Re: Kávovar a vše kolem něj

Autor: drahus, Datum: 16.03.2016 07:23

Hano3, asi moc nezlepším. Ony ty levnější kávovary nemají takový tlak páry, jak ty velké a i když píší co píší, myslím, že to tak nefunguje. Měla jsem, jako první také tento malý, pákový DeLonghi, nějakého předchůdce toho, co máš ty a také nic moc. Řešila jsem to plnotučným mlékem, které šlo napěnit líp. Kafe se musí hodně upěchovat. Je dobré mít temper zvlášť a nepoužívat jen ten zabudovaný na kávovaru (jestli to tak má) Mít namletou kávu nahrubo (vlastní mlýnek nebo kávu namletou na espresso, v žádném případě ne klasicky namletou na turka)

Co můžu jen poradit - když pustíš páru, nech jí vteřinu, dvě foukat jinam, aby vyfoukala kondenz vody, co tam je, aby do mléka nešla horká voda, ale opravdu jen pára. Chce to také cvik při výrobě pěny. Mít trysku těsně pod hladinou mléka u strany nádobky, ve které se dělá a dbát na to, aby se mléko točilo, jako ve víru. Jak se dá tryska hlouběji, mléko ohřívá, ale nepění. Také musí být mléko co nejvíc vychlazené, abys mohla foukat páru co nejdéle. Já si pořídila i kuchařský teploměr, abych dodržovala vhodnou maximální teplotu mléka. (Už si nepamatuji, ale myslím kolem 64°C) Používala jsem ho asi rok, než jsem teplotu dostala "do ruky"

Mám ke svému velkému přikoupený nástavec na výrobu mléčné pěny, ale nepoužívám ho. Nebaví mě jej stále mýt, tak dělám pěnu sama, tryskou, jako dřív.


Vytisknuto z www.week.cz dne 26.04.2024 08:27
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-kavovar-a-vse-kolem-nej/read.php?1,226434,1362892#msg-1362892