pátek 19. dubna, 16:56 Svátek má Rostislav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Konzervace
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Konzervace
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Majka
Status: moderátor
www.majkaj.webg..

Banánový džem

Datum: 13.08.2006 22:09
 
Posílám recept na něco naprosto úžasného. Nejlepší je tento pamlsek na opečeném toustovém chlebu s máslem. Takže:
Na 4 sklenice po 350 ml

850 g banánů (čistá váha)
šťáva z jednoho grepu (asi 150 ml)
1/8 l vody
1 bal Gelfix Klasik 1:1
1 kg cukru krupice
4 lžíce rumu
Příprava: K oloupaným rozmačkaným banánům přidáme šťávu z grepu (můžeme nahradit i citonovou šťávou), vodu a promícháme. Přidáme Gelfix smíchaný s cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté odstavíme a přimícháme rum. Ihned plníme do sklenic a uzavřeme.

A to je celé kouzlo. Já sice netuším, co je míněno tím 1:1, ale vy si s tím určitě poradíte. Pokud ne, tak se na to budu muset ještě zeptat.




 

Komentáře a názory

 
    Stránky: předchozí123
    Aktuální stránka: 3 z 3
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Banánový džem

    Datum: 07.07.2011 11:19
     

    Věrko, on je to takový specifický džem, podle mě ne na palačinky, ne moc do jogurtu, ne moc na samotné hltání, ale právě na to pečivo, ať už křupavé rohlíčky anebo chléb - a právě s máslem. mls smiley To teprve vznikne ta správná kombinace chuťová.

    Ovšem je mi jasné, že jako ne každý pokládá za laskominu třeba chléb s máslem a medem, nemusí všem sednout snídaně s banánovým džemem. flower smiley

    Co toho zavařování se týče, sama dávám šťávu z citronů a pomerančů a vyšší množství, než uvádí původní receptura. Toto ovoce z důvodu, že grepy u nás ani neměli, když jsem zavářela poprvé, nějak už jsem si to tak oblíbila smiling smiley a většinou daleko spíš najdu něco z inkriminovaných citrusů v lednici, protože pokud nekupuju banány plánovitě v akci či slevě, sdělávala jsem takhle třeba i jen zbytek trsu, co mi nějak přezrál..

    No, a co slazení a želírování se týče, dávala jsem zatím vždy Třtinový želírovací cukr 4:1 od Labety, to je 250 g na kilo ovoce, zde na základní várku, přislo mi to akorát. (Má tedy v sobě sorban draselný jako konzervant, nevím, jak jsou na tom ostatní produkty s výjimkou klasického Pektogelu..)

    Že to dělám pro malou, dávám rum na začátku, aby se alkohol vypařil a zůstala alespoň vůně, konkrétně u tohoto džemu myslím, že to bez něj není ono.. Před rumem jsem měla (darem) takový ukrajinský likér, Děvětsil se to jmenovalo, no a s tím to bylo ještě lepší, jenže ten už asi jen tak neseženu.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Banánový džem

     
     
  • Autor: monca0209
    Status: nováček

    Re: Banánový džem

    Datum: 18.01.2012 10:08
     

    Banánový (nebo jiný) džemem nám servírovali na snídani na Madagaskaru. Ten banánový navíc patřil k těm horším... Po pěti týdnech na marmeládách se na žádný džem dlouho nepodívám.

     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: Banánový džem

    Datum: 03.07.2018 07:26
     

    Vyzkoušela jsem před časem, cca kilo oloupaných nakrájených banánů (výprodej), 200 g cukru a půl lžičky kys. citrónové jsem mrskla do domácí pekárny, zapnula program marmeláda a šla od toho. Původně jsem v druhé půlce programu chtěla přidat další cukr a Pektogel, ale nějak jsem to nestihla a bylo to moc dobré i tak, snědlo se to obratem ruky. mls smiley Barva tmavá, konzistence polotekutá, chuť špičková.

     
Stránky:  123 | <<předchozí komentáře
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Konzervace (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.