babkaela napsal(a):
Iviku, v tomhle případě, zajet si na kafe do Boskovic, to kafe pro tebe není asi to nejdůležitější .
Já kafař (znalec) nejsem, piju dvě za den - ve 3 odpolko - turka, káva na starém ručním mlýnku čerstvě namletá a většinou všichni, kteří jsou zrovna doma, večer, až už nejdu nic dalšího dělat, k PC káva rozpustilka. Obojí velmi slabé. Taky snad ani o kávu nejde.
Elo, jako Jihomoravanka víš líp, jak já, jak se dělá degustace vína. Víš jak se degustuje káva? Ne, jak to ukazují barmani v TV, že v ústech převalují presso, ale dělá se malý, silný, přesně odměřený turek :D Tak degustátoři prý nejlépe rozeznají jemné niance, vůně a příchuti, stejně, jako u vína a tak se hodnotí nové odrůdy káv.
Nemohla bych dělat degustátora, protože mi vadí, jak u turka káva drhne o patro v puse :D A navíc mrcha zůstává usazená v ledvinách. Kdežto filtrovaná, jakkoli (překapáním, protečením či presováním), je pro ledviny téměř neškodná a při dávce dvou denně prospívá (podle nových zjištění) i srdcařům, nevadí při vysokém tlaku atd. S tím tlakem, to mi vysvětloval můj lékař, že sice na chviličku tlak zvedne, ale když opadne prvotní nárůst, klesne ještě pod obvyklou úroveň. A největší sajrajt je káva bez kofeinu. To jsou daleko lepší náhražky, jako je melta apod.