čtvrtek 28. března, 16:59 Svátek má Soňa
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Zahrada a květena > Zahrada
Diskutujte! Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert

Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

Datum: 21.05.2014 07:45
 

Pořád někde hledám recepty, proto zakládám tuhle diskuzi, kde to bude všechno pěkně po ruce.

 

Prosím, NEVKLÁDEJTE sem žádné diskuzní příspěvky, jen recepty, aby to zůstalo přehledné a plnilo svůj účel.

 

A

Aloe vera likér /1

Akátový sirup /3

Aloe vera - mazání proti bolestem kloubů (Spike)/4

B

Bezová limonáda kvašená /2

Bezinkový sirup se skořicí a badyánem /3

Bezový sirup /4

Č

Černá ředkev - sirup /2

Červená řepa - očistný nápoj /2

G

Galgán na potíže žlučníku (Quendery) /1

J

Jitrocelový sirup a tinktura /1

K

Kalisie vonná /1

Kopřivový koktejl /2

Kopřivová šťáva /2

Koktejl z okurek na zrychlení metabolismu /3

L

Likér na povzbuzení (Drahuška) /1

Lipové želé bonbony /3

Lichořeřišnice - mast /4

M

Mazání proti bolestem kloubů (Spike) /2

Mátový sirup /1

Mátová limonáda /3

Meduňkový sirup /1

P

Pampeliškový čaj /2

Pampeliškový med /1

Pampeliškový sirup nevařený /2

S

Sirup na kašel zázračný /1

Sirup na kašel z piva /4

Skořice - recepty /2

V

Vápníková bomba /3

Z

Zázvorový likér (Quendery) /1

Zázvorový likér /1

Zázvorový sirup /3

Zlaté mléko z kurkumy /2

Ž

Želé z květů černého bezu /1

 
Upraveno 8 krát. Naposledy upravil SPIKE (09.12.2017 08:42)
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: předchozí1234 | další
    Aktuální stránka: 2 z 4
  • Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 19.08.2014 18:28
     

    Já si galgán dovezla jako suvenýr z dovolené i vodku už mám a zapomněla jsem na to jako na smrt, to musím honem ještě udělat:-)

     
  • Autor: Reklama

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

     
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 01.11.2014 07:24
     

    .

     
    Upraveno 3 krát. Naposledy upravil SPIKE (09.12.2017 08:30)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 30.01.2015 07:21
     
    10354958_874353345949209_7914222505751127874_n.jpg

    ČERNÁ ŘEDKEV - sirup


    Sirup z černé ředkve je výtečným prostředkem proti dětskému kašli. Jestli máte možnost, sami si ji vypěstujte. Seje se v polovině července až do začátku srpna, úroda je v říjnu a listopadu. Ředkev uložíme do písku ve sklepě a máme ji tak celou zimu čerstvou. Sirup připravíme tak, že velkou ředkev dobře omyjeme a odkrojíme z ní asi centimetrový vrcholový plátek, v bulvě vyřízneme jeden až tři důlky asi 1 cm hluboké a velké asi jako mince, nasypeme do nich surový nerafinovaný cukr a přiklopíme vrcholovou částí. Za několik hodin pustí ředkev šťávu do cukru a vytvoří tak příjemně chutnající léčivý sirup, který z jednotlivých důlků můžeme pít brčkem. Centimetr s důlky odřízneme a sníme a vyhloubíme další, až takto spotřebujeme celou ředkev. Podáváme 2 – 3 x denně.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:13)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 03.02.2015 09:21
     

    Recept ze skořice

    Napsal Svět kolem nás dne 16. leden 2015. Kategorie Zdraví

     

     

    Kombinace medu a skořice používá lidstvo už po celá staletí. Léčebné přínosy těchto dvou přírodních látek můžete nyní využít i vy. Doporučuje se konzumovat skořice cejlonská, ne čínská.

    Cejlonská skořice je kvalitnější, chutnější a neobsahuje téměř žádný kumarin - látku potenciálně škodlivou pro játra.

    Mezi onemocnění, kterým med a skořice pomáhají předcházet, patří srdeční infarkty, snižování cholesterolu, posilování respiračního systému a mnohé další.

    A kromě toho - věděli jste, že med je jediná potravina na světě, která se nezkazí ani nezplesniví? Vydrží poživatelný tak dlouho, jak ho budete potřebovat.

    1. Infekce močových cest

    Zbavit se tohoto nepříjemného onemocnění je hračka, pokud máte na své straně med a skořici. Rozmíchejte 2 čajové lžičky skořice a jednu polévkovou lžíci medu ve sklenici vlažné vody. Tato kombinace pomáhá zabít bakterie obývající močový měchýř.

    2. Nemoci srdce

    Smíchejte polovinu čajové lžičky skořice a jednu čajovou lžičku medu. Směs konzumujte každé ráno. Tato kombinace pomáhá předcházet srdečním infarktem, snižuje cholesterol a celkově posiluje srdce.

    3. Bolesti zubů

    Aplikujte pastu ze skořice a medu na bolavý zub. Bolest a infekci by to mělo zmírnit. Samozřejmě, zkažený zub to nevyléčí, ale alespoň do návštěvy lékaře vám uleví od potíží.

    4. Akné

    Přeskočte krémy na předpis od kožního lékaře a na akné použijte med se skořicí. Rozmixujte spolu stejné díly medu a skořice. Směsí natřete vyrážky před tím, než si večer lehnete do postele. Na druhý den ráno po probuzení ji omyjte.

    5. Artritida

    Zkombinujte 2 čajové lžičky medu s jednou čajovou lžičkou skořice a rozmíchejte jejich ve sklenici teplé vody. Zjistilo se, že pravidelné denní pití tohoto elixíru dokáže mírnit bolesti způsobené artritidou.

    6. Trávicí potíže

    Smíchejte 1 polévkovou lžíci medu s 1/2 čajové lžičky skořice ve sklenici vlažné vody. Vypijte nápoj vždy na prázdný žaludek. Pomůže vám s trávením , sníží plynatost a uleví od bolesti žaludku.

    7. Rýma

    Pokud jste jako já, pak rýmu také nenávidíte víc, než kterékoli jiné běžné onemocnění! Smíchejte 1 čajovou lžičku medu s 1/4 čajové lžičky skořice a užívejte 2 krát denně. Ani se nenadějete a budete se cítit lépe.

    8. Kožní infekce

    Zkombinujte stejné množství medu a skořice se smetanou, čímž vytvoříte krém. Tímto krémem pak potírejte pokožku. Budete překvapeni, jak rychle infekce ustoupí.

    Zdroj: gmoseeds.com

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:13)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 06.03.2015 09:44
     

    Očistný nápoj z červené řepy

    Chcete-li očistit tělo od škodlivých látek, provést tzv. detoxikaci, připravte si tento nápoj a pijte ho 3x denně po 2 dcl, vychlazený, nejlépe po dobu 14 dnů.

    2 ks menší syrové řepy 2 ks jablka 2 ks mrkve


    1. Syrovou řepu, mrkev i jablka nastrouháme, dáme do mixéru
    2. Přilijeme 6 dl vody a vše rozmixujeme
    3. Nalijeme do skleněného džbánku a dáme do lednice vychladit.

    Doporučení:
    Pijeme 3x denně ráno, odpoledne a večer, po 2 dl. Před pitím nápoj důkladně promíchejte lžící.

    Po zkušenostech některých čtenářů doporučujeme začít s dávkou 1/2 dcl, aby si váš organizmus zvykl ..., když se to ze začátku přežene, tak může být někomu i špatně, očista jater bude probíhat příliš bouřlivě a organizmus pak nebude schopen toto zvládnout. Jsou lidé, kteří to hned ze startu přehnali, aby byli co nejdřív čistí a proleželi celý den, protože jim prostě nebylo dobře ...

    Poznámka:
    Více o detoxikaci organismu najdete zde: Detoxikace organismu.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:13)
     
  • Status: expert

    Re: BYLINKOVÉ RECEPTY

    Datum: 06.03.2015 09:49
     

    Copak nebylo dobře, já řepu klidně koušu jako jablko tak její účinky znám. Spíš než následky čištění jater přišel průjem :-)

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 06.03.2015 10:09
     
    10154507_701782053206340_886937194_n.jpg

    KOPŘIVOVÝ KOKTEJL
    Teď na jaře mají v sobě kopřivy tu největší sílu. Tenhle koktejl funguje při vleklých bolestech kloubů. Nastříháme mladé kopřivové výhonky, pečlivě vybereme broučky a podobné obyvatele a kopřivy rozmixujeme s vodou, přecedíme a pijeme jednou denně sklenici minimálně po dobu deseti dnů. Bolesti by měly ustoupit trvale.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:13)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 05.05.2015 07:37
     

    Kopřivová šťáva

    med - dle vašeho uvážení,
    2 až 3 citróny (oloupané a nakrájené)
    1,5 až 2 litry převařené teplé vody,
    asi 3 hrstě mladých kopřiv (vršků),
    1 hrst meduňky.

    Do skleněného či keramického džbánu (pokud ho nevlastníme tak postačí vypařená zavařovací sklenice s obsahem cca 0,7 litru) dáme postupně všechny přísady. Napěchujeme kopřivy a meduňku, zalijeme teplou, převařenou vodou (asi 50 stupňů teplou). Při zrání (1 až 4 hodiny) šťáva provoní celý byt, chutná mírně jako z bezinek a je velmi osvěžující. Ředíme teplou nebo vlažnou vodou. Doporučuji vypít do jednoho dne od začátku výroby. Šťáva je pročišťující, posilující, odvodňuje a v teplém čase osvěží.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:14)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 05.05.2015 17:05
     
    bylinka-na-rakovinu.jpg

    PAMPELIŠKOVÝ ČAJ


    Můžeme použít sušený mletý pampeliškový kořen, ale i čerstvý, očištěný a jemně nakrájený.

    1-2 lžičky kořene zalejeme 2,5 dcl vroucí vody a necháme asi 15 minut vylouhovat.

    Čaj pijeme 2 až 3x denně, nejlépe před jídlem. Užívá se několik měsíců.

    Je možné použít i směs kořene a listů.


    účinky pampelišky

    ......................................


    močopudné vylučování žluče detoxikace jater pomáha při alergiích snižuje cholesterol má protirakovinné účinky


     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:14)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 06.05.2015 13:05
     
    176891.jpg

    ZLATÉ MLÉKO

     

    1 sklenka mléka (může být i kozí nebo kokosové)

    1/2 lžičky kurkumy

    1 lžička kokosového oleje

    skořice, med a vanilka

     

    Mléko se skořicí a vanilkou přivedeme k varu, vypneme a přidáme kurkumu. Když trochu zchladne, osladíme medem a ochutíme lžičkou kokosového oleje.

     

    Tento teplý nápoj je nejlepší si dávat před spaním.

    Mléko s kurkumou působí analgeticky, zlepšuje funkci jater, žaludku a ledvin, zklidňuje.

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:15)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 07.05.2015 12:35
     
    dsc_51112-1024x682.jpg
    Další fotografie:

    PAMPELIŠKOVÝ SIRUP – NEVAŘENÝ

    1 litr pampeliškových květů 500 g cukru krupice 2 dcl vody

    Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

    Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

    Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

    Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

    Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedila přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený.

    Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:14)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 29.05.2015 10:04
     
    10401431_735879676463244_1744278256047026231_n.jpg

    KVAŠENÝ BEZOVÝ NÁPOJ
    Asi 15 květenství černého bezu a několik snítek máty vložíme do třílitrové zavařovačky, přidáme citrón nakrájený na kolečka, lžíci medu nebo cukru a kousek kůrky z kváskového chleba. Zalijeme pramenitou nebo studniční vodou, zavážeme plátnem a dáme na tři dny do tepla, nejlépe na slunce.
    Přecedíme, přidáme čerstvé citrónové plátky a mátové lístky a podáváme chlazené.

     

     

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:14)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 04.06.2015 12:04
     
    bezova-limca-99536.jpg

    Bezová limča

     

    20ks květy bezu
    850-1000 g cukru
    1ks citron (větší)
    ocet 3-4 PL
    demižón (s velkým vrchním otvorem)

    Květy bezu krátce opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Zbavíme je sice pylu, ale hlavně různé havěti.

    Vložíme je do demižónu a zasypeme cukrem. Přidáme na kolečka nakrájený velký citrón. Přilijeme ocet. Nakonec zalejeme 8 litry vody. Zamícháme a necháme stát na sluníčku 3-4dny. Průběžně každý den ještě minimálně jednou denně zamícháme(nejlépe dřevěnou vařečkou).

    (Cukru a octa si každý může dát dle své chuti či zvyku.)

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:15)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 08.06.2015 15:17
     

    Tak jsem vyzkoušela tu kvašenou bezovou limonádu a je fakt dobrá.

    4 litry svařené vody 10 lat bezového květu 1 citron 400 g cukru 1/2 lzicky sušeného droždí

    Vodu svařit a rozpustit v ní cukr, po částečném vychladnutí přidat šťávu z citronu a pak i tu nakrájenou kůru, nakonec přidat droždí a květy bezu. Promíchat a nechat kvasit v teple aspoň 24 hodin.

     

    Cukr jsem nevážila, tak ani nevím, kolik jsem ho tam dala. Ale zdálo se mi to ve finále málo sladké, proto jsem přidala ještě med. Ale to záleží na chuti každého, když se to s cukrem přežene, může se limonáda ředit vodou. V původním receptu jsou psané 4 laty bezu, což se mi zdá málo a nevidím důvod, proč jich nedávat víc, když je to přece limonáda bezová. Záleží taky na velikosti květenství.

     
    Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:15)
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

    Datum: 09.06.2015 07:46
     
    10290151_734723049912240_5540300399539211786_n.jpg

    ŽELÉ Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU


    (Kuchařka ze Svatojánu)

     

     

    20 květenství černého bezu

    10 snítek meduňky

    Byliny rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu svaříme s 1 litrem vody, necháme vychladnout a přidáme druhou polovinu bylin a jeden citrón nakrájený na kolečka. Zakryjeme a necháme v chladu odležet 24 až 48 hodin. Byliny i citróny rukou dobře vymačkáme, přecedíme přes jemné sítko, vsypeme 2 sáčky želírovacího prostředku Gelfix Extra rozmíchaného se třemi lžícemi cukru, rozšleháme metličkou, přivedeme k varu a za stálého míchání minutu zprudka povaříme. Vsypeme 250 g cukru a lžičku kyseliny citrónové. Dobře zamícháme a vaříme 5 minut. Plníme do čistých skleniček.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SPIKE (27.08.2015 17:15)
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zahrada (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.