dobrá .
Re: Co děláte z jablek?
Když mám "čerstvé" jablůňky a na nich zatím ještě pět jablek nebo spíš jablíček, to asi povidla neudělám, co?
Re: Co děláte z jablek?
Dělám křížaly, zavařuju nastrouhaná a dělám ty knedlíky, co jsou v úvodu. Letos ale jabka leží pod stromem vykousaný od vos, nahnilý a červivý, takže starost co s nimi odpadá.
Re: Co děláte z jablek?
Maminka strouhaná jablka jen napěchuje do sklenice a zavaří. Obvykle přeteče trochu šťávy, tak ta se vypije jako čertsvý mošt. Používá je na koláče i na štrúdl.
Rozvařená jablka na povidla dělávala babička. Ta se používala jen na "sváteční" koláčky na posvícení.
Re: Co děláte z jablek?
Spike, necukruje? Jen samotný jablka? I letňáče?
Re: Co děláte z jablek?
taky jsem kdysi zavařovala strouhaná jablka na štrůdl. Ale teď mám jablka celou zimu čerstvá, tak už nezavařuju.
Re: Co děláte z jablek?
Ano, právě letňáče. A nepřidává níc, ale dost to pěchuje. Málokdy se jí některá sklenice zkazí.
Já tedy používám i v zimě čerstvá jablka, ale asi proto, že žádnou jabloň nemám. Mamka má jeden strom letňáčů a snaží se je využít, aby se nezkazily.
Re: Co děláte z jablek?
Spike, to jsem přesně potřebovala vědět .
Známá řeší výběr jabloně, chtěla by něco, co se nemusí skladovat ( novostavba bez sklepa), ale zas ráda peče a ráda by právě ty přebytky takhle zpracovávala .
Proto se snažíme vybírat s letních nebo časně podzimních jablek, aby to stihli sníst nebo zpracovat bez toho sklepa..
Re: Co děláte z jablek?
Jano, ať tedy volí raději ty časně podzimní . Ty jsou lepší jak na zavaření strouhaných tak na křížaly.
Re: Co děláte z jablek?
Já strouhám taky ty podzimní, bez cukru a nezkazilo se mi nic. Mám je i dva roky, stane se, že další rok není úroda, tak se to hodí.
Re: Co děláte z jablek?
Povidla dělám tak, že nakrájím jablka, trochu octa, trochu podleju a dusím až jsou z nich povidla. Pod víčko kápnu pár kapek alkoholu. A je to! Cukr do pravých povidel nepatří. V receptu je, že se mají postrouhat, ale nestrouhala jsem, mícháním se rozmělnila dostatečně.
Nestojím u plotny pořád, ale přivedu k varu, nechám vychladnout, přivedu k varu... a pořád dokola, až se v povidlech dělá cestička.
Re: Co děláte z jablek?
Myslíte, že by šla povidla i z ostružin? Sem to sice nepatří, ale nevím kde se zeptat a je jich moc